Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6504

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Alex_Aston írta:
2026.06.06., szomb. 11:22
A másik az étel rendelés, főleg a pizza, hisz ezek jók sosem lesznek.
Mármint a pizza áltlában, vagy a rendelt pizza nem tud jó lenni?

Hogy olyan hasonlattal éljek, ami a szívedhez szól, ez az állítás olyan, mintha azt mondanám, hogy az a pálinka, amit boltban veszel, jó nem lehet. Ami az esetek egy jó részére igaz, de ugye nagyon nem mindegy, hogy milyen boltban, és milyen pálinkát veszel. Bp.-en a Rákóczi úton van a Magyar Pálinka Háza nevű bolt, talán ismered, ha nem, érdemes megismerni. Ja, nem olcsó az sem, persze, de eszméletlen jó pálinkák vannak. Szóval így nem lehet általánosítani, és ugyanez érvényes arra is hogy egy ember honnan és mit rendel, az mennyi idő alatt érkezik meg, és hogyan hozzák ki.

Épp most rendelek pizzát (viccen kívül) a helyi (falusi) pékség mintaboltjából, 5 percre van gyalog.

Itt úgy működik, hogy betelefonálsz, mit szeretnél, mit tegyenek rá, és megmondják, hogy mondjuk 20 perc múlva mehetsz érte. Én kb 5 perccel korábban szoktam menni, így konkrétan a szemem láttáéra veszik ki a kemencéből, mire hazaérek vele, épp hogy ehető hőmérsékletűre hűl, de még mindig ropogós és forró.
Rengeteg olaszországi étteremben ettem már autentikus olasz pizzát (csak Rómától északra /Rómát beleértve/ és Szardínián, Rómától délre még nem jártam), és nem állítom, hogy amit itt Száron készítenek, az a legjobb, de simán az olaszországi középmezőnyben lenne. Magyarországi viszonylatban pedig a topban.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Aszpirin 2026.06.06., szomb. 17:18-kor.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

-CB-
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1420

Hozzászólás Szerző: -CB- »

Aszpirin írta:
2026.06.06., szomb. 16:32
Vasti írta:
2026.06.06., szomb. 12:57
akvapark írta:
2026.06.06., szomb. 09:41
Micsoda "vívmány" volt, mikor nyugati - akár cseh - mintára bevezették a szervízdíjat. gondolkodik.gif
Hát nem tudom: én még Ausztriában nem láttam szervizdíjat, sőt a szokásos borravaló is messze van a 10%-tól. A helyiek szerintem 1-2 ajrót adnak ;-)
Az USA-ban is terjed mindenfelé a rögzített "Service fee" a számlákon. Messze nem általános még, de egyre több helyen lehet vele találkozni. Kb mint nálunk.
Azt gondolom, hogy olyan helyeken, ahol a borravaló beette magát a gasztro-kulturális szokások közé, nem korrekt dolog a "Szervizdj", ami elvileg a borravalót helyettesíti. Elvileg. Nekem ezzel mindig vegyes érzéseim voltak, és konkrétan kellemetlen, amikor ilyen helyeken fizetnem kell. Az USA külön sztori, ott, ahol 20-25% borravaló kifejezetten elvárt, és az étlapon is eleve nettó árak vannak, mihez kezdj egy "Service fee" tétellel a számládon? Ott már kifejezetten olyan lehúzásnak tűnik, mint a LV-i hotelek esetében a "resort fee".
Ennek a "gépesített továbbgondolása", mikor pl. Egy burgerezőben kártyával fizetsz rendeléskor a PULTNÁL, aztán az applikációban jelöld meg, hány százalék borravalót adsz. Előre, mikor azt sem tudod, mit fogsz kapni....ráadásul, ha nincs rajtam szemüveg, a legsmucigabb attitűdömet sem tudom mindíg hiba nélkül hozni🤑

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

Vasti írta:
2026.06.06., szomb. 12:57
akvapark írta:
Micsoda "vívmány" volt, mikor nyugati - akár cseh - mintára bevezették a szervízdíjat. gondolkodik.gif
Hát nem tudom: én még Ausztriában nem láttam szervizdíjat, sőt a szokásos borravaló is messze van a 10%-tól. A helyiek szerintem 1-2 ajrót adnak ;-)
Az USA-ban is terjed mindenfelé a rögzített "Service fee" a számlákon. Messze nem általános még, de egyre több helyen lehet vele találkozni. Kb mint nálunk.
Azt gondolom, hogy olyan helyeken, ahol a borravaló beette magát a gasztro-kulturális szokások közé, nem korrekt dolog a "Szervizdj", ami elvileg a borravalót helyettesíti. Elvileg. Nekem ezzel mindig vegyes érzéseim voltak, és konkrétan kellemetlen, amikor ilyen helyeken fizetnem kell. Az USA külön sztori, ott, ahol 20-25% borravaló kifejezetten elvárt, és az étlapon is eleve nettó árak vannak, mihez kezdj egy "Service fee" tétellel a számládon? Ott már kifejezetten olyan lehúzásnak tűnik, mint a LV-i hotelek esetében a "resort fee".
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Vasti
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 367

Hozzászólás Szerző: Vasti »

Alex_Aston írta:
2026.06.06., szomb. 11:22
Viszont aki MekiBurgerKíefcí helyeken (is) eszik, azt nem tudom értelmezni azzal, hogy bármilyen szintű igénye lenne akárcsak alap szintű étkezési igényességre.
Nem veszem sértésnek - de ne vedd sértésnek, hogy ez nettó baromág ;-)

OK, te ezek szerint olyan szerencsés vagy, hogy csakis és kizárólag válogatott, egy bizonyos - és elég magas szintet elérő éttermekben étkezel, mert időd, lehetőséged és pénzed is van rá. És feltételezem jobban is főzöl, mint ahogy az éttermek többségében főznek a szakácsok, hiszen néha otthon is enni kell, szemetet, igénytelen vackot meg nem lehet magunkba lapátolni ;-)

De szerintem nagyon kevesen vannak ezzel így...

Az emberek többsége örül, ha a hétköznapokon nem szendvicset kell ennie, hanem el tud ugrani egy menüs helyre: szigorúan a legközelebbibe, ennyi a szempont, mert az ebédidő ugye véges. OK, nagyvárosban talán van több ilyen hely is elérhető távolságban ;-) Mert mindennap itthon főzni sem lehet, meg nem is mindenkinek van a munkahelye "hazaugrok" távolságban. A magammal vitt és megmikrózott ételnél, kevés kivételtől eltekintve meg kb. minden jobb.

A KFC és a BurgerKing nekem nem OK, nem szeretem őket: a Mekiben viszont ha gyorsan kell valami éhhalál ellen simán lehet enni valamit! Persze nem mindennap ;-) , de havonta 1x-2x mi pl. beugrunk, ha úton vagyunk, és nincs más (meg nem is mindig akar az ember eltölteni 1-2 órát egy étteremben még akkor sem, ha útba esne egy megfelelő, mert sietős a dolga ;-)

Pizza: szerencsére van a városunkban két olasz (igazi olasz, alig beszélnek németül) pizzéria, akik tudják a dolgukat, de oda is érdemes elmenni a kajáért, mert a kiszállítás necces: sokáig tarthat, megdöglik a kaja ;-) De ha megvárom, amíg elkészül és percek alatt hazaérek vele (kisváros) , azért az még OK: és ismét az van ugye, hogy itt ül a család, mindenkinek van valami dolga éppen, nem olyan egyszerű autóba vágni mindenkit, mert a pizza a kemencéből az igazi! Az élet csupa kompromisszum ;-)

Szóval szerintem azt mondani, hogy valaki eleve nem lehet igényes, mert nem CSAK igényes helyeken eszik, finoman szólva khm... érdekes. Kb olyan mintha azt mondanád, hogy a F1 világbajnok (nem tudom ki az ;-) eleve nem lehet igazi F1 pilóta, hiszen a hétköznapokban - feltételezem - nem egy F1-es autóval közlekedik ;-)

És nem, én profi szakács sem vagyok ;-) De attól még tudhatom, hogy mi a jó, és főleg hogy nekem mi a jó. Hidd el ettem már annyiféle étteremben, hogy kb. el tudom dönteni valamiről, hogy hová tartozik ;-) És ismét F1-es példa (nem tudom miért ez jutott eszembe, sohasem néztem ;-) A szerelő nem tud gondolom úgy vezetni, mint a pilóta, de meg tudja javítani az autót. A pilóta meg valószínűleg nem tudja megjavítani, de ettől még észreveszi, ha valami nem OK.

Vasti
Törzsvendég
Törzsvendég

akvapark írta:

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4164

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Vasti írta:
2026.06.06., szomb. 07:24

...A másik a meki, mert olyan szerencsések vagyunk, hogy nálunk az is van ;-)....
Tényleg ne vedd sértésnek, vagy támadásnak.

Viszont aki MekiBurgerKíefcí helyeken (is) eszik, azt nem tudom értelmezni azzal, hogy bármilyen szintű igénye lenne akárcsak alap szintű étkezési igényességre.

A másik az étel rendelés, főleg a pizza, hisz ezek jók sosem lesznek.
Csak a Marantz! :-D

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1502

Hozzászólás Szerző: akvapark »

A csapos közbeszól:
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

Vasti
Törzsvendég
Törzsvendég

Sajnos egy osztrák kisvárosban, mint pl. ahol mi élünk a gyorskaja = török. A mi nem is tudom, 9000-es városunkban van vagy 8-9, csak amit ismerek... A minőség eléggé ingadozó, az undorítótól az egészen jóig ;-) A rohanó élet miatt szinte minden héten rendelek, vagy ha lehet, akkor inkább beugrok érte hazafelé (mert ha összevárnak X rendelést, aztán én vagyok az ikszedik, akkor az már messze lesz a frisstől és jótól) , de eléggé meg tudja utálni az ember még a jobbakat is ;-)

A másik a meki, mert olyan szerencsések vagyunk, hogy nálunk az is van ;-)

Illetve vannak még a törökök által üzemeltetett pizzériák, meg a törökök által üzemeltetett görög, meg a törökök által üzemeltetett "kínai" kajázók, és ennyi :-(

A lányaim Graz-ban élnek már, ott azért más a helyzet, szerintük egészen jó cucckat lehet rendelni akkor is, ha valaki vega vagy gluténérzékeny. Nálunk erre esély sincs - mondjuk a legtöbb étteremben sem egyszerű a helyzet.

Az éttermek (hagyományosak) viszont nálunk szerintem sokkal kisebb kockázatot rejtenek, mint odahaza: itt a vacak a ritka, általában friss és finom minden (mert van forgalom) , kedves a személyzet, szervizdíj nincs, és a borravaló is olyan, hogy a helyiek éppen csak egy kicsit kerekítenek felfelé: amikor én 10%-ot adok kb., akkor a pincérek szeme kerekedik ;-)

Az tény, hogy otthon étterembe csak úgy megyünk, hogy vagy a megszokott helyekre, vagy ha kirándulunk valamerre akkor alaposan utánajárok, de még így is éri csalódás az embert.

Ja, a minden oda nem valóval, és nem is biztos, hogy ehetővel ;-) sz*rrá díszített ételek nekem sem a kedvenceim, valahogy az egyszerűséget szeretem. A zöldborsó csíra a nagy divat most, még meg is enném ;-) , de sokszor annyira öreg már szegény, hogy esélytelen... ;-)

Hovarju#7
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 11

Hozzászólás Szerző: Hovarju#7 »

Akko azért a legjobb sütni a kertben a haverokkal

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1760

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

Tctronic írta:
2026.06.04., csüt. 21:03
de én szerintem az ok az, hogy az új generáció már nem nagyon fogékony a hagyományos éttermi pincéres étkezésre. Vagy csak a felgyorsult világban ez már lassú, vagy a fast food és street food nagyobb teret nyert, vagy csak unalmas, vagy egyszerűen drága, vagy nem is tudom mi az oka.
Az én elméletem:
- A modern fast food egyszerűen jobb, finomabb. És most ez egy őrült vita, bele se kellene kezdeni, de egyszerűen arra a kérdésre, hogy együnk-e egy pizza/hamburger/gyros cuccot vagy valami "hagyományos" ételet, a többség válasza a fastfood, - akkor is HA csak az ÉTEL rész ízélményét nézzük. De ezen kívül nagyon sok érv szól a hagyományos éttermek ellen...

Legnagyobb baj, a lehúzás, átverés, csalódás félelme a korábbi tapasztalatok alapján. Kezdésnek ott a jó kis szervízdíj, ami egy idegbaj. Azt látod valami 4000 Ft erre fizetni kell érte 4600-at.
A következő az ital árak. Egy fastfood-ban a bolt ár 2-3x -os árán kapsz üdítőt/sört, egy étteremben meg minimum 4-5x-ös áron. Vagy ott a limonádé a világ legnagyobb átb.szása. Erre jön az is, hogy az éttermek zöme direkt szivat a drága áron felül is, mert nincs fél literes csak 0,25 meg 0,33, hagyjuk már. Ja meg amikor a limonádé sima szörp 1500-ért, a cola meg ihatatlan pepsi és nem is szólnak előre.
Következő az ételek minősége. Oké, nem a michelin csillagosnál, hanem az átlagos étteremnél. Csomó olcsósított, túltárolt, túlegyszerűsített,stb. Kb bárhova mész szembe jön egy-egy ilyen elem ami bacca az ember csőrét és nyomasztja az élményt. Ez persze ízlés függő. Nálam ott van pl. a szarásig mindent össze rizsezés, vagy ha kérsz egy sültkrumplit akkor nem hasábot kapsz hanem héjas szart, vagy kérsz egy kovászos uborkát és kapsz valami vödrös ipari hulladékot.
Vendégtér. Hol vannak már a jó kis boxos helyek? lassan az összes étterem egy egybefüggő, túlvilágított menza, minél több asztal behányva egymás nyakára, mozdulni nem tudsz, nem hallod a másikat és azt érzed, hogy ott vannak az aurádban.
Nem sorolom...
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

Vasti
Törzsvendég
Törzsvendég

Én a csillagos degusztációs témához nem tudok hozzászólni, mert nem vagyok érintett ;-) Ugyanis nem tudom mennyivel kellene a mostaninál jobb anyagi körülmények között élnünk a családdal ahhoz, hogy beugorjuk az asszonnyal meg a gyerekekkel egy ilyen menüre csak az élmény miatt, és eldurrantsunk mit tudom én, 2 óra alatt a kisebbik menüvel is úgy 500.000 forintot - és persze nem egyszer az életben, hanem mondjuk havonta - kéthavonta, hiszen az a baj, hogy nincs elég vendégük. Az "életemben egyszer Cofidis-ből elmegyünk" meg még nem sok vendég ;-)

A Bisztrót viszont volt szerencsém, vagy inkább szerencsétlenségem a feleségemmel a múlt nyáron meglátogatni. Hát, engem nem győzött meg... Pedig szeretek jókat enni, kipróbálni új ízeket, de ez furcsa élmény volt. Tudom, nem hizlalda, hanem menő étterem ;-) , na de azért ha az ember elmegy vacsizni, akkor elvár egy kb. megszokott mennyiséget: nem többet, mint bárhol máshol, sőt, ha egy kicsit kevesebb, az még szóra sem érdemes, de azért mégiscsak táplálkozásról van szó, és felnőtt emberekről, nem ovisokról. De itt az adagok nevetségesek voltak, én ilyen mini kajákat még nem láttam :-) Az előétel elveszett a tányéron, a főétel szintén ;-)

A feleségem kacsacombot evett, hát a fene tudja: falun éltünk gyerekkoromban, a nagymamámnak voltak kacsái, de a kacsacomb az nem ekkora. A szabadban szaladgáló, igazi falusi kacsáé sem. Hogy honnan sikerült olyan mini valamit beszerezniük, azt el sem tudom képzelni ;-) Volt mellé polenta, kb. mint két szelet felvágott. Ilyet sem láttam még sehol. Egyébként semmi különleges nem volt benne a mini méretén és a nem túl alacsony árán kívül...

Én meg szalontüdőt rendeltem, mert szeretem: ettem gyakran otthon (vadász család) , anyu nagyon jót szokott csinálni. A városomban van egy étterem, ahol előfordulnak ilyen klasszikus kaják napi ajánlatban: ott is fincsi szokott lenni. Aztán Ausztriába költöztünk, itt manapság is rendszeresen felbukkan az étlapokon - osztrák eredetű étel, feltételezem itt tudják nagyjából, hogy hogyan kell elkészíteni ;-) Ettem párszor már: kb. olyan volt, mint anyué. Egyszer valahol Karintiában kirándultunk, és kinéztem egy jó éttermet (bárhová megyünk, az útvonaltervezés része ;-) Hát pont szalontüdő volt a napi ajánlatban :-) Az meg kb. pont olyan volt, mint anyué!
Na ehhez képest a Platánban kaptam valamit, amiben kétségtelenül volt pár darab tüdő, meg sok minden, amit eddig még sehol sem láttam szalontüdőben, viszont semmi olyan íz, ami eddig valamilyen szinten mindig ott volt, bárhol ettem.
Értem én, hogy újragondolás: de ez annyira újra volt gondolva, hogy szalontüdőnek nevezni már nem kellett volna szerintem. Vagy persze az is lehet, hogy csak itt csinálnak igazi szalontüdőt, és mindenhol máshol valami teljesen mást?! ;-)

Hát nem tudom. Lehet, hogy én nem nőttem fel még a dologhoz ;-)

Nem keresem az ilyen Michelin ajánlásos éttermeket, de egyszer véletlenül betértünk egybe a feleségemmel (Zágráb, Boban) Olyan finom, és egyszerű, nem újragondolt ;-) ételeket kaptunk teljesen normális áron, hogy még most is a számban van az íze, pedig több éve volt :-)

De szerintem volt már itt pár vitám arról, hogy meddig nevezhető egy újragondolt étel annak, amit újragondoltak, és hogy mi a könnyebb, újragondolni valamit erősen és akinek nem ízlik, az suttyó, vagy pedig egy ételt hagyományosan és JÓL elkészíteni, szóval - elnézést előre is ;-)

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2902

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Az adott témához kapcsolódva, én sajnos azt vettem észre, hogy egyre több étterem zárt be azokon a helyeken ahol megfordultam. Függetlenül, hogy Michelin csillagos vagy régi patinás, még az elhelyezkedésük sem releváns, vidéken ugyanúgy mint nagyvárosokban de a fővárosban is. Sokan mondják, hogy a Covid óta megváltoztak a szokások, meg hogy sokan spórolnak, de én szerintem az ok az, hogy az új generáció már nem nagyon fogékony a hagyományos éttermi pincéres étkezésre. Vagy csak a felgyorsult világban ez már lassú, vagy a fast food és street food nagyobb teret nyert, vagy csak unalmas, vagy egyszerűen drága, vagy nem is tudom mi az oka. Szomszéd településen volt egy jó kis étterem, ami hétvégén mindig csurig volt, ennek ellenére bezárt. Azt mondták hogy hétköznap szinte senki nem volt és ez így már nem volt életképes. Olyan étterem is van akik bár nagyon jók, de hétfőn például nincsenek már nyitva. Az erózió lassan mindenütt tetten érhető.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

ELEX írta:
2026.06.04., csüt. 16:01
Aszpirin írta:
2026.06.04., csüt. 13:53
Ritkán szoktam híreket kommentálni,
Ezt se kellett volna.

Tudod, nem mindenki azért megy étterembe, hogy egy kiló pacalt egyen, mert még nincs 160 kiló és a teste kívánja.
Sajnálatosan az emberek 99.999%-a nem kíváncsi a Michelin csillagos éttermek degusztációs menüire, meg amúgy semmiféle minőségi termékre, szolgáltatásra, művészetre..... A prolizmus ma fénykorát éli.
Számukra pont olyan feleslegesen kidobott pénz, mint a kétmilliós "all in one" hifire elköltött pénz vagy az 500 LE-s semmire sem alkalmas vas(a)lóra elköltött pénz meg annak patkolására etetésére.......
Pont ugyanolyan hülyén néznek rájuk (ránk), mint ahogy most ezt te tetted.
Csak ezzel nem te minősítesz, hanem magadat minősíted, ahogy azok is, akik szerint 100000 Ft elköltése hifire, Dacián kívül minden más autóra elköltött pénz sznobizmus csupán, pénzkidobás.

Természetesen a vélemény szabad, a tied is.
És mindenki oda teszi, ahova értékrendje diktálja.
Szerintem nem értetted meg a lényeget. Olvasd el még egyszer, talán sikerül.
Sehol nem írtam, hogy sznobizmus, azt sem írtam, hogy nincs értelme (mióta szeretsz embereknek a szájábva adni dolgokat?) sőt azt is leírtam, hogy nekem ezzel nincs bajom (mindőssze én nem fogom kipróbálni - ennyi pénzért). DE azt, hogy fejenként 150ezer forintért nem mennek _elengen_ el egy vidéki étterembe, Magyarország gasztronómiai gasztronómia igényszintjére kenni, na az nagyon meredek.
Az, hogy az emberek - ha nemis 99,999%-a nem kíváncsi ezekre a fine dining élményekre, szintén hülyeség, szerintem a többság igenis kíváncsi rá, de nem engedheti meg magának, vagy túlzottnak tartja az élmény árát.

És ha ez engem minősít, hát VÁLLALOM MINŐSÍTÉST. Ez így remélem érthető.

P.S.
"Tudod, nem mindenki azért megy étterembe, hogy egy kiló pacalt egyen, mert még nincs 160 kiló és a teste kívánja."
Tényleg? Ezt nem tudtam. Köszi, hogy felvilágosítottál :D :D :D

ELEX
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 949

Hozzászólás Szerző: ELEX »

Aszpirin írta:
2026.06.04., csüt. 13:53
Ritkán szoktam híreket kommentálni,
Ezt se kellett volna.

Tudod, nem mindenki azért megy étterembe, hogy egy kiló pacalt egyen, mert még nincs 160 kiló és a teste kívánja.
Sajnálatosan az emberek 99.999%-a nem kíváncsi a Michelin csillagos éttermek degusztációs menüire, meg amúgy semmiféle minőségi termékre, szolgáltatásra, művészetre..... A prolizmus ma fénykorát éli.
Számukra pont olyan feleslegesen kidobott pénz, mint a kétmilliós "all in one" hifire elköltött pénz vagy az 500 LE-s semmire sem alkalmas vas(a)lóra elköltött pénz meg annak patkolására etetésére.......
Pont ugyanolyan hülyén néznek rájuk (ránk), mint ahogy most ezt te tetted.
Csak ezzel nem te minősítesz, hanem magadat minősíted, ahogy azok is, akik szerint 100000 Ft elköltése hifire, Dacián kívül minden más autóra elköltött pénz sznobizmus csupán, pénzkidobás.

Természetesen a vélemény szabad, a tied is.
És mindenki oda teszi, ahova értékrendje diktálja.

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.

Elnézést, hogy nem ajánló, de talán témába vágónak találjátok.

Ritkán szoktam híreket kommentálni, de emellett nem tudtam elmenni szó nélkül:

Mai cikk: Bezár a két Michelin-csillagos tatai Platán Gourmet Restaurant (katt rá, ha el akarod olvasni a teljes cikket)

Az ok prózai: nagyon veszteséges. Az étterem a Gerendai-birodalomhoz tartozik, és nem igazából Gerendai Károly nyilatkozata volt az, ami felb...ta az agyamat:

"Ijesztő, hogy hazánk egyetlen vidéki, két Michelin-csillagos fine dining éttermének működtetése évek óta csak jelentős veszteségek árán fenntartható. Ráadásul az idei év első hónapjai sem mutattak javuló tendenciát. Sajnos ez a tény Magyarország gasztronómiai igényszintjéről is sokat elárul."

Jaj, hogy oda ne rohanjak...

Nem, Karcsi, ez nem Magyarország gasztronómiai igényszintjéről, hanem a magadfajta magyar milliárdosok gasztronómiai igényszintjéről árulkodik. És Ti incipinci töredéke vagytok Magyarországnak. Magyarországon semmi baj nincs a gasztronómiával és az igényszinttel, a baj azon "Dagobert"-ek fejében van, akik a gasztronómiát a gourmet-vel, a gourmet-t pedig a "kib...ottul drága"-val azonosítják, majd ebből a szellemi és pedesztálra emelt erkölcsi pozíciójukból egy egész országnak osztják az észt, amiért nem azonosulnak az ő gasztronómiai értékrendükkel. Tudod, mi ijesztő inkább? Hogy már Te is közéjük tartozol.

Mélyebb magyarázat helyett egyszerűen csak megosztanék egy részletet a Platán Gourmet saját honlapjáról (https://platangourmet.com):
Screenshot 2026-06-04 at 12.37.33.png
.
Figyeljétem meg a végét. Mindezen árak mellé még PLUSZBAN 15% szervizdíj. 15%. No comment.
Na számoljunk csak kicsit, mondjuk a feleségeddel együtt meghívod a legjobb barátodat és párját egy jó kis "degusztálásra" a Platán Gourmet-be. Lássuk mibe kerül ez. Természetesen inni is szeretnétek, de nem vagytok éhesek, szóval csak a 6 "fogásos" menüt választjátok. Mivel Te hívtad meg, Te állod a cechet, a végösszeg 506.000 forint lesz a számlán, HA SEMMI EGYEBET nem fogyasztasz, plusz nem tudom, hogy ilyen esetben milliárdoséknál, tekintettel a két csillagra is, meg a fantasztikus chef-re és sommelier-re is, illik-e nem-megnézni a számla részleteit, és ezt még mondjuk 600k-ra felkerekíteni. Egy darab négyfűs "degusztációra" ellenértékeként.
Nézd, nincs semmi gondom, ha ennyi akkor ennyi, csak én ennyi pénzért nem vagyok kíváncsi a degusztációs gasztronómiai élményre (100% biztos vagyok benne, hogy Magyarország 98%-a ugyanígy nem kíváncsi), és őszintén sajnálom, hogy Tatán és környékén nincs elég milliárdos, aki kíváncsi lenne (vagy már kipróbálta, és nem győztétek meg????), ezért be kell zárni a helyet. De ezt ne kend, kérlek a magyar gasztronómia igény-színvonalára. Annak, amit ezen a helyen kínálsz, már semmi köze nincs a magyar gasztronómiához. Ez már az újgazdag milliárdosok igény-színvonalát jellemzi. Azt szidd. És van egy javaslatom: Próbálkozz pl. San Franciso üzleti negyedében. Ott biztos van fizetőképes kereslet, ott ezek az árak kifejezetten alacsonyak egy gurmé-menüre... és ha nem jön össze ott sem, már csak magadat szidhatod.

Vasti
Törzsvendég
Törzsvendég

Igen, van, ott a weboldalukon :-)
Pirított vecsési káposzta és fehér kolbász, nyami :-)

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 10075

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Savanyú káposztás is van? :kapdelm:
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

violin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1299

Hozzászólás Szerző: violin »

greenbio írta:
2026.05.21., csüt. 12:50
Vecsés, Casa di Napoli pizzéria:

https://casadinapoli.hu/

Nagyon frankó a pizzájuk, fatüzelésű kemence, olasz alapanyagok. Nemrég voltam Nápolyban, így össze tudom hasonlítani, nagyon rendben van a vecsési nápolyi pizza! Csak ajánlani tudom! Jogos az 5,0-ás gugli értékelés...
Ezt csak megerősíteni tudom.... :tutiok: .... imádom a pizzát, fogyasztom is mindenféle formában, ízesítéssel. Rengeteg helyen ettem már, az őshazában is legalább 20-30 helyen... és igen, a Vecsés-i a jobbak közé tartozik.
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.

greenbio
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 440

Hozzászólás Szerző: greenbio »

Vecsés, Casa di Napoli pizzéria:

https://casadinapoli.hu/

Nagyon frankó a pizzájuk, fatüzelésű kemence, olasz alapanyagok. Nemrég voltam Nápolyban, így össze tudom hasonlítani, nagyon rendben van a vecsési nápolyi pizza! Csak ajánlani tudom! Jogos az 5,0-ás gugli értékelés...

Vasti
Törzsvendég
Törzsvendég

Erről eszembe jutott (büfékocsi) , hogy a múlt nyáron hajókáztunk egy kicsit a Balatonon, és gondoltuk iszunk valamit, meg veszünk valami nasit. Esélyünk nem volt, mert a hölgy a büfében a legmotiválatlanabb, legmogorvább és egyben leglassabb vendéglátós volt, akivel életemben találkoztam, pedig nem vagyok már fiatal... Szerintem úgy volt vele, hogy neki a sétakörön 4-5 vendég kiszolgálása bőven elég feladat lesz "azért a pénzért" ;-)
Bocs, hogy offtopic voltam ;-)

tamagaba
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 748
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: tamagaba »

Concept Bisztró Szegeden - csavarogtunk asszonnyal, k. kölykök nem jöttek
Halászlé nagyon jó volt
Torta Művek Vitéz utca - presszó kv nagyon jó, és 0% cukor csokis tortaszelet szintén
Nem akartam végig berregni kocsival, ezért vonatoztunk. Az IC kocsi ablaka tiszta kosz.
Ettől függetlenül kényelmes-netezős volt az út. Gyerek a szomszédban hisztizik, macska a kosárban nyarvog - igazi magyar szoció :) egyébként nem volt olyan zavaró. Van ilyen, a kisgyerekkel csak foglalkozni kellett. Van bisztró a vonaton - szolgáltatás: 0. Pedig lenne rá kereslet. Mennyit ücsörögtünk ott fiatal koromban.
Csatolmányok
20260501_132122.jpg
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme
Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV
Adrya Resor Centaury 6 - Bauers & Wilkans Etherium 9 - Griffon Hyperion II

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1502

Hozzászólás Szerző: akvapark »

akvapark írta:
2026.03.03., kedd 18:51
Valaki ismeri a budapesti XVIII. kerületi Kakas éttermet?
Köszönöm!
Szóval meglátogattuk 9+1-en, a + 1 a 21 hónapos unokám.
Zsúfolásig telt, mégis minden a megfelelő időben történik.
Nagyon jó konyha, nagyon jó kiszolgálás a XVIII. kerületi Kakas étteremben, csak ajánlani tudom. ;peace;
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

thxfan
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1211

Hozzászólás Szerző: thxfan »

Lemmy9.1 írta:
2026.03.11., szer. 10:42
Meg fogom kóstolni, köszike.
(nem a Náncsinál az biztos) :)

Ezt csak személyesen lehet megvenni?
Több helyre szállítják így fagyasztott állapotban, megkérdezem majd, hogy hova, vagy hol lehet kapni kiskerben. Helyszínen biztosan lehet venni halat és kaviárt is.
10.1 Auro3D
Erősítő:Marantz SR7013+Crown XLS 1502,Hangfalak:HIVI Swans Allure+F2.2R+VR-8W,Sub:Behringer NX3000D+JBL 4641,PS4,Projektor:Optoma UHD 51,Vászon: Lumene Curve Acoustic,Kábelek:Taga Harmony Blue-12/Azure-14-2C, KáCsa KCE-FLW40, NorStone Classic B 250,Hálózati szűrő:Taga Harmony PF-1000

Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 877

Hozzászólás Szerző: Lemmy9.1 »

Meg fogom kóstolni, köszike.
(nem a Náncsinál az biztos) :)

Ezt csak személyesen lehet megvenni?
Szerintem!

thxfan
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1211

Hozzászólás Szerző: thxfan »

Lemmy9.1 írta:
2026.03.04., szer. 12:13
Amúgy ez a "magyar tokhal" az étlapon tett kíváncsivá.
Nem tudom ki evett itt vizát, vagy kecsegét. Utóbbi még sanszos is lehet, de inkább nem. Ezért lett süllő a tányéron. :D
Ex sógoromék családi vállalkozásban csinálják, nem egyszerű tenyészteni, de szép eredményeket értek el kaviárban is.

Túristvándi a helyszín:
https://www.agroinform.hu/allattenyeszt ... woqjar7v2u

Nagyon igényesen pucolt fagyasztott, konyhakész állapotban lehet venni, nem érdemes túlgondolni az elkészítést, paprikás lisztben kisütve a legjobb, finom, kemény húsú hal.
Csatolmányok
IMG_5387.jpeg
10.1 Auro3D
Erősítő:Marantz SR7013+Crown XLS 1502,Hangfalak:HIVI Swans Allure+F2.2R+VR-8W,Sub:Behringer NX3000D+JBL 4641,PS4,Projektor:Optoma UHD 51,Vászon: Lumene Curve Acoustic,Kábelek:Taga Harmony Blue-12/Azure-14-2C, KáCsa KCE-FLW40, NorStone Classic B 250,Hálózati szűrő:Taga Harmony PF-1000

Válasz küldése

Vissza: “Gasztro”