Tudomásom szerint egyelőre nem kiválthatók az olyan alaperőművek, mint a paksi. Ugyanakkor hetente többször áthajtok a budapesti hidakon, és nézem a Duna vízszintjét, amely tragikusan alacsony volt az elmúlt évben. Mi a garancia arra, hogy az éghajlatváltozás hatására nyolc év múlva lesz annyi víz a Dunában, amivel hűteni lehet a paksi II. erőművet? Ezzel együtt is maradnék az atomenergiánál, mintsem hogy újra szenet égessünk, de a kisebb erőművekben látom a jövőt.pali923 írta: ↑2026.01.10., szomb. 15:40Ezernyi érv van a mai energiaproblémáink megoldására pro és kontra, ideje lenne végre szakmai, és nem politikai no meg egyes magánzsebek oldaláról keresni a megoldást.
A házakra valóban lehetne még napelemek tömegét felrakni, de ahhoz az elosztó rendszerünket nagyon erősen fejleszteni kéne. Csak egy maszek példa: tavaly kértem teljesítménybővítést, mert ha megy a mosógép és a tűzhely, lecsapja a biztosítékot. Az E.On megírta: ki kéne húzni vagy 300 méter kábelt (szerintem még valami trafófejlesztés is kellene), ezért a vállalási határidő 2027(!) március. Itt a falunkban is bajok vannak a napelemek miatt, nagyobb léptékben meg nyilván még nagyobbak a problémák. Már írtam, hogy Burgenlandban 1000+ szélkerék van, és "exportálnak" is áramot, miközben ellátják magukat. Ebbe az irányba is lehetne továbblépni.
Azt olvasom, hogy ugyanakkora termelési értéket az osztrák ipar 40%-nyi energiafelhasználással állít elő, mint mi. Itt is lenne tennivaló bőven, persze itt előjön a termelékenység és a közepes fejlettség csapdájának kérdése, ez már nagyon messze vezet.
Az is biztos, hogy valamilyen rugalmas energiatermelő megoldásokra lenne szükség, főleg, ha a fenti irányokban még lesznek fejlesztések. Én elhiszem, hogy Paks2 jó irány (bár vannak más vélemények is). No de ki fogja azt felépíteni? Az oroszok már legalább 13 éve dolgoznak rajta, legalábbis már iszonyú sok pénzt elköltöttünk rá. Aztán hol tartunk? Van egy beomlott gödrünk. Vagy meg tudják csinálni, vagy nem (a finnek is leállították őket még a háború előtt, mert úgy látták, nem megy nekik), és akkor a politikai (bel- és külpolitika egyaránt ráadásul) vonatkozásokról nem is esett szó.
Szóval ez nem is olyan egyszerű...
Az elektromosenergia-ellátás mellett még égetőbb a hazai vízügy helyzete. Nagyon fontos (víztározó, csatorna, öntözés stb.) beruházások és karbantartások csúsznak. A rendszereink a határukon üzemnek. Kiváló mezőgazdasági adottságaink lehetnének, de fejlesztés hiányában az elsivatagosodás vár az országra. Lehetne ezt jól csinálni – lásd Kína vagy Izrael példáját –, de a négyéves kormányzati ciklusok nem kedveznek az ilyen hosszú tervezett beruházásoknak.