Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Mélysugárzók

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2244

Re: Mélysugárzók

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Red75 írta:
2026.01.03., szomb. 20:45
Shimano írta:
2026.01.03., szomb. 11:37
A rel-en kívül,(ami ugyan tetszik,főleg a classic szériát nézegetném szívesen,mert az illene a lakásba leginkább) milyen más gyártók típusai lehetnek még jók kifejezetten zenére? 24nm a szoba,ha ez számít egyáltalán.
Csak hogy ránézzek azokra is.
BK Electronics, ez még érdekes lehet számodra. Nagyon jók, kb. REL színvonal (némileg alatta), de jóval olcsóbb. Hallottam rendszerben és nagyon ajánlom.
https://www.bkelec.com/
Köszi.Tetszenek.És valóban jóval olcsóbb a relnél.
Ezt hallottad?
XLS300_DF_Walnut_Side.jpg
XLS300_DF_Walnut_Side.jpg (55.02 KiB) Megtekintve 681 alkalommal
XLS300_DF_Walnut_Speaker2.jpg
XLS300_DF_Walnut_Speaker2.jpg (70.42 KiB) Megtekintve 681 alkalommal
XLS300_DF_Walnut_Rear.jpg
XLS300_DF_Walnut_Rear.jpg (64.09 KiB) Megtekintve 681 alkalommal

MPeti
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 118

Hozzászólás Szerző: MPeti »

Annyit még hozzátennék, hogy alacsony szintű jellel meg tudod oldani az 1 subos verziót!
Amit az előbb írtam, az csak nagyszintű jellel van megvalósítva.

MPeti
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 118

Hozzászólás Szerző: MPeti »

Shimano írta:
2026.01.03., szomb. 14:53
supravox írta:
2026.01.03., szomb. 14:28
Ne haragudj hülyeséget mondtam.
A fekete vezetéket amit hívjunk földnek be kell kötni
Vagy a hszóró negatívjára vagy bármilyen az erősítő föld pontjára.
Bocsi.
IMG_20260103_142506.jpg
Ok,akkor csak mielött lefüstölnék valamit,vegyük át még egyszer.
Tehát mindkét monoblokk pozitív púlusára egyet egyet,és az egyiken a negatív pólusra vagy a földre a feketét is.
Ez így menni fog,remélem működni is.
Szia!

Elnézést, h beleszólok, de szerintem monoblokkonként 1-1 db SUB kell, tehát 2 db.
Itt egy manual részlet, hasonló amit supravox berakott,
Nálam is monoblokkok vannak, oldalanként 1-1 Rel.
Mivel a negatív nem közös monoblokkok esetén, ezért 1 Subbal nem fog összejönni, szerintem.

Részlet a leírásból…
“One for each amplifier, must be used”
IMG_0293.jpeg

Red75
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 839

Hozzászólás Szerző: Red75 »

Shimano írta:
A rel-en kívül,(ami ugyan tetszik,főleg a classic szériát nézegetném szívesen,mert az illene a lakásba leginkább) milyen más gyártók típusai lehetnek még jók kifejezetten zenére? 24nm a szoba,ha ez számít egyáltalán.
BK Electronics, ez még érdekes lehet számodra. Nagyon jók, kb. REL színvonal (némileg alatta), de jóval olcsóbb. Hallottam rendszerben és nagyon ajánlom.
https://www.bkelec.com/
Mozi: Vászon 106" Tab tension, Proji: Optoma HD86, Lejátszó: Himedia Q10Pro, AVR: Anthem MRX-510, Swans D3.2, Sub: SVS PC-2000

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2702

Hozzászólás Szerző: supravox »

Shimano írta:
2026.01.03., szomb. 16:22
rookakoma írta:
2026.01.03., szomb. 16:03
Shimano írta:

Tehát mindkét monoblokk pozitív púlusára egyet egyet,és az egyiken a negatív pólusra vagy a földre a feketét is.
Nálam is ugyanez a feladat. :) Melyik REL-el boldogítod magad és környezetedben élőket?
Még csak körbejárom a témát,de a classic széria valamelyikével tennék próbát elsőre,mert ami eddig lejött utána olvasgatva,talán az lenne az ideálisabb a rendszerben.De ez még nincs kőbe vésve.
A 99-et próbáld.
Lényegesen jobb mint a 98.
Az is klassz szub de a 99-ben van igazi dög
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Soulnote D2.2 dac, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal,2db REL classic 99 szub.
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek, Stealth V3 T-selected usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

rookakoma írta:
2026.01.03., szomb. 16:03
Shimano írta:

Nálam is ugyanez a feladat. :) Melyik REL-el boldogítod magad és környezetedben élőket?
Még csak körbejárom a témát,de a classic széria valamelyikével tennék próbát elsőre,mert ami eddig lejött utána olvasgatva,talán az lenne az ideálisabb a rendszerben.De ez még nincs kőbe vésve.

rookakoma
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 231

Hozzászólás Szerző: rookakoma »

Shimano írta:

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

Még az is lehet talán egy opció,okoskodok, :D hogy mivel mondtad hogy elég gyenge a mellékelt drót hozzá,hogy a kácsánál csináltatnék egyet 6 eres változatban,tehát duplázva a szálakat, aztán ezek lennének közösítve a speakon csatiban,és így mehetne minden oda ahogyan az a rel "nagykönyvében" írva van.
Persze lehet ez így hülyeség,csak eszembe jutott. :smile29:

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

supravox írta:
2026.01.03., szomb. 14:28
Bocsi.
IMG_20260103_142506.jpg

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

IMG_20260103_143046.jpg
IMG_20260103_143053.jpg
Még ezek vannak a manualban
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Soulnote D2.2 dac, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal,2db REL classic 99 szub.
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek, Stealth V3 T-selected usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Bocsi.
IMG_20260103_142506.jpg

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

supravox írta:
2026.01.03., szomb. 13:39
Shimano írta:
2026.01.03., szomb. 13:29
supravox írta:
2026.01.03., szomb. 12:37

Screenshot_2026-01-03-12-34-19-647_com.google.android.googlequicksearchbox-edit.jpg

Itt is úgy van kötve ahogy mondtam.
Ha egy szubot használnál.
Amúgy az enyémet szívesen odaadom ha próbálgatni szeretnél.
Ok,köszi,de egy monoblokkos bekötés képpel többet mondana minden szónál.Ez egy integrált vas ha jól látom.
A hazai forgalmazótól kérek majd próbára ha úgy alakul,a tiédet nem föstölöm le ha mégsem jól értettem azt amiről beszéltünk. :D
Szerintem ezt a "problémát" csak meg tudod ugrani.
Mégis mi a különbség ha monoblokkjaid vannak?
Bután kell leblankolni a kábelt,hogy átérjen.
Azt meg nem csinálod meg a kölcsön cuccal.
Amúgy meg bekötöd csak az egyik monoblokkra.
Állítólag ott ahol a szub dolgozik már úgy sem érzékelhető az irány.
Amúgy de.
Ok,csak az kavart meg,hogy ezen a képen be van kötve mindhárom drót,és nem is a földeléshez a harmadik,ha nem a negatív pólushoz.Amit te mondtál az rém egyszerű,még nekem is, :D miszerint a két pozitívhoz egyet egyet,és ennyi,plusz esetlegesen ha kellene a búgás vagy akármi miatt is a harmadikat az egyik vas földjéhez.
Bocsi,de tényleg hülye vagyok hozzá,de igyekszem okosodni ezen a téren is,ezért is kérdezek. :smile29:

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Shimano írta:
2026.01.03., szomb. 13:29
supravox írta:
Shimano írta:
Csak úgy záporoznak a válaszok,és már teljesen el is vesztettem a fonalat. :D
Időközben egy kedves fórumtársal beszélve kaptam infókat a magas jelszintű monoblokkos bekötésre egy db rel sub esetében is,amit köszönök szépen itt is. :smile32:
Más.A rel-en kívül,(ami ugyan tetszik,főleg a classic szériát nézegetném szívesen,mert az illene a lakásba leginkább) milyen más gyártók típusai lehetnek még jók kifejezetten zenére? 24nm a szoba,ha ez számít egyáltalán.
Screenshot_2026-01-03-12-34-19-647_com.google.android.googlequicksearchbox-edit.jpg

Ok,köszi,de egy monoblokkos bekötés képpel többet mondana minden szónál.Ez egy integrált vas ha jól látom.
A hazai forgalmazótól kérek majd próbára ha úgy alakul,a tiédet nem föstölöm le ha mégsem jól értettem azt amiről beszéltünk. :D
Szerintem ezt a "problémát" csak meg tudod ugrani.
Mégis mi a különbség ha monoblokkjaid vannak?
Bután kell leblankolni a kábelt,hogy átérjen.
Azt meg nem csinálod meg a kölcsön cuccal.
Amúgy meg bekötöd csak az egyik monoblokkra.
Állítólag ott ahol a szub dolgozik már úgy sem érzékelhető az irány.
Amúgy de.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

supravox írta:
Shimano írta:
Időközben egy kedves fórumtársal beszélve kaptam infókat a magas jelszintű monoblokkos bekötésre egy db rel sub esetében is,amit köszönök szépen itt is. :smile32:
Más.A rel-en kívül,(ami ugyan tetszik,főleg a classic szériát nézegetném szívesen,mert az illene a lakásba leginkább) milyen más gyártók típusai lehetnek még jók kifejezetten zenére? 24nm a szoba,ha ez számít egyáltalán.

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Shimano írta:

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

A rel suboknál milyen hangzási különbség van a vonalszintű vs magas jelszintű bekötések közt egy sztereó rendszer esetében?Mi az egyik,és mi a másik előnye,hátránya,másként is feltéve a kérdést?
Kipróbálnék majd egyet,de magyar nyelvű infókat ez ügyben nem találok.Azt hallottam hogy a rel a magas jelszintű bekötést részesíti előnyben,(és itt egy miért is?) de nálam mivel monoblokkok vannak,ezt laikusként úgy értelmezem hogy nem működhet csak két db sub esetében.
Teljesen fehér folt ez a sub téma nekem,tehát jól érthető válaszokat kérnék,köszönöm.

gss
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: gss »

Sziasztok!
Szerintetek mi a véleményetek? :-)
Mennyire téves az elképzelésem?

Kb 6x4es szoba rövid oldalán, íróasztalon van a Nad c700 all-in erősítő ami meghajt az íróasztal melletti sk álványon egy pár Fyne Audio F500 (sima nem s,sp,e,) amiből legtöbbet a Radio Paradise és a Cafe98 szól, de előfordul hogy tárolt jobb felbontású jazz,rock,elektronikus zene szokott szólni,nem nagy hangerőn + ritkán a pc-ről filmhez ad hangot.
Szerintem ebben az elrendezésben is (nekem) elég jól szól, de egy kompakt aktív sub nagyon jót tenne a láncnak. (?)
A nad-nak van sub kimenete, a Fyne mélye meg nem túl mély.
Nemrég lecsúsztam egy KEF c4-ről, valami hasonlót próbálok keresni 40-80 körül.Most láttam pl Elac111.2-t és egy sub 05-t is,csak negyon messze vannak.
...vagy inkább cseréjem az f500at valami komolyabbra? (kapok jobbat max250 körül használtan?)

Tankerpatriots
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: Tankerpatriots »

Ok, mostmár értem. Köszönöm szépen, hogy leírtad részletesen. Nagyon sokat segítettél.
Mégegyszer köszönöm.

Tul
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1288

Hozzászólás Szerző: Tul »

Semmilyen RCA, vagy XLR aljzatú kimenet nem jó erre, mert azok alacsony jelszintűek. Alacsony jelszinttel hangszórót nem tudsz hajtani, ahhoz erősítő kell. A te szubodban pedig nincs erősítő.
Neked ehhez csak olyan kimenet jó, ami hangfal kimenet. Tehát erősített jel. Ez a szub ugyanúgy viselkedik, mint egy normál hangfal, annyi különbséggel, hogy csak a mélyhangokat szólaltatja meg.

A Node és az Arcam hátulján is ezért különböznek a csatlakozók - a végerősített kimenetnek szorítós, nagy hangfal csatlakozói vannak, a csak előerősített alacsony jelszintűek meg RCA-k. Jelezvén, hogy két külön kávéház, egyiket a másikba dugni nem szabad, s így nem is tudod.
Nagyon ritkán ugyan, de pár gyártónál (pl. Panasonic) léteztek olyan házimozi erősítők, amiknek volt passzív szubot hajtani képes hangfal kimenete. A mostaniak nem olyanok, mert a szubok általában beépített erősítővel rendelkeznek, ehhez kínálnak hát kimenetet a források/hagyományos erősítők.
Tankerpatriots írta:
2025.05.09., pén. 19:38
Ahham, köszönöm szépen. Akkor még egy lehet hülye kérdés, de ha a streamerem( bluesound node2i) -en van egy külön subwoofer kimenet, akkor az sem jó arra, hogy az említett mélysugárzót oda kössem be?

Tankerpatriots
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Ahham, köszönöm szépen. Akkor még egy lehet hülye kérdés, de ha a streamerem( bluesound node2i) -en van egy külön subwoofer kimenet, akkor az sem jó arra, hogy az említett mélysugárzót oda kössem be?

R.G.
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 293

Hozzászólás Szerző: R.G. »

az aktív hangsugárzóban (jelen esetben a méylhangsugárzó vagy sub) benne van az erősítő, oda általában egy RCA vagy XLR kábellel kell a jelet küldeni, az erősítő pre out kimenetéről, de ennek a sub-nak áramot is kell adni mert ugye az erősítő is benne van.
A passziv hangsugárzóhoz meg az erősítő hangsugárzó kimenetét kell kötni ott nem kell áram pluszban
https://www.av-online.hu/hazimozi/denon ... teszt_1705
ezen a linken a 4. képen jól látható a bekötés mind a két esetben
Lexicon MC-10, Emotiva XPA-2, XPA-3, B1, Arendal 1723 THX, 1723S THX, Sony 55", Benq W2000, Elite Screens Saker 100", Xiaomi TV Box, nvidia SHIELD TV PRO, Synology, Supra, Van-Damme Starquad, Furukawa, Vention,

Tankerpatriots
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Szia Tul.

Először is köszönöm szépen a pontos és gyors választ. Gondoltam, hogy ez így nem nagyon fog működni. Akkor azthiszem elégedett a subot. Gondoltam egy kérdést megér. Viszont ha jól értem ha később lenne egy aktív sub a birtokomban akkor ahoz nem kell külön erősítő.

Köszönöm szépen mégegyszer.

Üdv:. Gábor

Tul
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1288

Hozzászólás Szerző: Tul »

Szia!

Sajnos a pre-out kimenettel nem, csak ha egy plusz erősítőt iktatsz be közéjük. A pre-out, mint nevében is benne van, elő- és nem végerősített kimenet. Tehát kis jelszint, olyan, ami egy erősítő bemeneteire kell (vagy egy aktív szub alacsony jelszintű - LFE - bemenetére).

Másik, nem valami elegáns megoldás, hogy “rendeltetésszerűen” használod a szubot és az erősítőd hangsugárzó kimeneteiről előbb a szub Amplifier bemenetére viszed a jelet, majd a Satellite speaker csatlakozókról tovább a meglévő sztereó hangsugárzóidra.

Tankerpatriots írta:
2025.05.09., pén. 00:56
Sziasztok.
Szeretném a segítségeteket kérni.
Beszámításból nálam maradt egy Canton gls 50 passzív mélysugárzó. Szeretném megkérdezni, hogy össze tudnám e kötni valahogy az Arcam sa 20 - as erősítőm pre-out kimenetével? Mivel egy régi subról van szó csak csiptetős bemenet van rajta. Csatolok képeket is.
A válaszaitokat előre is köszönöm.

Tankerpatriots
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Sziasztok.
Szeretném a segítségeteket kérni.
Beszámításból nálam maradt egy Canton gls 50 passzív mélysugárzó. Szeretném megkérdezni, hogy össze tudnám e kötni valahogy az Arcam sa 20 - as erősítőm pre-out kimenetével? Mivel egy régi subról van szó csak csiptetős bemenet van rajta. Csatolok képeket is.
A válaszaitokat előre is köszönöm.
Csatolmányok
Screenshot_20250509_003824_Chrome.jpg
Screenshot_20250509_003647_Chrome.jpg
Screenshot_20250509_003624_Chrome.jpg
Screenshot_20250509_003614_Chrome.jpg
Screenshot_20250509_003521_Chrome.jpg

Válasz küldése

Vissza: “Hangsugárzók”