gabo01 írta: ↑2025.11.15., szomb. 10:21
Próbaképp megvettem egy ilyen szűrőt! A villanyszerelő barátom bekötötte a végfok elé és sajnos Füleleknek lett igaza! Nem változott sem a zúgás sem a villanyfelkapcsolásnál a pattanás a hangszórókból!
Még egy dolgot megfigyeltem amikor a párom hajat szárít a fürdöszobában sokkal hangosabb a trafó búgás is a hagszórókból jövő zúgás mellett!
A linkelt ipari Schaffner zavarszűrő (végül nem tudom melyiket szerelte a villanyszerelőd) 10kHz felett kezdenek zavarszűrni, a nagyobb áramú 10-20A-esek inkább 50kHz felett indulnak. Az is igaz, amit fülelek írt, hogy ezek hifi készülék elé nem optimálisak, inkább rontják a hangzást akkor is ha van szűrés hatásuk. A zavar szűrést első és másodsorban a zavar forrásnál kell megoldani, abban az esetben ha az elérhető helyen, pl lakásban van. Esetben kettő zavarforrást meg is jelöltél: Loxone okosotthon vezérlő és még a hajszárító is.
Az erősítő elé beiktatott zavarszűrő nem hozott változást, az azt jelzi, bőven 10kHz alatti a zavarjel, ami eljut a hangszóróig is.
De, mivel a hajszárító is megnövelte a trafó mechanikai búgását (ami hangszóróban nem szokott búgást okozni), az azt jelenti, hogy a hajszárító tetemes módon megemelte annak a fázisnak a DC szintjét. A DC probléma kezelésére nem az előbb említett LC szűrő alkalmas, hanem a 4diódás diódás DC blokkoló. Vannak olyan esetek, amikor a 4 dióda is kevés, 2x4dióda, dupla DC blokkoló kellhet sorban egymás után, hogy ne búgjon a toroid trafó. EI lemezelt trafók DC-re nem szoktak búgni, ha igen, akkor az nagyon silány.
Nem tudom, tettél-e már olyan próbát, hogy 10-20percre teljesen áramtalanítod az okosotthon vezérlőt, nem kapcsolsz be hajszárítót, és egyéb más nagy fogyasztót a lakásban. Akkor figyeld a trafó búgást és a hangszóró búgást. Ha ezzel megszűnik vagy csökken a problémád, akkor egyenkénti visszakapcsolásokkal megtudod, melyek azok a fogyasztók amik a hifire ezt a zavart kibocsájtják.
De van még egy zavar keletkezési mód, mégpedig az áramhurok. Bizony az nem csupán a 230V-os hálózat védővezetőjén tud zajt, brumit bevinni a hangszóróba. Arra sem a DC blokkoló, sem az LC szűrő nincs hatással. Azonban az is képes zajt fogadni pl a hajszárító irányából. Gtomi fórumtárs is áramhurokkal küzd, vagy küzdött.