Olyan vagy...
Lehet, hogy a kezünkben lehetne a világ legjobb lemez-alátátje, csak még nem is tudunk róla.
Csak Zoli olyan szerencsés, hogy neki már van.
Olyan vagy...
Big írta: ↑2026.01.11., vas. 22:27
Itt: http://www.hifimagazin.hu/HFMCD/DEGRELL/INDEX.HTM elolvashatod pontosan miről is van szó. Menüben a 4.1.3 alatt találod
Szerintem azokhoz a Lidl-ben kapható usb-s lemezjátszókhoz tökéletes, sőt azokhoz találták ki.

Ez a könyv nekem is megvan, de abban ilyen sík felületen korcsolyáztatást nem említ, mert ez valószínüleg nem lehet korrekt.Big írta: ↑2026.01.11., vas. 22:27Itt: http://www.hifimagazin.hu/HFMCD/DEGRELL/INDEX.HTM elolvashatod pontosan miről is van szó. Menüben a 4.1.3 alatt találodzoli73 írta: ↑2026.01.11., vas. 20:44Szép estét mindenkinek!
A napokban rendeltem egy, a képeken látható beállító sablont.
Mikor megrendeltem, csak az egyik oldaláról láttam képet, és mikor megérkezett, szembesültem vele, hogy a másik oldalán van egy "Anti skating" felirat. Mivel semmiféle leírást nem mellékeltek hozzá hiába töprengtem, mit akat jelenteni itt ez a felirat, mi a teendő.
Google a barátod elvet követve rákerestem, és egy eddig számomra ismeretlen funkció/módszer rajzolódott ki.
A beállító sablon "csupasz", anti skating feliratú oldalával felfelé a tányérra kell helyezni, elindítani a lemezjátszót, ráengedni a tűt, majd addig szabályozgatni az anti skating skálát, amíg a tű egyvonalban fut, és nem indul el sem befelé, sem kifelé.
Nos, bevallom én eddig erről a technikáról még nem hallottam, de nem igazán vonz, hogy kipróbáljam.
Nem látom túl szakszerűnek, biztonságosnak ezen a bár tükörfényes felületen, "korcsolyáztatni" a tűt, jónéhány fordulaton keresztül. Meg aztán az is aggaszt, hogy én eddig úgy tudtam, forgás közben a barázdában futó tű befelé húzza a kart, és ezt az erőt kell ellentételezni, de nem mérlegszerűen kiegyenlíteni(egyenes vonalban fusson a tű a síma felületen), hanem egy picivel több erővel kell az ati skatingnek kifelé húznia a kart, mint amekkora erővel a tű húzza befelé.
Használt már valaki ilyen anti skating beállítót? Biztonságos ez a tűre nézve? Valóban szakszerű beállitást eredményez?
Bevallom, nekem vannak kétségeim.![]()
Köszönöm, ha valaki tud segíteni!

Akkor megnyugodtam, mert én is így tudom, hogy korrekt módon csak mérőlemezzel lehet beállitani.DeProtector írta: ↑2026.01.11., vas. 21:53Csodálom, hogy még csak most futottál bele ilyen antiskating "beállító" lemezbe. Sajnos sok ilyen van.zoli73 írta: ↑2026.01.11., vas. 20:44Szép estét mindenkinek!
Mikor megrendeltem, csak az egyik oldaláról láttam képet, és mikor megérkezett, szembesültem vele, hogy a másik oldalán van egy "Anti skating" felirat. Mivel semmiféle leírást nem mellékeltek hozzá hiába töprengtem, mit akat jelenteni itt ez a felirat, mi a teendő.
Google a barátod elvet követve rákerestem, és egy eddig számomra ismeretlen funkció/módszer rajzolódott ki.
A beállító sablon "csupasz", anti skating feliratú oldalával felfelé a tányérra kell helyezni, elindítani a lemezjátszót, ráengedni a tűt, majd addig szabályozgatni az anti skating skálát, amíg a tű egyvonalban fut, és nem indul el sem befelé, sem kifelé.
Nos, bevallom én eddig erről a technikáról még nem hallottam, de nem igazán vonz, hogy kipróbáljam.
Nem látom túl szakszerűnek, biztonságosnak ezen a bár tükörfényes felületen, "korcsolyáztatni" a tűt, jónéhány fordulaton keresztül. Meg aztán az is aggaszt, hogy én eddig úgy tudtam, forgás közben a barázdában futó tű befelé húzza a kart, és ezt az erőt kell ellentételezni, de nem mérlegszerűen kiegyenlíteni(egyenes vonalban fusson a tű a síma felületen), hanem egy picivel több erővel kell az ati skatingnek kifelé húznia a kart, mint amekkora erővel a tű húzza befelé.
Használt már valaki ilyen anti skating beállítót? Biztonságos ez a tűre nézve? Valóban szakszerű beállitást eredményez?
Amúgy jól tudod, skating erő a barázdában fog csak ébredni, anélkül annak ellentételezését sem lehet korrektül beállítani.
A normális beállítólemezeken nem véletlenül valódi barázda van ennek beállítására és nem egy üres oldal.
Egyébként honnan rendelted ezt a cuccot? Illetve a kétnullpontos értékek Berwald-hoz vannak berajzolva, vagy valami más?

Itt: http://www.hifimagazin.hu/HFMCD/DEGRELL/INDEX.HTM elolvashatod pontosan miről is van szó. Menüben a 4.1.3 alatt találodzoli73 írta: ↑2026.01.11., vas. 20:44Szép estét mindenkinek!
Szerintem az antiskating-nek pontosan ki kell egyenlíteni a tűre ható skating erőt.zoli73 írta: ↑2026.01.11., vas. 20:44

Csodálom, hogy még csak most futottál bele ilyen antiskating "beállító" lemezbe. Sajnos sok ilyen van.zoli73 írta: ↑2026.01.11., vas. 20:44Szép estét mindenkinek!

Jópofa dolog, de - a rövid szakaszon vezetett kisszintű jelen kívűl - mi az előnye a hátrányain kívül ?frenki485 írta: ↑2025.12.14., vas. 18:44
De ami igazán brutál, az MC preamppal egybeépített shell...
https://exclusive-audio.jp/en/products/ ... head-shell

Jól néz ki és nem is egy vagyon.Voyager írta: ↑2025.12.14., vas. 17:54Vagy egy Yamamoto Sound Craft HS-7 Camellia, ami kifejezetten ajánlott.frenki485 írta: ↑2025.12.13., szomb. 18:44Jól néz ki, nyilván az is. Sajna ez is 10,5gr, az SL-120-hoz nem jó, a GR-emhez már annál inkábbsupravox írta: ↑2025.12.13., szomb. 18:11https://skyfiaudio.com/products/ds-audi ... DtTsjJsCWH
De ha végső megoldásra utazik a versenyző akkor ezt javaslom.
Persze kegyetlen drága de az utolsó fillért is megszolgálja.![]()
![]()
https://exclusive-audio.jp/en/products/ ... head-shell

Vagy egy Yamamoto Sound Craft HS-7 Camellia, ami kifejezetten ajánlott.frenki485 írta: ↑2025.12.13., szomb. 18:44Jól néz ki, nyilván az is. Sajna ez is 10,5gr, az SL-120-hoz nem jó, a GR-emhez már annál inkábbsupravox írta: ↑2025.12.13., szomb. 18:11https://skyfiaudio.com/products/ds-audi ... DtTsjJsCWH
Persze kegyetlen drága de az utolsó fillért is megszolgálja.![]()

Ezen "csak a piócás ember tud segíteni"!Deenoo írta: ↑2025.12.13., szomb. 19:15Szép estét!
Van egy 1991-es évjáratú Pro-Ject 1 lemezjátszóm, aminek a karliftje már nem a számomra kívánatos sebességgel engedi le a kart, hanem gyorsabban a kelleténél. A karlift cserén túl, lehetséges-e a meglévő lift javítása, valamely "lassító anyag" (olaj, zsír) betöltése? Sajnos hiányzik a lift gumisapkája is. :(
Köszönöm a tanácsokat!
Üdv, Dé'
20251213_182652.jpg

Jól néz ki, nyilván az is. Sajna ez is 10,5gr, az SL-120-hoz nem jó, a GR-emhez már annál inkábbsupravox írta: ↑2025.12.13., szomb. 18:11https://skyfiaudio.com/products/ds-audi ... DtTsjJsCWH
Persze kegyetlen drága de az utolsó fillért is megszolgálja.

Igen, ez rendben van. Nálam elsősorban nem a túlnyúlás beállítása a nehéz, konkrétan nehéz/jóval nehezebb az összes shellem, mint a gyári, most már ez megoldódott!Big írta: ↑2025.12.13., szomb. 18:35Nem kötekedni szeretnék, csak a pontosítani azoknak akik ez miatt nem akarnak 1 forintot sem költeni, de erre a megoldás ott van minden SME karon, ahol a kar 2db csavar meglazításával egy igen pontos skálán mozgatható, így nagyon precízen beállítható a túlnyúlás, illetve a sablonhoz igazítás. Elnézést, értem a Te verziódat is, de szerintem macerásabb a hangszedővel küzdeni.frenki485 írta: ↑2025.12.13., szomb. 16:17Néhány gondolat a shellekről.
Az apropója, hogy vettem pár hete egy Technics SL-120 lemezjátszót, ami SME 3009 SII improved verziójú hangkarral van szerelve. Cserélhető shelles kivitel, ami külön jó, mert több hangszedőm is van, amiket szeretek cserélgetni.
Sajnos az eredeti SME shell elég könnyű (kb 6.1-6.2 gr) és bár van kb 8-10 egyéb shell itthon, szinte mindegyik lényegesen nehezebb, így a cserék után a hangkar és hangszedő beállítása nem túl egyszerű... Bár az SME anno a "világ legjobb hangkarjaként" hirdette magát, a lehetőségek a hangszedők és shellek kiválasztásában némileg korlátozottak.
Találtam viszont az Analogis nevű cég kínálatában szinte tized grammra megegyező Shellt, a HS-13-at, ami formailag is hasonlít az eredeti SME-re. Bizonyos tekintetben még jobb is, az eredetihez képest nemcsak két fix furat van a hangszedő rögzítéséhez, hanem azt lehet előre-hátra tologatni az ideális pozícióig.
Az Analogis gyárt egyéb, jó minőségű shell replikákat is Technicshez, Lenco L75/78-hoz, valamint fa testű is szerepel a kínálatukban, színekben és formákban is jó a választék.
Árban, amit vettem és a képeken is szerepel, kimondottan olcsó (5-6000Ft), a kidolgozásában nem látok kivetni valót, a többi shell sincs túlárazva.
https://www.analogis.eu/en/category/hea ... ables/?cst
Nos röviden, ha valaki SME karhoz szeretne (megfelelő) shellt pluszban és nem prioritás a rajta lévő SME logo (40-65.000Ft külföldön, plusz a szállítás...), akkor adott a megoldás.![]()
DSCN8831-1.jpg

Nem kötekedni szeretnék, csak a pontosítani azoknak akik ez miatt nem akarnak 1 forintot sem költeni, de erre a megoldás ott van minden SME karon, ahol a kar 2db csavar meglazításával egy igen pontos skálán mozgatható, így nagyon precízen beállítható a túlnyúlás, illetve a sablonhoz igazítás. Elnézést, értem a Te verziódat is, de szerintem macerásabb a hangszedővel küzdeni.frenki485 írta: ↑2025.12.13., szomb. 16:17Néhány gondolat a shellekről.
Az apropója, hogy vettem pár hete egy Technics SL-120 lemezjátszót, ami SME 3009 SII improved verziójú hangkarral van szerelve. Cserélhető shelles kivitel, ami külön jó, mert több hangszedőm is van, amiket szeretek cserélgetni.
Sajnos az eredeti SME shell elég könnyű (kb 6.1-6.2 gr) és bár van kb 8-10 egyéb shell itthon, szinte mindegyik lényegesen nehezebb, így a cserék után a hangkar és hangszedő beállítása nem túl egyszerű... Bár az SME anno a "világ legjobb hangkarjaként" hirdette magát, a lehetőségek a hangszedők és shellek kiválasztásában némileg korlátozottak.
Találtam viszont az Analogis nevű cég kínálatában szinte tized grammra megegyező Shellt, a HS-13-at, ami formailag is hasonlít az eredeti SME-re. Bizonyos tekintetben még jobb is, az eredetihez képest nemcsak két fix furat van a hangszedő rögzítéséhez, hanem azt lehet előre-hátra tologatni az ideális pozícióig.
Az Analogis gyárt egyéb, jó minőségű shell replikákat is Technicshez, Lenco L75/78-hoz, valamint fa testű is szerepel a kínálatukban, színekben és formákban is jó a választék.
Árban, amit vettem és a képeken is szerepel, kimondottan olcsó (5-6000Ft), a kidolgozásában nem látok kivetni valót, a többi shell sincs túlárazva.
https://www.analogis.eu/en/category/hea ... ables/?cst
Nos röviden, ha valaki SME karhoz szeretne (megfelelő) shellt pluszban és nem prioritás a rajta lévő SME logo (40-65.000Ft külföldön, plusz a szállítás...), akkor adott a megoldás.

Szia,