Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 447

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: hodyka »

MOT64 írta:
Tegnap, 13:09
Okostojas1.jpg
:cheers1:
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 126

Hozzászólás Szerző: MOT64 »

Okostojas1.jpg

white-tiger
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 99

Hozzászólás Szerző: white-tiger »

kaef2 írta:
2025.12.11., csüt. 17:35
white-tiger írta:
2025.12.11., csüt. 15:07
kaef2 írta:
2025.12.11., csüt. 14:02
Western Electric crossbar telefonközpont kábelezése az ötvenes évek elejéről.

597442260_2716127202067584_833919945025018754_n.jpg
Hurrá.
Biztos van, aki érti. :smile53:
Biztos. Meg "sok" olyan is, akinek releváns.🙂

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4086

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

white-tiger írta:
2025.12.11., csüt. 15:07
kaef2 írta:

Hurrá.
Biztos van, aki érti. :smile53:

white-tiger
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

kaef2 írta:

Hurrá.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4086

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

white-tiger
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

twinastir írta:
2025.12.09., kedd 18:17
Szernék némi kígyó olajat locsolni kellő "bűntudattal" az amúgy is nagy lángon égő vítához :D
https://en.wikipedia.org/wiki/Snake_oil
https://www.headphonesty.com/2025/10/wo ... s-physics/
De ne “vessenek a mókusok elé” Annie Hall/
Imádom amikor az ('okos" szakmabeliek) mindent megmagyaráznak... Csak éppen a saját fülének sem hisz. Már ha hall valamit egyáltalán. Viszont az is igaz, hogy ebben a szövegben is nem egy marketing duma tényleg eléggé megkérdőjelezhető...

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 912

Hozzászólás Szerző: fererencz »

MrCollector írta:
2025.12.10., szer. 22:28
fererencz írta:
2025.12.10., szer. 19:44
MrCollector írta:
2025.12.10., szer. 17:53

Mérésekkel alátámasztott tényeket közöltem.
Ugyan ez, kontrollált körülmények között, reprodukálható módon, SOTA eszközökkel, csak a bizonytalan emberek megtévesztése.
:nonononono:
Hol írtam én ilyet?
Mért, hallgatott, majd kijelentette nem csekély számú olvasójának, hogy semmi lényeges különbséget nem tapasztalt. Lefogadom, hogy az ő ámokfutását többen olvasták, mint ezt az enyémet. Magyarul sokkal több egyébként is bizonytalan embert győzött meg abban, hogy kizárólag a jobb hangminőség érdekében ne vegyenek másik kábelt a fejhallgatójukhoz.
Itt vagy igaza van, vagy ha nem, akkor embereket vezet félre.
Nem szotkam hibázni.

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 529

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

fererencz írta:
2025.12.10., szer. 19:44
MrCollector írta:

Ugyan ez, kontrollált körülmények között, reprodukálható módon, SOTA eszközökkel, csak a bizonytalan emberek megtévesztése.
Hol írtam én ilyet?
Ha kérdésed van: 20/3383456

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

MrCollector írta:

Nem szotkam hibázni.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9554

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

MrCollector írta:
cables írta:
2025.12.10., szer. 11:35
MrCollector írta:
2025.12.10., szer. 10:30

Viszont én egyszer teszteltem egy Focal Elegia fejhallgatót, amire az általános "panasz" sok esetben az volt, hogy kevés a mélye. Tény és való a gyári kábellel elég száraz, de közel sem vállalhatatlan. Mivel minden fejhallgatót a saját kábeleimmel használok, természetesen itt is rövid időn belül átcseréltem. Egy ügyfél szavaival élve "mintha kaptam volna egy másik fejhallgatót".
Húú mi lenne ha itt én dícsérném a saját kábelemet...
Kár, hogy neked ebből ez jött le. Még szomorúbb, ha nem csak így reagáltad le.
Nem dícsértem a kábelemet. Mérésekkel alátámasztott tényeket közöltem.
Majd, ha neked is lesz ilyen valamelyik kábeledről szívesen megnézném, szerintem ez másokat sem zavarna (bár a Te reakciódat alapul véve ez sem biztos).
Volt abban a hsz-ben minden, a szokásos stílusodba csomagolva. Maradjunk annyiban. :kiss:
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött

cables írta:
MrCollector írta:

Viszont én egyszer teszteltem egy Focal Elegia fejhallgatót, amire az általános "panasz" sok esetben az volt, hogy kevés a mélye. Tény és való a gyári kábellel elég száraz, de közel sem vállalhatatlan. Mivel minden fejhallgatót a saját kábeleimmel használok, természetesen itt is rövid időn belül átcseréltem. Egy ügyfél szavaival élve "mintha kaptam volna egy másik fejhallgatót".
Kár, hogy neked ebből ez jött le. Még szomorúbb, ha nem csak így reagáltad le.
Nem dícsértem a kábelemet. Mérésekkel alátámasztott tényeket közöltem.
Majd, ha neked is lesz ilyen valamelyik kábeledről szívesen megnézném, szerintem ez másokat sem zavarna (bár a Te reakciódat alapul véve ez sem biztos).

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3717

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

cables írta:

Amennyiben nem arról szólna, hogy csak ez a jó irány, mindenki más tévúton jár, és akár burkoltan is, de más gyártókat nem pocskondiáznál vele, akkor szerintem semmit. Sőt! ;)
Csak a Marantz! :-D

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött

Aszpirin írta:
2025.12.10., szer. 11:48
Szerintem meg teljesen fölösleges álatlánosítani a kábelekre. Nem hiszem, hogy akadna itt olyan, aki ne tapasztalta volna, hogy mekkorát tud dobni a hangon egy fejhallgató-kábel, legfeljebb ha soha nem próbált más kábelt, mint a sajátját. A fejhallgató kábelekkel kapcsolatos szkepticizmus azonnal megszűnik, amint mutatok egy másik kábelt, és megtapasztalja a delikvens a különbséget. Már legalább háromszor láttam, itt nálam, hogy hogyan válik egy kábelszkeptikus kábelhívővé. Az arcikifejezések a felismerés pillanatában aranyat érnek :D
A hangsugárzó-kábeleknél értelemszerűen hasonlóan jelentős különbségek érhetők el, és ha nem is ugyanakkora mértékben, de általában az analóg összekötőknél is könnyű utolérni a különbséget.
A kábelek szerepéről szló vitát inkább a tápkábelek és digitális jeltovábbító szerepben lévő kábelek szokták generálni, mert itt egyrészt szerintem jóval kisebb az elérhető és hallható különbség, másrészt vannak komoly érvek a fotelokoskodók tarsolyában (lb. a bit az bit, a digitális jelkódolás igen nagy hibatűréssel rendelkezik, az ethernet-kábeleken folyó tipikusan TCP-kommunikáció hibaellenőrzést és hiba esetén ismétlést végez, stb).
Tehát szerintem a kábeleket nem lehet egy ilyen vitában egy kalap aláb venni, és pont a legnyilvánvalóbb példa felhozása (fejhallgató-kábel) nem oszlatja el pl. a tápkáébel-szkeptikusok szkepticizmusát.
SZERINTEM.
Én ezt nem mondanám. Saját tapasztalat alapján (is) mondom, hogy én sem mindig tapasztaltam lényegi különbséget gyári illetve egyéb, különféle árú, más gyártótól származó fejhallgató kábelek között.
Igaz ugyan ezt elmondhatom néhány olcsóbb táp és interconnect kábelre is. Sőt volt, hogy az olcsóbb stúdiókábel jobban szólt, mint a neves gyártó belépőszintű kábele többszörös áron. De ezt már kitárgyaltuk sokszor. Lényeg, hogy van különbség.
Nem biztos, hogy értetted a lényeget. Van ugye egy kedves, mindent is megmér, sokak által istenített Amír nevű egyén. Egyszer letesztelt jó pár olcsóbb - nagyon drága fejhallgatókábelt. Mért, hallgatott, majd kijelentette nem csekély számú olvasójának, hogy semmi lényeges különbséget nem tapasztalt. Lefogadom, hogy az ő ámokfutását többen olvasták, mint ezt az enyémet. Magyarul sokkal több egyébként is bizonytalan embert győzött meg abban, hogy kizárólag a jobb hangminőség érdekében ne vegyenek másik kábelt a fejhallgatójukhoz. Tehát ez pont nem a legnyilvánvalóbb példa ezek szerint.
A múltkor játszadoztunk 1-2 barátomnál kábelekkel. Az USB és LAN kábelek egyértelműen nagy változást hoztak minden esetben.

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6213

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

MrCollector írta:
Azt írják sok helyen, hogy mérhetetlen a kábelek közti különbség, tehát amit hallunk az csak az agyunk műve.
Elképzelhető, hogy ez esetenként tényleg így van.
Viszont én egyszer teszteltem egy Focal Elegia fejhallgatót, amire az általános "panasz" sok esetben az volt, hogy kevés a mélye. Tény és való a gyári kábellel elég száraz, de közel sem vállalhatatlan. Mivel minden fejhallgatót a saját kábeleimmel használok, természetesen itt is rövid időn belül átcseréltem. Egy ügyfél szavaival élve "mintha kaptam volna egy másik fejhallgatót". Erre a hallgatóság általában bólogat, közben pedig azt gondolja, hát persze nézz csak hülyének. És itt jön a csavar. Az éppen nálam lévő MiniDSP EARS "fejmikrofonnal" lemértem az Elegia-t. Először a gyári kábellel addig igazgattam, hogy a legjobb frekvenciamenetet mutassa. Ugyanis, ha már egy kicsit rosszul áll a fejhallgató a mikrofonon, a mélyek az elsők amik drasztikusan lecsökkenhetnek a mérésnél. Tehát miután lemértem a gyári kábellel, a fejhallgató elmozdítása nélkül, ha el is mozdult az csak a mérés hátrányára válhatott, kicseréltem a kábelt a sajátra és azzal is lemértem. Úgy érzem nem kell magyaráznom, az alábbi két pár ábrán szemmel látható a különbség. A mély tartományban kb.+3-4dB a saját kábelnél. Aki ezt nem hallja, már bocsánat, de süket (és nem siket). Tehát sikerült megmérnem a mérhetetlent. Magyarul van illetve lehet különbség a kábelek között, akár hallja ezt valaki, akár nem.
A mérést egy másik alkalommal is elvégeztem, a mikrofon szoftver más beállításaival. Az eredmény ugyan az volt.
Az 1. és a 3. az eredeti, a 2. és a 4. a saját kábel mérési ábrája.
elegia.jpg
elegia+vivace.jpg
elegia_factory_cable.jpg
elegia_vivace_cable.jpg
Szerintem meg teljesen fölösleges álatlánosítani a kábelekre. Nem hiszem, hogy akadna itt olyan, aki ne tapasztalta volna, hogy mekkorát tud dobni a hangon egy fejhallgató-kábel, legfeljebb ha soha nem próbált más kábelt, mint a sajátját. A fejhallgató kábelekkel kapcsolatos szkepticizmus azonnal megszűnik, amint mutatok egy másik kábelt, és megtapasztalja a delikvens a különbséget. Már legalább háromszor láttam, itt nálam, hogy hogyan válik egy kábelszkeptikus kábelhívővé. Az arcikifejezések a felismerés pillanatában aranyat érnek :D
A hangsugárzó-kábeleknél értelemszerűen hasonlóan jelentős különbségek érhetők el, és ha nem is ugyanakkora mértékben, de általában az analóg összekötőknél is könnyű utolérni a különbséget.
A kábelek szerepéről szló vitát inkább a tápkábelek és digitális jeltovábbító szerepben lévő kábelek szokták generálni, mert itt egyrészt szerintem jóval kisebb az elérhető és hallható különbség, másrészt vannak komoly érvek a fotelokoskodók tarsolyában (lb. a bit az bit, a digitális jelkódolás igen nagy hibatűréssel rendelkezik, az ethernet-kábeleken folyó tipikusan TCP-kommunikáció hibaellenőrzést és hiba esetén ismétlést végez, stb).
Tehát szerintem a kábeleket nem lehet egy ilyen vitában egy kalap aláb venni, és pont a legnyilvánvalóbb példa felhozása (fejhallgató-kábel) nem oszlatja el pl. a tápkáébel-szkeptikusok szkepticizmusát.
SZERINTEM.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3588

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

cables írta:
MrCollector írta:

Nem veszett ki az AVX fórum köztudatából, amikor fapaci LUXOR ezüst tartalmú kábel fémtisztaság mérésével dicsekedtél felháborodva azon hogy az nem 5N-es,hanem csak 4N-es. Persze a sajátodat nem mutattad meg, az hogy is.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3588

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

fererencz írta:
2025.12.10., szer. 11:21
MrCollector írta:
Azt írják sok helyen, hogy mérhetetlen a kábelek közti különbség, tehát amit hallunk az csak az agyunk műve.
Én a témában azt tanultam itt meg, hogy a különbséget nem lehet ilyen primitív módon, hagyományos mérésekkel kimutatni, meg hogy nem is a hangnyomás-görbe mutatja a (tonális) különbséget, hanem esetleg a torzítás, vagy inkább az idő tengelyén látnánk valamit. A tagadás helyett foglalkozhatnának ezzel jobban a méregetős emberek, mert van értelme!
Ezzel kell hogy egyetértsek. Akusztikus hangnyomás görbével nem lehet kábel tulajdonságot, pláne hangzás minőséget mérni. Ha az SPL görbe mégis ennyi változást mutat egy kábelnél, akkor az mérési hiba, vétlen, szándékos, nem ismert körülmény okán lehet. Vagy, ami durva nagy kábel "hibát" mutat csak.
Úgy egyébként a műfejes fejhallgató mérések egy nagy ingovány, nem csak azért mert ott a legjobb esetben sincs, nem lehet SPL-t sem lineárisan kimutatni.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2383

Hozzászólás Szerző: cables »

MrCollector írta:

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött

dumdum írta:
2025.12.10., szer. 11:25
MrCollector írta:
Viszont én egyszer teszteltem egy Focal Elegia fejhallgatót, amire az általános "panasz" sok esetben az volt, hogy kevés a mélye....
Lényeges, hogy fejhallgató....
Gyakorlatilag nincs külső zaj.
A hallásról, el kell menni egy hallás vizsgálatra süketszobába, érdekes dolgok derülhetnek ki...
De a külső zajt sajnos a mikrofon így is érzékeli. Zárt ablaknál, mocorgás nélkül mértem én is.

dumdum
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 86

Hozzászólás Szerző: dumdum »

MrCollector írta:
Viszont én egyszer teszteltem egy Focal Elegia fejhallgatót, amire az általános "panasz" sok esetben az volt, hogy kevés a mélye....
Lényeges, hogy fejhallgató....
Gyakorlatilag nincs külső zaj.
A hallásról, el kell menni egy hallás vizsgálatra süketszobába, érdekes dolgok derülhetnek ki...
Már a B oldal forog így 60 felett...

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég

MrCollector írta:
Én a témában azt tanultam itt meg, hogy a különbséget nem lehet ilyen primitív módon, hagyományos mérésekkel kimutatni, meg hogy nem is a hangnyomás-görbe mutatja a (tonális) különbséget, hanem esetleg a torzítás, vagy inkább az idő tengelyén látnánk valamit. A tagadás helyett foglalkozhatnának ezzel jobban a méregetős emberek, mert van értelme!
Nem szotkam hibázni.

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött

Viszont én egyszer teszteltem egy Focal Elegia fejhallgatót, amire az általános "panasz" sok esetben az volt, hogy kevés a mélye. Tény és való a gyári kábellel elég száraz, de közel sem vállalhatatlan. Mivel minden fejhallgatót a saját kábeleimmel használok, természetesen itt is rövid időn belül átcseréltem. Egy ügyfél szavaival élve "mintha kaptam volna egy másik fejhallgatót". Erre a hallgatóság általában bólogat, közben pedig azt gondolja, hát persze nézz csak hülyének. És itt jön a csavar. Az éppen nálam lévő MiniDSP EARS "fejmikrofonnal" lemértem az Elegia-t. Először a gyári kábellel addig igazgattam, hogy a legjobb frekvenciamenetet mutassa. Ugyanis, ha már egy kicsit rosszul áll a fejhallgató a mikrofonon, a mélyek az elsők amik drasztikusan lecsökkenhetnek a mérésnél. Tehát miután lemértem a gyári kábellel, a fejhallgató elmozdítása nélkül, ha el is mozdult az csak a mérés hátrányára válhatott, kicseréltem a kábelt a sajátra és azzal is lemértem. Úgy érzem nem kell magyaráznom, az alábbi két pár ábrán szemmel látható a különbség. A mély tartományban kb.+3-4dB a saját kábelnél. Aki ezt nem hallja, már bocsánat, de süket (és nem siket). Tehát sikerült megmérnem a mérhetetlent. Magyarul van illetve lehet különbség a kábelek között, akár hallja ezt valaki, akár nem.
A mérést egy másik alkalommal is elvégeztem, a mikrofon szoftver más beállításaival. Az eredmény ugyan az volt.
Az 1. és a 3. az eredeti, a 2. és a 4. a saját kábel mérési ábrája.
elegia.jpg
elegia+vivace.jpg
elegia_factory_cable.jpg
elegia_vivace_cable.jpg

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1248

Hozzászólás Szerző: pali923 »

twinastir írta:
Ezek után nincs más megoldás: első körben ezt a topicot be lehet zárni, mert értelmetlen. Ha jobban utánajárunk, néhány másikat is. 31_1_21.gif
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött

twinastir írta:
Szernék némi kígyó olajat locsolni kellő "bűntudattal" az amúgy is nagy lángon égő vítához :D
Olvastam már jó néhány hülyeséget ezektől korábban is.
Na most két lehetőség van:
- "jobbik eset": mindent meg akarnak magyarázni elméleti fizikával, úgy hogy ki sem próbálnak semmit
- "rosszabbik eset-nem hallanak jól": kipróbálnak mindent, de nem hallják a különbséget, ezért a fizikai elméletekkel igazolják a saját hiányosságaikat

twinastir
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 147

Hozzászólás Szerző: twinastir »

Csatolmányok
Kígyóóó.jpg

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”