Luxor Audio írta: ↑2025.11.01., szomb. 10:27
Szerintem nem kapott ilyen adatokat, mert sem a kapacitásnak, sem az induktivitásnak nem ismerjük az ideális értékét egy audio kábelnél. Az alacsony, vagy a magas érték a JOBB? Olyan magabiztos logika sem forog közkézen, ami levezetné, egy bizonyos erősítőhöz, vagy hangsugárzóhoz keresett kábelnél milyen értékekre kell törekedni.
Szerintem pedig értjük egymást, csak a vita kedvéért elbneszélünk egymás mellett.
Előrebocsátom, hogy én is értem Chord problémáját, de ahogy ezt a tegnap este előadta, azt még Te is láthatóan sérelmezted (kb "minek a szakértői vagytok ti, ha még a kábelek működéséről sincs a legalapvetőbb fogalmatok sem"? Mindazok mellett, hogy értem, mi a problémája, azért azt így megfogalmazni - még nem szakértőként is kikérem a fórum nevében. De pont azért nem estem neki, mert a problémáafelvetése valahol jogos. Inkább kimaradtam a tegnap esti vitából, illetve NAAGYON foghegyről válaszoltam, ami - mint ez a példa is mutatja - nem jellemző rám
A mai eddig már egy kultúrált vitának tűnik, szóval akkor hadd válaszoljak erre is.
Villanyászok monják nekem, és ezt mintha még Cables is említette volna (de lehet, hogy tévedek) hogy az ideális vezető pontszerű: nincs semmiféle ellenállása, nincs kapacitása, nincs infuktivitása, nincs kiterjedése ezért nulla idő alatt haladnak t rajta az elektronok és az általuk hordozott információ. Az áramköri ábrákon jól látszik ez az idealizálás, az esetek többségében nem számolnak az áramkörök tervezői ezekkel, elhanyagolják ezen a szinten (és max a nyáktervezésnél figyelnek rájuk valamennyire - pontosabban figyel rá a tervező szoftver - ha figyel).
Márpedig ha valamivel nem számolnak, akkor az az ideális ha nincs is, ezért pusztán elméleti logikai megfontolásból az összekötő- vagy tápkábelek, mint vezetők, annál jobbak, függetlenül a felhasználástól, minél jobban megközelítik a pontszerűséget. (?) Azaz minél kisebb a kapacitásuk, induktivitásuk, ellenállásuk, stb. és minél nagyobb bennük a jelterjedési sebesség. De lehet hogy tévedek, és lehet hogy van olyan áramkörtervező, aki pl. még a tápkábel kapacitását is figyelembe veszi a készüléke megtervezésénél... (?)
Ebben az értelemben SZERINTEM van abszolút skála a jóságra, és az technikai adtokkal jellemezhető, mérhető.
Amúgy amit írtál, azzal egyetértek, amint fent láthatod a kérdőjeleimből is, én sem látom ezt magabiztos logikai levezetésnek. De én nem is vagyok villanyász végzettségű.
(apropó diplomalobogtatás: őszintén hiszitek, hogy attól lesz szakértője valaki egy tárgynak, hogy tanulta ezelőtt 30-35-40-50 évvel ezelőtt? Én az egyetemen tanultak kb 70%-át elfelejtettem, mert nem volt rá szükségem azóta sem... A villanyász szakma ezalól kivétel lenne? Cables, látom, levizsgáztál matekból, mennyire vágod az integráltranszformáció tételének bizonyítását? Na ugye. Vagy villanyászatból: az itt oly sokat említett Maxwell-egyenletekkel hogy állsz? Hát a levezetésükkel? Na ugye. Szerintem a szakértőséget az határozza meg, hogy mit CSINÁLTÁL sikeresen az elmúlt 10-15 évben, nem egy 30-50 éves diploma. Ebben én egészen biztos vagyok benne, de ha azt mondjátok, hogy Ti mindenre emlékeztek, amit az egyetemen /a szakmátokhoz/ megtanítottak nektek ezelőtt 30-50 évvel, akkor rezignáltan fejet hajtok és közben elküldöm az egykori ELTE-s oktatóimat a búsba).