Nálunk is hasonlóan megy a hulladekkezelés, de ez a tudatosság sajnos csak bennem van meg, a családom fittyet hány rá. Mióta viiszaválthatóak a palackok, az óta a szelektív kuka általában havi egy alkalommal kerül ki a kapu elé, hamarabb csak akkor, ha mondjuk valami bútor, háztartási gép, stb. csomagolása megemeli a mennyiséget. Ételmaradékok, krumplihéj, narancshély, stb. a komposztálóba kerülnek, ha én kiviszem. A családom az ilyesmit letojja, simán dobják a normál kukába. Mivel csak hétvégén vagyok otthon, így minden nap nem tudom felügyelni, rendett tenni szemét ügyben.Aszpirin írta: ↑Ma, 14:47Nálunk minden külkönösebb tudatosság nélkül is a két hét teljesen biztos, általában a 3 hét is. Szerdánként van a szemétszállítás, épp tegnap nem vittem ki szemétszállításkor a kukát, jelenleg egy szemetesvödörnyi (25 l-es "nominális kapacitású" zacskónyi) szemét van benne, és egy másik készül megtelni... a 120L-es kukába 4-5 ilyen gond nélkül belemegy, legfeljebb kell egy kicsit nyomkodni. Tényleg megtörtént már többször is, hogy 3 hét után szállítottak el teli kukát tőlünk.
Ketten vagyunk, hétköznaponként 8 órában hárman.
Mi nem fogyasztunk palackozott vizet és üdítőket, a barátomék igen, szóval amíg nem volt szelektív szállítás, illetve most már a visszavételi rendszer, addig a haver gyakran kért meg, hogy hadd hozzon át némi szemetet a kukámba, mert 1 hét szemetének nem volt elég a 120 literes náluk (négy fővel). Amióta visszaváltható a PET-palack és sörösdoboz, azóta igen szorgalmasan gyűjti őket, és nincs szemét-problémájuk.
Nekünk nem tudatosan ilyen (viszonylag) kevés szemetet termelő az életmódunk, egyszerűen azt szoktuk meg, hogy pl. egész karika sajtot vagy egész rúd szalámit veszek a tízdekánként csomagoltak helyett, mindent megszeünk amit megveszünk (nagyon ritkán dobunk ki élelmiszert, 3-4 napos hűtőben tárolt főtt ételt is elfogyasztjuk/, szappant használunk tusfürdő helyett is, zacskókat elrakjuk és minimum egyszer újra felhasználjuk, stb. értitek, halom ilyen apróság, de ezt bevallom nem környezetvédelmi okokból teszem, egyszerűen megszokásból... De az biztos, hogy ha még jobban odafigyelnénk, akkor még kevesebb szemét keletkezne. Nem kicsit, nagyon.
Ennek ellenére túltöltött kuka nálunk sincs, de két hetet nem tudnánk átvészelni ürítés nélkül. Több tudatosságra, kevesebb pazarlásra lenne szükség a családom részéről, de felnőtt embereknek ezt elmagyarázni, megértetni velük, elég reménytelen vállalkozás.
Ahogy írtam is, nálunk ennek ellenére nem szokott túltöltött kuka lenni, de az utcán sok ilyet látok hetente. Például a feleségem kolléganője rendszeresen "csempész" be 1-1 zsákkal a munkahelyükre(iskola), mondván "otthon már tele a kuka, és majd csak holnap ürítik."
De van olyan szomszédunk is, akiknél annyi szemét keletkezik, hogy nekik már 2db 120literes kukájuk van, amit minden héten kitesznek, mert tele vannak, pedig csak egy négytagú családról beszélünk.
Megfigyelésem szerint ebben a kérdésben nagyon változó a kép, majdhogynem nincs két egyforma háztartás.
A legrosszabb viszont az, aki az egyik utcabeli lakó(4 házra tőlünk), aki érezhetően szinte minden szemetet eltüzel, a vegyestüzelésű kazánjában.
Tudom, ez elvileg illegális, de mutassatok nekem olyan falut, amelyikben nics legalább 6-8 ilyen lakó!
Különböző okok miatt, ez sajnos létező jelenség, és nehezen kezelhető.