Van erről tudomása valakinek?
Kíváncsi vagyok,ezért érdekelne,ennyi.
AES-EBU kábel aszimmetrikus SPdiff-nek, koax szerűnek úgy tudom elképzelni, hogy az AES_EBU belső mindkét ere kötve van meleg RCA közép érintkezőhöz. Kábel árnyékolás pedig RCA külső GND érintkezőhöz. Ha ez mégis közelít a 75ohmhoz, az szerencse. Mint ahogy tudható, SPDiff jelátvitel 1m-en sem túl érzékeny a 75ohm pontosságára.hericstamas írta: ↑2026.07.23., csüt. 12:21Nagyon hasznosnak találom az általam belinkelt korabeli VDH oldalt. Nagyon nyíltan beszélnek minden egyes kábelük felhasználási lehetőségeiről, egy csomó technikai részletet is megosztanak, le a kalappal.
Sajnos ezt a konkrét 110 Ohmos kábelüket nem írták, hogy ajánlanák spdif-nek, ellenben szimmetrikus hangátvitelre igen. Ahogy mondjuk a Grimm Audio is TPR XLR-jét, úgyhogy ez nem egyedi. Használtam is egy darabig a Grimm-et, nagyon szerettem, aztán "eltűnt" az aktuális erősítőmről a szimmetrikus bemenet. :-)
Érdekesség, hogy pl. a full szénszálas The First kábelüket viszont kifejezetten ajánlják spdif feladatra, pedig semmi nem indokolja, sejteti hogy jó legyen. Na jó mégis, annyira nagy az ellenállása, hogy elvész benne a visszaverődés konyhanyelven.
Úgyhogy sok reményt nem fűzök ehhez a VDH Link 110 Ohm-os kábelhez, mint spdif. Egy ezüst spdifet kellene találnom tőlük abból a korból vagy még egy First-öt az első szériából.![]()

Én úgy tudom, analóg-stúdió környezetben az XLR kábelezés 600ohm impedanciára van méretezve, különösen a nagyobb hosszaknál lehet fontos. A 600ohm akkor számított jobban, amikor az XLR készülékek leválasztó trafóval készültek, akár mindkét végen.MrCollector írta: ↑2026.07.23., csüt. 10:42Én eddig egy AES 110 Ohm-os kábelt hallottam "analóg" XLR felhasználásra. Számomra tragikus volt. El sem tudom képzelni rca kábelként ez hogyan fog szerepelni. De gondolom beszámolsz majd róla.hericstamas írta: ↑2026.07.20., hétf. 15:14Ma guberáltam egy ilyet. Valakinek valami tippje, hogy ez miért ilyen szerelés? Mindene gyárinak néz ki. Kísértetiesen hasonlít, a The First-re, de nem az a felirata szerint.
s-l1600-3.jpgs-l1600-2.jpgs-l140.jpg

Én eddig egy AES 110 Ohm-os kábelt hallottam "analóg" XLR felhasználásra. Számomra tragikus volt. El sem tudom képzelni rca kábelként ez hogyan fog szerepelni. De gondolom beszámolsz majd róla.hericstamas írta: ↑2026.07.20., hétf. 15:14Ma guberáltam egy ilyet. Valakinek valami tippje, hogy ez miért ilyen szerelés? Mindene gyárinak néz ki. Kísértetiesen hasonlít, a The First-re, de nem az a felirata szerint.

hericstamas írta: ↑2026.07.20., hétf. 21:29Gyanúsan gyári lesz ez is, még nincs nálam. (Hollandiából jön.) Kerestem róla képeket, hirdetéseket abból a korból. 3 db RCA-val szerelt és 1 XLR verziót találtam. Azt értem, hogy egy AES kábel nem ilyen, ezért is kérdeztem mire gondolhatott a szerző (VDH). A csati gyári VDH rajta. Érdekes, kíváncsi leszek. Azt nem hiszem, hogy a tiszta szénkábel lenne. Tényleg a mostani First Ultimate az az? Ha igen, akkor hogy lehet abból is digit?Shimano írta: ↑2026.07.20., hétf. 17:50Ez egy régi szimmetrikus digitkàbel,gyárilag xlr csatikkal szerelt,és hogy miért került rá rca,az jó kérdés.hericstamas írta: ↑2026.07.20., hétf. 15:14Ma guberáltam egy ilyet. Valakinek valami tippje, hogy ez miért ilyen szerelés? Mindene gyárinak néz ki. Kísértetiesen hasonlít, a The First-re, de nem az a felirata szerint.
Ma is kapható,de már bordó színben.![]()

némi optikai csalódást is fedezz fel :)revox írta: ↑2026.07.20., hétf. 19:45nemértempantera írta: ↑2026.07.20., hétf. 17:23Nem kétlem, mi több magam is tapasztaltam számos esetben a különböző kábelek (táp IC, hangszóró) közötti -néha jelentős- hangzásbeli különbségeket. Mindazonáltal -némi meditatív felhanggal- érdemes lehet elgondolkodni a mellékelt két képen. A feketével kitakart részben találhatók az árkategóriák, márkanevek, és a neten található tesztek, vélemények.![]()

Gyanúsan gyári lesz ez is, még nincs nálam. (Hollandiából jön.) Kerestem róla képeket, hirdetéseket abból a korból. 3 db RCA-val szerelt és 1 XLR verziót találtam. Azt értem, hogy egy AES kábel nem ilyen, ezért is kérdeztem mire gondolhatott a szerző (VDH). A csati gyári VDH rajta. Érdekes, kíváncsi leszek. Azt nem hiszem, hogy a tiszta szénkábel lenne. Tényleg a mostani First Ultimate az az? Ha igen, akkor hogy lehet abból is digit?Shimano írta: ↑2026.07.20., hétf. 17:50Ez egy régi szimmetrikus digitkàbel,gyárilag xlr csatikkal szerelt,és hogy miért került rá rca,az jó kérdés.hericstamas írta: ↑2026.07.20., hétf. 15:14Ma guberáltam egy ilyet. Valakinek valami tippje, hogy ez miért ilyen szerelés? Mindene gyárinak néz ki. Kísértetiesen hasonlít, a The First-re, de nem az a felirata szerint.
Ma is kapható,de már bordó színben.

Revi te egy más történet vagy, ezen a fokozaton bizonyosan igen régen túl, szóval ne is értsed.....revox írta: ↑2026.07.20., hétf. 19:45nemértempantera írta: ↑2026.07.20., hétf. 17:23Nem kétlem, mi több magam is tapasztaltam számos esetben a különböző kábelek (táp IC, hangszóró) közötti -néha jelentős- hangzásbeli különbségeket. Mindazonáltal -némi meditatív felhanggal- érdemes lehet elgondolkodni a mellékelt két képen. A feketével kitakart részben találhatók az árkategóriák, márkanevek, és a neten található tesztek, vélemények.![]()
nemértempantera írta: ↑2026.07.20., hétf. 17:23Nem kétlem, mi több magam is tapasztaltam számos esetben a különböző kábelek (táp IC, hangszóró) közötti -néha jelentős- hangzásbeli különbségeket. Mindazonáltal -némi meditatív felhanggal- érdemes lehet elgondolkodni a mellékelt két képen. A feketével kitakart részben találhatók az árkategóriák, márkanevek, és a neten található tesztek, vélemények.

Támogatom a javaslatot. Ők ott oszthatnák egymásnak az észt, mi meg itt a tapasztalatot.supravox írta: ↑2026.07.19., vas. 16:50Meséld már el,hogy a fizikát,hogy hallod?
Csinálj már egy fórumot aminek az a címe,hogy nincs különbség a kábelek közt.
És gyűjtsd oda a hasonszőrű hülyéket és beszélgessetek.
Itt én arról szeretnék olvasgatni,hogy melyik kábellel kinek milyen tapasztalata van.
Az információ.
Ez amit Te csinálsz az nettó bomlasztás.
Ez jó! :)pantera írta: ↑2026.07.20., hétf. 17:23Nem kétlem, mi több magam is tapasztaltam számos esetben a különböző kábelek (táp IC, hangszóró) közötti -néha jelentős- hangzásbeli különbségeket. Mindazonáltal -némi meditatív felhanggal- érdemes lehet elgondolkodni a mellékelt két képen. A feketével kitakart részben találhatók az árkategóriák, márkanevek, és a neten található tesztek, vélemények.
Ez egy régi szimmetrikus digitkàbel,gyárilag xlr csatikkal szerelt,és hogy miért került rá rca,az jó kérdés.hericstamas írta: ↑2026.07.20., hétf. 15:14Ma guberáltam egy ilyet. Valakinek valami tippje, hogy ez miért ilyen szerelés? Mindene gyárinak néz ki. Kísértetiesen hasonlít, a The First-re, de nem az a felirata szerint.

azSnipi írta: ↑2026.07.20., hétf. 14:57revox írta: ↑2026.07.20., hétf. 14:00Az első a klasszik út, de én is használtam aktív hangszórót valamikor a tévéhez. @kökény haveromé volt nálam kb 2 évig megőrzésen. Tápdrótok olcsó an-B kábelek, interkonnekt 47Lab 0,4-es Storatos és egy szabályoható kimrnetű dvd volt elékötve. Nem volt rossz, bármikor használnám újra, de ennyit (forintban) nem tévézek, olcsóbban oldottam meg
![]()
revox írta: ↑2026.07.20., hétf. 14:00Az első a klasszik út, de én is használtam aktív hangszórót valamikor a tévéhez. @kökény haveromé volt nálam kb 2 évig megőrzésen. Tápdrótok olcsó an-B kábelek, interkonnekt 47Lab 0,4-es Storatos és egy szabályoható kimrnetű dvd volt elékötve. Nem volt rossz, bármikor használnám újra, de ennyit (forintban) nem tévézek, olcsóbban oldottam meg
![]()
Az első a klasszik út, de én is használtam aktív hangszórót valamikor a tévéhez. @kökény haveromé volt nálam kb 2 évig megőrzésen. Tápdrótok olcsó an-B kábelek, interkonnekt 47Lab 0,4-es Storatos és egy szabályoható kimrnetű dvd volt elékötve. Nem volt rossz, bármikor használnám újra, de ennyit (forintban) nem tévézek, olcsóbban oldottam meghericstamas írta: ↑2026.07.20., hétf. 13:13Ez valami libikóka inkább, úgy kell egyre jobb hangot elérni, hogy az egyensúly megmaradjon minden stílusban. Ami egyébként segít is egy jó utat kijelölni talán.revox írta: ↑2026.07.20., hétf. 13:03A kábel, a hifi nem portás: "te jöhetsz, te nem".hericstamas írta: ↑2026.07.20., hétf. 08:53
Nekem az a "bajom", hogy egy-egy komponens egyre közelebb kerül az ízlésemhez adott zenén mondjuk a kábel variálása által, de közben meg egy másik felvételen elcsúszik.
Mi van ha tényleg nem létezik a mindenre is jó kábel?!
Röviden, addig kell keresni, míg "mindenkinek" szabad bejárása nem lesz![]()
Jómagam az 1960 körüli monó Chopint is előszeretettel hallgatom, ahogy a legmodernebb, agyament elektronikust. Ezt meg lehet oldani kb 1millióból is (komplett, új setup) és 300m-ból is.
Tippadástól tartózkodnékolyan mint a hegy: mindenki maga vívja meg vele a harcot. De, ha segít fel lehet jutni,vezet út
![]()
"B terv" venni kell egy pár Devialet Phantomot, ami maga az antikábel zenegép. Csatornánként 4 végfok, amennyire lehet direktbe, forrasztva minden. Elvileg semmi kábelezés nincs benne a tápkábelen kívül, amit szintén igyekeztek úgy megcsinálni, hogy szépen ne lehessen azt sem lecserélni.
images.jpeg

Ez valami libikóka inkább, úgy kell egyre jobb hangot elérni, hogy az egyensúly megmaradjon minden stílusban. Ami egyébként segít is egy jó utat kijelölni talán.revox írta: ↑2026.07.20., hétf. 13:03A kábel, a hifi nem portás: "te jöhetsz, te nem".hericstamas írta: ↑2026.07.20., hétf. 08:53
Nekem az a "bajom", hogy egy-egy komponens egyre közelebb kerül az ízlésemhez adott zenén mondjuk a kábel variálása által, de közben meg egy másik felvételen elcsúszik.
Röviden, addig kell keresni, míg "mindenkinek" szabad bejárása nem lesz![]()
Jómagam az 1960 körüli monó Chopint is előszeretettel hallgatom, ahogy a legmodernebb, agyament elektronikust. Ezt meg lehet oldani kb 1millióból is (komplett, új setup) és 300m-ból is.
Tippadástól tartózkodnékolyan mint a hegy: mindenki maga vívja meg vele a harcot. De, ha segít fel lehet jutni,vezet út
![]()
A kábel, a hifi nem portás: "te jöhetsz, te nem".hericstamas írta: ↑2026.07.20., hétf. 08:53

asebestyen írta: ↑2026.07.19., vas. 19:53Még az ezo topicot kéne felébreszteni! Valaki? Nekem úgy hiányzik! Pláne a magyarázatok.
Kábelnél és persze a többi hifi elemnél egy bizonyos szint felett, a rendszer integritás (szinergia) az egyéni szubjektív tapasztalással a jóság, jobbság mégis megfogható jelzője az, amikor egy-egy elem egyre több rendszerben használva kap pozitív vagy még annál is erősebb jellemzést. Ezek persze még kategóriák szerint is csoportosulnak. Sajnos a kategóriák főleg ár szerint emelkednek, de sokszor van belőle "kilógás".kaef2 írta: ↑2026.07.20., hétf. 09:17Nem lehet eldönteni, ugyanis nincsen mérőszám rá és környezetfüggő, hogy ki mikor mit hall jó(bb)nak.hericstamas írta: ↑2026.07.20., hétf. 08:53Megint visszatérve az eredeti kérdésemre, hogy lehetne eldönteni több jó kábel közül, hogy melyik a jobb. Egyik ebben, a másik abban jobb jellemzően.revox írta: ↑2026.07.19., vas. 20:34Bízom benne, hogy @sebi erre nem válaszol konkrét fizikai tényállítással.
Igaz, 26 éve nem kapok meggyőző választ, de kb sz első félévben feladtam, hogy valaha kapni fogok. Aki azt gondolja, tudja a megfejtést, még nem érkezett meg oda, hogy belássa, nem tudja és vélhetően nem is fogja megtudni.
A válasz ugyanis: mindig rendszert hallgatunk és a rendszernek a magunk érzékelése is része.
Nem tudunk egy kábelt (vagy bármely rendszerelemet) meghallgatni önmagában. Az, ami jó volt egyfajta hangsugárzó beállításnál, esetleg már nem lesz olyan jó, ha tíz centivel közelebb toljuk a hangsugárzót a hátsó falhoz és 5 fokkal beljebb fordítjuk. Vagy, ha csak 3 dB-lel hangosabban hallgatjuk a hallgatási pozícióban, szintén jelentősen befolyásolhatja a jobbságot. Tehát nincs általánosan, mindenkire érvényes jobbság.
Nem lehet eldönteni, ugyanis nincsen mérőszám rá és környezetfüggő, hogy ki mikor mit hall jó(bb)nak.hericstamas írta: ↑2026.07.20., hétf. 08:53Megint visszatérve az eredeti kérdésemre, hogy lehetne eldönteni több jó kábel közül, hogy melyik a jobb. Egyik ebben, a másik abban jobb jellemzően.revox írta: ↑2026.07.19., vas. 20:34Bízom benne, hogy @sebi erre nem válaszol konkrét fizikai tényállítással.
Igaz, 26 éve nem kapok meggyőző választ, de kb sz első félévben feladtam, hogy valaha kapni fogok. Aki azt gondolja, tudja a megfejtést, még nem érkezett meg oda, hogy belássa, nem tudja és vélhetően nem is fogja megtudni.