(A megfejtés Erik Satie és John Cage)
youtu.be/JOjwP7XMFwE
Valójában ez 10, jól megtöltött CD-t tartalmazó doboz!

Megértem, sőt osztom is a hirtelen támadt nagy lelkesedést az ifjú és tegyük hozzá teljesen megérdemelten versenygyőztes művész iránt, azért az Argerich, Horowitz, vagy éppen Kocsis Zoltán előadások mellett inkább úgy fogalmaznék, hogy minden idők egyik legjobb előadása.fülelek írta: ↑2026.05.29., pén. 21:30Rachmanyinov 3. Minden idők legjobb előadása (nem én állítom -bár egyetértek)sok zongorista és zenei szakértő szerint
youtu.be/DPJL488cfRw

Én is ott voltam, egyetértek. Eleve volt némi átverés érzésem attól, hogy a 20ezer feletti jegyárak ellenére Ólafsson csak a szünet után játszott. A koncert első része csapnivaló volt, Olli Mustonen Nonettje egy könnyen felejthető darab, Haydn D-Dur szimfóniája meg elég lelketlenül szólt. A szünet után Beethoven Esz-dúr zongoraversenye egy fokkal már jobb volt, de így is messze volt a felejthetetlen élménytől. Ólafsson feltűnően idegesnek, frusztráltnak mutatkozott, nyoma sem volt a tőle megszokott koncentrációnak és elmélyülésnek, az volt az érzésem, hogy legszívesebben már inkább a repülőn ülne visszafele Reykjavivba. Egyedül a zongoraverseny középső Adagio tétele adott vissza valamennyit az Ólafssontól megszokott művészi teljesítményből. A ráadások viszont kiválóak voltak, ha valamire emlékezni fogok ebből a felejtős koncertélményből, az Ólafsson és Várdai párperces cselló-zongora duója.juliush írta: ↑2026.05.24., vas. 08:42Sosem hittem volna, hogy valaha ezt fogom írni egy Vikingur Ólafsson koncertről, de azzal kell kezdenem a vasárnap reggelt, hogy visszaállítsam kedvenc versenyművembe vetett hitemet egy csodálatos előadással! Mert amit tegnap este a Müpában előadott, az kritikán aluli teljesítmény volt művészileg, egy lelketlen, motorikus végigrohanás (szó szerint!) a művön, tökéletesen figyelmen kívül hagyva a fény és árnyék, a súlyosság és a könnyedség, a fennkölt és a játékos sokszínűségét.
De a legszomorúbb az egészben, hogy a nézősereg vevő volt az egészre, szinte felrobbant a nézőtér ezután a beethoveni szellemiséget teljesen mellőző "show" után, úgyhogy a művész úgy gondolhatja, jó úton jár! Hát nagyon nem, talán egy-két évtized múlva, picit érettebben meg lehet próbálni újra.
youtu.be/-HcWULRPgew