Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

edzoba
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 174
Kapcsolat:

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: edzoba »

istvan01 írta:
27 perccel ezelőtt
edzoba írta:
Ma, 15:05
Üdv,
létezik hogy egy BNC kábel "Az adaptív impedancia-tervezésnek köszönhetően kompatibilis az 50 Ohmos és 75 Ohmos rendszerekkel is, így nem kell aggódni az illesztési problémák miatt."
A Gustard C2-ről ez az állítás
gustard C2.jpg
Elvileg nem. Azonban minél rövidebb egy kábel annak viszonyában, hol van frekvenciában az elfogadható/jó minőségű jel spektruma felső határa. Tehát frekvencia függő az a kábel hossz, ahol még nem kritikus a kábel impedancia.

Másik tényező is lehet. Az impedanciára jól méretezett kábel tényleges impedanciája sem tűpontos. Inkább egy gyártási szórás tartományban van, erre jöhet még a környezeti hatás, pára, hő, légnyomás. De még az átviteli sávja közelében is van egy kevés frekvencia függése ennek az impedanciának. Az már szinte elhanyagolható tényező, hogy a kábel hajlítási sugara, pláne ha több is van a kábel mentén, még ez is késsé módosítja az impedanciát.
köszönöm! (csak 1m-es van belőle)
iFi audio Zen Stream+LHY Audio LPS ǀ Gustard R26+LHY Audio OCK-1 ǀ AUDIONET AMP I V2 ǀ Dynaudio Audience 40+REL T5i ǀ Perfect Acoustic elemek ǀ ENTREQ Vibbeater ǀ iFi audio DC Blocker ǀ Supra kábelek

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3552

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

edzoba írta:
Ma, 15:05
Üdv,
létezik hogy egy BNC kábel "Az adaptív impedancia-tervezésnek köszönhetően kompatibilis az 50 Ohmos és 75 Ohmos rendszerekkel is, így nem kell aggódni az illesztési problémák miatt."
gustard C2.jpg
Elvileg nem. Azonban minél rövidebb egy kábel annak viszonyában, hol van frekvenciában az elfogadható/jó minőségű jel spektruma felső határa. Tehát frekvencia függő az a kábel hossz, ahol még nem kritikus a kábel impedancia.

Másik tényező is lehet. Az impedanciára jól méretezett kábel tényleges impedanciája sem tűpontos. Inkább egy gyártási szórás tartományban van, erre jöhet még a környezeti hatás, pára, hő, légnyomás. De még az átviteli sávja közelében is van egy kevés frekvencia függése ennek az impedanciának. Az már szinte elhanyagolható tényező, hogy a kábel hajlítási sugara, pláne ha több is van a kábel mentén, még ez is késsé módosítja az impedanciát.

edzoba
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 174
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: edzoba »

Üdv,
gustard C2.jpg
gustard C2.jpg (29.19 KiB) Megtekintve 47 alkalommal
iFi audio Zen Stream+LHY Audio LPS ǀ Gustard R26+LHY Audio OCK-1 ǀ AUDIONET AMP I V2 ǀ Dynaudio Audience 40+REL T5i ǀ Perfect Acoustic elemek ǀ ENTREQ Vibbeater ǀ iFi audio DC Blocker ǀ Supra kábelek

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11141
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Redguy írta:
Ma, 11:00
Ha ez ad jobb végeredményt, akkor átszereltetem, de ha nem ez a jobb, akkor feleslegesen nem akarnám átszerelni. (Értelemszerűen, a minőség változása függ attól is, hogy milyen kábelt vált, de a fül fog mindent eldönteni)
Szimmetrikus kábelként vélhetően XLR csatlakozókkal futja ki magát valódi szimmetrikus felépítésű készülékek között. Ha gyári szerelés, akkor az értékvesztés miatt nem bolygatnám. Ha nem gyári, akkor sanszos, hogy én követtem el a szerelést, ez esetben ugyanolyan minőségben le tudom cserélni a csatlakozókat.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3992

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Redguy írta:
Ma, 11:00
Köszönöm a segítséget, de a platinum (azaz ezüst) verzió kellene.
Akkor már leírom a teljes gondolatmenetet.
Vettem egy fórumtárstól egy pár RCA-val szerelt platinum kábelt. (Néhány nap múlva érkezik postán).
Ezt két helyen tudom a rendszerbe illeszteni.
1. Hálózati futómű és dac közé (mint digit-coax kábel)
2. Mint analóg összekötő dac - erősítő között, viszont én itt xlr csatlakozást használok.
Szeretném kipróbálni, hogy hol tudom jobban használni az "új" kábelemet, de mivel RCA csati van rajta, ic ként csak úgy tudnám kipróbálni, ha átszereltetem xlr-re.
Ha ez ad jobb végeredményt, akkor átszereltetem, de ha nem ez a jobb, akkor feleslegesen nem akarnám átszerelni. (Értelemszerűen, a minőség változása függ attól is, hogy milyen kábelt vált, de a fül fog mindent eldönteni)
Értem, ok. Sok szerencsét.

Redguy
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 115

Hozzászólás Szerző: Redguy »

Köszönöm a segítséget, de a platinum (azaz ezüst) verzió kellene.
Akkor már leírom a teljes gondolatmenetet.
Vettem egy fórumtárstól egy pár RCA-val szerelt platinum kábelt. (Néhány nap múlva érkezik postán).
Ezt két helyen tudom a rendszerbe illeszteni.
1. Hálózati futómű és dac közé (mint digit-coax kábel)
2. Mint analóg összekötő dac - erősítő között, viszont én itt xlr csatlakozást használok.
Szeretném kipróbálni, hogy hol tudom jobban használni az "új" kábelemet, de mivel RCA csati van rajta, ic ként csak úgy tudnám kipróbálni, ha átszereltetem xlr-re.
Auralic Aries Femto - LESSLOSS DAC 2004 MKII - Burmester 051 integrált - Parabox Tempesta mkII

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

Redguy írta:
Ma, 08:59
Üdv kartársak,
Nagy kéréssel fordulok hozzátok.
Tudna-e valaki kb. egy hétvégére kölcsön adni egy pár Wireworld micro platinum eclipse XLR csatival szerelt ic kábelt, kipróbálás céljából?
Elsősorban Budapest és környéke lenne jó, a logisztika miatt.
Privátban, vagy a +3620 92négy 0hét09 - és számon keressetek.
Előre is köszönöm.
A Micro-Eclipse OCC rezes, tehát nem a Platinum ezüst verziójából tudok adni többféle hosszúságút is. Azt hiszem 5m-es a leghosszabb.

Redguy
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 115

Hozzászólás Szerző: Redguy »

Üdv kartársak,
Nagy kéréssel fordulok hozzátok.
Tudna-e valaki kb. egy hétvégére kölcsön adni egy pár Wireworld micro platinum eclipse XLR csatival szerelt ic kábelt, kipróbálás céljából?
Elsősorban Budapest és környéke lenne jó, a logisztika miatt.
Privátban, vagy a +3620 92négy 0hét09 - és számon keressetek.
Előre is köszönöm.
Auralic Aries Femto - LESSLOSS DAC 2004 MKII - Burmester 051 integrált - Parabox Tempesta mkII

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5269

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Nem lehet hangosítást dómsugárzó magasakkal megoldani, még 50 embernek sem. Ezt be kellene látni. Tök mindegy mennyiért. Soha nem lesz kielégítő hangminőség az 50 emberből legfeljebb 5 számára. Most sem volt jó, arról nem beszélve, mikor a szaxofon meg a dob sajáthangja túlharsogja (persze sokkal jobb minőségben) a hangsugárzókat. Igen gyatra mikrofon hang (a halk beszéden is), tudom, köszönjük meg, hogy egyáltalán eljöttek és játszottak, oké. Csak ne dicsekedjünk a hangzással, ennél nagyságrenddel jobb bármelyik tinydesk youtube-os felvétel, tessék megfülelni.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

vidor2009 írta:
2025.11.16., vas. 18:01
kaef2 írta:
2025.11.15., szomb. 17:49
A hétvégi Hifi Shown a Djabe élőben játszik a nagy Sonus Faber Suprema hangsugárzókon, két szubbal és McIntosh erősítéssel. Kb 400 millió forint a rendszer értéke.

583251032_1498991884996185_3172411784504778093_n.jpg

Így nézett ki a normál demóhoz is használt rendszer kábelezésének pár részlete:

581518239_1249931990488710_1924185498041783934_n.jpg

584453992_25832708336331612_5685626408055152780_n.jpg
Tavaly hallottam őket emlékeim szerint hasonló erősítéssel és nagyon hallatszott,hogy-akármennyibe is kerül-alkalmatlan élő koncert hangosításra ez a rendszer!
Lehet, hogy 2019 volt az a tavaly? :smile53:
Érdemes itt visszakeresni a 2019-es Hifi Show-s posztokat, HusztiZsolt és magam is arról beszéltünk akkor, hogy a hangosítás az más műfaj tényleg.

vidor2009
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 392

Hozzászólás Szerző: vidor2009 »

kaef2 írta:
A hétvégi Hifi Shown a Djabe élőben játszik a nagy Sonus Faber Suprema hangsugárzókon, két szubbal és McIntosh erősítéssel. Kb 400 millió forint a rendszer értéke.

Tavaly hallottam őket emlékeim szerint hasonló erősítéssel és nagyon hallatszott,hogy-akármennyibe is kerül-alkalmatlan élő koncert hangosításra ez a rendszer!

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

Vinkler írta:
2025.11.15., szomb. 18:09
kaef2 írta:
Több lesz az. Csak a Suprema 315M Ft.
Pici engedménnyel számoltam :)
Próbáltam kihozni fél milliárdra is akár, de annyi nem jött ki. :smile53:

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9480

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

kaef2 írta:
Több lesz az. Csak a Suprema 315M Ft.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

kaef2
V.I.P.
V.I.P.

NéderDom
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 16

Hozzászólás Szerző: NéderDom »

MrCollector írta:
2025.11.09., vas. 17:08
NéderDom írta:
2025.11.09., vas. 14:26
Ajánlás annyira nem érdekel, inkább szakmai tudás és tapasztalat. Aztán majd abból leszűröm hogy merre induljak. Biztos lehetne okosabban, kevesebb bukóval de én ilyen konok vagyok😅. Tápkábelből pl audioquest dragonjaim vannak meg audioquest wild de következőnek azok is cserélve lesznek dragonra. Sok kábelt nem próbáltam de azoknál ez sokkal jobb volt.
Szakmai tudás és tapasztalat. Véleményem szerint, a hifi felhasználók szempontjából, ez nem arra vonatkozik, ha valakinek elméleti tudása van a fizika illetve villamosság területéről, inkább arra, hogy tisztában van a kereskedelemben kapható konkrét termékek minőségéről, hangjáról, azok "párosíthatóságáról". Nyilván ezzel együtt jár egy gyakorlati tapasztalat is ezen eszközökkel. Egyébként kizártnak tartom, hogy létezik olyan személy aki mindenről mindent tudna. Olyan általánosító kijelentésekkel amiket alább is olvashattál nem sokra mész, igazából semmire. Jórészt nincs is semmi ami ezeket megalapozná általánosságban véve.
Múltkor járt nálam egy Dragon Source, kb. 10 percig hallgatgattam aztán visszatettem a sajátomat. :rolleyes:
Nálam eddig ezek váltak be a legjobban. Kb két éve érdekel a hifi. Lehet majd kiprobalok más kábeleket is egyenlőre úgy érzem hogy ezekkel megvagyok. Naim cuccok miatt elég sok tápkábelre van szükségem tehát nálam források nélkül csak az erősítok vonalán kell 4db kábel. Így nehéz tesztelgetnem mert ennyi kell hogy legyen értelme. Plusz a Niagara is Dragonnal van az ösvényre kötve szóval lehet ezért jön be. De az is lehet hogy nincs tapasztalatom más kabelekkel és azért :D
Nac282, Nap250dr, NAPSC2, 2x HICAP, stageline N, Cdx/xps2,Rockna wavelight dac,silent angel nx/gx/fx,rockna wavelight server, Focal sopra no2, 2x rel s5 sho,audioquest Wildwood, audioquest Niagara 7000

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 508

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

NéderDom írta:
2025.11.09., vas. 14:26
Ajánlás annyira nem érdekel, inkább szakmai tudás és tapasztalat. Aztán majd abból leszűröm hogy merre induljak. Biztos lehetne okosabban, kevesebb bukóval de én ilyen konok vagyok😅. Tápkábelből pl audioquest dragonjaim vannak meg audioquest wild de következőnek azok is cserélve lesznek dragonra. Sok kábelt nem próbáltam de azoknál ez sokkal jobb volt.
Szakmai tudás és tapasztalat. Véleményem szerint, a hifi felhasználók szempontjából, ez nem arra vonatkozik, ha valakinek elméleti tudása van a fizika illetve villamosság területéről, inkább arra, hogy tisztában van a kereskedelemben kapható konkrét termékek minőségéről, hangjáról, azok "párosíthatóságáról". Nyilván ezzel együtt jár egy gyakorlati tapasztalat is ezen eszközökkel. Egyébként kizártnak tartom, hogy létezik olyan személy aki mindenről mindent tudna. Olyan általánosító kijelentésekkel amiket alább is olvashattál nem sokra mész, igazából semmire. Jórészt nincs is semmi ami ezeket megalapozná általánosságban véve.
Múltkor járt nálam egy Dragon Source, kb. 10 percig hallgatgattam aztán visszatettem a sajátomat. :rolleyes:
Ha kérdésed van: 20/3383456

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2366

Hozzászólás Szerző: cables »

juliush írta:
2025.11.09., vas. 14:43

. Számodra méréstechnikai szakemberként a célravezető út az lenne, hogy ezt a következtetést jól dokumentált mérésekkel támaszd alá, így hallgattatva el a kétkedőket.
Miért kéne bárkit elhallgadtatni, ez egy nyitott fórum egy csodálatos hobby kedvelöinek. Beszélgetünk, gondolatokat cserélünk.

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4177

Hozzászólás Szerző: juliush »

cables írta: Itt van a kutya elásva. A vezetett zaj szűrésén múlik egy hálózati kábel jósága. Ezzel teljesen egyetértek. Nem mintha ez számítana valamit is :)
...
Én még véletlenül sem azt mondtam, hogy jobb a vékonyabb vezető. Azt mondtam, hogy van egy optimum a huzal vastagságban és a felett már romlik a felbontás. Árnyékolás meg nem kell, kettős árnyékolás meg végkép nem kell. Ami kell, de nagyon az a zajszűrés, a vezetett zaj szűrése.
Rakjuk logikus rendszerbe az általad megfogalmazottakat!
  1. Meghallgatásaid során azt tapasztaltad, hogy a legjobb hangot az i.) hosszas pihentetésnek köszönhetően az előállítás stresszéből adódó kristályhibákat már "kiheverő", ii.) "optimális" vastagságú (ugyanakkor általánosságban "vékonyabbnak" számító), iii.) lehetőleg árnyékolásmentes kábelek biztosítják.
  • A kábel jósága elsősorban a "vezetett zaj szűrésén" múlik.
Adja magát a következtetés, hogy az 1. pontban leírt kábeleknek a "vezetett zaj szűrésében" kell jeleskedni. Számodra méréstechnikai szakemberként a célravezető út az lenne, hogy ezt a következtetést jól dokumentált mérésekkel támaszd alá, így hallgattatva el a kétkedőket. Ennek hiányában viszont az egész marad a személyes "sejtésed" szintjén.
Ezt követően még mélyebbre lehet ereszkedni a nyúl üregébe, és megvizsgálni a zajspektrum hatását abból szempontból, hogy egyes komponensei miként fejtik ki hatásukat, i.) közvetlenül hallhatóan, a hangtechnikai lánc további elemei által feldolgozva, erősítve, ii.) indirekt módon a lánc további elemeibe jutva, azok működését befolyásolva.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

NéderDom
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

MrCollector írta:
2025.11.09., vas. 13:41
NéderDom írta:
2025.11.09., vas. 07:13
Előre is bocsánat hogy bele szólok, én még nagyon kezdő vagyok de ez a hozzászólás logikailag sem helyes mert a gyártó itt ugye azt mondja hogy mindent növelt az alap kábeléhez képest ezért jobb mint az alap kábele. Ha igaz lenne hogy a vékonyabb keresztmetszetű, vékonyabb árnyékolású jobb lenne akkor a gyártó alap kábele jobban szólna mint a csúcs … ezt azért már nehezen tudom elhinni mert akkor a gyártó is fordítva árazná. Meg Mi felhasználók is megosztanánk egymással hogy ne a csúcsot vegyük mert az alap jobb.

De javítsatok ki ha tévedek mert érdekel a téma és szeretnék tanulni
Elnézve a cuccaidat szerintem sokan szeretnék itt kezdeni. 🙂
Nem tudom hányan vannak itt akiktől, ezen a szinten, érdemben megfelelő ajánlásokat kaphatsz.
Nac282, Nap250dr, NAPSC2, 2x HICAP, stageline N, Cdx/xps2,Rockna wavelight dac,silent angel nx/gx/fx,rockna wavelight server, Focal sopra no2, 2x rel s5 sho,audioquest Wildwood, audioquest Niagara 7000

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 508

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

NéderDom írta:
Előre is bocsánat hogy bele szólok, én még nagyon kezdő vagyok de ez a hozzászólás logikailag sem helyes mert a gyártó itt ugye azt mondja hogy mindent növelt az alap kábeléhez képest ezért jobb mint az alap kábele. Ha igaz lenne hogy a vékonyabb keresztmetszetű, vékonyabb árnyékolású jobb lenne akkor a gyártó alap kábele jobban szólna mint a csúcs … ezt azért már nehezen tudom elhinni mert akkor a gyártó is fordítva árazná. Meg Mi felhasználók is megosztanánk egymással hogy ne a csúcsot vegyük mert az alap jobb.

De javítsatok ki ha tévedek mert érdekel a téma és szeretnék tanulni
Elnézve a cuccaidat szerintem sokan szeretnék itt kezdeni. 🙂
Nem tudom hányan vannak itt akiktől, ezen a szinten, érdemben megfelelő ajánlásokat kaphatsz.
Ha kérdésed van: 20/3383456

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

NéderDom írta:
2025.11.09., vas. 10:10

Pedig én sokszor látom hogy azt írod hogy a vékony vezető sokkal jobb mint a vastag. Azért is kérdeztem most bele mert már nagyon érdekel. Meg hogy az arnyekolas felesleges és a saját rendszerembe kezdőként nem ezt tapasztalom. Ahogy egyre jobb kabeleim lettek amiknek a gyár szerint egyre jobb az arnyekolasa egyre jobb lett a hang is (számomra)
Mindig azt csináld és hallgasd ami neked jobban tetszik. Én is ezt teszem.

NéderDom
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

cables írta:
2025.11.09., vas. 09:43
NéderDom írta:
2025.11.09., vas. 09:12
...
Én nem a gyártóra gondoltam hanem a cables gondolatmenetére. Ha szerinte a vékonyabb vezető vékonyabb árnyekolassal jobb akkor ebből nekem az jön le hogy szerinte a gyártó belépő kábele jobb mint a csúcs.
Én még véletlenül sem azt mondtam, hogy jobb a vékonyabb vezető. Azt mondtam, hogy van egy optimum a huzal vastagságban és a felett már romlik a felbontás. Árnyékolás meg nem kell, kettős árnyékolás meg végkép nem kell. Ami kell, de nagyon az a zajszűrés, a vezetett zaj szűrése.
Pedig én sokszor látom hogy azt írod hogy a vékony vezető sokkal jobb mint a vastag. Azért is kérdeztem most bele mert már nagyon érdekel. Meg hogy az arnyekolas felesleges és a saját rendszerembe kezdőként nem ezt tapasztalom. Ahogy egyre jobb kabeleim lettek amiknek a gyár szerint egyre jobb az arnyekolasa egyre jobb lett a hang is (számomra)

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 341

Hozzászólás Szerző: pjm »

NéderDom írta:
Én nem a gyártóra gondoltam hanem a cables gondolatmenetére. Ha szerinte a vékonyabb vezető vékonyabb arnyekolassal jobb akkor ebből nekem az jön le hogy szerinte a gyártó belépő kábele jobb mint a csúcs. Én erre kérdeztem rá, és ezt tartom furcsa számomra logikatlan érvelésnek. De lehet azért mert közel sincs olyan tapasztalatom mint nektek. Ezért írtam hogy javítsatok ki ha tévedek
A keresztmetszet csak egy a sok összetevőből. Kb olyan, mintha a gulyásleves ízét a benne lévő hús mennyiségéből próbálnád meghatározni.
Kezdjük azzal, hogy maga az anyag. Minden anyag más minőségben vezet.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

NéderDom írta:
...
Én nem a gyártóra gondoltam hanem a cables gondolatmenetére. Ha szerinte a vékonyabb vezető vékonyabb árnyekolassal jobb akkor ebből nekem az jön le hogy szerinte a gyártó belépő kábele jobb mint a csúcs.

NéderDom
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

ZolaBA írta:
2025.11.09., vas. 08:53
NéderDom írta:
Imádom ezt a hozzászólást. Tökéletesen bemutatja hogyan működik a biznisz ördögi marketingje. 80% tény a gyártói állítások alapján és 20% feltételezés, amit a gyártó ténylegesen nem írt le, mégis a vevő agya hozzáteszi a 80% alapján. A gond ott van, hogy a gyártó nem véletlen nem írta le az a 20%-ot ;)
Én nem a gyártóra gondoltam hanem a cables gondolatmenetére. Ha szerinte a vékonyabb vezető vékonyabb arnyekolassal jobb akkor ebből nekem az jön le hogy szerinte a gyártó belépő kábele jobb mint a csúcs. Én erre kérdeztem rá, és ezt tartom furcsa számomra logikatlan érvelésnek. De lehet azért mert közel sincs olyan tapasztalatom mint nektek. Ezért írtam hogy javítsatok ki ha tévedek

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”