akvapark írta: ↑2025.11.18., kedd 18:51
.....De. Amit soha nem értettem: Miért kell egy audiotechnikai kiállításon hifi - audiofil - high-end rendszerrel koncertet hangosítani?
-Miért nem lehet unplugged koncertet adni, arra való zenészekkel?
.
.
-Mit akar ez a koncert megmutatni, bizonyítani?
A kérdések teljesen jogosak. Én sem értem a koncepciót.
Szerintem tökéletes tévút akusztikus hangszereken is játszó zenekart kihangosítani arra alkalmatlan hangrendszeren és egy térben hallgatni őket.
Az akusztikus hangszerek saját hangja keveredik a "hangosítottal". Ebből egy totális katyvasz jön ki végeredményben.
Egyetlen HiFi hangfal, egyetlen HiFi erősítő sem képes egy trombita, dob dinamikáját, sebességét, spektrumát lekövetni.
Nem arra valók. Ahogy tanult kollégám alább ezt már szóvá tette.
Az más kérdés, hogy számomra főleg a bemutatott elektronika egy totális műszaki zsákutca. Félvezetős erősítő mögé betenni egy transzformátort? Minek? Egy csöves erősítő leggyengébb láncszeme is a kimenőtrafó a maga bajaival. Mágneses hiszterézise miatti torzításaival, nagyon erős komplex impedanciás viselkedésével, korlátos frekvencia tartományával, a reaktív terhelés okozta rezonanciákkal, amik be tudnak csúszni a hallható tartományba, de a fázistolásai biztosan.
Nyilvánvalóan ezzel próbálják elérni a rossz értelembe vett "csöves" hangzást. Hát ez sikerült is.
Én még sohasem hallottam jól szólni egyetlen ilyen erősítőt sem. A régi tisztán csöves végfokaik csöveshez mérten jók voltak. De ez a hibrid tranyós-trafós verzió a két konstrukciós elv rossz tulajdonságait egyesíti mellőzve az erényeiket.
Számomra nem jelentenek mást, mint látványgépek. Az egyedi dizájn eladja a gyengébb hangminőséget is.
Sajnos hasonlóan nem vagyok elragadtatva a mai SF hangfalak hangi világától sem. Túlságosan HiFi-re sikeredtek. Mesterséges felbontás érzetet produkálnak, amik rövid távon esetleg megnyerőek, hosszú távon hallgathatatlanok.
Viszont gyönyörű a famunka. Őket is a látványuk adja el. De ha már ez van, akkor valami igazán lágy és meleg elektronikával lehet hallgathatóbbá tenni őket. Bár ez is tüneti kezelés, egyik hiba elfedése egy másik hibával.
A régi idők SF-jei azért sokkal korrektebbek voltak hangilag, a kivitelük is pazar volt.
Az "unplugged" zene egy HiFi kiállításon nem elrugaszkodott ötlet. Számtalan HES-en Münchenben a folyosókon vonultak, a hallokban zenéltek különböző zenekarok, akik csakis akusztikus hangszereken játszottak. Persze velük hifit eladni nem lehet, ez világos. Viszont érdekes kontrasztot kínál a szobákban hallott hanghoz képest azok számára, akik élőben akusztikus zenekart testközelből sohasem hallottak még.
Hogy ez most jó-e a kiállítóknak vagy nem, ezt döntse el mindenki saját meggyőződése szerint.