2014. szeptemberében Huszti Zsolt jóvoltából volt egy Royd nap a Heed Audio bemutatótermében. Ennek lassan 12 éve...
Anno birtokoltam többféle Royd hangsugárzót is, a két kedvencem a Sorcerer, és a Sintra II-es voltak. Előbbit mikor utoljára hallottam hatalmas csalódás volt. Nekem ez a típus Exposure erősítéssel tetszett igazán, és mikor talán 2-3 éve hallottam csak árnyéka volt annak a hangnak, amit úgy szerettem. Ha egy kisebb szobába most vennék Royd-ot, csak a Sintra II-es jöhetne számításba. Úgy érzem Indy jól választott, és nagyon kíváncsi vagyok mit tud most kihozni belőle a Heed Obelisk Si2/X2-vel. Szerintem májusban meg is látogatom, mert kíváncsi vagyok. Persze ha beenged...
Ha már szóbahoztam a
Royd napokat, visszakerestem néhány írást 12 évvel ezelőttről:
Szóval a Royd hangsugárzókat ezekkel az erősítőkkel/forrásokkal demózta Zsolt:
Erősítők: Naim utángyártott/DIY, Ion obelisk 3x/x-pack, Heed Si(dölt)+X2, Heed Si mkIII nagy pre, pm lánc.
Forrás: Rega planet CD, Rega Planar P3 + Chorus, Roksan Xerxes 20 plus.
Három vélemény a Royd napon tapasztaltakról:
Zebo:
Sintra II.
Nagyon hasonlít a Sintra I-re,valamivel visszafogottabbnak tűnik,kicsit hiányzik belőle az 1-es játékossága.
De jelzem,itt ne óriási különbségre gondoljatok,szinte csak nüanszokról van szó.
Indy:
Mivel eleddig soha nem hallottam Heed rendszert, a nap másik nagy újdonsága ez volt. Mind a "négy" erősítő kedvemre való volt, elképzelhető, hogy kérek egy (van kitől) tápos Obelisk Si-t otthoni próbára (hogy megbizonyosodjak róla, hogy a tapasztalt picit hűvösebb karaktert nem csak a heveny, egész napos fejfájásom okozta).
Amikor Zsolt berakta a Sintra II-őt, (már az Ionnal) azt gondoltam, ez az a doboz, amit Joe Akroyd először szeretett volna a Sintra I helyett! Afféle kikacsintás ez a részéről, "látjátok, ez az én igazi gyerekem"... Azonban a "külső nyomás" hatására, valószínűleg kicsit (kora)szülött Sintra (I) a "hallgatólagos többség" szerencséjére nem lett zabigyerek. Nekem is ő a kedvencem, de így, visszatekintve arra 8 órára, kezdem érteni Akroyd hanghoz és a hét literhez kötődő filozófiáját.
TomLeftiger:
Sintra II.
Ez a doboz tetszett a legjobban minden szempontból. Én is inkább éreztem az Edenhez közelebbinek a hangját. Picit talán lassabb, de egységesebb mint az I-es verzió. Szívesen hazavinnék egy párat belőle...
(Nem sokkal ezután szereztem is egy párat, és kb. két évig hallgattam.)
Elmélkedtünk még arról is, hogy a Royd-ok mennyire jól teljesítenek analóg forrásról:
Azért legtöbbünk itt elsődlegesen analóg frontenddel hallgatja a Roydokat...
Valószínű mert így sokkal jobb a hang. Persze az analóg midig jobb, de valahogy a Royd-oknál ezek a különbségek még nagyobbak. Az én tapasztalataim alapján az analóg még jobb rajt, a digitális meg általában gyengébb. Még az előző rendszeremben volt lehetőségem a Roydokat összehallgatni több hangdobozzal. (Dynaudio Contour II, Phonar Volume 2 stb.) Azoknál nem volt ekkora a szakadék a digitális forrás, és az analóg között. A Dynon sokkal jobban szóltak a cd-im, mint a Roydon. Ezért egy jó ideje már szinte nem is hallgatok Cd-t, számítógépről is csak háttér zenélek...
Nálam azóta sem változott a helyzet, pedig sokkal jobb digitális forrásokat használunk mostanság, mint akkor... (Ezek még 12 éve nem is léteztek, amikor meg készültek a Royd dobozok pláne nem.) Bár azért mégis változott, mert tényleg sokat fejlődött a technika ezen a téren, és már jó szívvel hallgatom digitről is a zenét. Mondhatni kisebb lett a szakadék az analóg és digitális között, mint akkor, de teljesen ez sem igaz. Azt az atmoszférát (nem tér) azokat a húsos, valóságosabb hangszerhangokat a nálam járt egyik DAC/streamer se tudta, amit egy erős középkategóriás lemezjátszó viszont simán hozott.
Ennek tükrében főleg nagyon kíváncsi leszek, hogy teljesít 2026-ban egy Sintra II-es...