A lehetőség szuper, csak nem megoldás a problémára. A probléma, hogy nincs felirat. A HDR-SDR konverzió most sem probléma, a HDR passthrough pedig a következő vetítővel (ahová kell) nem probléma. A felirat a probléma. Ha megoldom más lejátszóval a felirat problémát, akkor meg a vezérlés a probléma.-KP- írta: ↑2025.11.19., szer. 15:45Nézd, én csak felvázoltam egy lehetőséget. Ha nem élhető megoldás, akkor nem használod, ennyi :) Amúgy opció még az SVP is, az is tud már hdr sdr konverziót,de én csak frame interpolációra használom nagy ritkán. Illetve ott van még a Jriver is a saját jrvr renderelőjével, csak ezt ugye meg kellene venni. Mivel a madvr működik, ahogy kell, nem próbáltam egyiket sem még hdr tonemapra.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Htpc (Home Theatre PC)
Re: Htpc (Home Theatre PC)
- -KP-
- V.I.P.

- Értékelés: 1713
Nézd, én csak felvázoltam egy lehetőséget. Ha nem élhető megoldás, akkor nem használod, ennyi :) Amúgy opció még az SVP is, az is tud már hdr sdr konverziót,de én csak frame interpolációra használom nagy ritkán. Illetve ott van még a Jriver is a saját jrvr renderelőjével, csak ezt ugye meg kellene venni. Mivel a madvr működik, ahogy kell, nem próbáltam egyiket sem még hdr tonemapra.BoRRoNeo írta: ↑2025.11.19., szer. 15:36Kezdem elölről. :) Azért használtam világ életemben HTPC-t, mert a hülye speciális igényeimet csak az tudta kiszolgálni a faék egyszerűségű médialejátszókkal szemben. Van egy rendszerem, ami tökéletesen össze van rakva és évek óta kiszolgálja azt, amire építettem. SDR-ben. Tudtam, hogy ez a limite, de nem érdekelt, mert a HDR-re több okból sem volt szükségem (HDR-SDR konverzió). De most kitaláltam, hogy vetítőt cserélek és ezért előkaptam a dolgot és a mostani rendszert próbáltam átrakni HDR-re, hogy a közelebbi jövőben ne kelljen vele vesződnöm ha projektort cserélek. Ez jobb esetben három kattintás. De két dolog is szembejött. Az egyik a projektor limitje (RGB 4:4:4) ez nem számít, hiszen az új projektorral ez nem merül fel. A másik a felirat. Az önmagában vicces, hogy egy 10 éves frontendet kell használnom egy 9 éves feliratozóval és egy nagyjából uptodate MADVR-rel. Senki nem fejleszt semmit, mindenki szarik már bele. A 9 éves feliratozót a HDR miatt le kell cserélnem egy 5 éves feliratozóra, ami már szintén ezer éves, de legalább HDR kompatibilis. És itt a vége, mert képtelen vagyok megmondani ennek a szarnak és a MadVR-nek, hogy hova tegye a feliratot. Fordult a világ, ezt egy 20 ezer Ft-os médialejátszó röhögve megcsinálja, a HTPC képtelen. És mivel senki nem foglalkozik már PC-s dolgokkal, ezért nagyon válaszok sincsenek. Amennyi órát rászántam az elmúlt héten, 10 médialejátszót vehettem volna az árából.-KP- írta: ↑2025.11.19., szer. 11:05Az is egy járható út,hogy a htpc-be teszel egy normális grafikus kártyát,és az Epson-t sdr-ben használod színszűrő nélkül max. fényerőn(vagy amin akarod) a madvr hdr sdr tonemapjával. Szerintem jobb képet kapnál, mint amikor a wcg filterrel lefelezed a fényerődet. Egy hdmi capture card-al pedig akár egy madvr videoprocesszort is lehet építeni a htpc-ből, és akkor akár egy médiajátszóról is mehet a film, meg a stream, a többit meg intézi a madvr. Annyi hogy mivel lámpás géped van aminek folyamatosan csökken a fényereje, én mondjuk 50-100 óránként rámérnék a fényerőre és igazítanám a madvr-ben a max. target nits értéket, hogy a tonemapod végig helyes maradjon.
Értem én, hogy sokszázezer forintból építhetnék egy Envy-t magamnak, de egyrészt nincs rá szükségem, másrészt a felirat továbbra sem lenne a helyén. Ha veszek 100 ezerért egy Dune-t, kapok telefonos vezérlést, kapok audio delayt, subtitle delayt, kapok feliratot és kapok jukebox-ot. Ha nagyon akarom még 21:9-es skint is csinálok. Mennyit költsek a HTPC-re, hogy mindezt megkapjam?
Kezdem elölről. :) Azért használtam világ életemben HTPC-t, mert a hülye speciális igényeimet csak az tudta kiszolgálni a faék egyszerűségű médialejátszókkal szemben. Van egy rendszerem, ami tökéletesen össze van rakva és évek óta kiszolgálja azt, amire építettem. SDR-ben. Tudtam, hogy ez a limite, de nem érdekelt, mert a HDR-re több okból sem volt szükségem (HDR-SDR konverzió). De most kitaláltam, hogy vetítőt cserélek és ezért előkaptam a dolgot és a mostani rendszert próbáltam átrakni HDR-re, hogy a közelebbi jövőben ne kelljen vele vesződnöm ha projektort cserélek. Ez jobb esetben három kattintás. De két dolog is szembejött. Az egyik a projektor limitje (RGB 4:4:4) ez nem számít, hiszen az új projektorral ez nem merül fel. A másik a felirat. Az önmagában vicces, hogy egy 10 éves frontendet kell használnom egy 9 éves feliratozóval és egy nagyjából uptodate MADVR-rel. Senki nem fejleszt semmit, mindenki szarik már bele. A 9 éves feliratozót a HDR miatt le kell cserélnem egy 5 éves feliratozóra, ami már szintén ezer éves, de legalább HDR kompatibilis. És itt a vége, mert képtelen vagyok megmondani ennek a szarnak és a MadVR-nek, hogy hova tegye a feliratot. Fordult a világ, ezt egy 20 ezer Ft-os médialejátszó röhögve megcsinálja, a HTPC képtelen. És mivel senki nem foglalkozik már PC-s dolgokkal, ezért nagyon válaszok sincsenek. Amennyi órát rászántam az elmúlt héten, 10 médialejátszót vehettem volna az árából.-KP- írta: ↑2025.11.19., szer. 11:05Az is egy járható út,hogy a htpc-be teszel egy normális grafikus kártyát,és az Epson-t sdr-ben használod színszűrő nélkül max. fényerőn(vagy amin akarod) a madvr hdr sdr tonemapjával. Szerintem jobb képet kapnál, mint amikor a wcg filterrel lefelezed a fényerődet. Egy hdmi capture card-al pedig akár egy madvr videoprocesszort is lehet építeni a htpc-ből, és akkor akár egy médiajátszóról is mehet a film, meg a stream, a többit meg intézi a madvr. Annyi hogy mivel lámpás géped van aminek folyamatosan csökken a fényereje, én mondjuk 50-100 óránként rámérnék a fényerőre és igazítanám a madvr-ben a max. target nits értéket, hogy a tonemapod végig helyes maradjon.
Értem én, hogy sokszázezer forintból építhetnék egy Envy-t magamnak, de egyrészt nincs rá szükségem, másrészt a felirat továbbra sem lenne a helyén. Ha veszek 100 ezerért egy Dune-t, kapok telefonos vezérlést, kapok audio delayt, subtitle delayt, kapok feliratot és kapok jukebox-ot. Ha nagyon akarom még 21:9-es skint is csinálok. Mennyit költsek a HTPC-re, hogy mindezt megkapjam?
- -KP-
- V.I.P.

Az is egy járható út,hogy a htpc-be teszel egy normális grafikus kártyát,és az Epson-t sdr-ben használod színszűrő nélkül max. fényerőn(vagy amin akarod) a madvr hdr sdr tonemapjával. Szerintem jobb képet kapnál, mint amikor a wcg filterrel lefelezed a fényerődet. Egy hdmi capture card-al pedig akár egy madvr videoprocesszort is lehet építeni a htpc-ből, és akkor akár egy médiajátszóról is mehet a film, meg a stream, a többit meg intézi a madvr. Annyi hogy mivel lámpás géped van aminek folyamatosan csökken a fényereje, én mondjuk 50-100 óránként rámérnék a fényerőre és igazítanám a madvr-ben a max. target nits értéket, hogy a tonemapod végig helyes maradjon.BoRRoNeo írta: ↑2025.11.19., szer. 09:32Az a baj, hogy SDR-ben nem jó. De köszönöm a segítségeket, feladom és visszarakom SDR-be ahogy volt, a feliratozó okán úgy sincs más választásom. Aztán az új projektorral veszek egy médialejátszót. 25 év után az elsőt. :)Turbo írta: ↑2025.11.19., szer. 09:12Ehhez mindenképpen külön be kell állítani a projektort. Mivel a 9400-asnál nincs külön HDR üzemmód felismerés az adott profilban, így létre kell hoznod egy külön HDR profilt máshol, és bizony manuálisan átváltanod. Ez van. Persze az egész láncon konstans legyen a 16-235 vagy a 0-255 és akkor jó lesz. Én már ezt végigcsináltam egyszer.![]()
Az a baj, hogy SDR-ben nem jó. De köszönöm a segítségeket, feladom és visszarakom SDR-be ahogy volt, a feliratozó okán úgy sincs más választásom. Aztán az új projektorral veszek egy médialejátszót. 25 év után az elsőt. :)Turbo írta: ↑2025.11.19., szer. 09:12Ehhez mindenképpen külön be kell állítani a projektort. Mivel a 9400-asnál nincs külön HDR üzemmód felismerés az adott profilban, így létre kell hoznod egy külön HDR profilt máshol, és bizony manuálisan átváltanod. Ez van. Persze az egész láncon konstans legyen a 16-235 vagy a 0-255 és akkor jó lesz. Én már ezt végigcsináltam egyszer.![]()
Ehhez mindenképpen külön be kell állítani a projektort. Mivel a 9400-asnál nincs külön HDR üzemmód felismerés az adott profilban, így létre kell hoznod egy külön HDR profilt máshol, és bizony manuálisan átváltanod. Ez van. Persze az egész láncon konstans legyen a 16-235 vagy a 0-255 és akkor jó lesz. Én már ezt végigcsináltam egyszer.
Én egy mezei, filléres légegeret használok, de persze az nem olyan fancy, mint egy telefonos app, viszont mindent is tudok vele kezelni.BoRRoNeo írta: ↑2025.11.18., kedd 17:58És akkor úgy gondolod, hogy a telefonon elindítom a rendszert, majd a telefon Kodi appjában elindítom a kívánt a filmet, majd előveszek egy távirányítót, amin vezérlem magát a filmet és ha végeztem, akkor lerakom, újra előveszem a telefont, elindítok egy másik filmet és újra előveszem a másik távot? Ehhez nem zongorázni kellene a különbséget, hanem egy komplett szimfónikus zenekar is kevés lenne. :)
És akkor úgy gondolod, hogy a telefonon elindítom a rendszert, majd a telefon Kodi appjában elindítom a kívánt a filmet, majd előveszek egy távirányítót, amin vezérlem magát a filmet és ha végeztem, akkor lerakom, újra előveszem a telefont, elindítok egy másik filmet és újra előveszem a másik távot? Ehhez nem zongorázni kellene a különbséget, hanem egy komplett szimfónikus zenekar is kevés lenne. :)Turbo írta: ↑2025.11.18., kedd 13:24Más: értem a vezérlés problémádat, de én a helyedben mégiscsak elgondolkodnék az MPC HC/MPC BE fő lejátszónak beintegrálásáról a KODI-ba, mert mindenben olyan szinten alázza a KODI lejátszóját, hogy ha zongorázni tudnám a különbséget, akkor zongora művész lennék. A feliratot oda rakod/méretezed/színezed/képhez rendeled/fontot adsz neki, ahová csak akarod. És az implementálható videó és audió kodekekről még nem is beszéltem.
Beállítottam a VGA-t ycbcr 10 bit 4:2:2-re. Nincs olyan beállítás a dekóderben és a rendererben, ami jó lenne. Vagy túl világos vagy csukódik. Ha végig 16-235 akkor túl világos.
Nagyon rövid életű lesz nálam a HDR úgy látom. :)
A filmeket mindig 16-235-ben készítik, így az a helyes beállítás. De ha mindenhol a kiterjesztettet választod (0-255), akkor ahhoz is be lehet állítani a rendszert, hogy rendben legyenek a feketék.
Köszi és akkor gondolom a dekóder és a renderer is menjen 16-235-re.Turbo írta: ↑2025.11.18., kedd 13:24Egyértelműen a 10bit 4:2:2 a jobb. Nagyon nem mindegy, hogy színcsatornánként 1024 vagy 256 árnyalat van. Ha 8bit-et használsz, garantált a sávosodás, pl. egy naplemente esetében. A 4:2:2-től nem kell félni, szemmel gyakorlatilag megkülönböztethetetlen a 4:4:4-től, hacsak nem nagyítóval nézed a képet a 4k-s egymás melletti pixeleknél. (A 9400-nél ez amúgy sem játszik, lévén csak FullHD-s) A rákfenéje viszont az, hogy a forrásod is legyen 10bit-es, mert különben szarból várat esete forog fent.
Egyértelműen a 10bit 4:2:2 a jobb. Nagyon nem mindegy, hogy színcsatornánként 1024 vagy 256 árnyalat van. Ha 8bit-et használsz, garantált a sávosodás, pl. egy naplemente esetében. A 4:2:2-től nem kell félni, szemmel gyakorlatilag megkülönböztethetetlen a 4:4:4-től, hacsak nem nagyítóval nézed a képet a 4k-s egymás melletti pixeleknél. (A 9400-nél ez amúgy sem játszik, lévén csak FullHD-s) A rákfenéje viszont az, hogy a forrásod is legyen 10bit-es, mert különben szarból várat esete forog fent.
Más: értem a vezérlés problémádat, de én a helyedben mégiscsak elgondolkodnék az MPC HC/MPC BE fő lejátszónak beintegrálásáról a KODI-ba, mert mindenben olyan szinten alázza a KODI lejátszóját, hogy ha zongorázni tudnám a különbséget, akkor zongora művész lennék. A feliratot oda rakod/méretezed/színezed/képhez rendeled/fontot adsz neki, ahová csak akarod. És az implementálható videó és audió kodekekről még nem is beszéltem.
És ha már HDR, az Epson 9400 nem támogatja a 10bit 4:4:4-et. Melyik a jobb a 8 bit 4:4:4 vagy a 10 bit 4:2:2?
- Cseneles
- Fórumlakó

- Értékelés: 631
ZOZI-t kérdezd meg a problémáddal. Ő mindent felirattal néz, én többnyire szinkronosan. Hátha tud megoldást javasolni.BoRRoNeo írta: ↑2025.11.17., hétf. 21:59Van egy sok munkával felkonfigurált Control4 rendszer plusz van a Kodinak egy tuti mobilos vezérlése. És van egy jól működő HTPC-m. Amim nincs az egy HDR-es feliratozó filter, ami nem a videohoz, hanem az ablakhoz méretezi a feliratot. Persze vehetek negyedmillióert egy új VGA-t, csinálhatok egy teljesen új vezérlést csak egy kicsit túlzásnak érzem. :)
Sokszázezer ember használ Kodi Dsplayert furcsának találom, hogy csak engem zavar ez a triviális probléma.
Van egy sok munkával felkonfigurált Control4 rendszer plusz van a Kodinak egy tuti mobilos vezérlése. És van egy jól működő HTPC-m. Amim nincs az egy HDR-es feliratozó filter, ami nem a videohoz, hanem az ablakhoz méretezi a feliratot. Persze vehetek negyedmillióert egy új VGA-t, csinálhatok egy teljesen új vezérlést csak egy kicsit túlzásnak érzem. :)
Sokszázezer ember használ Kodi Dsplayert furcsának találom, hogy csak engem zavar ez a triviális probléma.
- Cseneles
- Fórumlakó

Elfogadom. Vezérlésre van IP alapu megoldás..Webremote (bármiről ami net képes)
Nem annyIval sötétebb, mint ha limitedre lenne állítva valahol, csak nagyon picivel, nem csukódik az alja.Cseneles írta: ↑2025.11.17., hétf. 21:37Ha sötétebb a kép akkor valahol nem 0-255. Ha a Gpu beállításnál 0-255, madvr is 0-255, Lav video decoderben is legyen 0-255 vagy untouched, Hardver acceleration : DXVA copy-back. Ha ezek sem oldották meg a akkor a megjelenítőd a ludas.
"A MadVR HDR passthrough-ra van állítva állítva metadata küldéssel, nem használom tonemapping-re. Jelenleg nem is kell több, jobb." Miben jobb?
A MediaPlayer HC-t main playerként kell aktiválni kodiban. Az legyen a fő lejátszód. Mindenben is a legjobb, stabilabb..Majd rendernek kiválasztani a HC-ban a madVR-t.
Ja, hogy mint külső lejátszó behívni az MPC-t. Az ki van csukva többek között a vezérlés miatt is (iphone).
- Cseneles
- Fórumlakó

Ha sötétebb a kép akkor valahol nem 0-255. Ha a Gpu beállításnál 0-255, madvr is 0-255, Lav video decoderben is legyen 0-255 vagy untouched, Hardver acceleration : DXVA copy-back. Ha ezek sem oldották meg a akkor a megjelenítőd a ludas.
"A MadVR HDR passthrough-ra van állítva állítva metadata küldéssel, nem használom tonemapping-re. Jelenleg nem is kell több, jobb." Miben jobb?
A MediaPlayer HC-t main playerként kell aktiválni kodiban. Az legyen a fő lejátszód. Mindenben is a legjobb, stabilabb..Majd rendernek kiválasztani a HC-ban a madVR-t.
Nálad az aktiv sem mindig aktiv...Én anamorfikusan vetítek 1.33x nyújtással és nálam minden oke. Igy nem tudok megoldást a problémára. Egy HTPC madVR Tonemapping komplikált, egyedi telepítés esetén 0-ról felkonfigolva 100%-ban működik.
Nálad az aktiv sem mindig aktiv...Én anamorfikusan vetítek 1.33x nyújtással és nálam minden oke. Igy nem tudok megoldást a problémára. Egy HTPC madVR Tonemapping komplikált, egyedi telepítés esetén 0-ról felkonfigolva 100%-ban működik.
Nekem eddig a 8bit-hez ycbcr full volt a kimenet, ezért kérdeztem, hogy akkor mehet-e az RGB 10 bit full és előtte a videó dekóderben és a madvr-ben 10bit 0-255. Kicsit sötétebb a kép SDR-ben (vagy eddig volt világosabb), ezért kérdezem igazából.Cseneles írta: ↑2025.11.17., hétf. 20:59Nem igazán értem a kérdésedet az első bekezdéssel kapcsolatban.
Kimenet : RGB 0-255 10bit (bár ez a megjeneítőd képességétől függ)
Ha madVR alkalmazásával szeretnél 4K tartalmat tonemappingel a megjelenítőre küldeni akkor nem HDR jel megy ki a projektornak hanem SDR. A High Dinamic Range-t a madvr kezeli és számolja nem a megjelenítőd. Ha Kodi a mediaplayered akkor abba integrálni kell, kívülről behívni a Media PlayeHC-t, amiven kimeneti renderként a madVR-t kiválasztani. Innentől lesz aktív. Színtér...ha madvr-t használsz a kijelzőt célszerű a pontosság érdekében a maximális színtérképességre állítani majd egy 2 deltaE értéken belüli D65 fehéregyensúlyt kalibrálni. Ez az előfeltétele egy 3Dlut kalibráció elindításának. így a tonemapping 100% pontossággal képes lesz elédtárni a HDR-t, persze ezt a megjelenítőd tudásának maximumában. Ha madvr-ezni szeretnél cseréld le az AMD gpu-d, mivel Nvidia amire fejlesztik és a renderidők is jobbak rajt. 4K fel és le skálázásig és madvr adta lehetőségek kiaknázásáig elég egy RTX3070. Ha 60hz-t is maxon akarod futtatni akkor RTX3080 kell.
Ez a HTPC/madVR nagyon összetett dolog, szinte végtelenségekig profilozható. Minden hz-hoz(23,976,24,25,30 és így tovább) 1080p, 2160p stb külön egyedi beállítások hozzárendelhető. Scriptek stb..
A feliratokat a MediaPlayer HomeCinema programon belül tudod állítani. Tudod tolni fel és lefelé is. "Elhelyezés felülbírálása"
MadVR aktivan igy fest.
IMG_3625.jpeg
A MadVR HDR passthrough-ra van állítva állítva metadata küldéssel, nem használom tonemapping-re. Jelenleg nem is kell több, jobb.
Az MPC-HC csak feliratozásra hívjam be? Mint extra filter? Most így néz ki:
source: LAV source
splitter: LAV splitter
video dekóder: LAV video
audio dekóder: LAV audio
subtitle: xysubfilter
Video renderer: MadVR
Nálam az aktív sem mindig aktív, hiszen például a 2:1 képarányú filmek egy része lemarad a vászonról, az 1.85-ről nem is beszélve.
- Cseneles
- Fórumlakó

MadVR settings menüben tudod croppoltatni a fekete sávokat és kitudod pipálni,h az aktív felületre rakja a dolgokat. Ez még megoldás lehet a felirat problémádra.
- Cseneles
- Fórumlakó

Nem igazán értem a kérdésedet az első bekezdéssel kapcsolatban.
Ha madVR alkalmazásával szeretnél 4K tartalmat tonemappingel a megjelenítőre küldeni akkor nem HDR jel megy ki a projektornak hanem SDR. A High Dinamic Range-t a madvr kezeli és számolja nem a megjelenítőd. Ha Kodi a mediaplayered akkor abba integrálni kell, kívülről behívni a Media PlayeHC-t, amiven kimeneti renderként a madVR-t kiválasztani. Innentől lesz aktív. Színtér...ha madvr-t használsz a kijelzőt célszerű a pontosság érdekében a maximális színtérképességre állítani majd egy 2 deltaE értéken belüli D65 fehéregyensúlyt kalibrálni. Ez az előfeltétele egy 3Dlut kalibráció elindításának. így a tonemapping 100% pontossággal képes lesz elédtárni a HDR-t, persze ezt a megjelenítőd tudásának maximumában. Ha madvr-ezni szeretnél cseréld le az AMD gpu-d, mivel Nvidia amire fejlesztik és a renderidők is jobbak rajt. 4K fel és le skálázásig és madvr adta lehetőségek kiaknázásáig elég egy RTX3070. Ha 60hz-t is maxon akarod futtatni akkor RTX3080 kell.
Ez a HTPC/madVR nagyon összetett dolog, szinte végtelenségekig profilozható. Minden hz-hoz(23,976,24,25,30 és így tovább) 1080p, 2160p stb külön egyedi beállítások hozzárendelhető. Scriptek stb..
A feliratokat a MediaPlayer HomeCinema programon belül tudod állítani. Tudod tolni fel és lefelé is. "Elhelyezés felülbírálása"
MadVR aktivan igy fest.
MadVR aktivan igy fest.
Srácok, két kérdés.
HTPC, Kodi DSPlayer+LAV+MadVR (21:9 képarány túlvetítéssel, kitakarással) Eddig SDR-ben használtam HDR-SDR konverzióval, most szeretném natív HDR-ben.
Az egyik, hogy HDR esetén mi a helyes színtérsor? Van a LAV Filter, a MadVR és az AMD kártya. Az AMD csak akkor enged 4K HDR-t, ha RGB 4:4:4 full a kimenet. A LAV Video filter "PC 0-255"-re van állítva, a MadVR pedig 10 bit PC 0-255-re. Jó ez így?
A másik a feliratozó. Két használhatóbb van a VSfilter és az xysubfilter. Eddig SDR-ben VSfiltert használtam, ami képernyő méretre renderelt. Azaz megmondtam neki, hogy hova rakja a feliratot, milyen méretben és az mindig milliméter pontosan ott volt, ha esett - ha fújt. A VSfilter viszont nem támogatja a HDR-t, tehát marad az xysubfilter. Ez viszont a video méretére rendereli a feliratot. Azaz minden filmnél máshol és más méretben jelenik meg a felirat. Van FullHD film, van UHD film, van 21:9-es film ahol a fekete sáv bele van kódolva a videoba és van olyan 21:9-es film ahol nincs. Mindegyiknél máshova teszi a feliratot Hol magasabbra, hol alacsonyabbra, hol kicsit összenyomva, hol rendesen. Van erre valami épeszű megoldás? Mivel 21:9-et vetítek, nekem szükséges, hogy akármilyen filmet nézek mindig egy adott magasságban, adott méretben jelenjenek meg a feliratok a film formátumától, felbontásától és képarányától függetlenül. Nem gondolnám nagy dolognak (eddig az összes nem HDR-képes feliratozó így csinálta), de 3 nap szenvedés után sem találtam rá megoldást.
Köszi!
HTPC, Kodi DSPlayer+LAV+MadVR (21:9 képarány túlvetítéssel, kitakarással) Eddig SDR-ben használtam HDR-SDR konverzióval, most szeretném natív HDR-ben.
Az egyik, hogy HDR esetén mi a helyes színtérsor? Van a LAV Filter, a MadVR és az AMD kártya. Az AMD csak akkor enged 4K HDR-t, ha RGB 4:4:4 full a kimenet. A LAV Video filter "PC 0-255"-re van állítva, a MadVR pedig 10 bit PC 0-255-re. Jó ez így?
A másik a feliratozó. Két használhatóbb van a VSfilter és az xysubfilter. Eddig SDR-ben VSfiltert használtam, ami képernyő méretre renderelt. Azaz megmondtam neki, hogy hova rakja a feliratot, milyen méretben és az mindig milliméter pontosan ott volt, ha esett - ha fújt. A VSfilter viszont nem támogatja a HDR-t, tehát marad az xysubfilter. Ez viszont a video méretére rendereli a feliratot. Azaz minden filmnél máshol és más méretben jelenik meg a felirat. Van FullHD film, van UHD film, van 21:9-es film ahol a fekete sáv bele van kódolva a videoba és van olyan 21:9-es film ahol nincs. Mindegyiknél máshova teszi a feliratot Hol magasabbra, hol alacsonyabbra, hol kicsit összenyomva, hol rendesen. Van erre valami épeszű megoldás? Mivel 21:9-et vetítek, nekem szükséges, hogy akármilyen filmet nézek mindig egy adott magasságban, adott méretben jelenjenek meg a feliratok a film formátumától, felbontásától és képarányától függetlenül. Nem gondolnám nagy dolognak (eddig az összes nem HDR-képes feliratozó így csinálta), de 3 nap szenvedés után sem találtam rá megoldást.
Köszi!
Ebből is látszik, hogy nem árt egy jó informatikus is a HTPC-zéshez! Jó dolog, csak technikai támogatással az átlag embernek.-KP- írta: ↑2025.05.23., pén. 20:18Csupán infó gyanánt, ha esetleg más is belefutna. Ismerősnél belefutottunk egy érdekes madvr hibába. Szinte teljesen friss Win11-es pc-n 20-30 perc után elkezd akadni a film, és non stop dobálja a presentation glitcheket. Mindezt úgy, hogy a renderidők rendben vannak. Elég egyszer megállítani a filmet és folytatni, vagy csak az egeret megmozgatni és egyből jó, egészen a következő 20-30 percig, amikor kezdi előlről.
Elkezdtem keresgetni és kiderült, hogy nem egyedi eset.
http://bugs.madshi.net/view.php?id=733&nbn=57
A lényeg az, hogy Win11-ben a HAGS-ot(hardware assisted gpu scheduling) kell kikapcsolni és ez megoldotta a problémát többeknél.
Itt egy magyar nyelvű leírás hogy kell(pofon egyszerű):
https://leetgaming.com/2024/06/17/be-ke ... -a-valasz/
- -KP-
- V.I.P.

Csupán infó gyanánt, ha esetleg más is belefutna. Ismerősnél belefutottunk egy érdekes madvr hibába. Szinte teljesen friss Win11-es pc-n 20-30 perc után elkezd akadni a film, és non stop dobálja a presentation glitcheket. Mindezt úgy, hogy a renderidők rendben vannak. Elég egyszer megállítani a filmet és folytatni, vagy csak az egeret megmozgatni és egyből jó, egészen a következő 20-30 percig, amikor kezdi előlről.
A lényeg az, hogy Win11-ben a HAGS-ot(hardware assisted gpu scheduling) kell kikapcsolni és ez megoldotta a problémát többeknél.