Várom a tápkábelek közti hangi különbség technikai / elektromos magyarázatát.
Akár tőled is szívesen olvasnám.
Várom a tápkábelek közti hangi különbség technikai / elektromos magyarázatát.
Őszintén szólva nem értem a reakciódat.chord_ írta: ↑2025.10.30., csüt. 18:07Kicsit fura 'szakmabeliségről' beszélni, amikor fogalmatok sincs, de még egy ici-pici tudásotok sincs a kábelek alap-viselkedéséről sem. Akkor meg mi kérdőjeleződik meg? Miféle hitelesség? Miféle szakma ez egyáltalán? Az empirikus tapasztalat? Meg a pénztárca vastagsága? Ami kb. mindenkinél más?alto írta: ↑2025.10.30., csüt. 14:14
...
Ha viszont egy szakmabeli követi el ugyanezt, az súlyosabb eset, mert az egész szakmánk hitelességét kérdőjelezheti meg.
Nem tudunk mindenre tudományos magyarázatot adni, de szerintem sokkal jobb ha csak annyit mondunk, hogy empírikus tapasztalat, de nem ismerjük a jelenség elméletei fizikai magyarázatát, mint hogy megpróbálunk valami áltudományos hablattyal maszatolni.
Példa?, van egy tucat, pl. miért is különbözik két tápkábel hangzása? sztem már itt elakadtok. A digitális összekötőkbe meg ne mélyedjünk bele, mert ott aztán elvész az a parányi műszaki-technikai hitelességetek is, amit jóindulatúan megelőlegez nektek az ember, a 'szakértőknek'. Meg az ereszkedő hangsúlyú 'stúdiókban-bezzeg-ezt-már-250-éve-így-csinálják' szlogen, aztán meg a kiállított, (árilag) jónak kikiáltódott szobákból meg úgy jön ki az ember, hogy egyenesen sajnálja őket, hogy csak ide jutottak el hangzásilag, a giga pénzből...
Igen, szeretném látni a mérési jegyzőkönyveiteket, hogy mitől sz@rok a RR kábelek, a tieitek meg mitől olyan q.vajók..... kb. ötezerszer átbeszéltük ezt. És megint, ha jön valaki saját gondolattal, hogy szerinte mi a szisztéma, akkor megy a ledorongolás. Persze, RR betévedt a drága kábelek világába, és ott nincs pardon; farkastörvények vannak, ahol nem a hangminőség a cél, hanem a profit.
És igen, aki az ő kábeleivel zenél, az az életben sem fog venni a ti drága kábeleitekből.
Hogy ez csak töredék ezrelék? Lehet, de akkor meg minek is a nagy hiszti?
Barabási megmondta, hogy hosszú távon a sz@r dolgok kiszelektálódnak a rendszerből.
Szóval, számolgassátok a zsét, RR nem téma a nyereségnél, jön a Karácsony, szépen fogtok zsírosodni, kereskedők, akik olyan dolgot árultok egy csomót, ahol a tetemes árkülönbséget az égvilágon semmilyen mérés alátámasztani nem tudja, de ez így rendben van, igen, nem kötelező megvenni semmit, tudom.

Tényleg? Senkinek?

És ismét Rudibá tyúkbelein feszül egymásnak a társaság :)

Kicsit fura 'szakmabeliségről' beszélni, amikor fogalmatok sincs, de még egy ici-pici tudásotok sincs a kábelek alap-viselkedéséről sem. Akkor meg mi kérdőjeleződik meg? Miféle hitelesség? Miféle szakma ez egyáltalán? Az empirikus tapasztalat? Meg a pénztárca vastagsága? Ami kb. mindenkinél más?alto írta: ↑2025.10.30., csüt. 14:14
...
Ha viszont egy szakmabeli követi el ugyanezt, az súlyosabb eset, mert az egész szakmánk hitelességét kérdőjelezheti meg.
Nem tudunk mindenre tudományos magyarázatot adni, de szerintem sokkal jobb ha csak annyit mondunk, hogy empírikus tapasztalat, de nem ismerjük a jelenség elméletei fizikai magyarázatát, mint hogy megpróbálunk valami áltudományos hablattyal maszatolni.
A félreértések elkerülése végett leszögezném, hogy ezzel nem volt szándékomban senkit személyében támadni.alto írta: ↑2025.10.30., csüt. 11:43A fizika nem állít semmi ilyesmit. Annyit valóban állít, hogy váltakozó áram esetén a vezetőt körülvevő dielektrikum paraméterei (elsősorban a dielektromos állandója, más néven permittivitás) befolyásolják a kábel elektromágneses tulajdonságait. Ezt könnyebb megérteni, ha figyelembe vesszük, hogy a váltakozó áram valójában elektromágneses hullámként terjed a vezetőt körülvevő dielektrikumban. Tehát az az állítás igaz, hogy a dielektrikum valóban befolyásolhatja a kábel elektromos tulajdonságait és ezáltal a hangminőséget, viszont nincs semmiféle fizikai bizonyíték arra, hogy épp a földi légkört alkotó gázok elegye (népiesen levegő) lenne a tökéletes hangminőséget nyújtó dielektrikum. Főleg hogy a hangminőség mérésére nincs semmiféle standard eljárás vagy mérőszám.cables írta: ↑2025.10.30., csüt. 10:08A fizika, meg a műszaki alap azt mondja, hogy MINDEN AMI A KÁBEL HUZALOKRA KERÜL - az rontja a hangzást. Ezt a gyakorlat visszaigazolja.asebestyen írta: ↑2025.10.30., csüt. 08:41
... én azért nem vesztem el a reményt, hogy az audio technika fejlesztői azért még ragaszkodnak a fizikához meg a műszaki alapokhoz és csak a megfelelő pillanatban és a szükséges mértékig vonják be a szubjektumot.
Nekem helyi hifis körökben volt egy ismerősöm (remélem barátnak is szólíthattam) akit csak "Aranyfülként" emlegettünk. Sajnos már elhunyt. Egy tüneményes, végletekig szerény ember volt, és tényleg nagyon jó meglátásai és füle volt, de soha senkinek semmi bántót nem mondott.Luxor Audio írta: ↑2025.10.30., csüt. 12:37Megfontolásra javaslom a gondolatot, mitől lesz egy műszer hiteles. Mérnökemberként talán nem áll tőled sem távol ez a kérdés.
Bónusz feladatként tessék mutatni egy olyan vevőt, akinek hitelesítve van a füle!

Megfontolásra javaslom a gondolatot, mitől lesz egy műszer hiteles. Mérnökemberként talán nem áll tőled sem távol ez a kérdés.
A fizika nem állít semmi ilyesmit. Annyit valóban állít, hogy váltakozó áram esetén a vezetőt körülvevő dielektrikum paraméterei (elsősorban a dielektromos állandója, más néven permittivitás) befolyásolják a kábel elektromágneses tulajdonságait. Ezt könnyebb megérteni, ha figyelembe vesszük, hogy a váltakozó áram valójában elektromágneses hullámként terjed a vezetőt körülvevő dielektrikumban. Tehát az az állítás igaz, hogy a dielektrikum valóban befolyásolhatja a kábel elektromos tulajdonságait és ezáltal a hangminőséget, viszont nincs semmiféle fizikai bizonyíték arra, hogy épp a földi légkört alkotó gázok elegye (népiesen levegő) lenne a tökéletes hangminőséget nyújtó dielektrikum. Főleg hogy a hangminőség mérésére nincs semmiféle standard eljárás vagy mérőszám.cables írta: ↑2025.10.30., csüt. 10:08A fizika, meg a műszaki alap azt mondja, hogy MINDEN AMI A KÁBEL HUZALOKRA KERÜL - az rontja a hangzást. Ezt a gyakorlat visszaigazolja.asebestyen írta: ↑2025.10.30., csüt. 08:41
... én azért nem vesztem el a reményt, hogy az audio technika fejlesztői azért még ragaszkodnak a fizikához meg a műszaki alapokhoz és csak a megfelelő pillanatban és a szükséges mértékig vonják be a szubjektumot.

Ki a francot érdekelnek a csupasz drótjaid itt, rajtad kívül senki se írt itt róluk.
Lehet bármekkora betűvel írni, a fizika nem ezt mondja.cables írta: ↑2025.10.30., csüt. 10:08A fizika, meg a műszaki alap azt mondja, hogy MINDEN AMI A KÁBEL HUZALOKRA KERÜL - az rontja a hangzást. Ezt a gyakorlat visszaigazolja.asebestyen írta: ↑2025.10.30., csüt. 08:41
A fizika, meg a műszaki alap azt mondja, hogy MINDEN AMI A KÁBEL HUZALOKRA KERÜL - az rontja a hangzást. Ezt a gyakorlat visszaigazolja.asebestyen írta: ↑2025.10.30., csüt. 08:41
Tegyük hozzá, hogy az órajel bemenetek túlnyomó többsége is BNC, csak az a kérdés, hogy 50 vagy 75 ohm az impedanciájuk.Rock60 írta: ↑2025.10.30., csüt. 08:10A jelenleg is tulajdonomban lévő Metrum Octave II-n, valamint a sokáig nálam vendégeskedő Metrum HEX és T+A dac 8 készülékeken vagy kizárólag BNC, vagy BNC és RCA digitális bemenet is van.
Ismerőseim körében lévő komolyabb dacok egyikének a hátuljáról sem hiányzik a BNC bemenet:
Denafrips Pontus II, Bricasti M1, Aqua La Scala, vagy pont tegnap nézegettem, a csodaszép Core Audio Karuna Reference - t...
Talán véletlen egybeesés, hogy pont ezek mindegyikén van, de emiatt nekem ez a természetes.
Helyesbítek. Sok felső kategóriás dacon van BNC bemenet.
A jelenleg is tulajdonomban lévő Metrum Octave II-n, valamint a sokáig nálam vendégeskedő Metrum HEX és T+A dac 8 készülékeken vagy kizárólag BNC, vagy BNC és RCA digitális bemenet is van.
Nem gondolom, hogy akár az rca, akár a banándugó bevezetése esetén a hangminőség túl sokat nyomott volna a latba.wittao írta: ↑2025.10.29., szer. 15:30Sokat teszteltuk a forrasainkon (kuldo oldal) es a dacjainkon (fogado oldal) a digit RCA-RCA es BNC-BNC osszekottetest, azonos markak kabeleivel.
Szamomra rendre a BNC-BNC adott tetszetosebb eredmenyt. Sokszor el is hangzott a tesztelesek soran, hogy vajon miert “szoktunk le” BNC csatlakozok hasznalatarol digit osszekottetesnel?!?
Azota vagy BNC, vagy AES vagy i2S HDMI nalam a digit osszekottetes ha nem direkt USB-vel megyunk forrasbol DAC-ba.

Akkor miért írod?
Lehet, nem tudom.

Fogadó oldalon dehogynem. Szinte minden dac rendelkezik BNC aljzattal ( is ).
Mivel a Vz alapvetően nem digi, hanem analóg RCA, azt csak párban árulnak.frankie írta: ↑2025.10.28., kedd 21:33Én elhiszem, hogy a Vz egy nagyon jó kábel. Nem olcsó, talán jövő ilyenkor meg is lehet az ára. Talán egy jó tápkábel is belefér majd.
Nem vagyok otthon az AN és Kondo kábelekben.
Egyébként nem vagyok az a cserélgetős típus. A hangfal kábeleim is sok-sok éve megvannak.