Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
F1 - Motogp - Wrc és egyéb motorsport
- Alex_Aston
- V.I.P.

- Értékelés: 4162
Re: F1 - Motogp - Wrc és egyéb motorsport
Magyar versenyző hazai nagydíj pole!
Gratulálok!
https://index.hu/sport/motorsport/2026/ ... ar-martin/
Gratulálok!
https://index.hu/sport/motorsport/2026/ ... ar-martin/
Csak a Marantz! :-D
Belenéztem a Motogp Magyar Nagydíj mai közvetítésébe. Értem én,hogy ma az időmérők vannak, de ennyi nézőnél még egy nb56 serdülő focimeccsen is többen vannak. 
- tamagaba
- Törzsvendég

- Értékelés: 748
- Kapcsolat:
Hol a hintó Colapinto?
Ma Monaco legjobb
Ma Monaco legjobb
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme
Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV
Adrya Resor Centaury 6 - Bauers & Wilkans Etherium 9 - Griffon Hyperion II
Nem lenne baj végre egy új olasz F1-es világbajnok. (Antonelli.) Bár nekem mindegy ki lesz.
Csak már 63 éve nem volt olasz bajnok. (Pedig a Ferrari ... )
(Segítek 1953 : Alberto Ascari, igaz ő kétszer - 1951,1953 - és előtte is csak egy, az "első" 1950 : Guiseppe (Gino) Farina.)
Csak már 63 éve nem volt olasz bajnok. (Pedig a Ferrari ... )
(Segítek 1953 : Alberto Ascari, igaz ő kétszer - 1951,1953 - és előtte is csak egy, az "első" 1950 : Guiseppe (Gino) Farina.)
In memoriam Kyle Busch. 1985-2026. 
Csak győzzük kivárniAlex_Aston írta: ↑2026.05.04., hétf. 15:27Nah, lesz újra rendes motor a csúcskategóriában!
https://totalcar.hu/hirek/2026/05/03/vi ... ogy-mikor/
- Vinkler
- Adminisztrátor

- Értékelés: 10075
JAh, fél évtized múlva...Alex_Aston írta: ↑2026.05.04., hétf. 15:27Nah, lesz újra rendes motor a csúcskategóriában!
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos
- Alex_Aston
- V.I.P.

Nah, lesz újra rendes motor a csúcskategóriában!
Kétszeres CART bajnok is volt.Alex_Aston írta: ↑2026.05.02., szomb. 13:51Igazán nagyszerű sportszerű volt.
Olyan baleset utan, ami vele történt, még így is nyomta tovabb, ráadásul sikeresebb, mint sokan teljesen egészségesen.
Le a kalappal, és legyen neki könnyű a föld.![]()
https://index.hu/sport/forma1/2026/05/0 ... ai-bajnok/
A 2001-es horror balesetét ami a cikk szerint "egy német versenyen" volt, a Lausitzringen szenvedte el.
Attól az évtől már csak egy versenyt rendeztek ott, és nem a kis leszorító erős csomaggal (2002). Utána már nem, mivel ez a második verseny (mind a kettőt élőben láttam) unalomba fulladt.
Anno (2001) még a "boldog idők" voltak, hiszen a CART-ban három európai futam is volt. (Brands Hatch Indy - rövidített pálya -, Lausitzring - 2.5 mérföldes triovál - , és az azóta sajnos enyészetnek indult négyszögovál : Rockingham Anglia ... nem USA beli, mert ott is van egy rockinghami "The Rock" nevű pálya.)
A 2002-es Lausitzringi futamon nagyon megható volt, hogy a verseny előtt Alex a műlábaival beszállt egy Cart autóba és lefutotta a "hiányzó" (asszem) 11 kört.
Utána egy átalakított BMW-vel még turaautózott is és nem is rosszul. (A féket a lábprotézisével kezelte, de a gázt, ahol szükség volt a "finomadagolásra" kézzel.)
A kézikerékpárt nem írom, mert az benne van az Alex által linkelt helyen is.
Sajnos az F1-ben nem nagyon volt sikeres, mert bár 1999-be visszaült a Williams-be (Chip Ganassi és Frank Williams jó haverok voltak) de pont akkor a Williams éppen gyengélkedett, és visszament a Cart-ba ahol aztán a balesete volt.
- Alex_Aston
- V.I.P.

Igazán nagyszerű sportszerű volt.
Olyan baleset utan, ami vele történt, még így is nyomta tovabb, ráadásul sikeresebb, mint sokan teljesen egészségesen.
Le a kalappal, és legyen neki könnyű a föld.
Le a kalappal, és legyen neki könnyű a föld.
- rokamester
- Nincs visszaút

- Értékelés: 19
Mondjuk megérteném hogy őszinte legyek. Nagyon gyenge lett az F1 az elmúlt évek során. Nem kéne itt túlokoskodni ezt a sportot. Maradjon a hibrid ha nagyon akarják, de ne ilyen arányban, legyen 2,5 literes, de legalább 2 literes benzinmotor, egyszerűsítsenek a kasztnin, és ne kikerülési verseny legyen, hanem előzés. Ne lehessen a mérnököknek ennyire tökélyre hangolni pályánként az autókat, a pilóta visszajelzése alapján állítsanak és ne szenzorok és egyebek alapján. Lassan már mindent a számítógép csinál. Újra lenne verseny, meg kavarodás. De lehet rosszul látom. És akkor egy Verstappennek sem lenne kedve a Zöld pokolba menni unalmában.
- Alex_Aston
- V.I.P.

Erről hol van információ?
Én eddig csak pletykákat olvastam, hogy fontolgatja, bár ezeknek a "híreknek" nem érdemes felülni, csak ami hivatalos.
- kopaszbarack
- Nincs visszaút

- Értékelés: 89
Hát szegény Lapaj ... Amikor Eurosport kommentátor volt és a 90-es évek végén és Nascar-t közvetített mondott szegény óriási nagy marhaságokat. (2x lekörözött versenyzőn kiáltozott, hogy jajj leelőzték ... ) főleg mondjuk mivel ez Bristolban volt ... (félmérföldes pálya, kb. a 20. körben az 500-ből kezdődnek a lekörözések ... ) Nem volt mindig képben az öreg no.Alex_Aston írta: ↑2026.03.18., szer. 21:44A legjobb motorsport kommentátor volt, kisgyerekként élvezettel hallgattam a Forma 1 közvetítéseket a 80-as években...![]()
https://www.vezess.hu/forma-1/2026/03/1 ... ar-hangja/
Mondjuk a Palik Lacikánál 1000-szer jobb volt. (Hová tűnt DémonHill ... )
De azért a Csisztu Zsuzsán nem tudott túl tenni egyikük se! Sose felejtem, valamikor a 90-es évek elején, a Hungaroringi verseny időmérőjén megállt Senna alatt a Meki, és Zsuzsika mondja, hogy jéé! valami baj van Senna autójával, és amikor kivette a kormányt, hogy ki tudjon szállni, mondja : "ja látom! kitörött a kormány".
Azóta is ha eszembe jut röhögőgörcsöt kapok.
- Alex_Aston
- V.I.P.

A legjobb motorsport kommentátor volt, kisgyerekként élvezettel hallgattam a Forma 1 közvetítéseket a 80-as években...
Én nem néztem most az F1-et (hagyjuk ... ) viszont néztem este (szombaton is meg vasárnap is) a Nascar versenyt. Nincs is szebb mint amikor nagy 6 literes (na jó csak 5.9) benzinzabáló V8-asok versenyeznek ... 
De nem is ez a lényeg. Az egyik riporter félmondatban megemlített valamit ami szöget ütött a fejemben.
Tapasztalataim szerint a hifisek között akad elég sok az egészségügyben dolgozó ember. (Nekem személy szerint kb. 3-4 hifisorvos barátom van.) Szóval remélem itt is van olyan aki tud a kérdésemre válaszolni ...
Belegondoltam, hogy pl. a Nascar versenyzők (meg az Indy-sek is, bár ők nem olyan szinten) minden hétvégén versenyeznek szinte, és a versenyek 95%-a ovál pályán megy (idén 4 nem ovál van a 36-ból) és mindig csak balra kanyarodnak. Vannak versenyzők akik 10-20 éven keresztül versenyeznek, és van olyan aki több sorozatban is. (Nacar-Cup, O'Railey, Truck, Arca fenetudja) szóval mennek rengeteget balra, nem kis G hatások mellett. Ez nem okozhat (asszimetrikus extrém megterhelés) maradandó egészségügyi károsodást ezeknek az embereknek? (Most is van egy versenyző aki szédülög, fáj a feje, és nem tudják mitől.)
De nem is ez a lényeg. Az egyik riporter félmondatban megemlített valamit ami szöget ütött a fejemben.
Tapasztalataim szerint a hifisek között akad elég sok az egészségügyben dolgozó ember. (Nekem személy szerint kb. 3-4 hifisorvos barátom van.) Szóval remélem itt is van olyan aki tud a kérdésemre válaszolni ...
Belegondoltam, hogy pl. a Nascar versenyzők (meg az Indy-sek is, bár ők nem olyan szinten) minden hétvégén versenyeznek szinte, és a versenyek 95%-a ovál pályán megy (idén 4 nem ovál van a 36-ból) és mindig csak balra kanyarodnak. Vannak versenyzők akik 10-20 éven keresztül versenyeznek, és van olyan aki több sorozatban is. (Nacar-Cup, O'Railey, Truck, Arca fenetudja) szóval mennek rengeteget balra, nem kis G hatások mellett. Ez nem okozhat (asszimetrikus extrém megterhelés) maradandó egészségügyi károsodást ezeknek az embereknek? (Most is van egy versenyző aki szédülög, fáj a feje, és nem tudják mitől.)
- Alex_Aston
- V.I.P.

Én nem temetem még a dolgot.
Most is kemény és látványos csatak volt az élen, 4! versenyzővel, még több, mint múlt héten.
Nagyon rég volt hasonló.
És a középmezőnyben is volt bőven előzgetés.
Szerintem erre van szükség.
Hogy ezt milyen technikával érték el? Én is jobban örülnék, ha pusztán V8-V10 motorral, de ha visszaemlékszünk azokra az évekre, sokszor nem volt semmi izgalom, vagy komolyabb adok-kapok. Elhúzott Schumacher-Verstappen és mögötte történt valami a másik futamon. Az élen utoljára Rosberg és Hamilton csatázott 2 szezon erejéig. Aztán utána már csak Hamilton is elhúzott, és megint nem történt szinte semmi.
Várjuk ki a végét, mi lesz belőle, mert eddig azért nézői szemmel látványos versenyek zajlanak. Ha a Ferrari tud még picit fejlődni, még jobb versenyek jöhetnek.
Most is kemény és látványos csatak volt az élen, 4! versenyzővel, még több, mint múlt héten.
Nagyon rég volt hasonló.
És a középmezőnyben is volt bőven előzgetés.
Szerintem erre van szükség.
Hogy ezt milyen technikával érték el? Én is jobban örülnék, ha pusztán V8-V10 motorral, de ha visszaemlékszünk azokra az évekre, sokszor nem volt semmi izgalom, vagy komolyabb adok-kapok. Elhúzott Schumacher-Verstappen és mögötte történt valami a másik futamon. Az élen utoljára Rosberg és Hamilton csatázott 2 szezon erejéig. Aztán utána már csak Hamilton is elhúzott, és megint nem történt szinte semmi.
Várjuk ki a végét, mi lesz belőle, mert eddig azért nézői szemmel látványos versenyek zajlanak. Ha a Ferrari tud még picit fejlődni, még jobb versenyek jöhetnek.
- tamagaba
- Törzsvendég

- Kapcsolat:
Az egész villany bizbszt ki kéne vágni belőlük, meghagyni az E-Formulára (ami egyébként jó)
Egy adott térfogatú-méretű téglatestbe be kell férni, spéci lézeres mérőpadon halálpontosan le tudnák mérni
A súlyt és a teljesítményt is szabadon hagynám, úgy is szembemennek egymással
Az üzemanyag használaton engednék, csak a töltés módján szigorítanék. Ne lehessen kirántani a csövet vagy elütni töltő egységet vagy embert. Az is időre menne keményen. Régen 70-75 liter volt 100 km-re számolva, most a hibrid korszakban 50 körül lett. És akkor mi van? Egyik sem füstöl sehogysem. Minden benzin molekula el van égetve (az utcai kotlák ugyanúgy mehetnek milliószámra nap mint nap). Érdekes kreációkkal jönnének minden évben
Egy adott térfogatú-méretű téglatestbe be kell férni, spéci lézeres mérőpadon halálpontosan le tudnák mérni
A súlyt és a teljesítményt is szabadon hagynám, úgy is szembemennek egymással
Az üzemanyag használaton engednék, csak a töltés módján szigorítanék. Ne lehessen kirántani a csövet vagy elütni töltő egységet vagy embert. Az is időre menne keményen. Régen 70-75 liter volt 100 km-re számolva, most a hibrid korszakban 50 körül lett. És akkor mi van? Egyik sem füstöl sehogysem. Minden benzin molekula el van égetve (az utcai kotlák ugyanúgy mehetnek milliószámra nap mint nap). Érdekes kreációkkal jönnének minden évben
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme
Ez már kiábrándító…..puha írta: ↑2026.03.14., szomb. 12:12Ami azt illeti, elég nagy gondba kerültem az F1-gyel kapcsolatban. A ‘80-as évektől rajongok(tam?) a F1-ért, 1987-től kezdve eleinte minden évben, később kihagyásokkal, de kijártam a “Ringre”. (MotoGP, salakmotor….szintén) Szerettem a benzingőzt, a motorhangot (MotoGp élőben brutál). Most nem kezdek el nyafogni, hogy követelem vissza a V12, V10 vagy V8 motorokat, de ….majdnem. Szinte biztos, hogy régen minden nem volt jobb, de a mostani F1-et szerintem nem fogom tudni nézni. Próbálgatom, de nem megy, pedig dolgozom rajta. Életem első élménye a Hungaroring felé a Szilasliget HÉV megállótól loholva, már a pályához közel járva ért: a hang. Aztán jött az első kép, amikor a pálya jobb felső részénél a kapunál belépve rögtön megláttam egy autót (talán Dallara) a 9-10-11. kanyarkombinációt vette, és arra gondoltam, hogy első élményem az lesz, hogy elrepül, mert azt a kanyart nem lehet bevenni azzal a teljesen abnormális tempóval. Persze, ma már mosolygok ezen. De a mostani viszonyok miatt nem sok kedvem van mosolyogni. Őszintén szólva fogalmam sincs, kinek “csinálják” a mai F1-et, de szerintem nem az én korosztályomnak (50-esek). Nem lennék igazságos, ha elkezdeném fikázni a mai karaktereket, pedig hjjjaj. Hangot írtam, szörnyű ez a villany vinnyogás, szerencsétlen versenyzők nem benzingőzt szívnak be, hanem elektroszmogot. Ez van. De hogy egy egyenes végén elkezdenek lassulni, egy körben 8- féleképpen spórolnak, hogy az elektromos motor jókor legyen jó állapotban, meg eleve, hogy egy rohadt összetett számítási feladat lett az egész, a kommentátorok szókincse meg teljesen átalakult (wattokról beszélnek fékezéskor ember…… ) - elég is. Én nem matek zseniket, meg házi feladatot jól megoldó embereket szeretnék látni, hanem küzdelmet. Ja. Van előzés. Juhhú, de még milyen. 60 km/h különbséggel elrobogsz a másik mellett, hogy aztán a következő kanyar előtt vészvillogóval elengedd….aztán megint vissza, mert megjöttek a Wattok, akármik. Nna. Nekem ez most nem tetszik. Nem feltétlen van igazam, persze, és csak azt tudom remélni, hogy nagyon sok embernek meg (többségnek) nagyon tetszik, és ha úgy van, akkor meg is hajolok az alkotók előtt. (Frászt, menjenek a francba akkor is)
Ami azt illeti, elég nagy gondba kerültem az F1-gyel kapcsolatban. A ‘80-as évektől rajongok(tam?) a F1-ért, 1987-től kezdve eleinte minden évben, később kihagyásokkal, de kijártam a “Ringre”. (MotoGP, salakmotor….szintén) Szerettem a benzingőzt, a motorhangot (MotoGp élőben brutál). Most nem kezdek el nyafogni, hogy követelem vissza a V12, V10 vagy V8 motorokat, de ….majdnem. Szinte biztos, hogy régen minden nem volt jobb, de a mostani F1-et szerintem nem fogom tudni nézni. Próbálgatom, de nem megy, pedig dolgozom rajta. Életem első élménye a Hungaroring felé a Szilasliget HÉV megállótól loholva, már a pályához közel járva ért: a hang. Aztán jött az első kép, amikor a pálya jobb felső részénél a kapunál belépve rögtön megláttam egy autót (talán Dallara) a 9-10-11. kanyarkombinációt vette, és arra gondoltam, hogy első élményem az lesz, hogy elrepül, mert azt a kanyart nem lehet bevenni azzal a teljesen abnormális tempóval. Persze, ma már mosolygok ezen. De a mostani viszonyok miatt nem sok kedvem van mosolyogni. Őszintén szólva fogalmam sincs, kinek “csinálják” a mai F1-et, de szerintem nem az én korosztályomnak (50-esek). Nem lennék igazságos, ha elkezdeném fikázni a mai karaktereket, pedig hjjjaj. Hangot írtam, szörnyű ez a villany vinnyogás, szerencsétlen versenyzők nem benzingőzt szívnak be, hanem elektroszmogot. Ez van. De hogy egy egyenes végén elkezdenek lassulni, egy körben 8- féleképpen spórolnak, hogy az elektromos motor jókor legyen jó állapotban, meg eleve, hogy egy rohadt összetett számítási feladat lett az egész, a kommentátorok szókincse meg teljesen átalakult (wattokról beszélnek fékezéskor ember…… ) - elég is. Én nem matek zseniket, meg házi feladatot jól megoldó embereket szeretnék látni, hanem küzdelmet. Ja. Van előzés. Juhhú, de még milyen. 60 km/h különbséggel elrobogsz a másik mellett, hogy aztán a következő kanyar előtt vészvillogóval elengedd….aztán megint vissza, mert megjöttek a Wattok, akármik. Nna. Nekem ez most nem tetszik. Nem feltétlen van igazam, persze, és csak azt tudom remélni, hogy nagyon sok embernek meg (többségnek) nagyon tetszik, és ha úgy van, akkor meg is hajolok az alkotók előtt. (Frászt, menjenek a francba akkor is)
- Alex_Aston
- V.I.P.

Eleje kifejezetten jó volt a futamnak, a végére meg lapos lett.
Ferrari szokásos bénázása a stratégiával úgy látszik változatlan...
Na, majd ha mindenki (Verstappen, Piastri is) elől lesz, kíváncsi leszek, mi lesz az erő viszony. Bár McLaren is eléggé lemaradt a végére.
Mondjuk első pár futam úgy is mindig a belerázódás, főleg ilyen új szabályok esetén.
De talán túl lett tolva ez az elektromos rásegítés. A Forma 1-nek nem erről kéne szólnia, hogy a technikával kell stratégiàzni menet közben, hanem tolni, ami a csövön kifér.
Persze tetszett az elején a csata, de azért na.
Ferrari szokásos bénázása a stratégiával úgy látszik változatlan...
Na, majd ha mindenki (Verstappen, Piastri is) elől lesz, kíváncsi leszek, mi lesz az erő viszony. Bár McLaren is eléggé lemaradt a végére.
Mondjuk első pár futam úgy is mindig a belerázódás, főleg ilyen új szabályok esetén.
De talán túl lett tolva ez az elektromos rásegítés. A Forma 1-nek nem erről kéne szólnia, hogy a technikával kell stratégiàzni menet közben, hanem tolni, ami a csövön kifér.
Persze tetszett az elején a csata, de azért na.
- tamagaba
- Törzsvendég

- Kapcsolat:
Nem szeretnek éjszaka menni a homokdűnéken, mert nem látnak semmit - kommentelte az egyik versenyző
- Vinkler
- Adminisztrátor

- Értékelés: 10075
Fordulatos verseny volt! Szép munka Nasser!
.
.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Kíváncsian várom, hogy milyenek lesznek az új autók. Állítólag teljesen új koncepció ...
meg is nézem lehet-e már valamit olvasni róluk.
Lehet hasonló fog történni mint 2009-ben a Brawn Racing történet volt ...
meg is nézem lehet-e már valamit olvasni róluk.
Lehet hasonló fog történni mint 2009-ben a Brawn Racing történet volt ...