Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hálózati szűrők

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 694

Re: Hálózati szűrők

Hozzászólás Szerző: GTomi »

ZolaBA írta:
2025.11.11., kedd 08:53
GTomi írta:
2025.11.10., hétf. 10:39
a Brio pedig egy Rega erősítő
További jel a földelésre ha nincs meg a kettős szigetelés négyzet a négyzetben piktogram a készüléken.

De ez a jel meg van.

Kérdésem még annyi lenne, (aztán szerintem én ezzel már nem foglalkoznék egy darabig, csak "extrém" esetben), hogy az viszont teljesen normális, ha most meg pár napja egyáltalán nem jelentkeznek a "tünetek" több órai használat alatt?
Rega Brio - CA DacMagic 200M + TMP táp - PC/Audirvana - Revox B226 - Hivox 3 utas zárt monitor
HiDiamond D3 hfkábel - HiDiamond D3 rca - IsoTek Premier/Initium/Hivox tápkábelek - Oyaide Neo usb a-b - QED QE6200 koax - Audioquest Forest RJ/E Ethernet - ifi LAN iSilencer

Deenoo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 38

Hozzászólás Szerző: Deenoo »

GTomi írta:
2025.11.12., szer. 18:05
mishow írta:
2025.11.12., szer. 09:12
GTomi írta:
2025.11.11., kedd 22:01
Érdekes volt, hogy megint lett búgás, aztán ez eltartott pár percig, gondoltam nekikezdek kikapcsolni, meg kihúzni ezt azt, hogy mi okozhatta, de aztán megszűnt.
Ez eléggé fura, külső okra utal. Itthon egyszer egy Vention CAT8 lan kábel csinálta, a router és a TV között. A TV optikával ment a dacba, és ugyanoda ment a streamer koaxon + a streamer is ugyanarra a routerre csatlakozott egy Supra CAT8 lan kábellel. Nekem az erősítő phono fokozata lett brummos, hallgathatatlanul erősen. gondolkodik.gif
Mivel a Vention kábel volt az új elem a rendszerben, így adta magát, hogy onnan jön a zavar, még ha nem is volt nagyon érthető. Kicseréltem egy noname cat6 lan kábelre, és megszűnt a brumi. Ja, és a Vention a rendszer más pontján nem csinált semmi gondot, csak a TV-be kötve.
Nem kizárt, hogy valamelyik lan kábeled, vagy a hdmi csinálja, ezeket próbaképp egyesével lecserélném, és egyetértve egy korábbi hozzászólóval, a TV körül kezdeném a keresést. Bármilyen olcsó kábel megteszi, ami a fiókban van, mert a csere a lényeg.
Vannak furcsaságok, tény :) van amikor semmi zaj nincs a hangfalakból, van amikor nagyon-nagyon halk búgás, aztán a hangos búgás, ami vagy megszűnik magától, vagy ha valamit éppen kiiktattam a rendszerből.

Igazából az bosszant, hogy a Rega Io-val vagy az amp4you-val semmi, mikor visszakötöttem utóbbit is próbaképpen.

3 komponens változott: hangfalkábel, illetve a cd-nél egy új koax, valamint az erősítő utoljára, és utóbbi cserénél jött elő ez az anomália.

Lehet kellene egy sámán, aki megtisztítja a házat :)
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Van három egyéb elektronikai eszközöm is, ami a napokban elkezdte megadni magát, vagy legalábbis hibajelzéseket küld...
Valyon egy szünetmentes táp megoldás lehet? Amennyiben tudnál kölcsön kérni valakitől kipróbálásra.
Annak -elvileg- állandó a kimeneti feszültsége.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5271

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Skipper írta:
2025.11.12., szer. 10:03
fülelek írta:
2024.05.25., szomb. 21:30
A dc leválasztó csak akkor működik, ha a toroid (vagy egyéb trafó) időnként erősebben búg, mint alaphelyzetben. De az alaphelyzetben levő esetleges búgást már nem tudja csökkenteni. Nem egy graetz kell hozzá, hanem 2db 35 amperes, és 4db 4700uF/16V elko, valamint egy 100nFX2 kondenzátor és egy 240kOhm/2W ellenállás. Ha a fogyasztó folyamatosan nagyobb teljesítményt vesz fel, mint 500W, akkor hűteni is kell az egyenirányító hidakat, mert hűtés nélkül csak 2A-rel terhelhetők, hiába van ráírva 35A.
Szia Zoli!
Trafózúgási problémám van, s én is kísérleteztem már több mindennel: leválasztó trafó, Taga DC-100 DC blokker, másik fázisba dugni a végerősítőt próbából (itt volt némi javulás), de egyik sem jelentett megoldást.
A feszültség 233-245 V között ingadozik a 2. fázisban, ahova a hifi áramkör jelenleg be van kötve.
2 éve költöztünk el, s azóta sokkal markánsabb a hifi eszközök trafóinak búgása/zúgása (a hangszórók néma csendben vannak), pedig külön áramkört építettünk ki külön kismegszakítóval a villamos szekrényből.
Mióta lecseréltem a végfokomat egy 1991-es Naim NAP250-esre, már a hallgatási pozícióból is egyértelműen hallható a búgás (az előző Heed Nexus S100 csak 2 másodpercig búgott bekapcsolás után). Mind az előfok, mind a forráskészülék is búg közelről, de távolodva ez már nem hallható.
Van esetleg ötleted ennek megszüntetésére? Vagy tanuljak meg ezzel együttélni :)

Köszi,
Gábor
Ha folyamatosan búg, nincs mit tenni, más cucc kell, a 245V meg végképp nagyon sok, az akár egyéb meghibásodáshoz is vezethet. A trafócsere necces, mert senki sem vállal búgás garanciát trafóra 245V esetén.

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

mishow írta:
2025.11.12., szer. 09:12
GTomi írta:
Érdekes volt, hogy megint lett búgás, aztán ez eltartott pár percig, gondoltam nekikezdek kikapcsolni, meg kihúzni ezt azt, hogy mi okozhatta, de aztán megszűnt.
Ez eléggé fura, külső okra utal. Itthon egyszer egy Vention CAT8 lan kábel csinálta, a router és a TV között. A TV optikával ment a dacba, és ugyanoda ment a streamer koaxon + a streamer is ugyanarra a routerre csatlakozott egy Supra CAT8 lan kábellel. Nekem az erősítő phono fokozata lett brummos, hallgathatatlanul erősen. gondolkodik.gif
Mivel a Vention kábel volt az új elem a rendszerben, így adta magát, hogy onnan jön a zavar, még ha nem is volt nagyon érthető. Kicseréltem egy noname cat6 lan kábelre, és megszűnt a brumi. Ja, és a Vention a rendszer más pontján nem csinált semmi gondot, csak a TV-be kötve.
Nem kizárt, hogy valamelyik lan kábeled, vagy a hdmi csinálja, ezeket próbaképp egyesével lecserélném, és egyetértve egy korábbi hozzászólóval, a TV körül kezdeném a keresést. Bármilyen olcsó kábel megteszi, ami a fiókban van, mert a csere a lényeg.
Vannak furcsaságok, tény :) van amikor semmi zaj nincs a hangfalakból, van amikor nagyon-nagyon halk búgás, aztán a hangos búgás, ami vagy megszűnik magától, vagy ha valamit éppen kiiktattam a rendszerből.

Igazából az bosszant, hogy a Rega Io-val vagy az amp4you-val semmi, mikor visszakötöttem utóbbit is próbaképpen.

3 komponens változott: hangfalkábel, illetve a cd-nél egy új koax, valamint az erősítő utoljára, és utóbbi cserénél jött elő ez az anomália.

Lehet kellene egy sámán, aki megtisztítja a házat :)
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Van három egyéb elektronikai eszközöm is, ami a napokban elkezdte megadni magát, vagy legalábbis hibajelzéseket küld...
Rega Brio - CA DacMagic 200M + TMP táp - PC/Audirvana - Revox B226 - Hivox 3 utas zárt monitor
HiDiamond D3 hfkábel - HiDiamond D3 rca - IsoTek Premier/Initium/Hivox tápkábelek - Oyaide Neo usb a-b - QED QE6200 koax - Audioquest Forest RJ/E Ethernet - ifi LAN iSilencer

Skipper
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 11

Hozzászólás Szerző: Skipper »

fülelek írta:
2024.05.25., szomb. 21:30
A dc leválasztó csak akkor működik, ha a toroid (vagy egyéb trafó) időnként erősebben búg, mint alaphelyzetben. De az alaphelyzetben levő esetleges búgást már nem tudja csökkenteni. Nem egy graetz kell hozzá, hanem 2db 35 amperes, és 4db 4700uF/16V elko, valamint egy 100nFX2 kondenzátor és egy 240kOhm/2W ellenállás. Ha a fogyasztó folyamatosan nagyobb teljesítményt vesz fel, mint 500W, akkor hűteni is kell az egyenirányító hidakat, mert hűtés nélkül csak 2A-rel terhelhetők, hiába van ráírva 35A.
Szia Zoli!
Trafózúgási problémám van, s én is kísérleteztem már több mindennel: leválasztó trafó, Taga DC-100 DC blokker, másik fázisba dugni a végerősítőt próbából (itt volt némi javulás), de egyik sem jelentett megoldást.
A feszültség 233-245 V között ingadozik a 2. fázisban, ahova a hifi áramkör jelenleg be van kötve.
2 éve költöztünk el, s azóta sokkal markánsabb a hifi eszközök trafóinak búgása/zúgása (a hangszórók néma csendben vannak), pedig külön áramkört építettünk ki külön kismegszakítóval a villamos szekrényből.
Mióta lecseréltem a végfokomat egy 1991-es Naim NAP250-esre, már a hallgatási pozícióból is egyértelműen hallható a búgás (az előző Heed Nexus S100 csak 2 másodpercig búgott bekapcsolás után). Mind az előfok, mind a forráskészülék is búg közelről, de távolodva ez már nem hallható.
Van esetleg ötleted ennek megszüntetésére? Vagy tanuljak meg ezzel együttélni :)

Köszi,
Gábor

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2582

Hozzászólás Szerző: mishow »

GTomi írta:

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

ZolaBA írta:
GTomi írta:
A neten elérhető képek alapján van olyan Brio ami földelt és akkor ez lehet a hurok másik vége.
Egyszerű ellenőrizni, húzd ki a tápkábelt és nézd meg 2 vagy 3 érnitkező látszik a Brio IEC aljzatán. Ha kettő akkor tuti nem földelt, ha három akkor lehet földelt, de nem biztos. További jel a földelésre ha nincs meg a kettős szigetelés négyzet a négyzetben piktogram a készüléken.

Ha valóban földelt az szívás. Csak te vállalhatod a felelősséget, hogy bekötöd-e valamelyik eszközt földelés nélkül. Ennek minimum feltétele az életvédelmi relé megléte ("fi relé").
Egy Fórumtárs rám írt :smile53: , hogy egy galvanikus leválasztót odaad, nála bevált, próbáljam ki, lesz-e hatása nálam is, de csak jövő héten jutok hozzá és tudom kipróbálni.

A Regáimnál két érintkező van, ha minden igaz és jó tájékozódtam (nem értek hozzá), osztott földelésű

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3553

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

ZolaBA írta:

Ha valóban földelt az szívás. Csak te vállalhatod a felelősséget, hogy bekötöd-e valamelyik eszközt földelés nélkül. Ennek minimum feltétele az életvédelmi relé megléte ("fi relé").
Mielőtt veszélyes butaságra biztatnánk fórumtársakat, az AVK/FI relé csak akkor tud védeni, ha valami hiba okán áram folyik PE/föld felé. Ha lekötjük az egyébként PE vezetővel is védett készülékről a földelő vezetéket, akkor is leoldhat az AVK 30mA vagy nagyobb áram folyik föld felé pl a kézzel fémrészhez érve. Azonban emberi testen 5mA feletti áram lehet halálos is akkor ha szíven áthalad és izomgörccsel is társul.
Azzal hogy PE vezető nélkül táplálunk 230V/50Hz feszültséggel egy nem kettős szigetelésű készüléket, ettől nem lesz kettős szigetelésű, sőt.

ZolaBA
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1754

Hozzászólás Szerző: ZolaBA »

GTomi írta:
A neten elérhető képek alapján van olyan Brio ami földelt és akkor ez lehet a hurok másik vége.
Egyszerű ellenőrizni, húzd ki a tápkábelt és nézd meg 2 vagy 3 érnitkező látszik a Brio IEC aljzatán. Ha kettő akkor tuti nem földelt, ha három akkor lehet földelt, de nem biztos. További jel a földelésre ha nincs meg a kettős szigetelés négyzet a négyzetben piktogram a készüléken.

Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!

YvsMad
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 344

Hozzászólás Szerző: YvsMad »

Valahol mégis bekerül egy másik árnyékolás a rendszeredbe (kábelmodem?) ami nem földpotenciálon van. Ezt kell megkeresni és galvanikusan leválasztani a rendszer többi elemétől.
TV: LG OLED55G23, BDR: Panasonic DMR-BCT730, BDP+DVD-A/V+SACD: Pioneer BDP-450
CD: Marantz CD6006, AVR: Pioneer SC-LX59-K
Front: Monitor Audio Silver RX6, Silver RX Centre, Silver RXFX, Sub: KEF Q400b.

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

istvan01 írta:
2025.11.10., hétf. 09:38
GTomi írta:
2025.11.09., vas. 21:06
Nem tudom, hogy hol tegyem fel a kérdésem,
A földhurok akkor alakul ki villamosan egymással összekötött készülékek "hálózatában" ha nem valósul meg a föld/PE csillag szétosztása. Ez nem csupán a PE vezetőre vonatkozik, hanem a GND és árnyékolás hálózatára is. Ezt neked kell a felrajzolnod hogy is néz ki. Az előbbi felsorolásból mi nem láthatjuk.

Van azonban olyan is, hogy nem teljesül 100%-ban a csillag kötés a három ebben szerepet játszó potenciáloknál és még sincs hallható hatása. Pl azért sem, mert földhurok egy olyan antenna, ami a környezetben valami berendezésnek a EM sugárzása. Tehát ez a brumi sem állandó emiatt.

Aztán vannak a földhurokra alapból érzékenyebb (gyengébb) konstrukciók. Esetben ez látszik fő hatásnak
Azt nem tudom mi ez a Brio (kellene tudnom?) de a brumi képzésben az lesz a főszereplő.

Az egy jó módszer a felderítésre, hogy egyenként bontani kell a kapcsolatokat akkor, amikor éppen szól a medve. Aminél határozottan megszűnik a brumm, akkor abban a kapcsolatban záródik a hurok.
Említetted a ferritet az Ethernet kábelre, meg a zavarszűrőkkel kísérletet, hogy azzal talán megszűnik a brumm. Ezek azért nem hatnak erre, mert a földhurokban az 50Hz és pár felharmonikusa 100-300Hz-ig gerjeszt. Erre az alacsony frekvenciákra nem létezik hatékony passzív zavarszűrő.
Két dologgal tud javulni, csökkenni a brumm. A hurok kör galvanikus megszakításával. Ha ezt mégsem lehet kivitelezni, akkor az is segít, ha egy megfelelő méretű ellenállással növelni kell a hurok ellenállását. A földhurkok általában max 0,5ohm DC ellenállásúak, amit 10-15ohm beiktatással növelve, megszűnik a földhurok gerjedés/antenna hatása.

Ez egy folyamatos búgás ilyenkor, nem egyszeri brumm, a Brio pedig egy Rega erősítő
( Copilot gyűjtése alapján ezt írja:

"A Brio audiofil szintű bemeneti fokozata nemcsak a zenét, hanem a rendszerben lévő elektromos zajokat is felerősíti.
Ezért fordulhat elő, hogy ugyanazzal a rendszerrel az IO nem mutatott zajt, de a Brio igen.

A Brio nagyobb dinamikát és részletességet kínál, de emiatt érzékenyebb a bemeneti zajokra.
Több fórumon és tesztben is említik, hogy a Brio „meghallja” azt is, amit az IO nem" )

Korábbi két erősítőmnél szintén nem volt és semmi problémám nem volt velük.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

GTomi írta:
2025.11.09., vas. 21:06
Nem tudom, hogy hol tegyem fel a kérdésem,
A földhurok akkor alakul ki villamosan egymással összekötött készülékek "hálózatában" ha nem valósul meg a föld/PE csillag szétosztása. Ez nem csupán a PE vezetőre vonatkozik, hanem a GND és árnyékolás hálózatára is. Ezt neked kell a felrajzolnod hogy is néz ki. Az előbbi felsorolásból mi nem láthatjuk.

Van azonban olyan is, hogy nem teljesül 100%-ban a csillag kötés a három ebben szerepet játszó potenciáloknál és még sincs hallható hatása. Pl azért sem, mert földhurok egy olyan antenna, ami a környezetben valami berendezésnek a EM sugárzása. Tehát ez a brumi sem állandó emiatt.

Aztán vannak a földhurokra alapból érzékenyebb (gyengébb) konstrukciók. Esetben ez látszik fő hatásnak
Azt nem tudom mi ez a Brio (kellene tudnom?) de a brumi képzésben az lesz a főszereplő.

Az egy jó módszer a felderítésre, hogy egyenként bontani kell a kapcsolatokat akkor, amikor éppen szól a medve. Aminél határozottan megszűnik a brumm, akkor abban a kapcsolatban záródik a hurok.
Említetted a ferritet az Ethernet kábelre, meg a zavarszűrőkkel kísérletet, hogy azzal talán megszűnik a brumm. Ezek azért nem hatnak erre, mert a földhurokban az 50Hz és pár felharmonikusa 100-300Hz-ig gerjeszt. Erre az alacsony frekvenciákra nem létezik hatékony passzív zavarszűrő.
Két dologgal tud javulni, csökkenni a brumm. A hurok kör galvanikus megszakításával. Ha ezt mégsem lehet kivitelezni, akkor az is segít, ha egy megfelelő méretű ellenállással növelni kell a hurok ellenállását. A földhurkok általában max 0,5ohm DC ellenállásúak, amit 10-15ohm beiktatással növelve, megszűnik a földhurok gerjedés/antenna hatása.

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

YvsMad írta:
2025.11.09., vas. 22:05
Ez a földhurok definíció szerinti esete.
Van egy PC-d, ami földelt konnetorhoz csatlakozik és van egy tévéd, aminek az antennakábel árnyékolása nem földpotenciálon van, akár 120 V is lehet közöttük a potenciálkülönbség. Az antennakábel végére kell tenni egy kis galvanikus leválasztót, ami megszakítja a földhurkot. Csak egy példa, sokfélét lehet kapni: https://bolt.sat.hu/fldhurok_levlaszt_i ... irect_link
A tv nincs csatlakoztatva antenna, se tv box, egyedül egy Dune és a zenére használt pc van hozzákötve, hdmi-vel.

Közben olvasok ilyenekről, hogy rca vagy usb leválasztó, ami megszüntetheti esetleg. Igazából tanácstalan vagyok ebben.

Földhurok megszűntetésére milyen más módszerek vannak? (Közben persze azért olvasgatok utána)

Ugye azért érdekes a dolog, mert előtte ez sose volt, ahogy lejjebb írtam.

YvsMad
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 344

Hozzászólás Szerző: YvsMad »

Ez a földhurok definíció szerinti esete.
Van egy PC-d, ami földelt konnetorhoz csatlakozik és van egy tévéd, aminek az antennakábel árnyékolása nem földpotenciálon van, akár 120 V is lehet közöttük a potenciálkülönbség. Az antennakábel végére kell tenni egy kis galvanikus leválasztót, ami megszakítja a földhurkot. Csak egy példa, sokfélét lehet kapni: https://bolt.sat.hu/fldhurok_levlaszt_i ... irect_link
TV: LG OLED55G23, BDR: Panasonic DMR-BCT730, BDP+DVD-A/V+SACD: Pioneer BDP-450
CD: Marantz CD6006, AVR: Pioneer SC-LX59-K
Front: Monitor Audio Silver RX6, Silver RX Centre, Silver RXFX, Sub: KEF Q400b.

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

Nem tudom, hogy hol tegyem fel a kérdésem, de talán ez van hozzá témában talán a legközelebb:

Múlt héten vásároltam egy Brio-t, tök jó minden, aztán egyszercsak elkezdett búgni, hangfalon keresztül hallani, hangerő hiába le, továbbra is megvan a búgás: dac le, dac tápja le, cd lejátszó kihúzva, nem szűnik.

Aztán lekapcsoltam torrenthez használt pc-m, azonnal megszűnik a búgás.

Utána olvasok, a Brio-k amúgy érzékenyek lehetnek a földhurokra, az elektromágneses interferenciákra.

Oks, akkor ferrit fel a torrent ethernetre is, bemenetnél, kimenetnél, az audióra használt pc-nél külön hálózati zajszűrő.

A cd, a dac, a zenei pc és az erősítő egy Hivox alces 4-ben, a többi máshonnan a tv, torrent pc, router, sima elosztón keresztül, másik dugaljról.

Most megint "jött" a búgás, egyenletes, kikapcsolok, kihúzok mindent, routert is, stb semmi változás, a végén csak a zenére használt pc maradt, azt lekapcsoltam, majd kikapcsolása után pár pillanattal megszűnt a búgás...

Mitől lehet ez, mi okozhatja, hogy most meg másik gép, miközben van rajta egy zajszűrő az etherneten?

Ezt előtte az IO-val és a Hivox erősítővel nem csinálta.

Jut eszembe: tegnap 6 órán keresztül hallgattam zenét, pc-ről szólt a zene és semmi.

gabo01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 437

Hozzászólás Szerző: gabo01 »

istvan01 írta:
2025.10.29., szer. 21:33
gabo01 írta:
2025.10.29., szer. 20:14
Bekötöttem egy szünetmentes tápegységet a végfok elé próbára. A trafóbúgás nem szűnt meg, a hangszórókból jövő hangok viszont változtak. Egy nagyon halk zúgás hallatszik akkor is a hangszórókból amikor nincs felkapcsolva lámpa és folyamatosan hangosodik minél több lámpa kerül felkapcsolásra. Viszont így a szünetmentessel elértem azt, hogy akárhány lámpát kapcsolok is fel nem erősödik a zaj.
Egyébként az alapzaj annyira halk, hogy rá kell tapasztani az ember fülét a hangfalra, hogy hallja. A lényeg az, hogy a jelenlegi állapottal már tudnék együtt élni.
Ezt a hatást milyen szűrővel érhetném el? A lent linkeltek valamelyike jó lehet erre a célra mégha nem is való egyesek szerint hifi láncba?
Szünetmentes tápegység??
Ezt megint barkóbáztatni szeretnéd?
Szünetmentes üzemmód is van többféle. A legegyszerűbb az, amikor a szünetmentes csak akkor vált aksiról inverter üzemmódra, amikor nem kap hálózatból áramot, ezzel olyan mintha ott se lenne. Ha viszont nem kap hálózatból áramot, akkor kiadja a kvázi szinusz feszültséget, ami gyalázatos.
Aztán vannak a kifinomultabb szünetmentes módok komolyabb készülékekkel....

Másik és fontosabb mint a szünetmentes próba. Ha a jellemző fő villamos zajkeltő a lakásodban van, akkor ahhoz, az elé és/vagy lámpák felé kell szűrőket beiktatni, amiknek nem kell hifi minőségűnek lenni. Ha ez kész, akkor érdemes tovább ügyeskedni az erre érzékeny végfokodnál.
Azon is érdemes elkondolkozni, melyik fontosabb neked? Okos világítás vagy jó hang a hifinél. Mert így még sokat fogsz kínlódni, ideális olcsó megoldást nem fogsz találni.
Mint már írtam lentebb az okosvezérlés nem fontos nem fontos kérdés. Anélkül jelenleg nem működne egy csomó dolog a házban pl. fűtés/hűtés, árnyékolás, szellőzés. Annyira meg nem vagyok elvetemült, hogy sötét és hideg szobában mozizzak!
A szünetmentes csak egy ingyenes próba volt, hogy változik-e valami. Senkit nem szeretnék barkóbáztatni.
Sztereó: Lumin T3, audio-gd Master-10, Marten Django XL, Siltech SPX-800,  Siltech Ruby Hill G5,  HT ac-10,Tara Labs RSC Prime, vdH The Air, 
Mozi:PC, JVC DLA-X7900BE, Screenline Othello 244x137, Denon AVC-X4800H +Master-10+Lexicon RX7, Marten+XTZ Divine 100.33 center, SF Wall Domus,Arendal 1961 1V,

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

gabo01 írta:
2025.10.29., szer. 20:14
Bekötöttem egy szünetmentes tápegységet a végfok elé próbára. A trafóbúgás nem szűnt meg, a hangszórókból jövő hangok viszont változtak. Egy nagyon halk zúgás hallatszik akkor is a hangszórókból amikor nincs felkapcsolva lámpa és folyamatosan hangosodik minél több lámpa kerül felkapcsolásra. Viszont így a szünetmentessel elértem azt, hogy akárhány lámpát kapcsolok is fel nem erősödik a zaj.
Egyébként az alapzaj annyira halk, hogy rá kell tapasztani az ember fülét a hangfalra, hogy hallja. A lényeg az, hogy a jelenlegi állapottal már tudnék együtt élni.
Ezt a hatást milyen szűrővel érhetném el? A lent linkeltek valamelyike jó lehet erre a célra mégha nem is való egyesek szerint hifi láncba?
Szünetmentes tápegység??
Ezt megint barkóbáztatni szeretnéd?
Szünetmentes üzemmód is van többféle. A legegyszerűbb az, amikor a szünetmentes csak akkor vált aksiról inverter üzemmódra, amikor nem kap hálózatból áramot, ezzel olyan mintha ott se lenne. Ha viszont nem kap hálózatból áramot, akkor kiadja a kvázi szinusz feszültséget, ami gyalázatos.
Aztán vannak a kifinomultabb szünetmentes módok komolyabb készülékekkel....

Másik és fontosabb mint a szünetmentes próba. Ha a jellemző fő villamos zajkeltő a lakásodban van, akkor ahhoz, az elé és/vagy lámpák felé kell szűrőket beiktatni, amiknek nem kell hifi minőségűnek lenni. Ha ez kész, akkor érdemes tovább ügyeskedni az erre érzékeny végfokodnál.
Azon is érdemes elkondolkozni, melyik fontosabb neked? Okos világítás vagy jó hang a hifinél. Mert így még sokat fogsz kínlódni, ideális olcsó megoldást nem fogsz találni.

gabo01
V.I.P.
V.I.P.

Sztereó: Lumin T3, audio-gd Master-10, Marten Django XL, Siltech SPX-800,  Siltech Ruby Hill G5,  HT ac-10,Tara Labs RSC Prime, vdH The Air, 
Mozi:PC, JVC DLA-X7900BE, Screenline Othello 244x137, Denon AVC-X4800H +Master-10+Lexicon RX7, Marten+XTZ Divine 100.33 center, SF Wall Domus,Arendal 1961 1V,

teddysnow
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 41

Hozzászólás Szerző: teddysnow »

gabo01 írta:
2025.10.29., szer. 10:11

A trafók is búgnak egy kicsit de hallgatási távolságból már nem zavaró! Ezt okozhatja DC is ha jól tudom?!
Ami zavaróbb az a hangszórókból jövő sípolás/zúgás ha a házban a loxone-ra kötött ledek valamelyike világít. Minél több világít annál zavaróbb a hang. :rolleyes:
Igen, a trafó búgás lehet DC. A hangszóróból jövő sípolás többnyire rádió frekvenciás jellegű. Nekem a klímám sípol bele az erősítőbe, ha a jelkábel forrás felöli vége nincs csatlakoztatva, szabadon lóg.

gabo01
V.I.P.
V.I.P.

teddysnow írta:
2025.10.29., szer. 09:59
gabo01 írta:
2025.10.28., kedd 17:24
Szerencsére a sztereó részben nincsenek ezek a zavaró búgások csak a mozi végfok érzékeny rájuk! Tehát ha megoldható nem az egész rendszer elé tennék ilyet csak a 7 csatornás végfok elé! A mozi hangot talán nem tenné tönkre?! gondolkodik.gif
Ha maga a trafó búg az erősítő dobozán belül, akkor első körben, próbaképp az oldalára fordítanám. Egyikre, meghallgatni, másikra, meghallgatni, hogy úgy is búg-e. Lehet, hogy a trafót tartó gumi vagy akármi fáradt el. Mert ha találsz olyan pózt, ahol nem búg, akkor nagy valószínűséggel csak a rögzítő csavarjait kell meghúzni, vagy a valami gumit a trafó rögzítései alá tenni.

A szűrők nem hatásosak trafó búgás ellen, nem arra valók.
A trafók is búgnak egy kicsit de hallgatási távolságból már nem zavaró! Ezt okozhatja DC is ha jól tudom?!
Ami zavaróbb az a hangszórókból jövő sípolás/zúgás ha a házban a loxone-ra kötött ledek valamelyike világít. Minél több világít annál zavaróbb a hang. :rolleyes:

teddysnow
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

gabo01 írta:
2025.10.28., kedd 17:24
Szerencsére a sztereó részben nincsenek ezek a zavaró búgások csak a mozi végfok érzékeny rájuk! Tehát ha megoldható nem az egész rendszer elé tennék ilyet csak a 7 csatornás végfok elé! A mozi hangot talán nem tenné tönkre?! gondolkodik.gif
Ha maga a trafó búg az erősítő dobozán belül, akkor első körben, próbaképp az oldalára fordítanám. Egyikre, meghallgatni, másikra, meghallgatni, hogy úgy is búg-e. Lehet, hogy a trafót tartó gumi vagy akármi fáradt el. Mert ha találsz olyan pózt, ahol nem búg, akkor nagy valószínűséggel csak a rögzítő csavarjait kell meghúzni, vagy a valami gumit a trafó rögzítései alá tenni.

A szűrők nem hatásosak trafó búgás ellen, nem arra valók.

gabo01
V.I.P.
V.I.P.

teddysnow írta:
2025.10.28., kedd 09:58
gabo01 írta:
2025.10.24., pén. 07:23
fülelek írta:
2025.10.23., csüt. 21:28
Egyik sem való audio berendezések elé, kidobott pénz.
És tudsz esetleg olyat mondani ami igen?
Ezek a szűrők a HiFi világ egyik legellentmondásos eszközei. Ilyenek szűrők vannak gyárilag beépítve a legtöbb HiFi eszközbe és ilyenek vannak a szűrős elosztókban is. Valakinek bejön a szűrős hang valakinek nem, van hogy a hangkép része a "szűrt" hang.

teddysnow
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

gabo01 írta:
2025.10.24., pén. 07:23
fülelek írta:
Ezek a szűrők a HiFi világ egyik legellentmondásos eszközei. Ilyenek szűrők vannak gyárilag beépítve a legtöbb HiFi eszközbe és ilyenek vannak a szűrős elosztókban is. Valakinek bejön a szűrős hang valakinek nem, van hogy a hangkép része a "szűrt" hang.

vidor2009
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 392

Hozzászólás Szerző: vidor2009 »

T. Fórumtársak! Bekerült a rendszerembe egy Audioqiest Niagara 1200- es elosztó. Kicsit féltem,mert mindig azt írják,hogy ezek az aktív,passzív kütyük rontják a dinamikát.Hát ez nem,sőt! Jobb lett a dinamika,a tér és a hangok sokkal jobban leválnak,holografikusan eloszlanak a térben.Zseniális!!!

gabo01
V.I.P.
V.I.P.

fülelek írta:

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”