SoundMania írta: ↑2026.06.30., kedd 05:06
Ezek a dolgok azért nem csak a gyártókról szólnak akik garanciával adják a csöves készülékeket és nem is csak a maguknak csöveseket készítőkről. Hanem azokról is akik mindkettőbe megkeresnék a legjobb csöveket. Mert érdemes. Ha gyári olcsócsőkészlettel is tetszik neked egy erősítő, magad írtad, mennyivel jobb lesz jó csövekkel! Te nem mersz kipróbálni régi csöveket? Ez legyen a te bajod. Használd csak a "specbiztihangú" új csöveket, amikből a jónak mondottak ugyanúgy méregdrágák mint a 100 éves nyugatiak, vagy néhány keleteurópai. Ismered a szirupos hangú Sylvaniákat? A GB ugyanolyan szirupos csak mégis sokkal jobb. Vannak jó sorozatok, és vannak rossz gyártók. Neten minden le van írva. Hogy kinek mire lesz képes a rendszerében az meg a rendszerről is sokmindent elmond. Meg a tulajról is, hogy mennyire tud jól olvasni!
Szerintem a gyártó feladata lenne, hogy a mindenki számára elérhető kínálatból azzal a csővel adja amivel a legjobb hangot produkálja a termék. Nyilván náluk a gazdasági szempontok, a megbízhatóság stb. is nagy szerepet játszik ennek eldöntésében.
Már megint ez a feltételezgetés! Hol írtam én olyat, hogy nekem nincs régi csövem vagy nem próbálnék ki ilyet? Már csak azért sem, mert vannak. Ezt a specbiztihangú marhaságot elengedhetnéd már, nincs semmi értelme.
Mi a szirupos hang? Ezt gondolom külföldi fórumokon olvastad, ott használják ezt a kifejezést. Tényleg nem tudom mire vonatkozik, de nekem a mézédes (meleg), nyúlós, ragacsos, dús, lassú szinonimák jutnak róla eszembe. Ezek egyikét sem szeretném a cuccom hangzásával társítani.
Korábban eszembe sem jutott csöves erősítőket hallgatni, mert nem tetszettek, pont az ilyesmi hangzásuk miatt. Én a gyári erősítőknél a Qualiton termékeiben találtam meg azt a hangot, ami hozzám közel áll. Mivel az erősítőik több csőtípust is támogatnak (végfok), ezért elég jól lehet hangolni őket már csak ezek cserélgetésével is.
Nyilván az erősítő hangját nem csak a használt csövek határozzák meg. Tehát simán előfordulhat az, hogy ugyan az a típusú cső, a hangzást tekintve, az egyikben jobban a másikban rosszabbul teljesít illetve tetszik. Innentől kezdve, az egyéni beszámolókat ugyan úgy fenntartással kell fogadni, mint bármilyen más komponensnél a láncban.
Talán az is érthető, hogy valaki a sokáig keresett és méregdrágán megvásárolt ritka csövét akkor is "szerethetőbbnek" tartja, ha ez nem így van.