ELEX írta: ↑2026.07.05., vas. 15:30
Régebben már írtam, hogy nagy barátja lettem a nagyon alacsony impedanciás MC hangszedőknek.
A saját Benz Micro Ebony TR hangszedőm ma exkluzív társaságba került.
Egy kedves barátom bevizsgálásra, tisztításra adta oda a nagyon alacsony impedanciás hangszedőit.
1. ZYX Universe Optimum 1Ohm (1.0 Ohm)
2. Miyabi FUUGA (2.5 Ohm)
3. Murasakino Sumile (1.2 Ohm)
4. Benz Micro Ebony TR (1.0 Ohm)
Miután megtisztítottam, átvizsgáltam mikroszkóppal a tűk állapotát, mérőlemezekkel megmértem, nem hagyhattam ki, hogy a saját rendszeremben is egy rövid meghallgatás erejéig ne rakjam be őket.
Nem szeretnék itt most mélyebben belemenni a hallottakba, valamennyi extraklasszis hangot produkált.
Talán hozzám legközelebb a Miyabi FUUGA áll. De meg kell állapítanom, hogy saját Benz Ebony TR-emnek sincs szégyenkezni valója. Árban harmada csupán a másik három közül a legolcsóbbnak.
Ami tanulság számomra, hogy az alacsony tekercs ellenállás miatt a dinamika, lendület, nyugodtság fenomenális.
Olyan energiák szabadulnak fel, amit egyetlen magasabb impedanciás (10 Ohm feletti) hangszedőből sem hallottam eddig. Döbbenetesek a megindulások, a beütések és mindez végtelen nyugalommal, eszköztelenséggel.
Nem a mai megszokott "hifis" hangzás a felturbózott, mesterségesen kiemelt magas tartománnyal, ami sajnálatosan eluralta a piacot számomra felfoghatatlan okokból. Egymást licitálják túl a gyártók a 10 kHz feletti kiemeléssel, ezáltal a felbontás látszatának keltésével. A hang persze a legtöbb esetben vékony, sziszegős, bántó lesz sok esetben. Aztán, ha valaki ezek után meghall egy kiegyenlített hangot, csak húzza száját, hiányérzete van. Persze ez nem az én gondom, csak néha nagyon csóválom a fejem néhány beszámolón.
És még mielőtt valaki szóvá tenné, hogy de poros a tányér, nem az. Az SME tányér felülete ilyen szemcsés és barázdált amióta az SME futóműveket gyárt.