Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Általában a hifiről

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11164
Kapcsolat:

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

wasiliy888 írta:
2025.11.30., vas. 10:52
Juss el minden héten legalább egy előadásra, én csak ennyit kívánok neked!
Ez kedves tőled. Törekszem rá, heti 2 össze szokott jönni, szívesebben költök ilyesmire, mint kütyükre, de én is több időt töltök otthoni zenehallgatással, mint koncertekkel. Nem értem, miért kellene szembe állítani a kettőt. Odáig merészkedem a kérdésben, hogy aki igazán vonzódik a muzsikához, az szerintem keresi a direkt, élő élményeket is, nem elégszik meg konzervvel, mégha az otthoni fotel kényelmesebb is.

Onnan indultunk, hogy a zenészek szerinted nem kompetensek HiFi témában, aztán gyorsan eljutottál a szerinted drága 9e forintos koncertjegyekig. Nehéz ezt követni.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4082

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Robici írta:
2025.11.30., vas. 22:42
kaef2 írta:
2025.11.30., vas. 19:42
Ha az ember nyitott szemmel jár, belefuthat olyan kamara koncertekbe is, amik akkor is nagyon érdekesek, ha nem 9000 Ft-os jeggyel megy az ember. Hanem mondjuk ingyen.
Itt a közeli kisvárosi templomban pár hét múlva fogják felavatni a felújított orgonát. A mise utáni koncert természetesen ingyenes lesz és bárki meghallgathatja. Egy nappal korábban egy másik közeli településen a templomban Megyesi Schwartz Lúcia
operaénekesnő ad koncertet a barátaival, szintén ingyen (egy korábbi, ugyancsak ingyenes templomi koncertjén még dedikáltattam is vele CD-t, nagyon kedves volt, bár bevallom, csak zenéről beszélgettünk, a hifiről nem kérdeztem :-). A BMC könyvtárában a Dohnányi Vonósnégyes következő koncertje holnap este lesz, évek óta csinálják a koncertsorozatukat, rendszeresen járok, az is teljesen ingyenes. Amikor jubileumot ünnepeltek tavaly, még tortával is megkínálták a közönséget a koncert után, azért se kellett fizetni... Míg Budán laktam, a Hubay zeneteremben szintén rendszeresen voltak kamarakoncertek, amikért kifelé menet az emberre volt bízva, hogy rak-e valamennyi pénzt a kirakott kis kosárba vagy nem...
De hát panaszkodni a legegyszerűbb...
Szuper, köszi.
Aki keres, az talál. :smile53:

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1223
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

kaef2 írta:
2025.11.30., vas. 19:42
Ha az ember nyitott szemmel jár, belefuthat olyan kamara koncertekbe is, amik akkor is nagyon érdekesek, ha nem 9000 Ft-os jeggyel megy az ember. Hanem mondjuk ingyen.
Itt a közeli kisvárosi templomban pár hét múlva fogják felavatni a felújított orgonát. A mise utáni koncert természetesen ingyenes lesz és bárki meghallgathatja. Egy nappal korábban egy másik közeli településen a templomban Megyesi Schwartz Lúcia
operaénekesnő ad koncertet a barátaival, szintén ingyen (egy korábbi, ugyancsak ingyenes templomi koncertjén még dedikáltattam is vele CD-t, nagyon kedves volt, bár bevallom, csak zenéről beszélgettünk, a hifiről nem kérdeztem :-). A BMC könyvtárában a Dohnányi Vonósnégyes következő koncertje holnap este lesz, évek óta csinálják a koncertsorozatukat, rendszeresen járok, az is teljesen ingyenes. Amikor jubileumot ünnepeltek tavaly, még tortával is megkínálták a közönséget a koncert után, azért se kellett fizetni... Míg Budán laktam, a Hubay zeneteremben szintén rendszeresen voltak kamarakoncertek, amikért kifelé menet az emberre volt bízva, hogy rak-e valamennyi pénzt a kirakott kis kosárba vagy nem...
De hát panaszkodni a legegyszerűbb...

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

wasiliy888 írta:
Te elovastad egyáltalán, amit írtam, vagy csak kedved szerint kiragadtál belőle részeket, és arra írtál valamit?

Persze, vénember még lehetek, koncertre is fogok menni biztosan. De nem betegen, és ki fogok bírni étlen, szomjan 40-60 percet a felvonás végéig. Egyébként amiket leírtam, még véletlenül sem a képzelet szüleménye, mind saját tapasztalat. Egy rockzenei koncerten nem zavar, ha valaki véletlenül a lábamra lép, előfordul, de az Operaházban a mellettem ülő 120kg+ teltkarcsú néni folytonos mocorgása, az alatta senyvedő szék fájdalmas csikorgása igenis zavar. És ha már itt tartunk, meggondoltam magam, menjünk bele. Néhány éve voltam utoljára a Traviata (Verdi) volt műsoron. Fantasztikus volt a címszereplő énekesnő, sajnos a tenor szerepben játszó/éneklő férfi főszereplő egy (inkább kettő) kategóriával gyengébb volt. Akkor kb 3500 Ft-ba került a 3. emelet jobbközép 4. sor ülés, nem a legjobb hely, de élvezhető. Megnéztem, most ugyanez 9000, egy igazán jó helyre 25-30e a jegyár. Mondjuk, szorozzuk rögtön kettővel, amennyiben nem egyedül mész. Juss el minden héten legalább egy előadásra, én csak ennyit kívánok neked! Köszi a hozzászólásod!
IMG_9020.jpg
Pár héttel ezelőtt az MTA Dísztermében hallhattam kb 4-5 méterről Pusker Júlia hegedűművésznőt. Életem egyik legjobb hegedűjátékával ajándékozott meg.

A koncert sorozat következő esemény december 10-én lesz, érdemes elmenni. Megint játszik majd a művésznő is.

https://mta.hu/esemenynaptar/2025-12-10 ... zat-2-5881

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

wasiliy888 írta:
Juss el minden héten legalább egy előadásra, én csak ennyit kívánok neked! Köszi a hozzászólásod!
Szerintem nem kell ennyire drámaian felfogni. Ahogy te is írtad, az élő zene meg a konzerv két külön dolog. Olyan szerencsés korban élhetünk hogy mindkettőben részünk lehet, ráadásul konzervben szinte korlátlan módon. Nem kell kijátszani egyiket sem a másikkal szemben. Mindkettőnek megvan a helye meg az ideje. Szerintem inkább legyen félig tele az a pohár mint félig üres. :napsut:

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

pali923 írta:
2025.11.05., szer. 08:02
Ugyanis nagyon kevesen ismernék fel egy házibuliban a kastélyban, hogy az az izé, ami ott szól, mennyibe is kerülhetett
Szerintem egy kastélyban bulira aki már olyan gazdag az zenészeket fog hívni nem pedig hifivel szerencsétlenkedni. Én ugyan nem ebben a körben mozgok de ez még szerintem is teljesen érthető.

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 180

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

Te elovastad egyáltalán, amit írtam, vagy csak kedved szerint kiragadtál belőle részeket, és arra írtál valamit?

Persze, vénember még lehetek, koncertre is fogok menni biztosan. De nem betegen, és ki fogok bírni étlen, szomjan 40-60 percet a felvonás végéig. Egyébként amiket leírtam, még véletlenül sem a képzelet szüleménye, mind saját tapasztalat. Egy rockzenei koncerten nem zavar, ha valaki véletlenül a lábamra lép, előfordul, de az Operaházban a mellettem ülő 120kg+ teltkarcsú néni folytonos mocorgása, az alatta senyvedő szék fájdalmas csikorgása igenis zavar. És ha már itt tartunk, meggondoltam magam, menjünk bele. Néhány éve voltam utoljára a Traviata (Verdi) volt műsoron. Fantasztikus volt a címszereplő énekesnő, sajnos a tenor szerepben játszó/éneklő férfi főszereplő egy (inkább kettő) kategóriával gyengébb volt. Akkor kb 3500 Ft-ba került a 3. emelet jobbközép 4. sor ülés, nem a legjobb hely, de élvezhető. Megnéztem, most ugyanez 9000, egy igazán jó helyre 25-30e a jegyár. Mondjuk, szorozzuk rögtön kettővel, amennyiben nem egyedül mész. Juss el minden héten legalább egy előadásra, én csak ennyit kívánok neked! Köszi a hozzászólásod!
Dynavox X4000
ValhallA Raindrops, CuAgSS8/3(SRC), 8HC(PWR)
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC2015(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11(SxrF1)-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Arra próbáltam (ezek szerint nem túl egyértelműen) rávilágítani, hogy attól, hogy valaki zenész nem igazán ér többet a véleménye bármilyen otthoni zenelejátszó berendezés hangminőségével kapcsolatban, mint bárki másé. Köztük is, sajnos annyira kevesen vannak, akiket ez érdekel, mint a társadalom egyéb csoportjaiban. Azok a zenészek, akik mondjuk egy nagyzenekar tagjai, sosem abból a pozícióból hallják a produkciót (kivéve, amikor maguk is nézőként vannak jelen), ahogy mi, egy koncerten. A pop/rock stb. műfajoknál meg, ha nem egy 50 fős kisszinpadon játszanak unplugged, akkor nem igazán beszélhetünk "élő zenéről".
Abba most nem mennék bele mibe kerül egy opera jegy, a bérletet hagyjuk is, ki akarna minden előadásra beülni.
Dynavox X4000
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC2015(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11(SxrF1)-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

wasiliy888 írta:
2025.11.29., szomb. 13:57
...ennél szánalmasabb ostobaságot nem hallottam, és komoly(nak tűnő) emberek unos untalan jönnek elő ezzel a mindent ütő kártyával. A leginkább visszatetsző, mikor ezt megfejelik a zenész haverom/barátom, aki mellesleg világlevjobbja is minimum három, de inkább öt hangszeren, országszerte párja nincs, na még ő is azt mondta, hogy mekkora fos már minden hifi, mert neki sincs. Egyiknek sincs köze a zenéhez (pedig halott ő már akai-tornyot is 4000 jurósat). Könyörgöm, mennyit ért ő ehhez? Mert zenész? Bocs, de egy színészt se kerdezek meg arról milyen filmet nézzek.
Mármint mihez kellene érteniük?

Nem ördögtől való a sajátunktól eltérő szempontokat, érveket megismerni. Én magam kevés tanulságosabb és érdekesebb dolgot tudok elképzelni, mint tapasztalt zenészekkel zenéről, zenélésről beszélgetni. Eddig egyik sem akarta előírni, mit hallgassak és egyikük sem mondott olyat, hogy "mekkora fos már minden hifi". Legtöbbjüket egyszerűen nem érdekli a téma, ami "ütőkártyának" biztosan nem tekinthető. Aktív zenész koromban én is inkább csendre vágytam, mikor néha hazakeveredtem két próba/koncert között.

Nem vagyok kíváncsi a táskájukban kotorászó, zacskót csörgető, flakont zörgető, krákogó, köhögő, fuldokló vénemberekre, akik nem bírják evés, ivás nélkül az operát hallgatni az első felvonás végéig. Valamint a japán cserediákra sem, akit elküldtek ide a Kodály-módszert élőben tanulmányozni, és a jobb vállamra hajtva fejét, csorgatja nyálát a karomra, édesdeden szunyókálva a nyitányt követően.
Japán cserediák vélhetően már nem, de koncertre járó vénember még lehetsz. Ha lesz még hozzá kedved, térjünk majd akkor vissza a felvázolt problémára!

Szóval, ahogy séf ismerősöm mondta: - Egyetlen dolgot érdemes gyűjteni, a konzervet. (Pedig baromi jól főzött.)
Konzerven is lehet élni, csak nem biztos, hogy érdemes.

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Ide írok, mert szerintem itt van a helye.

Másik topikban néhány napja folyó diskurzus kapcsán ismét - már ki tudja, hanyadszor - felmerült ez a konzervzene vs élőzene dolog.

Fogalmam sincs, ezt ki vezette be a hifi témába, vagy vette át, valahonnan külföldi szakíróktól kölcsönözve. De ennél szánalmasabb ostobaságot nem hallottam, és komoly(nak tűnő) emberek unos untalan jönnek elő ezzel a mindent ütő kártyával. A leginkább visszatetsző, mikor ezt megfejelik a zenész haverom/barátom, aki mellesleg világlevjobbja is minimum három, de inkább öt hangszeren, országszerte párja nincs, na még ő is azt mondta, hogy mekkora fos már minden hifi, mert neki sincs. Egyiknek sincs köze a zenéhez (pedig halott ő már akai-tornyot is 4000 jurósat).
Könyörgöm, mennyit ért ő ehhez? Mert zenész?
Bocs, de egy színészt se kerdezek meg arról milyen filmet nézzek. Arról meg főleg nem, hogy milyen tv-n, projektorral, házimozi rendszerrel nézzem. És nem megyek színházba, otthoni filmnézés helyett, mert hiába tudom a Hair-t megnézni "élőben" Fix Ypszilon előadásában is, ha otthon megnézhetem Milos Forman filmjét. Ezek nem egymás konkurrensei, mindegyiknek megvan a maga helye, célja.

Nem vagyok kíváncsi a táskájukban kotorászó, zacskót csörgető, flakont zörgető, krákogó, köhögő, fuldokló vénemberekre, akik nem bírják evés, ivás nélkül az operát hallgatni az első felvonás végéig. Valamint a japán cserediákra sem, akit elküldtek ide a Kodály-módszert élőben tanulmányozni, és a jobb vállamra hajtva fejét, csorgatja nyálát a karomra, édesdeden szunyókálva a nyitányt követően. Arról nem is szólva, hogy ha operába mennék vinnem kellene a sárkányt is, ami minimum félnapos tervezést és készülődést igényelne. Nem tudja a legkiválóbb művész sem feledtetni ezt.

Szóval, ahogy séf ismerősöm mondta: - Egyetlen dolgot érdemes gyűjteni, a konzervet. (Pedig baromi jól főzött.)
Dynavox X4000

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Biztosra veszem, hogy a zeneszeretet és az anyagi helyzet között nincs kapcsolat, ahogy a HiFi és a zenehallgatás között sincs merev kötődés. Mivel nem a megélhetésért küzd reggeltől estig, a tehetősebb embernek elvileg több lehetősége van hobbijára időt és pénzt áldozni, de a HiFi már nincs fókuszban, azaz már nem divat. Egy High-End rendszerrel villogni azok felé lehet, akik értik és értékelik, ilyenek viszont egyre kevesebben vannak és mivel az emberek egyre kevésbé engednek otthonukba másokat, egyre kevesebb értelme van mások szemének vásárolni.

Egykor részt vettem A/V rendszerek telepítésében néhány igazán gazdag ember otthonában. Többségük nem sokra tartotta a HiFi-t, nem is értettek hozzá, sejthető volt, hogy használni sem nagyon, csak tulajdonolni akarták (egy ügyes kereskedő sokat tud lendíteni a folyamaton). Ahogy mondani szokás: mert megtehették (aminél gyalázatosabb emberi hozzáállás kevés létezik). De akadt olyan is, aki teljesen képben volt és tudatosan költötte a nem kevés pénzt fiatalkori passziójának kiteljesítésére. Ilyen az is, aki nyugdíjasként drága gitárokat aggat a szobája falára, mert gyerekkorában szeretett volna rocksztár lenni. Csak hát ezek az emberkék lassan kihalnak, elfogynak.

Butaság társadalmi csoportokról sommás leírást adni, de a szerényebb körülmények között élő ember otthonában biztosan nem találkozunk feleslegesen összevásárolt, drága technikai eszközökkel. Mondandóm lényege, hogy manapság más tárgyak szolgálják a tulajdonlási vágy kielégítését, a bakancslisták éléről eltűnt a drága HiFi. Talán mert nem elég drága, bár a High-End mindent elkövetett, hogy e vád ne érhesse.

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1248

Hozzászólás Szerző: pali923 »

istvan01 írta:
2025.11.05., szer. 07:16
Tehát a kérdés az, hogy 1000 nagy vagyonú emberből (családból) milyen arányt képviselhet a szabad idejükben elsődlegesen hifi hobbival foglalkozók aránya?
Pusztán formállogikai megközelítés alapján a nagy vagyonosok között semmivel sincs több hifi-rajongó, mint a kevesebb pénzzel rendelkező rétegeknél. Már csak azért is, mert (ahogy huszti-zsolt leírta egy másik topicban) a hifi nem számít státusszimbólumnak a szupergazdagok között (sem). Valószínű, hogy több százmillás Ferrari (sőt, ridikül) :rolleyes: :D van ebben az országban, mint mondjuk százmillás hangfal. Ugyanis nagyon kevesen ismernék fel egy házibuliban a kastélyban, hogy az az izé, ami ott szól, mennyibe is kerülhetett, az utcán meg hasra esnek, ha a tulaj nyom egy kövér gázfröccsöt. 31_1_21.gif Valószínűleg azért sem tűnnek fel nekünk egyszerű földi halandóknak, mert a szupergazdagok nincsenek olyan sokan általában egy társadalomban.

A másik végén meg valószínűleg kevesebben lehetnek, mert kicsit is komolyabb cucchoz kell némi pénzmag. Hogy ez milyen és mennyibe került, az nagyon relatív. Honnan számít valami hifinek? Az sem véletlen, hogy sokan próbálnak kábellel javítani a hangon (mint elvileg legolcsóbb és legegyszerűbb tuning), és az sem, hogy az olcsó chifi is hódít. Itt lent sem számít státusszimbólumnak a hifi, akkor már inkább egy 15 éves Bömbi. :D
Alapvetően már nagyon sokszor megbeszéltük, hogy csökken a hifi rajongótábora, hiszen a tömegnek elég az mp3, esetleg boombox. Telefonja meg mindenkinek van.
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 697

Hozzászólás Szerző: GTomi »

istvan01 írta:
2025.11.05., szer. 07:16
Ha már így szóba került a kábeles topicban, én másképp tennék fel egy kérdést.
Egyszerűsítve a tehetős, Magyarországi vagyonos kategóriát, akik 1milliárd Ft összvagyon felett rendelkeznek, másik pólusban az átlagos és sokkal nagyobb létszámú csoportot, akik 100millió Ft alatti össz vagyonuk van.

Tehát a kérdés az, hogy 1000 nagy vagyonú emberből (családból) milyen arányt képviselhet a szabad idejükben elsődlegesen hifi hobbival foglalkozók aránya?
Mi lehet ugyan ez az arány az alsó vagyon kategóriában?
Tisztában vagyok vele, ilyen statisztikai adat nincs, becsülni is nagyon nehéz.
Most hagyjuk el ebből a kényes politikai-gazdasági szálat.
Tegnap mondom 50 körüli kollégának, hogy miket fejlesztettem mostanában: rám csodálkozott: Te még foglalkozol ilyenekkel :) ? Van akit ez érdekel még? kérdezte. Mondta ő is rögtön a fiatalt nem érdekli, telefon + bluetooth + jbl, aztán kész.

Azt hittem, hogy leszoktak erről az emberek, mondja még, meghogy, anno 90-es évek legelején, az egyik műszaki boltban ő is árult "hifit", neki az maradt meg.

Szerintem nem pénz függő amúgy, egyszer itt a fórumon írtam, hogy 10 ismerősömből, rokonból (köztük van aktívan zenélő, vagy éppen ismert énekesnő), nincs otthon "hifijük", max mikrohifi, esetleg megörökölt "hifi" a nyolcvanas/kilencvenes évekből.

A horgászok többen vannak a hobbijukkal, vagy egymillióan, mint a "hifishobbista" :D
Rega Brio - CA DacMagic 200M + TMP táp - PC/Audirvana - Revox B226 - Hivox 3 utas zárt monitor
HiDiamond D3 hfkábel - HiDiamond D3 rca - IsoTek Premier/Initium/Hivox tápkábelek - Oyaide Neo usb a-b - QED QE6200 koax - Audioquest Forest RJ/E Ethernet - ifi LAN iSilencer

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3585

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Ha már így szóba került a kábeles topicban, én másképp tennék fel egy kérdést.
Egyszerűsítve a tehetős, Magyarországi vagyonos kategóriát, akik 1milliárd Ft összvagyon felett rendelkeznek, másik pólusban az átlagos és sokkal nagyobb létszámú csoportot, akik 100millió Ft alatti össz vagyonuk van.

Mi lehet ugyan ez az arány az alsó vagyon kategóriában?
Tisztában vagyok vele, ilyen statisztikai adat nincs, becsülni is nagyon nehéz.
Most hagyjuk el ebből a kényes politikai-gazdasági szálat.

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3323
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

fererencz írta:
2025.11.02., vas. 08:30
alto írta:
2025.11.02., vas. 07:42

A most már a kábelezzünk topicban található hozzászólásaimban épp az ellen a tudományos maszatolás ellen hadakoztam, amivel a tájékozatlanabb vevőket meg lehet vezetni. Ha lenne ennek a szakmának itthon valamilyen egyesülete mint a németeknél a HES, ennek az első dolga kellene hogy legyen egy etikai kódex összeállítása.
Gondolom, elolvasod a termékismertetőket is, amik az aláírásodban szereplő oldalon szerepelnek. :rolleyes:
A termékismertetők egy részét én írom, ott nem alkalmazok ilyen tudományos maszatolást. Egy másik részük viszont a gyári termékismertetők (fél)automata fordításai vagy az importőrök saját magyar termékleírásai. Ezekből is igyekszem kigyomlálni a hülyeségeket, de közel 3000 termék esetén óhatatlanul is lehet olyan, ami elkerüli a figyelmemet.

Személyes ügyfélkommunikációban vagy pl. itt a fórumon viszont rigorózusan próbálom ezt elkerülni.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 912

Hozzászólás Szerző: fererencz »

alto írta:
2025.11.02., vas. 07:42

A most már a kábelezzünk topicban található hozzászólásaimban épp az ellen a tudományos maszatolás ellen hadakoztam, amivel a tájékozatlanabb vevőket meg lehet vezetni. Ha lenne ennek a szakmának itthon valamilyen egyesülete mint a németeknél a HES, ennek az első dolga kellene hogy legyen egy etikai kódex összeállítása.
Gondolom, elolvasod a termékismertetőket is, amik az aláírásodban szereplő oldalon szerepelnek. :rolleyes:
Nem szotkam hibázni.

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3323
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

Luxor Audio írta:
2025.11.02., vas. 02:16
Aszpirin írta:
2025.11.01., szomb. 11:33
Szerintem pedig értjük egymást, csak a vita kedvéért elbneszélünk egymás mellett.
Én biztosan nem a vita kedvéért írok, ennyire azért nem érek rá. Délelőtt felmerült gondolataimat is elosztottam már tízzel, a szétdarabolással szépen el is fojtottad a szépreményű beszélgetést.

Villanyászok monják nekem, és ezt mintha még Cables is említette volna (de lehet, hogy tévedek) hogy az ideális vezető pontszerű
Az audio rendszerek kábelezésének nem egyetlen funkciója a jelek továbbítása, sajnos mást is művelnek, pl. zajokat gyűjtenek és sugároznak a készülékekkel egyfajta antennarendszert alkotva, a létrejövő rezgőkörök a berendezések működésére is hatással vannak, pl. az általad behozott impedanciával és kapacitással. Nem válaszoltál a kérdésemre, ezért írom én, hogy ezeknek nincs ideális értéke, a mennyországnak is bizonyosan van impedanciája, kapacitása és nem biztos, hogy kisebb, mint a pokolé. Minél bonyolultabb és kevésbé illesztett egy hangrendszer, annál érzékenyebb és annál bizonytalanabb a viselkedése. Pakolj tele egy lejátszórendszert 8-10 eltérő gyártótól származó készülékkel, köss rájuk minél többféle kábeleket és megtapasztalhatod a jelenséget, hogy bizonyos zenei műsorral egész JÓ eredményt kapsz, minden mással meg vállalhatatlan lesz. (És akkor lehet szidni a hangfelvételeket.)

De lehet hogy tévedek, és lehet hogy van olyan áramkörtervező, aki pl. még a tápkábel kapacitását is figyelembe veszi a készüléke megtervezésénél... (?)
Rosszat sejtet, ha egy audio eszköz fejlesztése kimerül a szoftveres modellezésben. Szinte ez a legkönnyebb része a folyamatnak, az igazi munka és a hangzás reszelése utána következik. (A legfrissebb Luxor portéka elméleti tervei 5 hét alatt elkészültek, aztán majdnem 2 évvel később szólalt meg úgy, ahogy szerettem volna.)

(apropó diplomalobogtatás: őszintén hiszitek, hogy attól lesz szakértője valaki egy tárgynak, hogy tanulta ezelőtt 30-35-40-50 évvel ezelőtt?
Az elméleti tudás, így a korrekt iskolai oktatás elengedhetetlen alapot biztosít ahhoz, hogy valaki egy szakterületen megállja a helyét, de a gyakorlattal töltött évek teszik igazi szakértővé, legalábbis a reál tudományokban. Háttértudás nélkül is meg tudsz tanulni dolgokat, lehet nézegetni Youtube videókat, olvasgatni cikkeket, kérdőre vonni az AI-t, de nem fog összeállni egy rendszerré, így születnek a Mekk Elekek (és a HiFi hangos véleményvezérei). Gyerekkorom óta fotózom, de csak azóta tudom tudatosan és hatékonyan űzni, mióta kijártam néhány iskolát, ahol egységbe rendezték a korábban összekapirgált, nem ritkán félreértett infómorzsákat. Félreértés ne essen, a HiFi-t nem tekintem szakmának, így számomra szakértői sincsenek; a kapcsolódó 10-15 szakmának viszont vannak, de olyan embert én még nem láttam, aki mindegyikben topon van. (Ezért vontam kérdőre Chordot, mikor szakértőket emlegetett.)

Esztétikai területeken nincsenek stabil szabályok és mércék, ott bárkinek bármikor "igaza" lehet attól függően, hányan értenek vele egyet, mennyi lájkot kap, mennyire divatos és meggyőző mondatokat ad elő, azaz mennyire fekszik le a közönségnek. A HiFi-ben jól ismerjük ezt a jelenséget, évente érkeznek a divathullámok, amik feledésbe tapossák a korábbi etalonokat. Amit 3-4 éve még egymás kezéből kapkodtak ki az emberek, az ma már töredék áron sem kel el. Sejthetjük, hogy időközben nem a termék tudása degradálódott, hanem a megítélése.

Én 7 évig tanultam különféle villamos szakokon, aztán 5 évig elektroakusztika vonalon, de egyetlen percig sem foglalkoztunk a kábelek közötti hallható különbségekkel. Szerintem az egykori oktatóim tagadnák is a jelenség létezését és az ő objektív érvelésű világukban igazuk is lenne. A hangmérnök, vagy a muzsikus sem azért nem foglalkozik a kérdéssel, mert süket/hülye/gonosz, hanem mert másra figyel és kábeleknél sokkal erősebb befolyással bíró eszközök vannak a kezei alatt, amikkel létrehozza az általa elképzelt, vagy tőle elvárt hangzást. Az pedig általában nem arról szól (szabványok és etalon hiányában), hogy JÓ vagy ROSSZ, hanem hogy OLYAN, mint szeretné.

Chord a maga módján a HiFi és a High-End számomra is utálatos szennyesét ráncigálta, csak úgy nem lehet értelmesen beszélgetni, hogy kapásból mindenkit lehülyézek, mielőtt szóra nyitnák a szájukat. (Személyes frusztráció ventilálása monológ üzemmódban.) De abban rejtőzik némi igazság, hogy izmos átvágások, megvezetések mozgatják az egész iparágat és a vásárlók - nem kevésbé problémás - tájékozatlanságát és csodaéhségét mennyire kihasználja a - nem kevésbé problémás - kereskedelem. Az ez elleni küzdelem is a hangkultúra része lenne egy szebb világban. Vannak/voltak mifelénk is próbálkozások ennek csiszolására, csak idővel mindegyik zsákból kibújt a rozsdás szög, amikbe én is beleléptem párszor.

Pár napja felhívott Soltész úr, hogy idén is okoskodjak a HiFi Shown arról, amiről csak akarok. Azt hiszem, megvan a téma.
"Személyes frusztráció ventilálása monológ üzemmódban." - Ez de jó mondat, megjegyzem.

BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Aszpirin írta:
2025.11.01., szomb. 11:33
Szerintem pedig értjük egymást, csak a vita kedvéért elbneszélünk egymás mellett.
Én biztosan nem a vita kedvéért írok, ennyire azért nem érek rá. Délelőtt felmerült gondolataimat is elosztottam már tízzel, a szétdarabolással szépen el is fojtottad a szépreményű beszélgetést.

Villanyászok monják nekem, és ezt mintha még Cables is említette volna (de lehet, hogy tévedek) hogy az ideális vezető pontszerű
Az audio rendszerek kábelezésének nem egyetlen funkciója a jelek továbbítása, sajnos mást is művelnek, pl. zajokat gyűjtenek és sugároznak a készülékekkel egyfajta antennarendszert alkotva, a létrejövő rezgőkörök a berendezések működésére is hatással vannak, pl. az általad behozott impedanciával és kapacitással. Nem válaszoltál a kérdésemre, ezért írom én, hogy ezeknek nincs ideális értéke, a mennyországnak is bizonyosan van impedanciája, kapacitása és nem biztos, hogy kisebb, mint a pokolé. Minél bonyolultabb és kevésbé illesztett egy hangrendszer, annál érzékenyebb és annál bizonytalanabb a viselkedése. Pakolj tele egy lejátszórendszert 8-10 eltérő gyártótól származó készülékkel, köss rájuk minél többféle kábeleket és megtapasztalhatod a jelenséget, hogy bizonyos zenei műsorral egész JÓ eredményt kapsz, minden mással meg vállalhatatlan lesz. (És akkor lehet szidni a hangfelvételeket.)

De lehet hogy tévedek, és lehet hogy van olyan áramkörtervező, aki pl. még a tápkábel kapacitását is figyelembe veszi a készüléke megtervezésénél... (?)
Rosszat sejtet, ha egy audio eszköz fejlesztése kimerül a szoftveres modellezésben. Szinte ez a legkönnyebb része a folyamatnak, az igazi munka és a hangzás reszelése utána következik. (A legfrissebb Luxor portéka elméleti tervei 5 hét alatt elkészültek, aztán majdnem 2 évvel később szólalt meg úgy, ahogy szerettem volna.)

(apropó diplomalobogtatás: őszintén hiszitek, hogy attól lesz szakértője valaki egy tárgynak, hogy tanulta ezelőtt 30-35-40-50 évvel ezelőtt?
Az elméleti tudás, így a korrekt iskolai oktatás elengedhetetlen alapot biztosít ahhoz, hogy valaki egy szakterületen megállja a helyét, de a gyakorlattal töltött évek teszik igazi szakértővé, legalábbis a reál tudományokban. Háttértudás nélkül is meg tudsz tanulni dolgokat, lehet nézegetni Youtube videókat, olvasgatni cikkeket, kérdőre vonni az AI-t, de nem fog összeállni egy rendszerré, így születnek a Mekk Elekek (és a HiFi hangos véleményvezérei). Gyerekkorom óta fotózom, de csak azóta tudom tudatosan és hatékonyan űzni, mióta kijártam néhány iskolát, ahol egységbe rendezték a korábban összekapirgált, nem ritkán félreértett infómorzsákat. Félreértés ne essen, a HiFi-t nem tekintem szakmának, így számomra szakértői sincsenek; a kapcsolódó 10-15 szakmának viszont vannak, de olyan embert én még nem láttam, aki mindegyikben topon van. (Ezért vontam kérdőre Chordot, mikor szakértőket emlegetett.)

Esztétikai területeken nincsenek stabil szabályok és mércék, ott bárkinek bármikor "igaza" lehet attól függően, hányan értenek vele egyet, mennyi lájkot kap, mennyire divatos és meggyőző mondatokat ad elő, azaz mennyire fekszik le a közönségnek. A HiFi-ben jól ismerjük ezt a jelenséget, évente érkeznek a divathullámok, amik feledésbe tapossák a korábbi etalonokat. Amit 3-4 éve még egymás kezéből kapkodtak ki az emberek, az ma már töredék áron sem kel el. Sejthetjük, hogy időközben nem a termék tudása degradálódott, hanem a megítélése.

Én 7 évig tanultam különféle villamos szakokon, aztán 5 évig elektroakusztika vonalon, de egyetlen percig sem foglalkoztunk a kábelek közötti hallható különbségekkel. Szerintem az egykori oktatóim tagadnák is a jelenség létezését és az ő objektív érvelésű világukban igazuk is lenne. A hangmérnök, vagy a muzsikus sem azért nem foglalkozik a kérdéssel, mert süket/hülye/gonosz, hanem mert másra figyel és kábeleknél sokkal erősebb befolyással bíró eszközök vannak a kezei alatt, amikkel létrehozza az általa elképzelt, vagy tőle elvárt hangzást. Az pedig általában nem arról szól (szabványok és etalon hiányában), hogy JÓ vagy ROSSZ, hanem hogy OLYAN, mint szeretné.

Chord a maga módján a HiFi és a High-End számomra is utálatos szennyesét ráncigálta, csak úgy nem lehet értelmesen beszélgetni, hogy kapásból mindenkit lehülyézek, mielőtt szóra nyitnák a szájukat. (Személyes frusztráció ventilálása monológ üzemmódban.) De abban rejtőzik némi igazság, hogy izmos átvágások, megvezetések mozgatják az egész iparágat és a vásárlók - nem kevésbé problémás - tájékozatlanságát és csodaéhségét mennyire kihasználja a - nem kevésbé problémás - kereskedelem. Az ez elleni küzdelem is a hangkultúra része lenne egy szebb világban. Vannak/voltak mifelénk is próbálkozások ennek csiszolására, csak idővel mindegyik zsákból kibújt a rozsdás szög, amikbe én is beleléptem párszor.

Pár napja felhívott Soltész úr, hogy idén is okoskodjak a HiFi Shown arról, amiről csak akarok. Azt hiszem, megvan a téma.

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6213

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Luxor Audio írta:
2025.11.01., szomb. 13:11
Aszpirin írta:
2025.11.01., szomb. 12:46
A tegnap indult kábeles thread átkerült a Kábelezzünk topikba, ott keressétek.
Kár, mert szívesen válaszoltam volna az írásodra, de a Kábeles topikban nem lenne értelme, a felmerült téma nem is oda való, hiszen a teljes HiFi ágazatot érinti.
Eddig kábelles jellege volt a vitának, és emiatt szóltak is nekem privátban. Igaza volt annak, aki szólt.
Ha gondolod, nyomj ott egy kopipésztet rá, majd itt idézd be azokat a részeket, amikre válaszolnál. Én kíváncsi vagyok a válaszodra.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9552

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Luxor Audio írta:
2025.11.01., szomb. 13:11
Aszpirin írta:
Kár, mert szívesen válaszoltam volna az írásodra, de a Kábeles topikban nem lenne értelme, a felmerült téma nem is oda való, hiszen a teljes HiFi ágazatot érinti.
Akkor válaszolj itt arra a postra. Megteheted.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Aszpirin írta:

Aszpirin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 6213

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

• Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 912

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Kicsit sajnálom, hogy ez lett a témából. Az én szememben ezek jelentős mozzanatok pedig. Lehet, hogy csak én gondolom túl, és naivan feltételeztem ok-okozati viszonyt. :smile53:
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Azért kíváncsi vagyok egy ilyen megjelenés hatására, szerintem nagyon sok emberhez eljutott.
Nem szotkam hibázni.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

asebestyen írta:
2025.10.30., csüt. 08:41
cables írta:
2025.10.29., szer. 20:50
Az audió technikában egyetlen hiteles műszer van: A vevő füle.
az egyén szempontjából valóban és ténylegesen perdöntő, de én azért nem vesztem el a reményt, hogy az audio technika fejlesztői azért még ragaszkodnak a fizikához meg a műszaki alapokhoz és csak a megfelelő pillanatban és a szükséges mértékig vonják be a szubjektumot.
Ez a könyv például pár napja jelent meg.
Már kértem a szerzőtől egy dedikált példányt.
Sean Olive például azzal töltött az életéből kb két évtizedet a Harman Kardon csoportnál, hogy találjon mérhető, reprodukálható támpontokat a hangminőség és a megszólalás összefüggéseit tekintve és a könyvben található módon is feldolgozva.

A saját szubjektumunk megértésben is sokat tud segíteni egy ilyen könyv.
573920663_10240920851820000_1526358419322905214_n.jpg
573920663_10240920851820000_1526358419322905214_n.jpg (126.8 KiB) Megtekintve 2206 alkalommal

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7801

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

cables írta:
2025.10.29., szer. 20:50
Az audió technikában egyetlen hiteles műszer van: A vevő füle.
Tudom, számodra a világot a vevőid jelentik. Aztán leszűröd a sommás következtetéseket 1 - 1 pillanatnyi "vevői" intuíció alapján, akik az audio technika 0.00000000000001%-t se teszik ki. Aztán mikor ezek az emberek vevőkből eladókká válnak, akkor ugye a vevő füle elromlott. :D
Nagyon szép dolog a szubjektív megítélés és az egyén szempontjából valóban és ténylegesen perdöntő, de én azért nem vesztem el a reményt, hogy az audio technika fejlesztői azért még ragaszkodnak a fizikához meg a műszaki alapokhoz és csak a megfelelő pillanatban és a szükséges mértékig vonják be a szubjektumot.
Vannak akik csodát akarnak venni olcsón, meg mindegy milyen, csak más legyen és kevés legyen belőle, de ők sajnos valójában nem a műszaki tartalmat és minőséget vásárolják meg, hanem az ahhoz mellékelt maszlagot, virtuális (szak)elitizmust, a nagy egészből kitűnés reményét, hitet, stb... Ezzel semmi baj, csak a helyén illik kezelni.
Meg kéne tanulni lassan az ízlés és a minőség közt különbséget tenni. 2 hangfelvétel vagy 2 stúdió monitor vagy bármilyen 2 stúdió berendezés megszólalásában is vannak különbségek ugyanabban a kategóriában, amellett hogy a minőségük egy nagyságrendben van.
A hifiben - mint azt számos példa mutatja, lásd a tiédet - bármit lehet, lehet a vevő aranyfülére hivatkozni, míg süket eladóvá nem válik. Hát ez ilyen. Sajnos...
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

Válasz küldése

Vissza: “Csevegők”