pjm írta: ↑2025.12.30., kedd 09:28
Egyszer volt dolgom Viablue kábellel. Az úgy szerepelt a meghallgatáson, hogy azóta sem néztem meg belőle semmit. Pedig állítólag a lan kábele jó. Mindenesetre akkor a Van Damme visszament a helyére, pedig az a Levinson rendszer nem belépő szintű. Akkor, ott, nekünk.
( azóta bekerült a helyére egy Acrolink)
Mint a Viablue kábelek jó ismerője, azért ehhez hozzászólnék egy kicsit. No nem azért, hogy az egekig magasztaljam, csak azért mert szerintem egy-két fontos tényező nem tisztázott esetünkben (sem).
A Viablue-nak 3 fajta tápkábele van az X-25, X-40 és az X-60. Ezeket meg lehet vásárolni gyári kiépítésben, manapság már elég drágán, illetve méterre csak a kábelt és az alkatrészeket is.
A tesztben szó sem esik arról melyik kábelről is van szó, arról meg főleg nem, hogy az gyári szerelt-e avagy sem. Az utóbbi eset hozhat kellemetlen eredményeket az előbbihez képest, még akkor is, ha a 9 millió professzionális tápkábelszerelő országa vagyunk.

Ebben az aspektusban én inkább egy népszerű márkának, a hazai kábelgyártó kisiparosok (még akkor is, ha magamat is bátorkodom közéjük sorolni) termékeivel szembeni finom lejáratását érzem ki a cikkből.
A másik a két rendszer egyéb kábelezése.
Az egyikben Power-R kábeleket ír, a másikban Canare-t. Tehát, ha jól vettem ki a cikkből, a végerősítőkben cserélgették a tápkábeleket, a többi kábel pedig ezen két márka terméke volt (interkonnekt, dac tápkábel, hangfalkábel). Kérem javítsatok ki, ha rosszul gondolom! Saját tapasztalatok alapján, ami már több helyen is egyértelműen bebizonyosodott, ha a lánc eleje gyengélkedik akkor a vége is ezt fogja felerősíteni. Tehát akármilyen kábelről is beszélünk, a lánc elején nagyobb változást fog okozni, mint a végén. Persze az is benne van a buliban, hogyha bárhol máshol is van egy gyengébb kábel, az le fogja rontani az élményt. Tehát, ha ténylegesen meg akarjuk vizsgálni egy kábel képességeit, azt olyan környezetbe kell helyezni, ahol vagy egyenértékű lesz a többi kábellel, vagy azoknál gyengébb. Egy-egy "rosszabb" kábel a rendszerben, nagyon félre tud vinni a végeredmény megítélésében. Természetesen itt egy TESZT-ről van szó. Más az mikor valaki a meglévő rendszerébe keresgél valamit és annak a végeredményére kíváncsi. Persze az előbb elmondottak akkor is igazak.
Nyilván a tapasztaltakhoz nem tudok és akarok hozzászólni, hiszen nem voltam ott és sosem hallottam ezeket a kábeleket illetve rendszereket. Kezdeményezésnek mindenesetre jó, a legtöbb fizetett tesztnél többet mondanak az egyszeri érdeklődőknek.