"Nem hoax. Két ok szokott mögötte lenni:pali923 írta: ↑2026.01.20., kedd 13:40Nézelődtem az ebay-n, és egy áru esetén azt írta a német eladó, hogy az új EU-s előírások miatt nem küldhető Németországon kívülre a termékkel amúgy együtt járó elem vagy akkumulátor. Ez speciel egy kamera volt, aminél egy akku akár komolyabb költség is lehet, ha itthon kell hozzá pluszban megvenni.
Nekem ez az információ is újdonság, lehet erről tudni valamit? Vagy csak valami hülye hoax?![]()
1. Szállítási tiltás: a kameraakku (lítium) veszélyes áru, és a német posta/DHL sok nemzetközi feladási módnál nem engedi magánfeladónak (sokszor még akkor sem, ha a készülékben van).
2. EU-s adminisztráció: az új EU Batteries Regulation (2023/1542) a határon átnyúló távértékesítésnél EPR-kötelezettségeket hoz, ami miatt egyes eladók inkább “akku nélkül” küldenek."
AI válasz, nem a sajátom, de hadd egészítsem ki.
Németből vettem robotporszívót. Mivel Mo-ra nem szállítanak, parcel forwarding oldallal oldottam meg. Emlékszem, a futárválasztásnál több helyen olvastam akkuval kapcsolatos tiltásokat. Paráztam is, hogyan fogom így megoldani. Be kellett írnom, hogy mi az áru, oda valami olyasmit írtam, amiből nem egyből következik, hogy ez egy robotporszívó. Gond nélkül megjött a csomag.
UPS Standard szolgáltatással jött, vacuum cleaner címszóval.