mikro makro írta: ↑2026.01.21., szer. 14:46
Ha bp-en szoktál járni, a hit spacenek van egy mk1 25öse, a vifa tweeteres változat, ott le tudod tesztelni, hogy mi várható.
Nem tudja.
Emlékszem, mikor Tottyinál jártam, elvittem az Ethosz kis álló dobozokat, ami nálam a megfelelően csillapított szobában egész kiegyenlítetten szólt, Tottyinál meg kb úgy, mintha 10db 8x50-es csavart ráznál egy konzervdobozban.
A 25-ös meg a 150-es nem ugyanarra van, nem ugyanolyan távolságról kell hallgatni, ha kicsit túlozni szeretnénk, semmi köze a kettőnek egymáshoz, de ne túlozzunk, más feladatra tervezték őket, ennek megfelelően másban/másra jók.
Érdemesebb lenne úgy feltenni a kérdést Tottyinak, leginkább önmagának, hogy igazából mit is szeretne még vagy mit nem szeretne abból, ami most van.
A 150-es keresztezési frekvenciája 380Hz. A szub illetve a monitorok mély és középhangszórók keresztezési frekvencia közti tartományban (pl 80Hz-380Hz) egy 15"-os felület mozgatja a levegőt.

A hang testessége pl ebben a tartományban keletkezik, ha hifis módon szeretnénk ezt megközelíteni. A szub előnye egy kisebb monitorral az lehetne, hogy a mély tartományt lehetne kiegyenlítettebbre beállítani a szubok pozícionálásával, méréssel, ügyeskedéssel és némi szerencsével. A megfejtés nem abban van, hogy 25Hz vagy 16Hz az alja, hanem a mélytartomány fölötti nagyobb kontrollban. szvsz
ui: Tottyinak nem tetszene jobban, sőt, szerintem kevésbé tetszene a kisebb monitor szubokkal felállás, mert a nagy hangtömeg rajongója.