Turbo írta: ↑2025.11.21., pén. 10:10
BoRRoNeo írta: ↑2025.11.20., csüt. 17:06
A MadVR a default renderer a DSPlayerben. Azért használom, mert az van ott. A konverziót azért használom, mert a feliratozó nem kezeli a HDR-t. Elméleti alapon, mert nem nézek HDR-es filmet a fentiek okán. Ha lesz új vetítő, akkor pedig HDR passtrough. Az egész problémafelvetés nem minőségi problémákról szólt és nem minőségi előrelépésről. Csak a HDR feliratokról. Nem véletlenül kérdeztem többször, hogy mi a minimum GPU igény. Nem a high-end képhez, hanem ahhoz, hogy a jelenlegi szinten menjen minden csak Nvidia alapon.
Viszont ha már pénzt költesz, vigyázz nehogy jégre fussál. Amennyiben megfelel neked a HDR passthrough, akkor valóban elég a MadVR-hez egy 1060-as, de ha mégis elindul a bogár, hogy az új (4k?) projektorod Tone Mapping megoldása az ulimate számodra vagy a MadVR-é (megsúgom a MadVR lesz, bármilyen projit is veszel), akkor már kevés lesz a 1060. Ha natív 4k-ban kell renderelnie, akkor minimum egy 3060, de inkább 3080. Én egy 2080 Ti-t hajtok, és messze nem tudom kihasználni a MadVR teljes tudását.
Egyszer leírtam már. Én a 3080-at semmiképp sem ajánlom. 320W tdp, a 4070 pedig 200W tdp. Ne értsetek félre, ez sem hatalmas fogyasztás, de a használt piaci árkülönbség kb. 30 ezer forint. 110 ezer körül kezdődik jelenleg a hardveraprón a 3080, 140 körül a 4070. Ez a 120-150W hőtermelésbeli különbség extra teher a tápegységnek, és a tápegység ventilátorának a fordulatszámát növeli ami extra zajjal jár. Ugye egy táp általában úgy működik, hogy kb. fél terhelésig jár olyan fordulaton, hogy halk, vagy hangtalan és utána kezd megjönni a ventihang. Persze akinek van már egy 3080-as kártyája, annak nem kell kidobni, mert amúgy egy jó kártya.
Aztán ezt az extra hőtermelést a házon belül is le kell hűteni és ki kell vinni onnan. Ilyen fogyasztás mellett akkor már vennék egy 4080-at. Igaz hogy annyit fogyaszt, mint egy 3080, de majd 1.5x gyorsabb nála. Valamit valamiért. Az már egy erősebb SVP processzálást is elbír a madvr mellett. Egy gamer pc-nél a zajszint nem feltétlen fő szempont, de egy mozizásra használt pc-nél a zajszint ugyanannyira fontos, mint a sebesség. Saját példa, azzal hogy Ryzen 5700x procit vettem Nvidia 4070-es kártyával, kb. 300W-al fogyaszt kevesebbet a gépem, mintha egy Intel 12700-at vettem volna Nvidia 3080-as kártyával. A két konfig számítási teljesítménye pedig szinte teljesen ugyanaz (játékok és madvr alatt). Úgyhogy ezért kötelező rendesen körülnézni vásárlás előtt, hogy mi hol mennyi.