Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 918

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: fererencz »

robi20064 írta:
2026.06.16., kedd 18:53
A regi vs regebbi vs legregebbi LP nosztalgia utan elerkezett az ido egy teljesen masfele gumicsont bedobasahoz.

https://www.enjoythemusic.com/magazine/ ... Review.htm
A speszifikászió mindent elmond. :rolleyes:
Nem szotkam hibázni.

teddysnow
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 42

Hozzászólás Szerző: teddysnow »

Mielőtt megvennék egy ismeretlen albumot, letöltöm. Letöltés után átnézem a "Spek"-el, hogy volt-e mp3 mielőtt wav-lett. Majd ha kell EQ-zom, ha kell Mid-Side-al is, ha kell, akkor dinamikussal is. Kiírom CD-re és elkezdem hallagtni, ha nem fog meg kidobom, ha tetszik megveszem. Párszor jártam úgy, hogy az eredeti kiábrándítóan szólt, így inkább az én verziómat hallgatom. Pédául https://drive.google.com/drive/folders/ ... jAJrgp4BHO

robi20064
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 1474

Hozzászólás Szerző: robi20064 »

A regi vs regebbi vs legregebbi LP nosztalgia utan elerkezett az ido egy teljesen masfele gumicsont bedobasahoz.

https://www.enjoythemusic.com/magazine/ ... Review.htm

Hovarju#7
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 19

Hozzászólás Szerző: Hovarju#7 »

Hovarju#7 írta:
2026.06.16., kedd 11:59

...minden kiadónál a legrégebbi kiadású LPk szóltak jobban.
TheSoundofJazz2.jpg
TheSoundofJazz2.jpg (58.45 KiB) Megtekintve 685 alkalommal

kasumi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 492

Hozzászólás Szerző: kasumi »

dixie-chicken írta:
2026.06.16., kedd 15:00
kaef2 írta:
2026.06.16., kedd 14:32
Hovarju#7 írta:
2026.06.16., kedd 13:38

Közvetlenül, egymás után hallgatva dinamikusabb, élőbb volt a hangzásuk. Azt nem tudom, hogy a felvételi technika vagy a lemezkészítés technikája volt jobb a régebben kiadott albumoknál. Az engem is érdekelne.
Az ugye megvan, hogy a hatvanas-hetvenes évek LP gyártásában jellemző volt a 40-70 Hz közötti basszustartomány levágása, lassú szűrése és a basszus monósítása, általában 100–150 Hz alatt. Ez utóbbit még ma is szívesen csinálják.

Ezeket mai szemmel nem mondanám egy modern lemezjátszó esetében sem szükségesnek, sem a jó hangzás érdekében elkövetett változásnak.
...és nem szabad elfeledni hogy az elmúlt 50-60 évben,hányszor és hogyan változott a RIAA ekvalizálásási szabvány...

https://en.wikipedia.org/wiki/RIAA_equalization

:smile49:
Ennek hatásai, következményei milyen esetekben, feltételek mellett jelentkeznek lejátszás során?
Újratervezés

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2918

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

kaef2 írta:
2026.06.16., kedd 14:32
Hovarju#7 írta:
Luxor Audio írta:
2026.06.16., kedd 12:44

De tőled is megkérdezem, számodra miben jelent meg, hogy JOBBAN szóltak.
Közvetlenül, egymás után hallgatva dinamikusabb, élőbb volt a hangzásuk. Azt nem tudom, hogy a felvételi technika vagy a lemezkészítés technikája volt jobb a régebben kiadott albumoknál. Az engem is érdekelne.
Az ugye megvan, hogy a hatvanas-hetvenes évek LP gyártásában jellemző volt a 40-70 Hz közötti basszustartomány levágása, lassú szűrése és a basszus monósítása, általában 100–150 Hz alatt. Ez utóbbit még ma is szívesen csinálják.

Ezeket mai szemmel nem mondanám egy modern lemezjátszó esetében sem szükségesnek, sem a jó hangzás érdekében elkövetett változásnak.
...és nem szabad elfeledni hogy az elmúlt 50-60 évben,hányszor és hogyan változott a RIAA ekvalizálásási szabvány...

https://en.wikipedia.org/wiki/RIAA_equalization

:smile49:
Technics SL1300G,Shelter 901/III,Shure VST III,Shure M97HE,Shure M97ED,Shure M95ED,Shure 44-7,Shure M75ED Type 2,MoFi Mastertracker,Mastersound Box,ProJect Tube Box DS3,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4491

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Hovarju#7 írta:
Luxor Audio írta:

Hovarju#7
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Luxor Audio írta:

Hovarju#7
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Luxor Audio írta:

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11512
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Hovarju#7 írta:
2026.06.16., kedd 11:59
Most jön a lényeg, minden kiadónál a legrégebbi kiadású LPk szóltak jobban.
Az LP egy speciális terület, ott valóban sok bóvlival és elborult árakkal lehet találkozni, ezért is nem merészkedem vissza abba a világba. Én hordozótól függetlenül magára a kiadott zenei anyagokra gondoltam korábban, amik nem feltétlenül lesznek rosszabbak attól, hogy átesnek egy felújításon, remasteringen, remixen, tehát itt sem érdemes általánosítani és sommásan kijelenteni, hogy ami régebb, az tutira jobb is.

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2918

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

arzachel írta:
2026.06.16., kedd 00:12
Luxor Audio írta:
2026.06.15., hétf. 21:11

Ez lemaradt:

De hogy minden első kiadás jobb minőséget képvisel, mint bármilyen későbbi verzió, az biztosan nem igaz.
Ha nem hát nem,biztosan igazad van.A világpiac nem ezt mutatja,de mindegy is...
jaj,ne már megint,ezt a témát 1000x kiveséztük.. :D emlékezz csak a Jethro Tull "Aqualung" Steven Wilson féle remix válzotatára ;peace; ...és sorolhatnám tovább...persze ha valaki,továbbra is szivesen vásárol a discogson,vagy lemezbőrzén,aranyárban "látszólag" jó állapotban lévő,elsőkiadásos lemezt,aztán kiderül odahaza,"hát igen,ez egy picit serceg,a rumble/lemezzaj egy picit magasabb,mint mondjuk egy Analogue Production,vagy MoFi/MFSL stb mai jó kiadványon",szive és lelke legyen rajta :kiss:

no hard feelings :smile49:
Technics SL1300G,Shelter 901/III,Shure VST III,Shure M97HE,Shure M97ED,Shure M95ED,Shure 44-7,Shure M75ED Type 2,MoFi Mastertracker,Mastersound Box,ProJect Tube Box DS3,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

Hovarju#7
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Luxor Audio írta:
2026.06.16., kedd 08:02
arzachel írta:
A világpiac nem ezt mutatja,de mindegy is...
Mit mutat a világpiac? Hogy az első kiadások magasabb áron cserélnek gazdát? Ez kétségtelen.

Egy 3e éves amfora ára szintén rendkívül magas, de semmilyen szempontból sem praktikusabb egy mai, pár ezer forintért megvásárolható edénynél. A gyűjtők rá tudnak izgulni, be lehet tenni a vitrinbe, múzeumokban ki lehet állítani, romantikus történeteket lehet köré költeni, de használati értéke nagyjából nulla.
Sokáig jártam egy antikváriumba használt LP lemezeket venni. Ismertek az eladók és felhívtak, ha jött valami jó komoly zenei LP. Egyszer szóltak, hogy menjek, mert tele van a bolt egy nagyon komoly gyűjteménnyel. Odamentem és megvettem az egészet. Többször fordultam kocsival, amig hazavittem. Hihetetlen állapotú LPk voltak a legnagyobb kiadóktól szinte érintetlen állapotban, volt amin fólia is volt még. 3 napig szinte megállás nélkül hallgattam bele a lemezekbe, a hangminőséget figyelve. Most jön a lényeg, minden kiadónál a legrégebbi kiadású LPk szóltak jobban.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3510

Hozzászólás Szerző: tunerman »

...Pont mint az elektroncsövek. Korábban fillérekbe kerültek....

Nem jó a hasonlat a hanglemezek "ritkaság" értékének megfeleltetve, a NOS elektroncsöveknek inkább használati értéke van, amely gondolom a hangzásminőséggel fűgg össze. :smile53:

Természetesen csak azok fizetnek sok sok dollárt értük, akik - sejthetően - hallják is zeneiség azon fokát amiért megvették őket. :smile29:
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4491

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

arzachel írta:
Luxor Audio írta:

Ez lemaradt:

De hogy minden első kiadás jobb minőséget képvisel, mint bármilyen későbbi verzió, az biztosan nem igaz.
A gyűjtői piac nem feltétlenül a minőségről szól, sokkal inkább a ritkaságról. Az első kiadásokból általában kevesebb érhető el jó állapotban, mint a későbbiekből.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

arzachel írta:
A világpiac nem ezt mutatja,de mindegy is...
Mit mutat a világpiac? Hogy az első kiadások magasabb áron cserélnek gazdát? Ez kétségtelen.

Egy 3e éves amfora ára szintén rendkívül magas, de semmilyen szempontból sem praktikusabb egy mai, pár ezer forintért megvásárolható edénynél. A gyűjtők rá tudnak izgulni, be lehet tenni a vitrinbe, múzeumokban ki lehet állítani, romantikus történeteket lehet köré költeni, de használati értéke nagyjából nulla.

dongo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 45

Hozzászólás Szerző: dongo »

Hagyjuk már ezt a világpiacot.

Azért kerül - túl azon és nem elvitatva azt hogy első kiadás- annyiba, mert ritka, nehezen elérhető. (pl.: eredeti Beatles lemezek)

Pont mint az elektroncsövek. Korábban fillérekbe kerültek (pl. egyes orosz, vagy akár Tungsram típusok) , sőt bezúzták őket!! annyira nem kellett senkinek, ma a többszörösét érik.

Vagy emlékeztek a 90 es évekre, könyvesboltokban , aluljárókban szórták ki a Hungaroton lemezeket, kutyának nem kellettek, én akkor vettem pl. Pokolgép lemezt (Adj új erőt)
Ma nézd meg mennyiért tudod megvenni , 300euro???

Ennyit a világpiacról.

arzachel
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 835

Hozzászólás Szerző: arzachel »

Luxor Audio írta:

Ez lemaradt:

Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft

LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Luxor Audio írta:
2026.06.15., hétf. 20:48
Robici írta:
2026.06.15., hétf. 20:27
Egyébként a hírhedt Arthur Salvatore is írt egy igen kritikus cikket az első kiadás fétisről...
Részemről ez a téma benne van a hifizmus Top10 hiedelmei között, amik félreértéseken, előítéleteken és tájékozatlanságon nyugszanak. Sokszor kérdeztem, soha nem kaptam választ, hogy mégis kinek és miért lenne célja egy eredetileg jól sikerült felvételt szándékosan elrontani. Értem és elfogadom a ragaszkodást a korabeli kiadványokhoz, de hogy ezeken utólag ne lehetne csiszolni, azt csak az állítja, akinek nincs fogalma a stúdiótechnika lehetőségeiről. Hogy valakinek egy verzió nem tetszik saját szempontjai szerint, az nem vitatéma, de nem is azonos azzal, hogy általánosságban JÓ/ROSSZ az a bizonyos termék.

Igen, most jönne az a kérdés, hogy miben és mitől érez valaki rosszabbnak/jobbnak egy kiadványt, de erre sem szokott válasz érkezni. Márpedig konkrétumok nélkül csak árnyékboxolás és léggitározás zajlik.
Ez lemaradt:

Én sem kedvelem, ha egy anyag dinamika tartományát brutálisan szűkítik, de ez az én személyes problémám, az emberek többségének tetszik a végeredmény, szívesebben hallgatják, erről részletes kimutatások állnak rendelkezésünkre. De hogy minden első kiadás jobb minőséget képvisel, mint bármilyen későbbi verzió, az biztosan nem igaz.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Robici írta:
2026.06.15., hétf. 20:27
Egyébként a hírhedt Arthur Salvatore is írt egy igen kritikus cikket az első kiadás fétisről...
Részemről ez a téma benne van a hifizmus Top10 hiedelmei között, amik félreértéseken, előítéleteken és tájékozatlanságon nyugszanak. Sokszor kérdeztem, soha nem kaptam választ, hogy mégis kinek és miért lenne célja egy eredetileg jól sikerült felvételt szándékosan elrontani. Értem és elfogadom a ragaszkodást a korabeli kiadványokhoz, de hogy ezeken utólag ne lehetne csiszolni, azt csak az állítja, akinek nincs fogalma a stúdiótechnika lehetőségeiről. Hogy valakinek egy verzió nem tetszik saját szempontjai szerint, az nem vitatéma, de nem is azonos azzal, hogy általánosságban JÓ/ROSSZ az a bizonyos termék.

Igen, most jönne az a kérdés, hogy miben és mitől érez valaki rosszabbnak/jobbnak egy kiadványt, de erre sem szokott válasz érkezni. Márpedig konkrétumok nélkül csak árnyékboxolás és léggitározás zajlik.

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1316
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

Nem tudom, talán 15 éve hallgattam egy előadást Thomas Fine-al, aki a legendás Wilma Cozart Fine fia és szintén hangmérnök. (Nagyon sok remek Mercury remastert csinált, nekem is van belőle sok.) Az az előadás egyébként az akkoriban használt mára már legendássá vált mikrofonokról szólt, de csak úgy mellékesen megjegyezte, hogy például a nagyon népszerű 1812 nyitány legelső LP kiadásánál az 50-es években a lemezvágó mérnökök beiktattak egy 15 kHz-es aluláteresztő szűrőt a vágás előtt mert a korabeli kezdetleges vágófej leégett volna ha ráeresztik azt ami a szalagon volt... Ezt már másnál is hallottam más felvétellel kapcsolatban. (Egyébként maga Wilma Cozart ha jól emlékszek azt mondta hogy az általa készített a 90-es évekbeli CD kiadások adják vissza legjobban ami az eredeti felvételeken van.)
Valami nagyon régi fórumban szintén sok évvel ezelőtt a Living Stereo felvételek SACD kiadását készítő Mark Donahue hangmérnöktől meg azt olvastam, hogy a régi mesterszalagok sokszor igen káoszosak. Ingadozó sebesség, eltérő kalibrációk (még egyazon felvételen belül is), rossz vágási pontok. Ők ezt a modern újrakiadásoknál mind kijavítják, de hogy a régi első kiadású LP-ken mi van, el lehet képzelni. Hasonlóról írnak a nemrég beszerzett Maria Callas összes stúdiófelvétel dobozomban is a hangmérnökök a mellékelt könyvben.
Egyébként a hírhedt Arthur Salvatore is írt egy igen kritikus cikket az első kiadás fétisről, amit még kb 20 évvel ezelőtt én is lefordítottam. De ő kizárólag a komolyzene LP-kben utazik, azokhoz én nem értek. Mindenesetre nekem sokkal nagyobb bizalmam van a modern CD kiadásokban. És akkor ne is beszéljük arról, hogy azok általában könnyen és (általában) olcsón beszerezhetők. Persze nekem is vannak eredeti első kiadású CD-im mert a gyűjtői énemet én se tudom mindig elnyomni :D , de hogy csak az lenne a jó... hát ez badarság. Legalábbis ami a klasszikus zenét illeti, a könnyűzenéhez nem értek, nem tudom ott mi a helyzet.

dongo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Azért egy Classic records Living Stereo Liszt Totentanz 45 rpm rendesen meg tud szólalni, bődületes dinamikával.
Kiváncsi lennék , hogy ezt az eredetire rá tudták-e vágni?
A 45-ös lemez szemmel is jól latható barázdakitéréseit elnézve aligha.
s-l1200-1.jpg

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 468

Hozzászólás Szerző: PgSpa »

arzachel írta:
2026.06.15., hétf. 16:26
PgSpa írta:
2026.06.15., hétf. 14:25
Azt hogy érted, hogy eredeti kiadású? Az általad megadott honlapon szereplő verziókon felül minden más hiteltelen, értéktelen, kalózkiadás?
Az a baj az ilyen-olyan sokadik kiadásokkal hogy az eredetihez képest sajnos elég gyengén szólnak.Kérdezd megaz AI-t az eredeti kiadású lemezekről.Ott pontosan leírják.
De mi értendő eredetin? Ha szűken vesszük, akkor az első press. Hol a határ? Vagy mindenki meghúzza magának?

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Baryll írta:
2026.06.15., hétf. 16:09
Pont ez a gondom a high-enddel (újabban már ultra high-enddel), hogy annak olyannak kellene lenni, hogy mindenkinek, vagy bárkinek megjelenjen a zenekar a szobában, mikor ilyen rendszert hallgat. Az utcárol beviszek egy random embert az egyik szobába, ahol "sokol rádióból" szól a zene, nincs zenekar ugye, majd átviszem egy másik szobába, ahol meg high-end rendszerből szól ugyanaz és ott meg akkor már meg is jelenik neki a zenekar a szobában. Szerintem ez lenne az igazi high-end.
1. Az emberek túlnyomó többsége zenefogyasztó, de sokuknak nincs élőben játszó zenekar élményük, hangszereket nem láttak közelről, illetve nem hallgatnak olyan muzsikát, amit létező zenekar ad elő. Őket akármilyen rendszer elé leültetheted, nem lesz olyan érzésük, amire Te vágysz, mert nekik mást jelent a zenehallgatás, pl. csak a dalszövegre figyelnek.

2. Aki mélyen mozog a zenei szférában, annak nincs szüksége High-End rendszerre a koncertélmény előidézéséhez, mert a fejében zajlik az előadás néhány külső inger hatására.

3. A HiFi, pláne a High-End egy harmadik opció, amiben az emberek többségét kevésbé, vagy semennyire sem érdeklő szempontok, célok is megjelennek.

dongo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Ez szép és jó, amíg meg nem nézi az ember az erdeti lp kiadás árát.

pl ez:

https://www.discogs.com/shop/item/4183486005

Na ezt vedd meg eredetiben.

És akkor még nem beszéltünk, hogy milyen a tényleges állapota egy 60 éves lp-nek, köszi, de nem.

arzachel
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 835

Hozzászólás Szerző: arzachel »

PgSpa írta:
2026.06.15., hétf. 14:25
Azt hogy érted, hogy eredeti kiadású? Az általad megadott honlapon szereplő verziókon felül minden más hiteltelen, értéktelen, kalózkiadás?
Az a baj az ilyen-olyan sokadik kiadásokkal hogy az eredetihez képest sajnos elég gyengén szólnak.Kérdezd megaz AI-t az eredeti kiadású lemezekről.Ott pontosan leírják.
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft

LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”