Szalon írta: ↑2026.01.14., szer. 13:25
Vegyük észre a különbséget: ha egy 2 milliós kábelnek nincs mérési adatlapja, az marketing. Ha egy 230V-os eszköznek nincs érintésvédelmi vizsgája, az bűncselekmény.
Szerintem egy erősáramú tápkábelnek is ki kell állnia a műszaki előírások próbáját, ez nem tekinthető marketing kérdésnek.
Azt írod, alig találtál CE jelölést a hazai gyártóknál. Ez nem érv a szabálytalanság mellett, hanem egy hatalmas, villogó piros felkiáltójel. Az, hogy „mások is csinálják”, nem mentesít. Sőt, éppen ez a baj! Ha mi, a szakmai közösség (vagy ahogy te hívod: a hobbisták) legitimáljuk ezt a „papírok nélkül is jó lesz az, Józsi” mentalitást, akkor pont mi ássuk alá a saját hobbink hitelességét.
Gratulálok, lassan célba érünk! És ha most látnád az elmúlt években írt hozzászólásaimat a kérdésben, vagy a privát levelezésem, tudnád, mióta prüszkölök az egyértelmű szabályozás hiánya miatt. Tavaly év végén jeleztem a Luxor Audio fórumrészen, hogy nem fogom használni a kereskedelmi topikomat a zavaros helyzet miatt (sem). Csak azért nem lett még törölve az ottani sokezer beírás(om), mert a fórumgazda időt kért kérdéseim megválaszolására. Amúgy is nagyjából haszontalanok azok a topikok, a cégek nagy része nem is használja őket, a fórumtársak sem nézegetik, sokban évek óta nincs hozzászólás, de gondolom fizetik a támogatói díjat, ezért nincsenek törölve.
Azt írod, a szolgáltató csak akkor bűnrészes, ha tudomása volt a szabálytalanságról. Pontosan! Az Eker. törvény szerint a szolgáltató nem köteles általános jelleggel ellenőrizni az információkat, de amint tudomást szerez a jogellenes magatartásról, köteles haladéktalanul intézkedni az információ eltávolításáról. A pillanatban, amikor a fórumon konkrétan megnevezzük, hogy XY terméke életveszélyes vagy illegális, az üzemeltető tudomást szerzett. Ha ezek után továbbra is zsebeli be a topikdíjat a „fekete” gyártótól, akkor már nem egy ártatlan tárhelyszolgáltató, hanem egy olyan üzletvezető, aki tudja, hogy a hátsó polcon csempészett cigit árulnak, de amíg kap belőle részesedést, addig nézi a plafont.
Értem a jogi indoklásod, de akkor hogyan tovább? A fórum tulajdonosának meg kellene azonnal szüntetnie az összes kereskedelmi topikot? Hiszen bármikor bárkire rá lehet sütni, hogy törvény/szabálysértő tevékenységet folytat. Van bennem bizonytalanság, hogy ehhez tényleg elégséges-e bekiabálni egy álnév alól, hogy XY (adó)csaló. Itt tud megjelenni a részemről korábban említett személyes indíttatású bosszú.
Köszönöm az információkat! Az én álláspontom továbbra is az, hogy legyenek tiszta szabályok és azok mindenkire azonos módon vonatkozzanak, ne szimpátia/ellenszenv alapján szúrjunk ki valakit, miközben mások tettei felett szemet hunyunk. Vegyük észre, ha Rudolf kommunikációs stílusa nem verte volna le a biztosítékot jó néhányszor, a vele kapcsolatos kemény jogi kérdések sem kerültek volna terítékre. Azt is látjuk, hogy akik most felszólaltak ellene, néhányan korábban elégedett vásárlói voltak, pedig a termékei vélhetően nem múlt héten lettek aggályosak. Ezért is problémás számomra a helyzet és hasonlít inkább boszorkányüldözésre, mint korrekt eljárásra.
A vállalkozások jogi háttere egyszerűen ellenőrizhető, fentiek alapján ezt érdemes is megtenni, de érintésvédelmi és hasonló szakmai kérdésekben továbbra sem érzem kompetensnek sem a fórum vezetését, sem a tagságát, ilyen ügyek eldöntését továbbra is a hatóságokra bíznám. De ez én vagyok.