chord_ írta: ↑2026.08.19., szer. 08:54
Nálam van egy Gustard R26II.
Pár tapasztalat.
Ez egy R2R dac, a régi, 'I' verzióját birtokoltam pár hónapig, akkor nem nagyon tetszett, főleg, mert basszushiányos volt, meg az A26 szebb tónusú volt sokkal. Azon a régi R26-on a 'NOS' beállítás esetén nem lehetett hangerőt szabályozni, így nem tudtam NOS-t hallgatni, csak a rendelkezésre álló 3 féle digitáls szűrővel; egyik sem volt nekem jó.
Aztán volt nálam pár dolog, és két olyan sokkal drágább R2R dac is, amelyen kipróbálhattam ezt a NOS beállítást; nem találtam túlságosan nagy értelmét, fedett hangok és olyan össze-vissza tónusok voltak, bármelyik beállítást használtam, az egyik dac ezért nem tetszett, a másik meg amazért; az delta/sigma AKM 'Super Slow' szűrője jelentősen jobb hangot produkált az A26 vagy a TT dac-on is.
Nem is értettem ezt a valamennyire elterjedt NOS imádatot; a régi TDA 1541 hangi megoldása pedig különösen távol állt tőlem.
Most, ezen az R26II-n lehet NOS állásban hangerőt szabályozni, így meg tudtam hallgatni.
És most először kezdem érteni ezt a lihegést az egész NOS jelenséget illetően.
Mert ezen hallom első alkalommal azt, hogy a középsáv, az valami fenomenális. Nem tisztább, meg nincs több felbontás sem. Hanem inkább valami sejtelem, hogy sokkal igazibb hangszerhangok vannak. Valahogy hihetőbb az egész zenei történet. A felső középtartomány, ahol a be-visításodás veszélye óriási, az meghökkentően q.vajó.
Annyira hozzá lehet szokni pár nap alatt, hogy az itt felkínált 3 digitális szűrő a nem-NOS állásban már rossz műanyagnak tűnik.
És az AKM legendás 'velvet' szűrője, az most kissé túl-szépítettnek tűnik, még mindig nem rossz, de a középsáv előállítása érezhetően más receptúra szerint történik.
Az, hogy a nagy, majdnem háromszoros árú, szintén Gustard, R30 hangja miért volt katasztrofális nálam még a NOS beállításban is, az rejtély. Persze óvatos következtetések levonhatóak, hogy pl. az R2R modulok többszörözése nem biztos, hogy szerencsés, bármennyire is jó mérhető a 'fejlődés', meg hogy a drága és bonyolult relésoros hangerőszabályzás az köszönőviszonyban sincs sem az AKM natív digitális szabályzásával, sem pedig az R26II csip alapú analóg megoldásával sem.
Szóval, az AI is azzal kezdte, amikor próbáltam kipuhatolni a technikai hátteret, hogy mi is történik, - hogy ez az egész NOS kérdés a hifiben nagyon-nagyon megosztó, nem formálható egyértelmű vélemény arról, hogy igazából mennyire jó.
A fentiek is csak saját tapasztalat, amely igazából arra jó, hogyha R26II-m lesz, akkor jobb hangnak fogok örülni, ha pedig nem, akkor egy kis ismerkedés volt az 'ellentábor' belső lelkivilágát illetően.