Én mindig saját, jól ismert zenéket használok, nem tudom, miért kellene olyat hallgatnom, amit amúgy nem.
NEKEM az nem mutat semmit.
De azzal sem értek egyet, hogy klasszikus zenével lehetne csak tesztelni bármit is.

Én mindig saját, jól ismert zenéket használok, nem tudom, miért kellene olyat hallgatnom, amit amúgy nem.

Klasszikus semmi? Értem, hogy személyes kedvencek, de egy rendszer tesztelés klasszikus zene, és főleg nagyzenekar nélkül szerény véleményem szerint nem mindent mutat meg...Alex_Aston írta: ↑2026.02.08., vas. 13:59Készítettem egy playlistet a hallgatózáshoz.
Szigorúan szubjektív, nincs benne semmi olyan, ami a különböző kiállításokon, vagy kereskedőknél általában hallható.
Inkább olyanok, amiket szeretek, és hallgatok sokat, emellett szerintem tesztelésre is alkalmasak.
Így könnyebb, es gyorsabb lesz hallgatózni, nem kell itt, meg ott keresgélni számokat.
https://link.deezer.com/s/32oqwen2rWb3P85vjlE9f

Olcsó motyó + DAC. Aztán ha változik valami kuka, a DAC maradhat. Ennyit a környezetvédelem jegyében.

Szép lenne, de sajnos nem feltétlenül van így. Az Eversolo, mint minden Android alapú lejátszó, alap esetben 48, vagy 96 kHz-re újramintavételez minden műsort, így univerzálisabb lesz a felhasználás, de vannak hátrányai a mi szempontunkból. Ha ezt nem akarjuk megengedni, azt a menüben kell beállítani. Ugyanez érvényes a DSP-re is, amin gyári beállítás szerint átkergetik jelet, akár használjuk a korrekciókat, akár nem, de manuálisan ez is átkapcsolható. Az automatikus loudness, hangerő korrekció sem kedvencünk, de néha aktív gyárilag. Ott vannak az erősen szubjektív hatású kimeneti digitális szűrők, vagy az analóg szimmetrikus kimenet állítható polaritása, ami némelyik rendszerben így, másikban úgy ad jobb eredményt. A rendszeresen érkező szoftverfrissítések is néha átkapcsolnak, vagy hoznak új funkciókat, amiket manuálisan kell be/visszaállítani.
Kétségtelenül ez a végeredmény. Már az összes beállítás megértésére, elvégzésére sem elég 1-2 óra, nem hogy a megismerésre.... kilyukadunk oda, hogy együtt kell vele élni és akkor derül ki, mit tud, mit ad.

Imádnám, de mifelénk kevesen vagyunk - legalábbis itt a fórumon. BorsodLuxor Audio írta: ↑2026.02.05., csüt. 16:14Szegény Alex kitalált magának egy kellemes hétvégi programot, amibe már lassan tucatnyian beledumálunk. Érezhető az erős igény ilyen tesztekre, de akkor miért nem csinálnak ilyeneket a hobbitársak? Egyszerűbb, kényelmesebb mások beszámolóit bújni saját tapasztalatot szerzése helyett?
Teljesen jogos és igazad van. Ugyanakkor, még ha nem is a hasonlatra rákötni a legcélszerűbb, de valahogy úgy érzem, inkább arról van szó, hogy két eltérő képességű futó, bár a falnak van futtatva, legyenek egyforma cipőben és távolságra attól a faltól, hogy kiderüljön, ki a gyorsabb. Ha más a táv, más a felszerelés, más minden, akkor igazából nincs is mit összehasonlítani.Luxor Audio írta: ↑2026.02.05., csüt. 16:14Ezekhez nem nyúlni, a beállításokat nem optimalizálni a pillanatnyi feladathoz kb olyan, mint bekötött szemmel elindulni egy atlétika versenyen. Minek? Hogy kiderüljön, milyen izomból nekifutni a falnak? Ez is egy tapasztalás, csak a haszna kétséges. Közelebbi hasonlattal élve hazaviszel egy hangdobozt, amit találomra leraksz valahova a szobában, még le is takarod egy pokróccal, aztán véleményt alkotsz a hangjáról.

Talán te voltál az első aki ezt megrette...Luxor Audio írta: ↑2026.02.05., csüt. 16:14
...Szegény Alex kitalált magának egy kellemes hétvégi programot, amibe már lassan tucatnyian beledumálunk. Érezhető az erős igény ilyen tesztekre, de akkor miért nem csinálnak ilyeneket a hobbitársak? Egyszerűbb, kényelmesebb mások beszámolóit bújni saját tapasztalatot szerzése helyett?

Tisztázzuk ezt, mert félrement!
Arról nem is beszélve, hogy egy a bizonyos szint felett (amit az említett készülékek bőven teljesítenek) két forráskészülék frekvenciamenetében minimális, alig-alig érzékelhető különbségek vannak, amik ráadásul nagyságrendekkel kisebbek annál, amit a hangfalak vagy maga az akusztikai környezet okoz. Tévút tehát ezen szinten pusztán frekvencia átvitel pontossága alapján ("milyenek a magasok, milyenek a mélyek) ítéletet alkotni a forráskészülékek hangminőségéről. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem léteznének jól hallható különbségek, csak azt más hangzásbéli paraméterekben kell keresni.
tamagaba írta: ↑2026.02.05., csüt. 14:51Viszek Umik-1-et + laptopot Rew-el és csinálunk egy Fir filtert Alex
Hogy villantson valamit az A8-as
Az a helyzet, hogy én ezt a másik lakásban kipróbáltam, a mélytartomány bajait parádésan elrendezte. Pislogtam, mint a bagoly
Viszont észrevettem iletve meghallottam, hogy valami nem frankó az egész tartományban. Úgy állítottam be, hogy csak 500Hz -ig matekozzon, afelett ne. És mégis valami fátylat rárak a dsp ic szerintem, de lehet, hogy valamit rosszul csináltam. Jól követhető az eremény, még ha nem is használ ki az ember minden opciót (nem tudom mit jelent)
Nekifutunk mégegyszer nálad

Támogatom a javaslatot. Itt...Alex_Aston írta: ↑2026.02.05., csüt. 08:55Én inkabb itt olvasnám szívesen, vagy ide is másolva, mert a fórum szempontjából szerintem az a szerencsésebb, ha minél több érdekes tartalommal bővül.

Nekem abszolut nem okoz gondot osszerakni egy pc-et es felinstalalni barmilyen programot beleertve a system renszert is. Ennek ellenere szeretnek egyszerusiteni ha megéri es teljesulnek a sajat preferenciaim. Azt el tudom engedni, hogy audio pc-rol menyjen a youtube klippek es a 4k-as HDR filmek. Arra veszek egy 80 euros kinai mindenttudo lejatszot. :) Bar lehet egy-ket honapon belul eldol minden mikor nalam kiporbalhatom az egybeminden keszuleket. Meg van par dolog amit még meg szeretnek beszelni de azok mar aprosagok.st81 írta: ↑2026.02.05., csüt. 13:49Azért nem véletlenül van audio pc topik is... Az egybekütyü előnye, hogy nem kell a számítástechnikához/informatikához érteni. Ha belenéz az ember egy ilyen gép belsejébe, gyakran ismerős részegységeket lát, ami megfeleltető egy átalakított pc-nek. Ugyanakkor egy desktop gépet jól be kell tudni állítani hw és sw szinten is, hogy hozza egy hálózati lejátszó szintjét.
Ha valakinek nincs affinitása alaplap, proci cseréhez, vizes hűtő vagy passzív ház kialakításhoz, win vagy linux beállításhoz, akkor jobban jár(hat) egy "sima" lejátszóval.
Az időtállóság esetében a hálózati lejátszó egyik fontos "tulajdonsága", hogy a gyártó cég milyen hosszú távú szoftveres támogatást biztosít. Úgy gondolom, hogy a desktop géppel ez könnyebben hozható.

Mert tetszik az egy eszkoz es ketto hangfal felallas. Joval kevesebb draga kebel kellene hozza. Mar csak ez az idotallosag es hangminoseg kerdeses.wasiliy888 írta: ↑2026.02.05., csüt. 13:26Hát ez lényeg! Pont ezért jó egy audio pc, amit te is leírtál. Bármi elromlik benne, magad ki tudod cserélni, vagy ha fejleszteni akarod, pl egy jobb usb vagy lan kártyát, órajel stb. tuningot, mind meg tudod csinálni. Ha szoftveresen kell változtatni, az is egyszerűen megy. Nem értem miért izgat egyáltalán egy egybe készülék?tottyi írta: ↑2026.02.05., csüt. 12:54Ugy ertem, ha ujan veszek egyet es az kibir 20 evet. Egyebkent a formatumok nem igen valtoztak, jott egy kis DSD de mindennek alapja a flac. Nem is igen hallgatok mast, kiprobaltam a DSD-et de nem is tudom, nem hozott annyit vagy csak en nem hallok akkora kulonbseget. A flac meg mar eleg regota letezik a hardwerek teren tortent-e elorelepes, hm.Sokkal tobb funkciot beleraktak ez igaz de egy regi DAC talan meg ma is megallna a helyet. Talan egy kicsit olcsobbak lettek a termekek meg annyi lehet a dologban. A gond ott lehet ha kitalalnak egy uj szabvanyt es a regi eszkozre nem lesz frissites, talan akkor vesziti el a letjogosultsagat az eszkoz.
Talan ezert jobb egy audio pc mert ott csak alaplap, processzor es memoria csere kell a haz es tapegyseg megmaradhat + dac es szemelyemben az eloerosito. Hangfalat is ugy valasztottam, hogy szamomra kielegito hangot adjon es jo legyen a supportja hosszu evekre.
De ennek ellenere kivancsi vagyok egy egybekutyure es most lesz ra lehetosegem kiprobalni sajat rendszerben. Persze azert jo az egybekutyu ha olcso mert egy 20 ezer euros dolgot azert nem igen szeretnel cserelgetni 5-8 evente.
Ezert is hezitalok az uj auton mert ott is 20+ evre szeretnek venni.

Hát ez lényeg! Pont ezért jó egy audio pc, amit te is leírtál. Bármi elromlik benne, magad ki tudod cserélni, vagy ha fejleszteni akarod, pl egy jobb usb vagy lan kártyát, órajel stb. tuningot, mind meg tudod csinálni. Ha szoftveresen kell változtatni, az is egyszerűen megy. Nem értem miért izgat egyáltalán egy egybe készülék?tottyi írta: ↑2026.02.05., csüt. 12:54Ugy ertem, ha ujan veszek egyet es az kibir 20 evet. Egyebkent a formatumok nem igen valtoztak, jott egy kis DSD de mindennek alapja a flac. Nem is igen hallgatok mast, kiprobaltam a DSD-et de nem is tudom, nem hozott annyit vagy csak en nem hallok akkora kulonbseget. A flac meg mar eleg regota letezik a hardwerek teren tortent-e elorelepes, hm.Sokkal tobb funkciot beleraktak ez igaz de egy regi DAC talan meg ma is megallna a helyet. Talan egy kicsit olcsobbak lettek a termekek meg annyi lehet a dologban. A gond ott lehet ha kitalalnak egy uj szabvanyt es a regi eszkozre nem lesz frissites, talan akkor vesziti el a letjogosultsagat az eszkoz.
Talan ezert jobb egy audio pc mert ott csak alaplap, processzor es memoria csere kell a haz es tapegyseg megmaradhat + dac es szemelyemben az eloerosito. Hangfalat is ugy valasztottam, hogy szamomra kielegito hangot adjon es jo legyen a supportja hosszu evekre.
De ennek ellenere kivancsi vagyok egy egybekutyure es most lesz ra lehetosegem kiprobalni sajat rendszerben. Persze azert jo az egybekutyu ha olcso mert egy 20 ezer euros dolgot azert nem igen szeretnel cserelgetni 5-8 evente.
Ezert is hezitalok az uj auton mert ott is 20+ evre szeretnek venni.

Ugy ertem, ha ujan veszek egyet es az kibir 20 evet. Egyebkent a formatumok nem igen valtoztak, jott egy kis DSD de mindennek alapja a flac. Nem is igen hallgatok mast, kiprobaltam a DSD-et de nem is tudom, nem hozott annyit vagy csak en nem hallok akkora kulonbseget. A flac meg mar eleg regota letezik a hardwerek teren tortent-e elorelepes, hm.

Ha ezt úgy érted, hogy még 20 évet kibír, akkor az a digitális világban szinte esélytelen. A hardware még csak-csak, de a software/firmware oldal aligha lesz ennyire jövőtálló. Szerintem ...

Ez engem nagyon erdekel mivel egy olyan lejatszot keresek ami kibir legalabb 20 evet es a tied ugy nez ki, hogy kozelit hozza. :) Kivancsi leszek mennyire allja meg a helyet az ujak kozott.andarson írta: ↑2026.02.04., szer. 18:45Én bátorkodnék elmenni Alexhez az ősrégi 2008-as Linn Majik DS-emmel, tekintve, hogy az alap funkciói - hálózati lejátszás, DAC, hangerő szabályzás/közvetlen végfokra kötés - adott itt is. Alapvetően kiváncsi lennék arra, hogy a régi Linn hálózati lejátszó mennyire állná meg a helyét egy új technológia mellett, ugyanakkor ha elfárad a társaság a másik két lejátszó hallgatásában, nem fog gondot okozni ha a Linn végül nem kerül bekötésre.

Mivel a két készülék közt generációs különbségek vannak, így mindenképp izgalmas lesz a végeredmény. A magam részéről többre tippelek az egyszerű ízlésbeli eltérésnél, de ez csak tipp, és kíváncsi leszek a tapasztalatokra!Alex_Aston írta: ↑2026.02.04., szer. 11:10Kíváncsi leszek a végeredményre, bár látatlanban nagyjából a forma-formák lesznek szerintem, esetleg ízlésekben való eltéréseket vizionálok. Aztán persze ki tudja.

Pontos leírás, nálam is így működötttollact írta: ↑2026.02.05., csüt. 09:22Köszönöm szépen ezeket az infókat is. Mindenképpen ki fogom próbálni ezeket a beállításokat.pjm írta: ↑2026.02.05., csüt. 09:12Audio Settings -> Coax Output Resolution: Itt állítsd be a maximumot, amit a DAC-od még kezelni tud (általában 192 kHz / 24-bit). Ez nem fixálja a jelet, csak egy "plafont" szab meg, hogy mi a legtöbb, amit a kábelen kiküldhet. Ez utóbbi pont egy régebbi dacnál lehet fontos, akkor ugye a kisebbet - a te esetedben a 96kHz-t adod meg.
Fixed Resolution: Ezt KIKAPCSOLTAM (OFF). Így a WiiM mindig az adott zenefájl eredeti mintavételezési frekvenciáján küldi a jelet.
Én még fixáltam a kimeneti hangerőt is, valamint fontos, hogy a streamint is legyen amxra állítva (Settings -> Quality -> Streaming: "Max").
Köszönöm szépen ezeket az infókat is. Mindenképpen ki fogom próbálni ezeket a beállításokat.pjm írta: ↑2026.02.05., csüt. 09:12Nem tudom, volt e már így leírva bárki által, ha nem, akkor hiánypótló lehet.tollact írta: ↑2026.02.05., csüt. 08:30
Röviden összefoglalom a bénázásomat a Wiim Pro streamerrel. Elöljáróban annyit, hogy minden probléma ( vagyis majdnem minden) megoldódott. Írtam egy ticketet a supportnak és válaszoltak , pontokba szedve, mit kell ellenőriznem. Ez vezetett a megvilágosodáshozDAC-ként egy Dactilus II-t használok a géphez, ami egy régebbi gép és max 24/96-os fájlokkal tud megbirkózni. Igen ám, de én a Wiim digit kimenetét a max-ra állítottam (24/192). Ezért szakadozott. Visszaállítva
24/44,1-re tökéletesen működik. Megszünt az említett búgás is. Nem gondoltam volna, hogy a tömörített spoty is a 192-es szélességet akarja használni. Mert egyelőre még nincs Tidal előfizetésem...viszont a számítógépem szerverként való használatát még mindig nem jöttem rá, hogyan tudnám alkalmazni ( hogy a rajta lévő zenéket is elérje a Wiim).
Írásod alapján jutott eszembe, hogy érdemes lehet leírni pár olyan dolgot, amit ki lehet próbálni, ha bejön, hallgassátok örömmel.
A Wiim és Tidal lejátszásához én az alábbi gondolatmenetet követtem a beállításoknál:
Nem fixáltam a felbontást (Resolution), hagytam az eredeti (Native) értéken, elvileg így "Bit-perfect" módon továbbítja, nem módosítja (a Wiim).
Miért nem használom a "Fixed Resolution" módot? Mert ha bekapcsolom, a WiiM minden beérkező digitális jelet kényszerítve átkonvertál (resampling) egyetlen választott értékre (pl. 96 vagy 192 kHz-re). Ez a digitális utómunka (resampling) elméletileg apró torzításokat vagy kerekítési hibákat vihet a jelbe.
A célom az volt, hogy a 44.1 kHz-es CD-minőség 44.1-en, a 96 kHz-es Hi-Res pedig 96-on megy ki a DAC felé, változtatás nélkül. Az meg csak játsza le.
Beállítás, ha valaki nem találná WiiM Home appban:
Audio Settings -> Coax Output Resolution: Itt állítsd be a maximumot, amit a DAC-od még kezelni tud (általában 192 kHz / 24-bit). Ez nem fixálja a jelet, csak egy "plafont" szab meg, hogy mi a legtöbb, amit a kábelen kiküldhet. Ez utóbbi pont egy régebbi dacnál lehet fontos, akkor ugye a kisebbet - a te esetedben a 96kHz-t adod meg.
Fixed Resolution: Ezt KIKAPCSOLTAM (OFF). Így a WiiM mindig az adott zenefájl eredeti mintavételezési frekvenciáján küldi a jelet.
Én még fixáltam a kimeneti hangerőt is, valamint fontos, hogy a streamint is legyen amxra állítva (Settings -> Quality -> Streaming: "Max").
Így elméletileg egy valódi bit-perfect rendszered van: a WiiM csak a "szállító", a digitális jelet pedig érintetlenül kapja meg a DAC-od.
Én így csináltam, nekem tetszik. Persze az is lehet, hogy másnak más jön be. Ez egy ilyen hobbi.