hericstamas írta: ↑2026.07.15., szer. 09:12
Általános kábelezési kérdésem van. Hogy tudja egyszerű halandó eldönteni, hogy melyik kábelnek van "igaza"? Ti milyen módszert alkalmaztok? Rendszeresen változtatok a kábelezésemen, de a tegnap tapasztalt jelenség már túl van egy határon.
Egy Cardas Parsec digit RCA/RCA van most a Wiim Ultra és a Benchmark DAC1 között gyári RCA-BNC átalakítóval a Bench oldalán. Egy darabig szoktuk egymást, de ezzel teljesen elégedett vagyok.
A közelmúltban előtte ugyanitt Ludic Audio Orpheus RCA/RCA, DH-LABS D-750 RCA/BNC direkt digit IC-k voltak. Mindegyiknek más hangja volt, de azért "össze lehetett őket mérni" hangban.
Tegnap kíváncsiságból a Cardas Gold5 RCA/RCA IC kábelemet dugtam rá és egy teljesen más világ fogadott az előző 3-hoz képest. Oké ez nem digit kábel, de megvan a szinkron a DAC szerint 24/192-n is. Hangban a Parsec egy tiszta pontos monitoros hang, a Gold5 meg sok felnagyított részlet, nagy tér. Ez milyen jelenség és melyik az "igazi" vajon?
Röviden lehet azt mondani, ezt csak magad tudod eldönteni, melyikkel hallgatod tovább/szívesebben/elegédetten a zenét.
De azért én mégis javasolnék két rásegítő módszert. Ha van az ismeretségi körödben a tiednél nem alacsonyabb szintű rendszer, akkor vidd el oda ezt a két kábelt meghallgatni ott. Nem, nem garantált hogy amit ott hallasz, az döntő a te rendszeredben is, de adhat jellemzést a kábelekről.
Másik módszer lenne az, hogy keresel kölcsönbe egy magasabb szintre kategorizált kábelt, amivel talán közelebb lehet jutni a helyes döntéshez a két kábeleddel kapcsolatban.
RCA és 75ohmos-nak jelölt digit kábel kapcsán találtam a What's Best fórumon egy szaki posztját, aki munkája kapcsán tud kábel impedanciát mérni, ami feladatott ő kábelgyártóktól is kap rendszeresen. Azt írta, nagyon sok audio/high-end digit kábel köszönő viszonyban sincs a 75/110ohm impedanciákkal, vagyis nagy szórásban méri ezeket. Nem jelölt meg konkrét márkákat, mert erre nincs engedélye, a megbízói hitelrontással vádolnák. Talán igaz amit ír, talán nem, de akkor is tanulságos.