Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Mechanikus órák

Kellnerművek
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 559

Re: Mechanikus órák

Hozzászólás Szerző: Kellnerművek »

Swatch automatic 23 köves.
Műanyag tokozás, rugós fém szíj- USA gyártmány.
Turis modell, 500 Ft.
Ennyit azért megért, még ha arany szín
ű is.
Könnyű, nyári viselet😀
Csatolmányok
20260628_083713.jpg
20260628_082852.jpg
20260628_082135.jpg
20260628_082327.jpg
20260628_082520.jpg

Indy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1679

Hozzászólás Szerző: Indy »

Napi használós, rackszekrényekben, esetleg motortérben turkálós:
20260325_073411.jpg
20260325_073533.jpg
20260411_182529.jpg
Napi 2.4 másodpercet siet.
Indulj el egy úton, én is egy másikon...

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6497

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

tamagaba írta:
2026.06.22., hétf. 10:31
Tényleg, kösz a kiigazítást! Egyébként nem kell személyeskedésnek venned, persze mindenki akkora krumplit hord, amekkorát akar. Csak azt veszem észre, hogy ebben az iparágban is számháborúzik mindenki, hogy kinek nagyobb-erősebb. :smile53:
Egyáltalán nem vettem személyeskedésnek,, hisz nekem nincs 60 bar-os órám :) (igaz 50 br-os az van :rolleyes: ) , de hát ha csörtézni akartál szó szerint, ahhoz nekem is ki kellett húzni a kardot :D

Kétségtelen, hogy egy 60bar-os vízállóság pont akkora parasztvakítás a legtöbb esetben, mint a 100 megapixeles kamera-érzékelő, de mint az utóbbinál is, nem mindegy a kontextus, és bizonyos kontextusban lehet előnye. De nem az, amit a felhasználók zöme gondol róla - és a párhuzamot a telefonos kamerák megapixel-versenyével tényleg nagyon jónak érzem.
Azért hozzátenném, hogy az óráknál azért messze nincs akkora versengés a vízállóság terén, mint a telefonos megapixeleknél (vagy az már lejárt? nem követem egy ideje), a legtöbbnél egyszeren vagy 5 vagy 10 bar a vízállóság, ha búváróra, akkor pedig 20-tól indul. Azért ha valamit kikiáltanak búvárórának, arra készülhetnek, hogy lehet hogy lesz, aki tényleg búvárkodásra használja, még ha ez csak 1000-ből egy is :D
Az átlag felhasználó 99%-ának elég csak annyit tudnia, hogy 5bar = fokozottan cseppálló (lehet vele zuhanyozni). de vízbe még nem ajánlatos menni vele, pláne úszni nem. 10bar = lehet vele vízbe menni, akár úszni is. Aki meg valóban búvárkodik, és valódi búvár funkciókat akar, nem csak annyit, hogy nem hal meg az óra a víz alatt, az ugyie előbb-utóbb egy Garmin-nál vagy Suunto-nál, esetleg egy Apple Watch Ultránál köt ki :rolleyes: kivéve ha nagyon kedveli Jaques Cousteau kapitányt, aki valóban egy narancssárga számlapos Doxa Sub 300-zal búvárkodott :D
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 748
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

Aszpirin írta:
2026.06.21., vas. 23:42
Amit írtál, az viszont már ott akad el, hogy vákuumban mérik, ahogy "belehalad a levegő az órába". Egyébként jó ez a "belehalad" megközelítés, csak nem vákuumban, mert ha kiszippantjuk a levegőt az óra körül, akkor éppen hogy ki szeretne szabadulni a levegő az óratokból - csakhogy ilyen módszerrel is mindössze 1 bar-ig tudnának mérni, mert - és ez az, amit amire az emberek jó nagy része nem emlékszik a fizikából - a tökéletes vákuum az 0 bar, és a természetes tengerszinti atmoszférikus nyomástól ez mindössze kb 1 bar-ral kevesebb. Nem tudsz sehogyan 10 bar-os "vákuumot" csinálni, ez fizikailag értelmezhetetlen.

Azt pedig, hogy én, mint búvárkodással nem foglalkozó mai búváróra-vásárló mit nézek, hadd ne mondja meg nekem senki.
De az biztos, hogy ahhoz hogy ma búvárórának minősüljön valami, a vízhatlansága legalább 15-20 bar kell legyen. Nem elég, ha csak úgy néz ki. Akkor sem, ha teljesen mindegy valakinek, hogy 10 vagy 30 vagy 60 bart bír ki az óra a nyomásteszten.
Tényleg, kösz a kiigazítást! Egyébként nem kell személyeskedésnek venned, persze mindenki akkora krumplit hord, amekkorát akar. Csak azt veszem észre, hogy ebben az iparágban is számháborúzik mindenki, hogy kinek nagyobb-erősebb. :smile53:
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme
Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV
Adrya Resor Centaury 6 - Bauers & Wilkans Etherium 9 - Griffon Hyperion II

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

tamagaba írta:
2026.06.21., vas. 22:35
Na, akkor kard ki kard csörtézzünk ki mennyit tud az órák tömörség vizsgálatáról :D
Nem fogunk csörtézni, mert lehet vákuummal is mérni, csak nem éppen azt méred akkor, amit nyomás alá helyezéssel mérnél.
Láttam vákuumos vizsgálatot is, ilyenkor ha vízbe van meítve az óratok, akkor jól fog látszani, hogy hol kezd el ereszteni azaz hol van a gyenge pont - de ennek a fajta vizsgálatnak nagyon határozott korlátai vannak.

Amit írtál, az viszont már ott akad el, hogy vákuumban mérik, ahogy "belehalad a levegő az órába". Egyébként jó ez a "belehalad" megközelítés, csak nem vákuumban, mert ha kiszippantjuk a levegőt az óra körül, akkor éppen hogy ki szeretne szabadulni a levegő az óratokból - csakhogy ilyen módszerrel is mindössze 1 bar-ig tudnának mérni, mert - és ez az, amit amire az emberek jó nagy része nem emlékszik a fizikából - a tökéletes vákuum az 0 bar, és a természetes tengerszinti atmoszférikus nyomástól ez mindössze kb 1 bar-ral kevesebb. Nem tudsz sehogyan 10 bar-os "vákuumot" csinálni, ez fizikailag értelmezhetetlen.

Szóval így néz ki egy "hivatalos" 10 bar-os nyomáspróba:

youtu.be/jUKV83Ei578

Amit látsz a videón: először felnyomja a szerkezet a "harang" belső nyomását 10 bar-ra.
Amint a nyomás növekszik, az óraüveg közepe elindul befelé, ami természetes, mert a tokon belül még mindig a kb 1 bar atmoszférikus nyomás van. Ezt az összenyomódás mértékét méri a belső műszer.
A 10 bar-nál maximális a kitérés, és itt jön az izgalmas rész: ha a deformálódást mérő műszer megállapodik és ott marad a maximális kitérésnél, akkor a tömítettség 10 bar-on fennáll. Viszont, ha elindul visszafelé, az azt jelenti, hogy az óratokba levegő szabadul be, és elkezd kiegyenlítődni az óratok belső nyomása és az óratokon kívüli nyomás - vagyis a zafírra egyre kisebb eredő erő hat, és szépen visszatér az eredeti helyzetébe. Ez egyértelműen arra utal, hogy ereszt a tok. A videón szépen látszik, hogy mi történik, ha ereszt a tok, majd mi történik, ha - tömítések cseréje után - már nem.
Egy 10 bar-os órának ezt a tesztet kell kiállnia, hogy 10 bar legyen ráírva. Természetesen minden egyéb ráírt bar vagy méter-értékre is igaz ez, hogy hasonlóan helyt kell álljon az óra az adott nyomáson.

Amennyire én tudom, a vákuumos vizsgálatot üres óratokkal szokták csinálni, és víz alatt, ha meg akarják találni az eresztés helyét. Bár ha már minden tömítéseit megfelelő gyári minőségű újra cseréltek (beleértve a korona tömítését is) és úgy is ereszt, akkor ez már javítás lesz, nem sima szerviz. Ha javítható egyáltalán. És nyilván ez már az eresztés helyétől függ.

Mellesleg ez a deformálódás, amit itt mérnek, igen-igen pici, és teljesen ártalmatlan az óra számára, egy profi mérőműszer akár század-mikrométernyi kitérést is kimutat.
tamagaba írta:
2026.06.21., vas. 22:35
De, annak is utána néztem, hogy aki ezt a sportot űzi, azt nem nagyon érdekli a luxus hobbi, hogy a Rolex-e mennyit tud.
Meg vannak erre a modern quartz mérőeszközök a kezén, ami pont erre lett kitalálva és nem is az idő érdekli a kijelzőn, hanem más merüléssel kapcsolatos adatok.
https://www.suunto.com/en-hu/Products/d ... -nautic-s/
Nem tudom, mit értesz a sport alatt, de a "búváróra" kifejezés már régóta nem a búvárkodásról szól. Amikor a Rolex megalkotta a Submarinert, akkor az valóban búvároknak készült, és akkor a Rolex még egyáltalán nem volt luxusmárka, megbízható és nagyon jó minőségű munkaórák gyártója volt, aki a célcsoort képviselőivel mindig konzultált, és főleg ez különböztette meg a többi "munkaóra"-gyártótól. Nem mellesleg nem csak a búvárórája lett ikonikus, hanem a GMT Master is első volt a GMT-órák kategóriájában, és eredetileg kifejezetten a PanAm pilótáinak készült, az ő igényeik alapján (és a piros-kék lünetta is a PanAm színeit képviseli).
Azóta a Rolex munkaórák egytől egyig luxusórákká váltak nem utolsósorban az áruk miatt. Ma egy Rolex Submariner simán felvehető egy öltönyhöz úgy, hogy nem kell békalábakat húzni hozzá cipő helyett :D :D És fel is veszik. Ilyen viselésnél természetes, hogy nincs jelentősége annak, hogy mekkora nyomást bír ki a tokja. Ha erre gondoltál.
A másik, hogy a valódi búvárok természetesen nem Rolexet használnak már, sokkal hasznosabb sportórák léteznek már búvárkodásra, akár Suunto, akár a Garmin búvárórái messze jobbak már, mint egy Rolex Submariner vagy Sea Dweller.
Ezért a "búváróra" fogalma inkább a múltjára utal, mint a valódi felhasználási területére.

Azt pedig, hogy én, mint búvárkodással nem foglalkozó mai búváróra-vásárló mit nézek, hadd ne mondja meg nekem senki.
De az biztos, hogy ahhoz hogy ma búvárórának minősüljön valami, a vízhatlansága legalább 15-20 bar kell legyen. Nem elég, ha csak úgy néz ki. Akkor sem, ha teljesen mindegy valakinek, hogy 10 vagy 30 vagy 60 bart bír ki az óra a nyomásteszten.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

Aszpirin írta:
2026.06.21., vas. 19:59
Nem, az órakészítő nem azon mosolyog, hogy mit ír az órára, hanem azon, hogy Te azt hiszed, hogy a 60bar azt jelenti, hogy le kell/lehet menni vele 600m mélységbe
Na, akkor kard ki kard csörtézzünk ki mennyit tud az órák tömörség vizsgálatáról :D
Szóval, amit tudok - mert voltam szervizekbe - vákummal mérik illetve becsülik meg a bar-ra vagy mélység méterre vonatkozó állóképességet. Illetve ponton mért víznyomás állóságot pl. vízisízik az ember és belelógatja az órás kezét a direkt áramlásba. Azon kívül, hogy lecsatolódhat a milliós Rolex - valóban ilyen szituban érheti az óra bizonyos pontjait elég nagy nyomás. Pl. nyomódomb ház. Itt elég nagy nyomásértékek adódhatnak. Ömmm most nem tudom hány bar, de nagy.
Szóval vákum szippantás és mérik a vákum esését, ahogy behalad a levegő az órába. Ennyi. Nem nyúlhat a vekkerhez, mehanikai behatás nem érheti ...
De, annak is utána néztem, hogy aki ezt a sportot űzi, azt nem nagyon érdekli a luxus hobbi, hogy a Rolex-e mennyit tud.
Meg vannak erre a modern quartz mérőeszközök a kezén, ami pont erre lett kitalálva és nem is az idő érdekli a kijelzőn, hanem más merüléssel kapcsolatos adatok.
https://www.suunto.com/en-hu/Products/d ... -nautic-s/
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

tamagaba írta:
2026.06.21., vas. 17:14
60 bar - az tudjuk mennyi? ezen legjobban az órakészítő mosolyog - búvár, azt sosem megy le, mert oda más kell
Az ugye tudod, hogy létezik nyomáspróba? És igen, amelyik órán 60bar vagy 600m van, azt teljesítenie kell nyomáspróbán. Hozzáteszem, hogy Magyarországon nem láttam még 60bar-os nyomáspróbát elvégző óraszervizt, de ha egy jónevű órás cég ráírja egy órára, hogy 60bar, akkor újan tuti, hogy kiállja a 60bar-os nyomáspróbát a tok. A hazugságot nem szokták kockáztatni, mert soha nem tudni, ki ellenőrzi valóban, és a lebukás elég nagy botrányt okozhat. Persze nem agy kínainak, mert ők azt írnak rá bármire, amit akarnak. Az köztudomású, hogy Aliexpresszről vett cuccok paraméterei jó eséllyel hazugság. Nemrég láttam 20.000 mAh-s akkumulátor cella tesztjét, valami 1090 mAh volt valójában, míg ugyanakkor améretben egy Sanyo 3000 mAh-s még túl is teljesítette a ráírtat. Egy magyar fazon tesztelte le, a Youtube-ion fenn van. Na ugyanez van a kínai órákkal is.

Persze a nyomásértékeket érteni kell. A nyomásprób alatt a tok deformálódását nézik, általában száraz körülmények között, hogy nem ártson az órának, az egész vizsgálat 1-2 perc. Ez egyrészt statikai nyomáspróba, másrészt nem hosszútávú. Ugye minden órákhoz értő tudja, hogy a 3 bar-os vízállósággal legfeljebb zuhanyozni, azt is csak nagyon óvatosan, 5 bar-ossal még mindig nem megyünk úszni, ha úszni is akarsz benne, akkor legalább 10bar-os kell legyen az óratok védelme. Ezfelszínen, negy-két méter mélységben itt már huzamosabban is bírja az óra. De búvárkodásra való üóra 20bar-nál kezdődik (ilyenkor írnak rá 200m-t).
A vízállóságát az óra idővel folyamatosan veszíti, ha 60bar van ráírva, az azt is jelzi, hogy jó sokáig számíthatsz valódi vízállóságra.
Nem, az órakészítő nem azon mosolyog, hogy mit ír az órára, hanem azon, hogy Te azt hiszed, hogy a 60bar azt jelenti, hogy le kell/lehet menni vele 600m mélységbe

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

Csak pár délutáni gondolatébresztő
60 bar - az tudjuk mennyi? ezen legjobban az órakészítő mosolyog - búvár, azt sosem megy le, mert oda más kell
kronográf, azt sosem stopperolt vele semmit
ez olyan kb, mint a mi több száz wattos monoblokkjaink, meg a szuper puffer kondiaink és a kiállításon mutat 60 W-ot - senki nem rezdül semmit, megy tovább a show
Fiam Festinája
Csatolmányok
IMG_20250730_151340b.jpg

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

csövi írta:
2026.06.18., csüt. 21:31
Köszönöm! Tudom hogy piaci értéke nem sok, de nekem megér akár 50 ezer pénzt is...azt el rakom...sokat hordtam már... jöhet az utód.
peterson írta:
2026.06.19., pén. 08:20
Azért ne lepődj meg, ha ettől magasabb ajánlatot kapsz!
Na konkrét mai árakkal tudok szolgálni.
Nemrég jöttem haza a tatabányai órástól. Ez a neve a vállalkozásnak, így lehet megtalálni pl. Google térképen: "Az Órás, Tatabánya"

Két órát vittem. Szervizeltetni. Az egyik egy 35 éves Citizen Eagle 7, ennek a szerkezete nagyjából az, ami csüvi Festinájában is van. A másik egy ETA 2824-2 szerkezetű Doxa California, kb 18 éves.

Az órákat előttem kinyitota, megvizsgálta őket, és ha jól sejtem (pult mögött volt) egy Timegrapherrel is bemérte, mert volt egy olyan megjegyzésa a Citizenről, hogy "valóban gyengén jár" (válaszul arra, hogy az én mérésem szerint elég lagyamatag a kengésszöge). Én mellesleg csodálkozom azon az óráson és furcsának /khm... kimondhatom? Komolytalannak) is tartom, aki látatlanban mond egy árat. De van ilyen is.

Az ajánlat minfkét órára 30 ezer forint lett. Óránként. Elfogadtam. Örömmel. Megjegyzem, 5 évvel ezelőtt ugyaneza az órás 25ezret kért, tehát még az infláció mértékével sem drágult azóta. 2 hetes határidővel vállalta, az nekem teljesen megfelel, nem hajt a tatár.

Ezek után egyáltalán nem tartom túl alacsonynak a 8 éves Festinával kapcsolatos 50ezres számítást _egy_független_órásnál_ (ugye annak kell még egy üvegcsere, de az is ki kell jöjjön saccperkábé 10-15ezerből.)

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

peterson írta:
2026.06.19., pén. 10:11
Megnéztem az árlistájukat, elég kedvezőnek tűnik! Arról nem "esik szó", hogy ez minden gyártóra vonatkozik-e, de ha vállalnak, gondolom egy 3 mutatós dátumos Chopard L.U.C.-t nem ennyiért szervizelnek?!
Igen a felsorolásodban eltaláltad a márkát és a típuscsaládot is... :rolleyes: Lehet drága ez a helyi szervíz, de olyanok, ahol gondolkodás nélkül ott hagyom bármelyik órámat! Azt pedig el kell fogadni, hogy a mechanikus órák rendszeres (jellemzően 6-7 év) szervízt igényelnek, akár az autók. Lehet elhanyagolni, de az korai tönkremenetelhez, elhasználódáshoz, pontatlanabb járáshoz vezetnek. Itt is érvényes a mondás: akinek van pénze majomra...
Teljesen egyetértek, lennebb írtam is, hogy az a szerkezet 8 évesen már jócskán megérett a szervizre.
Sokan beleesnek abba a hibába, hogy nem számolnak a mechanikus órák fenntartási költségeivel, ami nagyon sok esetben (alsó kategóriásoknál szinte mindig) akár már alkalmanként is túlmutathat az óra aktuális piaci értékén.

Egyébként sejtettem, hogy háromból eltalálom ennyi információ alapján is, nem véletlenül neveztem meg típussal együtt hármat, az Audemars Piguet-t pedig csak rövidítve :) Sőt, még valószínűségi sorrendbe is raktam :D

A drága in-house szerkezetes órákat általában nem vállalják be az ilyen szervizek, és nem azért, mert nem tudják megcsinálni, hanem mert
- egy 20 éves óra szervizelése során simán belefuthatnak már egy-két apróbb alkatrész cseréjébe, amit ha megszakadnak sem tudnak beszerezni, ez nekik túl rizikós (a szerződéses viszony köti őket is, bukhatnak egy halom munka árát).
- attól még, hogy három mutatós, lehet nagyon nehezen szervizelhető vagy hiányozhat hozzá a szakértelem a ritka in-house esetben

Hog konkrét legyek: a Chopard L.U.C.-t (ez az in-house szerkezetes Chopard) szinte biztos, hogy vagy nem vállalják be, vagy csak közvetített szolgáltatást nyújtanak (kiküldik szervizeltetni Svájcba, nem itthon).
De vannak ETA-szerkezetes Chopard-ok is, azokat szerintem simán bevállalják, hacsak nincs bennük valami agyament komplikáció, mert amúgy hozzáférnek gyári ETA-alkatrészekhez - Magyarországon valószínűleg egyedüliként, de ahol nem is tudnak gyári ETA-t tenni, ott vannak a Soprod meg Sellita alkatrészek, azok sokkal hozzéférhetőbbek, még mindig svájci minőség, és az esetek 95%-ában csereszabatosak az azonos ETA-alkatrésszel.

Én például kifejezetten emiatt szeretem az ETA-családot (és a Miyotákat is, hasonló okokból).
Az in-house-szerkezetek "menők", de körülményes és igen drága lehet a szervizük.

A te 110 ezres ajánlatodban azért benne van, hogy - ha az, amit a legvalószínűbbnek tartok
- esetleg koaxiális szerkezetről van szó, ami spéci szakértelmet igényel
- a 10 éves szervizciklushoz kvadrága tisztító- és kenőanyagokat használnak
- ha esetleg "búváróra", akkor azok a tömítések is pénzbe kerülnek, és a mondjuk 60 bar-os nyomáspróbát sem egy kínai készülékkel végzik el
- a márkanév
- na meg az, hogy 10 évente 110ezer egy 3 millás órára kifejezetten baráti ajánlat, tökéletesen fogalmaztál, de én ehhez még hozzá teszem, hogy akinek ennyi pénze van majomr,a, annak minden bizonnyal ez semmiféle gondot nem okoz (nekem van olyan órámm, aminek a szervizelése ennek a másfélszeresébe kerül, és még újan is jóval kevesebb, mint 3 milla - megfejtés az, hogy a mechanikus kronográfok szervizelése SOKKAL drágább, mint ez alapszerkezeteké).

Számomra a legngyobb kérdés egy kinai tourbillonos óra. Van ilyen, és nem is drága (ahhoz képes, hogy tourbillonos), ráadásul egy tourbillonos Seagull nem is alja minőség, szóval nagyon kecsegtető - elvileg. De ezeket is kell szervizeltetni, azt hogy lehet megoldani? Ezt átgondolja valaki, amikor ilyen tourbillonos kínai órát vesz - azért ez már több százezer forintba is kerülhet, kínai ide vagy oda.

peterson
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 844

Hozzászólás Szerző: peterson »

Aszpirin írta:
2026.06.19., pén. 09:54

Azért a 110 egy hárommutatós-dátumos esetben az tuti márkaszervizes szervizára egy “nagynevű” órának (mondjuk legyen Omega Seamaster vagy Panerai Luminor vagy Gran Seiko, esetleg AP, stb) , amit a 3millás ár nálad is valószínűsít. Amiket én írtam, azok tényleg a reális árak alja, egy 8-as Miyota esetében, nem akartam túlságosan elijeszteni.
Ami a csodákat illeti, itt vannak az Ungaro Swiss szervizárai, róluk azt kell tudni, hogy ők a hivatalos nagykereskedője és egyben márkaszervize is az összes ETA-szerkezetes iSwatch Group márkának (Hamilton, Longines, Rado, Tissot, Doxa, Cornavin, stb), de nem kizárt, hogy pl. Omegâkat, Blancpain-eket is hozzâjuk kell vinni. Nézd meg a hivatalos ârlistájukat: https://astoriaoraplaza.hu/pages/service-center Amíg Budapesten êltem, hozzájuk hordtamaz órâimat, semmi panaszom nem volt sem a hozzálâllásukra, sem a munkaminőségükre, és akkor ők drágának számítottak.
Megnéztem az árlistájukat, elég kedvezőnek tűnik! Arról nem "esik szó", hogy ez minden gyártóra vonatkozik-e, de ha vállalnak, gondolom egy 3 mutatós dátumos Chopard L.U.C.-t nem ennyiért szervizelnek?!
Igen a felsorolásodban eltaláltad a márkát és a típuscsaládot is... :rolleyes: Lehet drága ez a helyi szervíz, de olyanok, ahol gondolkodás nélkül ott hagyom bármelyik órámat! Azt pedig el kell fogadni, hogy a mechanikus órák rendszeres (jellemzően 6-7 év) szervízt igényelnek, akár az autók. Lehet elhanyagolni, de az korai tönkremenetelhez, elhasználódáshoz, pontatlanabb járáshoz vezetnek. Itt is érvényes a mondás: akinek van pénze majomra...

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

peterson írta:
2026.06.19., pén. 08:20
csövi írta:

Köszönöm! Tudom hogy piaci értéke nem sok, de nekem megér akár 50 ezer pénzt is...azt el rakom...sokat hordtam már... jöhet az utód.
Én nemrég jelentettem be szervízre (~ fél éves várólista!) egy középkategóriás, márkás órát (jelenlegi futó modell olyan 3 milla körül), nekem már 20 éve megvan, ez lesz a második szervize, mert ennek a szerkezetnek 10 év a ciklus. 110e Ft a díja és ha belegondolunk kb. ugyan annyi alkatrész van a Festinádban is, ugyan annyira kell szétszedni, és ha a vásárlói réteget célozva olcsóbban is számolnak nagy csodák nincsenek. Ja és én is vidéken lakom, nem BP-i szervízbe vittem.
Azért a 110 egy hárommutatós-dátumos esetben az tuti márkaszervizes szervizára egy “nagynevű” órának (mondjuk legyen Omega Seamaster vagy Panerai Luminor vagy Gran Seiko, esetleg AP, stb) , amit a 3millás ár nálad is valószínűsít. Amiket én írtam, azok tényleg a reális árak alja, egy 8-as Miyota esetében, nem akartam túlságosan elijeszteni.
Ami a csodákat illeti, itt vannak az Ungaro Swiss szervizárai, róluk azt kell tudni, hogy ők a hivatalos nagykereskedője és egyben márkaszervize is az összes ETA-szerkezetes iSwatch Group márkának (Hamilton, Longines, Rado, Tissot, Doxa, Cornavin, stb), de nem kizárt, hogy pl. Omegâkat, Blancpain-eket is hozzâjuk kell vinni. Nézd meg a hivatalos ârlistájukat: https://astoriaoraplaza.hu/pages/service-center Amíg Budapesten êltem, hozzájuk hordtamaz órâimat, semmi panaszom nem volt sem a hozzálâllásukra, sem a munkaminőségükre, és akkor ők drágának számítottak.

peterson
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 844

Hozzászólás Szerző: peterson »

csövi írta:

Én nemrég jelentettem be szervízre (~ fél éves várólista!) egy középkategóriás, márkás órát (jelenlegi futó modell olyan 3 milla körül), nekem már 20 éve megvan, ez lesz a második szervize, mert ennek a szerkezetnek 10 év a ciklus. 110e Ft a díja és ha belegondolunk kb. ugyan annyi alkatrész van a Festinádban is, ugyan annyira kell szétszedni, és ha a vásárlói réteget célozva olcsóbban is számolnak nagy csodák nincsenek. Ja és én is vidéken lakom, nem BP-i szervízbe vittem.

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

csövi írta:
2026.06.18., csüt. 22:03
Ásványi üveg természetesen cserés. Majd kérek felmérést,hogy mennyi lenne...de már kacsingatok órák után...azon kaptam magam hogy rá kattant tam az órás videókra. Somogy megyèböl nincs közelebb jó órás szerviz? Csak Budapest...?
Keress rá Google Maps-en, tuti találsz ott is órást a közelben. Egy ilyen szerkezeten ezeket a műveleteket minden valamirevaló "hagyományos" órás szaki el kell tudja végezni. Sokszor egy idős órásmester jobban megcsinálja, mint a "nagy" szervizek. Szerintem.
Szóval rákeresel, felhívod, elmondod mit szeretnél, ha nem vállalja keresel másikat, felhívod, elmondod mit szeretnél stb. Ha vállalja, elmész, megmutatod, és mondjon árat. Rizikó van a dologban, de nem óriási, ez nem egy Rolex, egy ilyen szerkezetet vadiújan akár 15-20ezerért be lehet szerezni (szállítással együtt). Aki pedig tényleg a szakmában van évtizedek óta, az javított/szervizelt ilyen tmár akár többszáz darabot is.

csövi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1051

Hozzászólás Szerző: csövi »

Ásványi üveg természetesen cserés. Majd kérek felmérést,hogy mennyi lenne...de már kacsingatok órák után...azon kaptam magam hogy rá kattant tam az órás videókra. Somogy megyèböl nincs közelebb jó órás szerviz? Csak Budapest...?
Michell Engineering, Devialet Expert 220 Pro és MartinLogan CLS+ 2db Rytmik Audio, canare cable

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

csövi írta:
Olvass bele megint az eggyel korábbi hozzászólásomba, mert közben - az általad idézett poszt-változat után - még belejavítottam, a lényeg: "kenés" = teljes szerviz, magyarázatot lásd előbb, illetve aminek még utánanéztem: ennél az ásványi üvegnél nem játszik a polírozás. Csak a csere.

Mégegy: teljesen megértem a döntésedet, órákkal - főleg mechanikus órákkal - kapcsolatban nagyon gyakori a gazdasági szempontboól értelmezhetetlen költés, és ez teljesen elfogadott, senki nem néz hülyének miatta, nem kell mindent gazdasági szempontból értelmezni.

csövi
V.I.P.
V.I.P.

Aszpirin írta:
2026.06.18., csüt. 21:13
csövi írta:
2026.06.18., csüt. 18:32
IMG_20260617_164327606_HDR.jpgKi hol szervizelteti az automata óráját...meg akarom menteni az emlékek miatt a festina órámat. Karcos a üveg, polir is ráfér és a 8 éves szerkezet is jó lenne egy kenès is. Gondolom az árát biztos ràkölthetem...
Közben megvan: Ha stimmel a 8 év, akkor ez egy Festina F6846/2 vagy F6846/4, Miyota 82S0 automata szerkezettel.
A szerkezet szervizelése reálisan 40ezer egy független órásnál, de ezt a szerkezetet érdemes lehet inkább cserélni, bár úgy sem úszod meg sokkal kevesebbért. A kristályüveg cseréje is legalább 15ezer forint lesz, polírozást nem tudom.

A gond az,, hogy az óra a képen látható állapotban nem ér annyit, amennyiért lehet szervizeltetni (reálisan ebben az állapotban kb 20-25ezret érhet de úgy is nehéz lenne eladni...). Szóval, hacsak nincs különleges szentimentális értéke, én hagynám, hogy járjon ameddig akar, és hordanám.... max az üvegét cseréltetném le (nem tudom, hogy ekkora karcoknál játszik-e még a polírozás, én ilyent soha nem kértem/csináltattam). A Miyota 8-as egy robusztus szerkezet, nagyon sokáig bírja, akár még ugyanennyi ideig elmegy, de persze egyre pontatlanabb lesz, egyre kevesebb jéréstartalékkal. Már most sem ártana bemérni a paramétereit, ezt akár egy telefonos applikációval és egy kábeles headsettel is megteheted. A lengésszög és a járástartalék árulkodik a leginkább a szerkezet állapotáról, utóbbit ugye pofonegyszerű megmérni, mondjuk egy nap reggel 8-kor felhúzod teljesen, leteszed és nem mozgatod többé... ránézel este, majd reggel, majd megint este... amikor már nem jár, mutatni fogja, mikor állt meg, és simán ki tudod számolni a járástartalékát. Ez z egyik legfontosabb mutatója a szerkezet állapotának.

Egyébként nekem is van órám, aminek a szervizeltetése a piaci értékének többszöröse, mégis épp most viszem szervizeltetni, mert számomra óriási eszmei értékkel bír. Tehát ha a tiéd is ilyen, akkor dönthetsz úgy, hogy megmented. A szerkezet cseréje/szervizeltetése plzs a kristály cseréje együtt olyan 50ezer lesz reálisan, de lehet ennél kicsivel kevesebb és sokkal több is :D
Michell Engineering, Devialet Expert 220 Pro és MartinLogan CLS+ 2db Rytmik Audio, canare cable

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

csövi írta:
IMG_20260617_164327606_HDR.jpgKi hol szervizelteti az automata óráját...meg akarom menteni az emlékek miatt a festina órámat. Karcos a üveg, polir is ráfér és a 8 éves szerkezet is jó lenne egy kenès is. Gondolom az árát biztos ràkölthetem...
Közben megvan: Ha stimmel a 8 év, akkor ez egy Festina F6846/2 vagy F6846/4, Miyota 82S0 automata szerkezettel.

Ez így egy kicsit más megvilágításba helyezi a dolgot....

A szerkezet szervizelése reálisan 40ezer egy független órásnál, de ezt a szerkezetet érdemes lehet inkább cserélni, bár úgy sem úszod meg sokkal kevesebbért. A kristályüveg cseréje is legalább 15ezer forint lesz nyomáspróbával, polírozást nem tudom, de szerintem ennél az ásványi üvegnél nem reális és rizikós is a polírozás.

A gond az,, hogy az óra a képen látható állapotban messze nem ér annyit, amennyiért lehet szervizeltetni (reálisan ebben az állapotban kb 20-25ezret érhet de úgy is nehéz lenne eladni...). Szóval, hacsak nincs különleges szentimentális értéke, én hagynám, hogy járjon ameddig akar, és hordanám.... max az üvegét és a tömítéseket cseréltetném ki, és nyomáspróbát kérnék. A Miyota 8-as egy robusztus szerkezet, nagyon sokáig bírja, akár még ugyanennyi ideig elmegy, de persze egyre pontatlanabb lesz, egyre kevesebb jéréstartalékkal. Már most sem ártana bemérni vagy beméretni a a paramétereit, ezt akár egy telefonos applikációval és egy kábeles headsettel is megteheted. A lengésszög (amit a legnehezebb telefonnal jól bemérni) és a járástartalék árulkodik a leginkább a szerkezet állapotáról, utóbbit ugye pofonegyszerű megmérni, mondjuk egy nap reggel 8-kor felhúzod teljesen, leteszed és nem mozgatod többé... ránézel este, majd reggel, majd megint este... amikor már nem jár, mutatni fogja, mikor állt meg, és simán ki tudod számolni a járástartalékát. Ez z egyik legfontosabb mutatója a szerkezet állapotának.

Egyébként nekem is van órám, aminek a szervizeltetése a piaci értékének többszöröse, mégis épp most viszem szervizeltetni, mert számomra óriási eszmei értékkel bír. Tehát ha a tiéd is ilyen, akkor dönthetsz úgy, hogy megmented. A szerkezet cseréje/szervizeltetése plzs a kristály cseréje együtt olyan 50ezer lesz reálisan, de lehet ennél kicsivel kevesebb és sokkal több is :D

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

tamagaba írta:
2026.06.18., csüt. 19:32
Aszpirin írta:
2026.06.18., csüt. 16:21
Ilyent még nem láttam. Ez micsoda királyságos rotor!
Van benne elég unbalansz?
Az, hogy még nem láttam ilyent azt is jelenti, hogy soha nem volt ilyen a kezemben (más Steinhart már igen), de a Steinhart egészen kiváló órákat készít fantasztikus ár/érték arányban, tehát gondolom a válasz igen, van benne elegendő unbalansz ahhoz, hogy húzza az órát a rotor. Most rendeltem tőlük a már említett GMT-s búvárórát, reélem holnap vagy a jövő hét elején meg is érkezik (elküldték már), de abban egy Sellita SW330 Premium van, "rendes" rotorral, szóval nem fogom megtudni sem, hogy van-e ebben a betett képen láthatóban elég unbalansz :) Mindenesetre eszméletlenül királyul néz ki.

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

csövi írta:
Én vidéken (tatabányán / Tatán szervizeltetek, de amíg Budapesten laktam, az Astoriához hordtam az Ungaro Swiss-hez, akik drágák, de nagyon rendben van, amit csinálnak szerintem.

Milyen szerkezet van ebben a Festinában?
(nem értek egyet azzal, hogy nem kell a szerkezethez nyúlni, 8 év után már tutira érdemes egy teljes szervizt elvégeztetni rajta - teljes szétszedés, tisztítás, újra összerakás, kenés/olajozás, pakolások cseréje (ha releváns), nyomásteszt (ha releváns), és beszabályozás - feltéve, hogy van az órának annyi eszmei vagy piaci értéke, mert a művelet pár tízezer forintba akkor is belekerül, ha semmit nem kell a szerkezetben cserélni).

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

csövi írta:
Ki hol szervizelteti az automata óráját...meg akarom menteni az emlékek miatt a festina órámat. Karcos a üveg, polir is ráfér és a 8 éves szerkezet is jó lenne egy kenès is. Gondolom az árát biztos ràkölthetem...
A Forgách utcában vannak (fiam volt ott a sajátjával). Egy üveg cserét csak meg tudnak csinálni. A szerkezethez szerintem nem kéne nyúlni. 8 év nem nagy idő :rolleyes:

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Kapcsolat:

Aszpirin írta:
2026.06.18., csüt. 16:21
Van benne elég unbalansz?

csövi
V.I.P.
V.I.P.

IMG_20260617_164327606_HDR.jpg
Ki hol szervizelteti az automata óráját...meg akarom menteni az emlékek miatt a festina órámat. Karcos a üveg, polir is ráfér és a 8 éves szerkezet is jó lenne egy kenès is. Gondolom az árát biztos ràkölthetem...

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

.
Kép

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1286
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

Aszpirin írta:
2026.06.17., szer. 11:01
Igen, végignéztem én is a videót, sajnálom, hogy itthon nem lesz - ha jól értettem - egyáltalán fizikai megtekintést lehetővé tévő GS-árusító helyszín. A 15% kedvezmény, amit belengettek, igen vonzó, én már régóta szemezek egyik darabjukkal, de az az "olcsóbbik" GS-árszegmensbe tartozik, és az igazi egy legújabb generációs SpringDrive-os lenne - azok ára még így is 4 milla fölött marad sajnos... Amit én folyton nézegettem, az nincs a kifutó készleten, de még rendelhető augusztusig...
Aztán vége a GS-nek itthon.
Én is nézegettem régebben GS-eket de egyszerűen sajnálok annyi pénzt kiadni egy órára. Még kedvezménnyel is. Persze ha lenne mondjuk legalább 50 milliós bankbetétem akkor azt mondanám, egye fene... :-) De így, inkább nem. Viszont lehet, hogy akkor hamarosan bemegyek még hozzájuk egyszer utoljára megnézegetni a GS-eket élőben. Nekem is a Spring Drive-ok tetszenének. Mondjuk a heritage-ben a kvarcok is tetszenek mert azok tokozása is a klasszikus formájú de ha vennék egyszer egy kvarc GS-t akkor utána mindig az jutna eszembe hogy miért nem gyűjtöttem inkább Spring Drive-ra...

Válasz küldése

Vissza: “Technikai eszközök”