Fontos lenne szétválasztani két dolgot.Redguy írta: ↑2025.12.23., kedd 16:17Nos a fentiek alapján én sem tévedtem.
A konkrét vas, amiről beszéltem a Nu-vista 800 előző szériás készüléke volt. Akkoriban ( kb 6-8 éve), még nem "józan mérnöki kompromisszum"-ról kellett beszélni, hanem egy "gyenge - mérnöki - trükk"-ről mert egyértelműen gyengébb volt az xlr- csatiján keresztül "táplálva" a kapott végeredmény.
Lehet, hogy mára az MF mérnökei megtalálták az utat, de akkor még csak keresgélés, és próbálkozás volt -sikertelenül - az M6- nál egy-két szinttel feljebb is.
Alapvetően most nem az MF erősítők belső topológiájáról beszélünk, hanem kizárólag arról, hogy miért hallanak sokan jobb hangot XLR-en akkor is, ha az adott erősítő nem végig szimmetrikus felépítésű.
Szerintem, ha az XLR bemenet valódi differenciális fogadófokozatra megy, akkor már a bemeneten jobb a zajelnyomás, kisebb a földhurkok és a külső zavarok hatása, így tisztább jel jut be, mint RCA-n. Ez önmagában is okozhat hallható különbséget, függetlenül attól, hogy belül később aszimmetrikussá válik a jelút. Ez egy teljesen korrekt, józan mérnöki megoldás.
Egyébként Lajos majd el tudja dönteni, hogy számára jobb-e az XLR az RCA-nál. Ha nem, akkor jeleztem neki, hogy szívesen átveszem a kábelt.