mondom,nem egyet beszélünktrane írta: ↑2026.06.02., kedd 09:27
nem értem hát![]()
az a kábel egyáltalán nem csak a kimentőtrafós erősítőkhöz passzol, most is épp' egy Pass-szal hallgatom
, ill. minden olyan erősítővel szuperül szól, amiben van a kimenten egy induktív tekercs
![]()
nadeésakkor mi az a kábelkatyvasz, amire hivatkoztál, ha nem ez? vagy csak újbeszélül írsz: van amikor ez, meg van, amikor az?. ha más írja, az, ha te, akkor meg homogén...
![]()
s írom ezeket mindenféle indulat nélkül, csupán vitázva
![]()
a kábelek esetén, rendszerben való gondolkodás nem ezt jelenti. kábelrendszer. Az,hogy egy adott hangfalkábel milyen erősítő-hangfal kombóval jó,az nem ide sorolódik, így vitának se tekintem
xal a kábelrendszerek homogenitása azt jelenti, fogok egy kábelrendszert, vagyis a kábelek összeségét és úgy válogatom össze, hogy lehetőelg egy alomból, vagy csak egyszerűen azonos struktórával, karaketerrel (ha lehet ezt mondnai,mert a karakter színezés,vagy torzítás) rendelkezzenek. Ez ad egy egynesúlyt és ezt nem érdemes felborogatni.
Ennek égvilágon semmi köze ahhoz, műszakilag milyen káberl, hova illik. Alap esetben mindenhez adnak pl PC tápdrótot. mind egyfortma? mind. Akkor az összes PC tápdrótot cserélje ki valaki, bármire, tökminfdegy,de ne ezzel kezdje a rendszerté hangolgatni, hogy ide ezt, vagy oda azt, mert akkor egy nem kompatiblis készülékhalmaz hibáit akarjuk egy másikkal elfedni. Az összes PC madzagot kciserélem pl Acrlinkre (jól írtam? nem iserem,de direkt nem írtam AN-L-t). Ez a homogén kábelrendszer kiépítésének az egyik alapja.
Aztán persze, ehhez passzoló hangfal és interkonnektet kell a rendszerbe tenni. CSak most csapdába kerültem, mert lövésem sincs,mit kell az Acrlinkhez tenni...
OK, akkor váltok. mert vélhetően a legpontosabb infót arról tudom megadni,amit ismerek,használok.
Ha az összes PC tápdrótot drótot kicserélem KSL ACZ-re (gúnynevén Avocado) ezüstre, akkor jó vagyok, de ez csak a tápellátás. itt sajnos bejön az,hogy kénytelen vagyok az összes hangfalkábelt is KSL SPz ezüstre cserélni és az interkonnektetket KSL LP-re (jobb esetben). Ha itt valamit kihagyok, a kábelrendszerben nem lesz egyensúly, nem lesz homogenitás, szinergia, melleslg baromi axarul is fog szólni. Az,hogy ezt a rendszert hol lehet megborítani, ahhoz kell némi tapasztalás, mert van, ahol meg lehet, de nem mindegy hol nyúlok bele.
na, ennyire egyszerű a homogén kábelrendszer. Ami nem azt jelenti,hogy csak és kizárólag egy adott gyártó terméke jó mindenhova és nem is kell, hogy egy rendszeren belül gyártón belül maradjunk (persze az sose lesz baj), de a szinteket nem érdemes keverni, vagy csak komolyabb gyakorlattal lehet.
melelsleg a kábelek használata visszajelzést is ad a rendszer egyéb elemeikek kompatiblitásáról. Erre legjobb példa a tápkábel. Ahova nem lehet ugyanazt a tápkábelt használni minden komponenshez, ott inkompatibilitási gondok vannak. Lehet imádni egyenként a berendezéseinket, de jobb rendszer szinten szeretni.
Tegnap ősztntén meglepődtem, hogy ezt nem lehet fél szavakból érteni. Persze, lehet vele nem egyet érteni, mert már látom előre a sok bejegyzést, hogy kinél,hányféle tápdrót van,mert ide ez kell,oda az kell. Nem tudok rá mit mondani, csak papagájkodni, ott baj van.
nálam:
lemezjátszó német (TW Acustic) táp >> Kondo KSL ACz (avocado, ezüst)
CD: Quad, angol+TMP Revelent D1 Silver magyar >> Kondo KSL ACz + Kondo KSL ACz
Erősítő, Kondo csöves japán>> Komdo KSL ACz
mi van még? phono: 47 Lab Phono Cube silver IC-s japán>>> Kondo KSL ACz
míg az AVantgarde volt ebben a rendszerben, szubok >> Kondo KSL ACz
egy rakat eltérő nemzet,eltérő elvű készüléke és eltérő rendeltetésű. Mindenhol jó a Komdo KSL ACz
Mi történt nemrég, amikor a réz KSL madzagokkal telerakott Avantgarde rendszerbe bettem az erősítőbe egyet? Minden összeomlott. Fedett lett, magashiányos nyomott, xar. akkor az ACz a xar? Vagy nincs szinergia a kábelrendszerben?
Őszintén remélem, most érthetőbben leírtam, mire gondolok. Mindig törekedni kell a rendszerszintű gondolkodásra, de ez igaz az élet bármely területére, de főleg igaz a kábelek világára (is)
edit: jut szembe, valamikor, amikor a TMP rendszerbe csak egy ezüst IC-t találtam otthon és persze, nem volt jó, ki ajánlotta nekem egy Hitachi SAX-ot,hogy az jó lesz a réz Kondok közé?