Elég kevés konkrét szó esett itt a Rose termékekről, pedig nekem a 2024-es Hifi Show óta szerelem első látásra, aztán hallásra
Ma sikerült egy, az én igényeimnek leginkább megfelelő típust venni: RS451
Egyelőre járatom, aztán beszámolok pár nap múlva, hogy milyen.
Amit már most tudok mondani:
Nekem az Eversolo az etalon streamer téren, így ehhez hasonlítok.
Nyersen is nagyon sokkal jobb a hangja a DMP-A6-nál, bár tény, hogy nagyon nem egy kategória. Mégis, ekkora különbségre nem számítottam. A8-at csak kölcsön kapva hallottam, de számomra az sem volt olyan szuper, bár érezhető előrelépés az A6-hoz képest. Nem véletlenül nem azt vettem, még ha szerettem is a kistesót.
A Rose-nál alacsony hangerőn is megmarad a dinamika, eleve egészen jól szól előfokként használva is. Fekszek itt az ágyban és csodálom, milyen lendülettel szól kis jelszinten is. És nem, nem élesedik túl nagy hangerőn sem. Robbanékony, mégis kerek, abszolút nem sarkos a megszólalása. Leginkább a tere, az atmoszférája emeli sokkal fentebb a kis Eversolotól. Sokat gondolkodtam, hogy A6 gen2 ME, A8, vagy ez legyen, de végül a forgalmazó(k) hozzáállása győzőtt meg és az Audiophile-szalonból hoztam el ezt.
Hallgattunk ott Atollt is, ami szintén nagyon jó volt, húsosabb, zömökebb hanggal, de összességében nem nyert meg annyira, főleg a limitált applikáció és csatlakoztatási lehetőségek, valamint az Apple Music hiánya miatt.
A fejhallgató kimenetek közül egyelőre a sima 6,3-ast próbáltam, az is meglepően jó. Erre majd erősebben ráfókuszálok, mert a rövid próba alatt úgy éreztem, naturálban hasonló szintet hoz, mint az Universal Audio stúdió hangkártyám Sonarworks EQ-val korrigálva a Neumann saját profiljával.
Amiben az Eversolo jobb, az az app. Nem mondom rossznak ezt sem, de azért az a folyékonyság, amit a Zidoo tudott, ebben nincs meg. Kicsit akadozik, néha várat. Nem viseli jól, ha telefonról kezelés után egyszer csak a laptopról babrálom. Mintha nem lenne oda-vissza kommunikáció és csak fogadná a parancsokat, de vissza nem csatolna. (Minden Apple, amivel próbáltam.)
Máskülönben nagyon logikus, nagyon átlátható és vannak kifejezetten ötletes megoldásai a szoftvernek. Nekem az Eversolo 10/9, a BueOS 10/8, ez a Rose 10/7,5, a Lumin meg 10/5. No offense, csak hogy legyen viszonyítási alap. A 7,5 azért, ahogy működik, nem azért, amennyire logikus, vagy jól átgondolt. Mert utóbbiakkal nincs gond, remekül kitalálták. Csak üzemelhetne reszponzívabban is. Sokkal reszponzívabban.
Különösen tetszik a Rose-ban, hogy ha keresel valamilyen zenét, akkor azt nem az adott streaming szolgáltatónál teszi, amiben épp lejátszol, hanem mindenben! A találati listát eleve úgy jeleníti meg, hogy előbb csak a szolgáltatók neveit látod a találatok számával, aztán arra kattintva jönnek fel az ottani találatok. Ez nagyon hasznos, ha egy zene valahol nincs meg, mert kapásból látod, hogy hol elérhető. Nekem Apple Music, Tidal és YouTube vannak bejelentkezve, ezeken keres automatikusan és egyszerre.
A kijelzője gyatra. Furcsállom, hogy ezt nem emelik ki sehol. Nem ezt várnám 2025/26-ban. A 151 is ilyen (csak nagyobb), a 150 meg még gyengébb, ha jól láttam. A felbontása elmegy, de a színei és a feketéje nem szépek. Engem amúgy is ki lehet kergetni a világból a világosszürkeként virító "feketékkel", hát, sajnos ez itt is pocsék. Akárcsak az Eversolonál. Nem tudom miért fájna egy OLED panelt beletenni. Talán hozzám hasonlóan mások is áldoznának rá plusz pár tízezret. Nagyon sokat emelne a minőségérzeten és az olvashatóságon is. (Itt újra plusz pont az Atollnak, mert annak sokkal kontrasztosabb és feketébb, színtelítettebb volt az LCD-je.)
A megépítettség korrekt. Vastag ház, minőségi anyagok, példás csatlakozók. Egyedül a táv kérdőjeles. Szépnek szép, de a képek alapján valami fémtömbre számítottam, holott csak egy vékony hajtogatott lemez. Ezt sem mondanám rossznak, de ha egy 72eFt-os Apple TV-nél meg lehetett oldani mart alumíniumból totál merevre, itt is elférhetett volna valami hasonló. Így, ha kopogtatom körömmel, meg tudom kongatni

Ahogy írom, érzem, hogy talán túl nagyok az elvárásaim
Félelmetes, hogy a wifi modult tekintve egyszerűen csak belecsomagoltak egy külön megvásárolt és külön bedobozolt eszközt (olyan kis fülecskével a dobozán, amivel a rúdra lehet kiakasztani az üzletben)
A Luminhoz ugyan nincs távirányító, de még a legkisebb modellhez is adnak kesztyűt. Okés, sosem használtam, de azért 1+M-ért mégis furcsák a fent említett apróságok. Ez itthon elég sok pénz, mégis azt érzed, hogy az orrod alá nyomták, hogy fillérb...ó vagy és egy középső modellt vettél meg.
Összességében tehát egy nagyon jó hangú (és lássuk be, ez a legfőbb lényeg), nagyon masszív és minőségi benyomást keltő eszköz. Aminek vannak olyan működésbeli hibái, amik miatt nem merném azt mondani hogy bátran nyergelj át Eversoloról. Hangban nekem egyértelműen az A8 előtt van, szoftverben meg hátha hamarosan utóléri