Kinek?
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11101
- Kapcsolat:
Re: Kábelezzünk
x-edik reakció megy már (ismét mester által bedobott gumicsontra)
"kétféle képen lehet fejleszteni jó hangzásra, vagy szép külsőre. A kettő egyszerre nemigen megy."
Ebből bizony az is lejön, egyik kimenetel az, hogy egy kábel minél rondább, annál jobb lehet.
Tegye már fel a kezét az, aki fel tudja sorolni, mik a kábel esztétikai tulajdonságai?
Ha ezt sikerül összeállítani, azok között mennyi a csilivili effektus, mennyi az elvárható műszaki, minőségi, praktikusságra utaló jellemző? Vagy éppen ezek hiányára mutató megjelenés?
"kétféle képen lehet fejleszteni jó hangzásra, vagy szép külsőre. A kettő egyszerre nemigen megy."
Ebből bizony az is lejön, egyik kimenetel az, hogy egy kábel minél rondább, annál jobb lehet.
Tegye már fel a kezét az, aki fel tudja sorolni, mik a kábel esztétikai tulajdonságai?
Ha ezt sikerül összeállítani, azok között mennyi a csilivili effektus, mennyi az elvárható műszaki, minőségi, praktikusságra utaló jellemző? Vagy éppen ezek hiányára mutató megjelenés?
- arzachel
- V.I.P.

- Értékelés: 756
Re: Általában a hifiről
Namost képzeld el hogy ha eredeti angol Memera kismegszakítót kellett volna beépítenie.xilop írta: ↑2025.11.02., vas. 15:33Villanyszerelő ismerőssel cseréltettem a kismegszakítót olvadóbiztosítékisra, már itt rázta a fejét, hogy nem érti minek, előtte beszéltem neki a szén hangfal és összekötőkábeleimről, szerinte ezek nem alkalmasak hifi jelátvitelre, de amikor odaültettem a cucc elé az ámulatból a bámulatba esett, azóta is azt emlegeti.
Szakember szemmel lehetetlen és indokolatlan, de mégis működik.
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft
LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28
- Voyager
- V.I.P.

- Értékelés: 2120
Ez a kijelentés véleményként értelmezhető, nem technikai tényként. Esztétikai és akusztikai optimalizálás elvileg nem zárják ki egymást, de kompromisszum gyakran szükséges.
Szerintem a prémium kategóriában a kábelvastagság nem pusztán dizájn, hanem része a konstrukciónak. A gond ott kezdődik, amikor egy kábel vizuálisan „hiend”, de a belső-külső felépítése egyszerű marketing.
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”
"Kábelt kétféle képpen lehet fejleszteni jó hangzásra, vagy szép külsőre."
Azért mert valami ronda - és gánya, Mekk-mesteri - még nem biztos hogy jó.
Azért mert valami ronda - és gánya, Mekk-mesteri - még nem biztos hogy jó.
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<
Villanyszerelő ismerőssel cseréltettem a kismegszakítót olvadóbiztosítékisra, már itt rázta a fejét, hogy nem érti minek, előtte beszéltem neki a szén hangfal és összekötőkábeleimről, szerinte ezek nem alkalmasak hifi jelátvitelre, de amikor odaültettem a cucc elé az ámulatból a bámulatba esett, azóta is azt emlegeti.PgSpa írta: ↑2025.10.31., pén. 12:11Ebben miért vagy annyira biztos? Mondom, nem vagyok elektromosságban járatos szakember, de a kapacitás, ellenállás, meg azok a mindenféle veszteség adatatok, amit megadtak, azok nem hatnak a jelre? Akkor minek adják meg? Dísznek?cables írta: ↑2025.10.31., pén. 11:47Igen, csak ezeknek a jellemzőknek nincs közük az audió rendszer hangjának minőségéhez.Luxor Audio írta: ↑2025.10.31., pén. 10:07
Tessék megnézni bármelyik nagy ipari kábelgyártó termékének adatlapját! Tele van egzakt, mérhető és bizonyítható paraméterrel! Itt egy példa.
E paraméterek méréstechnikai feltételei erősen szabványosítva vannak jó ideje. A teljesség igénye nélkül: IEC 60228, IEC 60811, IEC 60332, IEC 60754, EN 50395, EN 50396, ISO/IEC 11801
- sutemenyx
- Törzsgárda

- Értékelés: 2909
- Kapcsolat:
Idetévedtem, üdv mindenkinek! :)
Funk Firm LSD + Kiseki Purpleheart NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
http://saboaudio.eu
http://saboaudio.eu
- tunerman
- V.I.P.

- Értékelés: 2971
Korábban beìrtam, de úgy látom, hogy nem ment át teljes mértékben...softver nélkül a világ legdrágább hardvere semmit sem ér.
A rövid idézet nem csak a higend rendszereket esetlegesen (nem)vásárlókra vonatkozna, hanem mondjuk az aktuális kábelfaragókra is...
Az objektív méréseken kivül kinek milyen kontrollja van a zenei hangzás szubjektív megítéléséhez? Berendezések + LP, CD, R2R, Stream, stb. müsorforrások informális közlése?
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
Főképpen, hogy sem a jó hangnak (vagy a hangminőségnek), sem a szépségnek nincs mindenkire egyértelműen vonatkozó egyszerű definíciója.
Óóóóó..... Ez egy egy "egydimenziós" okoskodás. Szerintem. Kb ugyanúgy, mint a "vevőnek mindig igaza van" - a valós élet bonyolultabb ennél.cables írta: ↑2025.11.02., vas. 12:48Kábelt kétféle képpen lehet fejleszteni jó hangzásra, vagy szép külsőre. A kettő egyszerre nemigen megy.MrCollector írta: ↑2025.11.02., vas. 07:12
Tehát a nagy gyártók, egyetemet végzett és az általa emlegetett elméleteket szintén ismerő, mérnökei ezt még sem így gondolják. Pedig nekik, minden lehetőségük meg van arra, hogy a legjobb berendezésekkel tervezzenek, mérjenek, gyártsanak, olyan anyagok felhasználásával amiből csak szeretnének. Magyarul, az ő kábeleiknek mindenféle szempontból jónak kellene lenni. ....
Főképpen, hogy sem a jó hangnak (vagy a hangminőségnek), sem a szépségnek nincs mindenkire egyértelműen vonatkozó egyszerű definíciója.
- SoundMania
- V.I.P.

- Értékelés: 1279
Rudi, nem tudom, hogy ilyeneket miért kell bekajálni! Még az is lehet, hogy tudod milyen a jó dugó meg a szigetelés, meg a drót. De hogy neked ilyened nincs az biztos! Nem tudtál még olyan kábelt csinálni ami megérné a használtpiaci árát is akár. Nemhogy olyat amit egy jó (bár drága) kábel mellé lehetne tenni. Nem hiszem, hogy valaha összehallgattad vz-vel a kábeleid. Rájöttél volna hogy az számodra megközelíthetetlen hangzási szint!cables írta: ↑2025.11.02., vas. 12:48Itt van a nagy tévedés. A kábel gyárak fejlesztőinek olyan kábelt kell kitalálni, amit a vevők elfogadnak. Ha vevőket megkérdeznék, hogy milyen csatlakozó legyen a hangfal kábelen villa vagy Z-banán 10-ből 8 azt mondaná, hogy villa, mert az jóbban viszi az áramot. Ezért azt teszik rá. Ha megkérdeznék a vevőket, hogy hálózati kábel legyen árnyékolva, vagy sem, 10-ból 9 azt mondaná árnyékolják, mert az véd a zavarok ellen. Lesz rajta árnyékolás. És így tovább. Igaza van a gyártónak? Tökéletesen. A vevőkből él, amit ők várnak el a kábeltől, nekik azt kell prezentálni! Az más kérdés, hogy ezeket a vevő elvárásokat maguk a kábel gyárak generálják a reklám szövegeikkel és ezek az elvárások köszönő viszonyban sincsnek a jó hangzássalMrCollector írta: ↑2025.11.02., vas. 07:12
Tehát a nagy gyártók, egyetemet végzett és az általa emlegetett elméleteket szintén ismerő, mérnökei ezt még sem így gondolják. Pedig nekik, minden lehetőségük meg van arra, hogy a legjobb berendezésekkel tervezzenek, mérjenek, gyártsanak, olyan anyagok felhasználásával amiből csak szeretnének. Magyarul, az ő kábeleiknek mindenféle szempontból jónak kellene lenni. ....
Nemrég hallottam a RetroTech portálon egy videót: új kábel-család bemutatását. Valahogy úgy indult: A kábeleknek már a külsején látszik. hogy komoly anyagokból készültek, minőségi komponensekből lettek felépítve. Igen erről szól a gyári és a gyári kábeleket utánzó DIY kábelek koncepciója. De ez csak az alap, a kiindulás. Ezt még lehet fokozni nemesfémek vagy grafén huzalok és High-Tech szigetelő anyagok emlegetésével, ha drágább kábelről van szó.
Kábelt kétféle képpen lehet fejleszteni jó hangzásra, vagy szép külsőre. A kettő egyszerre nemigen megy.
- Alex_Aston
- V.I.P.

- Értékelés: 3650
Ez itt már megint egy bújtatott önmarketing.
Ezt lehet, nem itt kellene.
Amellett, hogy messze nem igaz.
Továbbá azt mindig elfelejted, hogy ezeknek a kábeleknek polcokon kell lenniük, ki kell bírni a cibálást hosszú éveken keresztül, akár több tucatnyi rendszerben, és még 15-20 év múlva is részben erről ítélik meg, hogy milyen. Meg kell felelni az érintésvédelmi szabványoknak, különböző előírásoknak, amik kötik a gyártókat.
De sebaj, ezek felesleges hülyeségek, mint tudjuk...
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Alex_Aston 2025.11.02., vas. 13:02-kor.
Csak a Marantz! :-D
Nemrég hallottam a RetroTech portálon egy videót: új kábel-család bemutatását. Valahogy úgy indult: A kábeleknek már a külsején látszik. hogy komoly anyagokból készültek, minőségi komponensekből lettek felépítve. Igen erről szól a gyári és a gyári kábeleket utánzó DIY kábelek koncepciója. De ez csak az alap, a kiindulás. Ezt még lehet fokozni nemesfémek vagy grafén huzalok és High-Tech szigetelő anyagok emlegetésével, ha drágább kábelről van szó.
Kábelt kétféle képpen lehet fejleszteni jó hangzásra, vagy szép külsőre. A kettő egyszerre nemigen megy.
Itt van a nagy tévedés. A kábel gyárak fejlesztőinek olyan kábelt kell kitalálni, amit a vevők elfogadnak. Ha vevőket megkérdeznék, hogy milyen csatlakozó legyen a hangfal kábelen villa vagy Z-banán 10-ből 8 azt mondaná, hogy villa, mert az jóbban viszi az áramot. Ezért azt teszik rá. Ha megkérdeznék a vevőket, hogy hálózati kábel legyen árnyékolva, vagy sem, 10-ból 9 azt mondaná árnyékolják, mert az véd a zavarok ellen. Lesz rajta árnyékolás. És így tovább. Igaza van a gyártónak? Tökéletesen. A vevőkből él, amit ők várnak el a kábeltől, nekik azt kell prezentálni! Az más kérdés, hogy ezeket a vevő elvárásokat maguk a kábel gyárak generálják a reklám szövegeikkel és ezek az elvárások köszönő viszonyban sincsnek a jó hangzássalMrCollector írta: ↑2025.11.02., vas. 07:12
" csak vakteszten meghallgatva"
Én jobban hiszek a hosszútávú (meg)hallgatásban.
Hogy hazafelé menet arra gondolok, hogy iszom egy jó kis száraz fehéret, vagy, hogy azonnal felteszek egy jó lemezt.
Én jobban hiszek a hosszútávú (meg)hallgatásban.
Hogy hazafelé menet arra gondolok, hogy iszom egy jó kis száraz fehéret, vagy, hogy azonnal felteszek egy jó lemezt.
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor

- Értékelés: 6173
En ezt úgy fogalmaztam meg, hogy "A saját szubjektivizmusom fontos a számomra."MrCollector írta: ↑2025.11.02., vas. 07:12A puding próbája az evés, a hifi-é a meghallgatás. Mondhat nekem bárki bármit, de ha én egy "elméletben tökéletes" kábel hangját laposnak, dinamikátlannak és fedettnek hallom, ami egy komplexebb zeneműnél összeomlik, akkor nem fogom megvenni, bármit is állít róla a gyártó.
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
Ha bizonyítható, igen, de csak vakteszten meghallgatva............:)
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz
"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".
"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".
Értem én hogy chord mire gondol,de basszus!,a legtöbb olyan kábelgyártó akiket a kábelek túlárazásával vádol,és azt kéri számon hogy miért is annyi az annyi mikor ez nem egyértelmű,és miért nincs mögöttük műszaki megerősítés és magyarázat,azok a gyártók nevetve tapsolnának annak a 95%-os tiszta nyereségnek amit az ő kedvenc kábelfaragója minden eladott kábel után bezsebel.
De hát ez utóbbi ugye teljesen rendben van,szerinte.
Ettől függetlenül én is túlárazottnak tartom az ultrahájendet,de ez van,ez egy ilyen világ.
De hát ez utóbbi ugye teljesen rendben van,szerinte.
Ettől függetlenül én is túlárazottnak tartom az ultrahájendet,de ez van,ez egy ilyen világ.
Ez jó :) Hogy kezdődne poszt, ha személyeskedne?MrCollector írta: ↑2025.11.02., vas. 07:12
Mindenféle személyeskedés nélkül, Cables azt próbálja elhitetni ...
-
MrCollector
- Beköltözött

- Értékelés: 501
Mindenféle személyeskedés nélkül, Cables azt próbálja elhitetni (nem bizonyítani), hogy különféle fizikai törvényszerűségek, elméletek és meghatározások alapján, az ő kábelei jobbak, mint azon gyártóké akiknek a termékei nem felelnek meg ezeknek. Negatív gerillamarketing - az én kábeleim sem lehetnek jók ezek alapján. Mondjuk ezzel nem mondtam nagyot, de a legtöbb (ha nem mind) neves gyártóé sem. Ez azért talán elgondolkodtathatja azokat is akik a szakmai háttérrel nincsenek tisztában (miért is kellene?).
Tehát valami érthetetlen okból a nagy gyártók, valószínűleg ugyan úgy egyetemet végzett és az általa emlegetett elméleteket szintén ismerő, mérnökei ezt még sem így gondolják. Pedig nekik, pl. velem ellentétben, minden lehetőségük meg van arra, hogy a legjobb berendezésekkel tervezzenek, mérjenek, gyártsanak, olyan anyagok felhasználásával amiből csak szeretnének. Magyarul, az ő kábeleiknek mindenféle szempontból jónak kellene lenni. És ezen "elmélet" alapján ez mindegyik nagy gyártóra igaz kellene, hogy legyen. Akkor miért van az, hogy a gyakorlatban, valljuk be őszintén, sajnos ez nagyon sok esetben nem igazolódik? Talán mert az elmélet és a gyakorlat nem ugyan az?
Engem sosem érdekelt egy termék "szakmai" háttere, mint felhasználót. Az alapján amit a gyártók leírnak a specifikációban, mindennek a céljának megfelelően kell(ene) működnie. Hiszen már a legolcsóbb fejhallgatók frekvencia átvitele is bőven megüti az elvártat, tehát ez alapján miért is vennénk drágábbat. Persze ez igaz a "filléres" kínai elektronikákra is, amik papíron jobban teljesítenek, mint sokszorosába kerülő márkás cuccok. Miért nem ilyeneket vesz mindenki?
Elárulom a titkot, amit egyébként szinte mindenki tud, mert amikor MEGHALLGATÁSRA kerül a sor, akkor ezek az elméletek szépen megdőlnek másodpercek alatt.
Nincs ez másképp a kábeleknél sem. És mielőtt valaki megvádolna, nem azt mondom, hogy a drágább, a szebb, a díszdobozba/ túlélőkofferba csomagolt mindig jobb. Sőt, szép körítéssel sokaknak egyszerűbben is eladható minden igazi beltartalom nélkül. Viszont aki pusztán elméletekre hivatkozva általánosító kijelentéseket tesz, úgy gondolom nélkülözi az igazi szakmaiságot.
A puding próbája az evés, a hifi-é a meghallgatás. Mondhat nekem bárki bármit, de ha én egy "elméletben tökéletes" kábel hangját laposnak, dinamikátlannak és fedettnek hallom, ami egy komplexebb zeneműnél összeomlik, akkor nem fogom megvenni, bármit is állít róla a gyártó.
Tehát valami érthetetlen okból a nagy gyártók, valószínűleg ugyan úgy egyetemet végzett és az általa emlegetett elméleteket szintén ismerő, mérnökei ezt még sem így gondolják. Pedig nekik, pl. velem ellentétben, minden lehetőségük meg van arra, hogy a legjobb berendezésekkel tervezzenek, mérjenek, gyártsanak, olyan anyagok felhasználásával amiből csak szeretnének. Magyarul, az ő kábeleiknek mindenféle szempontból jónak kellene lenni. És ezen "elmélet" alapján ez mindegyik nagy gyártóra igaz kellene, hogy legyen. Akkor miért van az, hogy a gyakorlatban, valljuk be őszintén, sajnos ez nagyon sok esetben nem igazolódik? Talán mert az elmélet és a gyakorlat nem ugyan az?
Engem sosem érdekelt egy termék "szakmai" háttere, mint felhasználót. Az alapján amit a gyártók leírnak a specifikációban, mindennek a céljának megfelelően kell(ene) működnie. Hiszen már a legolcsóbb fejhallgatók frekvencia átvitele is bőven megüti az elvártat, tehát ez alapján miért is vennénk drágábbat. Persze ez igaz a "filléres" kínai elektronikákra is, amik papíron jobban teljesítenek, mint sokszorosába kerülő márkás cuccok. Miért nem ilyeneket vesz mindenki?
Elárulom a titkot, amit egyébként szinte mindenki tud, mert amikor MEGHALLGATÁSRA kerül a sor, akkor ezek az elméletek szépen megdőlnek másodpercek alatt.
Nincs ez másképp a kábeleknél sem. És mielőtt valaki megvádolna, nem azt mondom, hogy a drágább, a szebb, a díszdobozba/ túlélőkofferba csomagolt mindig jobb. Sőt, szép körítéssel sokaknak egyszerűbben is eladható minden igazi beltartalom nélkül. Viszont aki pusztán elméletekre hivatkozva általánosító kijelentéseket tesz, úgy gondolom nélkülözi az igazi szakmaiságot.
A puding próbája az evés, a hifi-é a meghallgatás. Mondhat nekem bárki bármit, de ha én egy "elméletben tökéletes" kábel hangját laposnak, dinamikátlannak és fedettnek hallom, ami egy komplexebb zeneműnél összeomlik, akkor nem fogom megvenni, bármit is állít róla a gyártó.
Ha kérdésed van: 20/3383456
- SoundMania
- V.I.P.

Vagyis nincs vele tapasztalat... Kábelekkel meg van? Mert nekem fura amikor a te drótjaid milliósakat váltanak le! Inkább hihetetlen!cables írta: ↑2025.11.02., vas. 06:39Azért van egy lényeges különbség! Kábelt bárki tud cserélni, ha tesztelni akar. Készülékben kondit nem tud mindenki cserélni. Ami azt jelenti, hogy sokkal könnyebb kábel-cserével fejleszteni a hangot, mint bármi mással. Ha nem tetszik az új kábel hangja visszarakod a régit és kész.SoundMania írta: ↑2025.11.02., vas. 04:58
Azt érti mindenki, hogy a kábelek "csak" olyan alkatrészei a rendszernek mint bármi más? Ellenállások, kondenzátorok, félvezetők, csövek, stb.... Azt miért nem kérdezi meg Chord, hogy egy fél kilós kondenzátoron mi kerül 200ezer forintba?
Azért van egy lényeges különbség! Kábelt bárki tud cserélni, ha tesztelni akar. Készülékben kondit nem tud mindenki cserélni. Ami azt jelenti, hogy sokkal könnyebb kábel-cserével fejleszteni a hangot, mint bármi mással. Ha nem tetszik az új kábel hangja visszarakod a régit és kész.SoundMania írta: ↑2025.11.02., vas. 04:58
Azt érti mindenki, hogy a kábelek "csak" olyan alkatrészei a rendszernek mint bármi más? Ellenállások, kondenzátorok, félvezetők, csövek, stb.... Azt miért nem kérdezi meg Chord, hogy egy fél kilós kondenzátoron mi kerül 200ezer forintba?
- SoundMania
- V.I.P.

Az megvan, hogy itt már min. 18 éve ez megy? A szisztéma ugyanaz, csak nickek változnak...alto írta: ↑2025.10.31., pén. 18:48
Próbáld már megérteni, hogy nem Rudi bá szisztémájával van a baj, és ezért ő senki nem hülyézte le.
Mindenki úgy fejleszt kábel ahogy akar vagy tud, ki rézből ki ezüstből, ki tömörből ki sodrottból, ki fonva ki egyenesen, ki árnyékolva ki árnyékolásmentesen, ki szigetelve ki csupaszon.
Évről-évre napra pontosan az első alza/emag blackfriday spammel egyidőben indul a kampány és általában az utolsó falat száraz bejgliig (újabban moderátori bevatkozásig) tart.
A baj azzal van, hogy a többi még nála is ügyesebb "mérnök-kereskedő" ugyanilyen tudományos elméletekre fűzi fel a termékei promózását/tulajdonságait csak szándékosan kihagynak kifejezéseket a fizikai-logikai egyenletrendszerekből amik nélkül a kívülállóknak a leírt szöveg megdönthetetlen bizonyítékként szolgál. Ha meg valaki szóváteszi a csúsztatást, akkor 2 napos flame, schrödinger macskái érvrendszer és egy jól irányzott egyoldalú moderáció a történet vége.alto írta: ↑2025.10.31., pén. 18:48A baj azzal van, ha a fejlesztéseit tudományosnak tűnő, de hamis állításokkal próbálja alátámasztani. Mivel egy mérnökemberről van szó, ezt ügyesen csinálja, és bár egy kívülállónak elsőre furának tűnhet az, hogy a szigetelés (a vezetőt körülvevő dielektrikum) anyaga befolyásolja egy kábel elektromágneses tulajdonságait, a valóságban ez egy tudományosan alátámasztott tény, és egyenesen következik az elektromágnesesség fizikáját leíró már említett Maxwell-egyenletekből.
A régi iskola tanárai azzal indítottak, hogy "a legjobb vezeték ami nincs", a legjobb szigetelés az amire nincs szükség"alto írta: ↑2025.10.31., pén. 18:48Azonban az nem következik a Maxwell egyenletekből, és semmilyen más módon tudományosan nem igazolt, hogy a levegő mint dielektrikum használata volna a lehető legjobb egy kábel hangminőségének szempontjából. Tehát tudományosan igazolt tények közé csomagol hamis, valótlan, igazolatlan állításokat.
és mivel a levegő az átlag háztartásból eltávolíthatatlan, így logikailag kijelenthető hogy a "semmihez" a lecsupaszított drót áll a legközelebb. Az egy dolog, hogy ez a hifis gyakorlatban nem bizonyítható.
A "tudomány" a laposföld fórumokon kívül épp itt volt a legtöbbet meggyalázva. Önmagában soha senkit nem érdekelt.alto írta: ↑2025.10.31., pén. 18:48Engem ez nem azért zavar, merthogy Rudi bá tevékenysége bármilyen módon közvetlenül érintené az üzleti tevékenységemet, vagy sértené az üzleti érdekeimet. Egyszerűen annyira más célcsoportokkal dolgozunk, hogy ez nem oszt, nem szoroz. Azért zavar - ahogy már említettem - mert ez a fajta tudományos maszatolás az egész szakma (ez alatt én most az audio ipart értem) hitelességét rongálja, amellett hogy árt a tudományba vetett közbizalomnak is.
Ha valóban nem zavarna, sokadmagaddal együtt egy percet sem pazaroltál volna rá. De mindenki tudja, hogy ez most a 40 milliós kérdés.
Egyelőre még egy hajóban eveztek, ahonnét leghangosabb versenyző már egy ideje víz alatt van, cables pedig éppen a feléje hadonászó evezőlapátokkal küzd. Hihetetlen, hogy ebben a megosztott kis országban mennyire öszezár a kábellobby...
Skicceltem egy "szkóp" diagramot, hogy a sorok között nehezebben olvasó mérnök uraknak is érthető legyen mi zajlik kábel fronton:
A zöld ernyőn megjelenő jelalak(ár) időnként lefut a képernyőről. Ez nagyon káros jelenség, mert a szürke zónák között kellene értéket formálnia. Ahhoz, hogy az időalap és eltérítés(ROI) állítgatás nélkül hasznosíthassuk a teljes jelet(bevételt), alul-felül áteresztő szűrőkkel(moderáció) le kell vágni a zajt(destruktív nepperek), hogy a jel a monitorozható tartományon(átlagfogyasztói kosár) belül maradjon. Így a transzformáció után már tökéletes színuszgörbét kapunk
Remélem tudtam segíteni.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor

- Értékelés: 6173
Rosszul látod
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
- Alex_Aston
- V.I.P.

- Értékelés: 3650
Kb. 15x írtad már, tudom.
Tehát.te is egy jó drága kábelt hallgatsz egy Hama kategória helyett (30-40x annyi?), azaz bedőltél a marketing és egyéb technológiai maszlagnak, és egy Cables kórhöz akartál tartozni.
Gondolom a hang huszodlagos kérdés volt.
Csak a Marantz! :-D
Én meg úgy látom, hogy nem.Aszpirin írta: ↑2025.11.01., szomb. 11:33...Luxor Audio írta: ↑2025.11.01., szomb. 10:27Szerintem nem kapott ilyen adatokat, mert sem a kapacitásnak, sem az induktivitásnak nem ismerjük az ideális értékét egy audio kábelnél. Az alacsony, vagy a magas érték a JOBB? Olyan magabiztos logika sem forog közkézen, ami levezetné, egy bizonyos erősítőhöz, vagy hangsugárzóhoz keresett kábelnél milyen értékekre kell törekedni.
Szerintem pedig értjük egymást, csak a vita kedvéért elbneszélünk egymás mellett.
...
Nincs elbeszélés egymás mellett. Te valamit mondtál, ő meg könnyedén megcáfolta. Ennyi a történet.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek