Robici írta: ↑2025.11.07., pén. 09:15
Mennyire általános az, hogy egy hifit életvitelszerűen rendszeresen és elé leülve többen hallgatnak?
Remek kérdés
Egyáltalán mekkora tér kell ahhoz, hogy a sweet-spot már ne csak egy emberes legyen?
A szuterén projekthez hozzászólva...
#1) szuterén
Szóval ismerős a szuterén cipő, nekem is szuterénban van az irodám. Az első rendszerem itt próbáltam összerakni. Eleinte az volt a cél, hogy valami "teljes helyiséges", foteles zenehallható pozíció legyen. Próbálkoztam az akusztika fejlesztésén házi ill. kevésbé fájdalmas módszerekkel, pl. diy panelok, könyvek, szőnyeg, stb. stb. de be kell látni, hogy a beton az beton.
Biztosan lehet jobb eredményt elérni egy komplett tervezés-szétverés-átépítés projekttel, ahol teljes kőzetgyapot falburkolás 10-20 centi, meg persze gipszkarton előtét és egyebek (hogy meg se dögöljön a hang) ehhez nem volt lelkierőm, mert elköltenei százezreket úgy, hogy biztosra veheted nem lesz tökéletes elég savanyú. Ehelyett maradt itt az irodában a közeltéri lehallgatás, másfél méteres háromszög alakban, szinte a helyiség közepén a dolgozó asztalnál... Spoiler: használom? nem. Na jó, néha.
#2) nappali
Minekután beláttam, hogy a szuterén akusztika kevés, plusz életviteli szempontból sem tökéletes, rámentem a nappalira. Persze ez remek lehetőség, hiszen lehet venni mindenből új cuccot

A nappali eleve házimozira berendezett, tehát adott volt a sweet-spot, illetve akusztikailag is sokkal jobb. Szóval bekerült a házimozi mellé párhuzamosan egy sztereo rendszer, ami tulajdonképpen tök jó és jól is szól. Spoiler: használom? alig

ugyanis leülve a nappaliba villámgyorsan az ember rákattan inkább valami filmre... a zene inkább csak háttér ha kell. Ritka a célzott/tudatos zene hallgatás.
#3) kerti szaletli
Tökéletes alkalom volt az újabb hifis pénzköltésre a szaletli építés

Szóval bekerült ide is egy rendszer. Sőt, tv-t is tettem ki, így a nappaliból ismert zene vs. film konkurencia itt is meg van. Ami az akusztikát illeti... szerintem/számomra a szabad tér verhetetlen... Erős a tippem, hogy ennek köszönhető, hogy a legtöbb zenét idén kint hallgattam az udvaron.
Ha a rendszerek minőségét kellene sorba tenni, akkor nappali > iroda > szaletli, és mégis a "legrosszabbat" hallgatom főleg. Miért? Főleg valószínű az életvitel, mert logikusan nem fogok nyári este egy pincében egyedül ülve zenét hallgatni, mikor süthetem a kertben is a szalonnát, családdal, miközben még a sweet-spot is meg van a rostlap mellett

(=okos tervezés). De biztosra veszem az akusztika hatását is, kint egyszerűen szellősebb, vidámabb, könnyedebb, jobban szerethető.
Összefoglalva 'bölcseletnek', szerintem és saját példám alapján célszerűbb a hifit igazítani az életvitelhez, mint az életvitelt a hifihez

Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!