Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

xilop
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 175

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: xilop »

A 20+ éves Proceed DAP dac-on 5 féle digit bemenet van, közte a BNC is 😁
IMG_20251030_081551.jpg

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1464

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Vinkler írta:
2025.10.29., szer. 15:15
Rock60 írta:
2025.10.29., szer. 14:43
fülelek írta:
2025.10.29., szer. 13:35

Szerintem elég kevés dacon van bnc aljzat, de az spdif forrásokon még kevesebb. Ha rövid a koax kábel (0-60cm), nincs jelentősége.
Lehet, nem tudom. gondolkodik.gif
Az egyik legolcsóbb Metrum dac-om van - Octave II - azon csak BNC bemenet van.
Azért gondoltam, hogy a drágább gépeken ez alap...
Akkor miért írod? :smile51:
"Szinte minden dac rendelkezik BNC aljzattal ( is )."
A jelenleg is tulajdonomban lévő Metrum Octave II-n, valamint a sokáig nálam vendégeskedő Metrum HEX és T+A dac 8 készülékeken vagy kizárólag BNC, vagy BNC és RCA digitális bemenet is van.
Ismerőseim körében lévő komolyabb dacok egyikének a hátuljáról sem hiányzik a BNC bemenet:
Denafrips Pontus II, Bricasti M1, Aqua La Scala, vagy pont tegnap nézegettem, a csodaszép Core Audio Karuna Reference - t...
Talán véletlen egybeesés, hogy pont ezek mindegyikén van, de emiatt nekem ez a természetes.
Helyesbítek. Sok felső kategóriás dacon van BNC bemenet.

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 341

Hozzászólás Szerző: pjm »

wittao írta:
2025.10.29., szer. 15:30
Sokat teszteltuk a forrasainkon (kuldo oldal) es a dacjainkon (fogado oldal) a digit RCA-RCA es BNC-BNC osszekottetest, azonos markak kabeleivel.
Szamomra rendre a BNC-BNC adott tetszetosebb eredmenyt. Sokszor el is hangzott a tesztelesek soran, hogy vajon miert “szoktunk le” BNC csatlakozok hasznalatarol digit osszekottetesnel?!?
Azota vagy BNC, vagy AES vagy i2S HDMI nalam a digit osszekottetes ha nem direkt USB-vel megyunk forrasbol DAC-ba.
Nem gondolom, hogy akár az rca, akár a banándugó bevezetése esetén a hangminőség túl sokat nyomott volna a latba.

wittao
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2103

Hozzászólás Szerző: wittao »

Sokat teszteltuk a forrasainkon (kuldo oldal) es a dacjainkon (fogado oldal) a digit RCA-RCA es BNC-BNC osszekottetest, azonos markak kabeleivel.
Szamomra rendre a BNC-BNC adott tetszetosebb eredmenyt. Sokszor el is hangzott a tesztelesek soran, hogy vajon miert “szoktunk le” BNC csatlakozok hasznalatarol digit osszekottetesnel?!?
Azota vagy BNC, vagy AES vagy i2S HDMI nalam a digit osszekottetes ha nem direkt USB-vel megyunk forrasbol DAC-ba.
Core Audio termékek gyártása, TARA LABS kábelek forgalmazása
MBL, PrimaLuna, PASS Labs, ODEON, NAT Audio, Vivid, Entreq, Esoteric

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9444

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Rock60 írta:
2025.10.29., szer. 14:43
fülelek írta:

Szerintem elég kevés dacon van bnc aljzat, de az spdif forrásokon még kevesebb. Ha rövid a koax kábel (0-60cm), nincs jelentősége.
Akkor miért írod? :smile51:
"Szinte minden dac rendelkezik BNC aljzattal ( is )."
Kérlek azért ne írkálj, hogy töltsd a tárhelyet!
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

fülelek írta:

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5266

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Rock60 írta:
2025.10.29., szer. 09:22
pjm írta:
2025.10.28., kedd 09:26
Ha már itt tartunk, van olyan RCA csatlakozó, ami valóban tudja a 75 Ohmot? Gondolok itt a klasszikus, hifi célra szánt, forrasztós megoldásokra.
Amennyire én tudom a BNC az igazi erre, de az ugye a hifiben nem elterjedt.
Fogadó oldalon dehogynem. Szinte minden dac rendelkezik BNC aljzattal ( is ).

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 691

Hozzászólás Szerző: GTomi »

.
Rega Brio - CA DacMagic 200M + TMP táp - PC/Audirvana - Revox B226 - Hivox 3 utas zárt monitor
HiDiamond D3 hfkábel - HiDiamond D3 rca - IsoTek Premier/Initium/Hivox tápkábelek - Oyaide Neo usb a-b - QED QE6200 koax - Audioquest Forest RJ/E Ethernet - ifi LAN iSilencer

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

pjm írta:
Ha már itt tartunk, van olyan RCA csatlakozó, ami valóban tudja a 75 Ohmot? Gondolok itt a klasszikus, hifi célra szánt, forrasztós megoldásokra.
Fogadó oldalon dehogynem. Szinte minden dac rendelkezik BNC aljzattal ( is ).

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

frankie írta:
2025.10.28., kedd 21:33
Én elhiszem, hogy a Vz egy nagyon jó kábel. Nem olcsó, talán jövő ilyenkor meg is lehet az ára. Talán egy jó tápkábel is belefér majd.
Nem vagyok otthon az AN és Kondo kábelekben.
Egyébként nem vagyok az a cserélgetős típus. A hangfal kábeleim is sok-sok éve megvannak.
Mivel a Vz alapvetően nem digi, hanem analóg RCA, azt csak párban árulnak.
Ha akad eladó akkor össze kell állni valakivel a vásárlásban, akinek szintén csak fél szál kell.
Széthúzás után viszont az egyiken nem lesz felirat... :smile49:

Hallgasd meg az Oyaide DR 510 - et.

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 439

Hozzászólás Szerző: PgSpa »

frankie írta:
2025.10.28., kedd 20:56
Köszönöm a felajánlást Feri.
Élni szeretnék a lehetőséggel. Kérlek az Oyaide-t is nézd meg légyszíves.

PgSpa lennél kedves leírni az általad használt Canare típusát? Vagy ez ugyanaz a Canare kábel melyről Feri is írt?
https://sonopart.hu/Canare-LV-77S-RCA-R ... -kabel-2-m

Erről lenne szó. Az enyémen még nincsen a zöld csicsa, biztosan azért drágább kétezerrel.... :smile29:

frankie
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 83

Hozzászólás Szerző: frankie »

Én elhiszem, hogy a Vz egy nagyon jó kábel. Nem olcsó, talán jövő ilyenkor meg is lehet az ára. Talán egy jó tápkábel is belefér majd.
Nem vagyok otthon az AN és Kondo kábelekben.
Egyébként nem vagyok az a cserélgetős típus. A hangfal kábeleim is sok-sok éve megvannak.
Diy hangfalak: Dynaudio és szélessávú
Linn
Devialet

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 504

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

frankie írta:
2025.10.27., hétf. 23:03
MrCollector miért ne? Tudtommal a gyári szerelt WireWorld AES/EBU és S/pdif digitális kábeleinek is ugyanaz a kábel az alapja.
Anno Fapaci így is és úgy is szerelte, azaz volt Xlr és Rca változat is, még a micro silver eclipse-ből is.

Nem utolsó sorban ezek már meg vannak, tehát az egyik akár át is alakítható, a másikon pedig még nincs csatlakozó sem.
De ez csak egy lehetőség.

Most elsősorban információt szeretnék kérni, hogy az általam leírt kábelekkel van-e tapasztalata valakinek.
Rock60 leírta a tapasztalatát az Oyaide-vel kapcsolatban.
Természetesen a te tapasztalatodat vagy ajánlásodat is szívesen veszem, olvasom MrCollector.
Bevallom, most nem tudok a +150e-es kategóriába nyújtózkodni.
Igen, tudom a minőségnek ára van. De bízom benne, hogy az elérhetőbb szegmensben is tudok megfelelő kábelt találni.
Én hallottam ilyen AES kábelből készült "analóg" kábelt. Inkább nem mondok semmit róla.
Az Oyaide úgy láttam kb. 300€.
Ha kérdésed van: 20/3383456

frankie
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 83

Hozzászólás Szerző: frankie »

Köszönöm a felajánlást Feri.
Élni szeretnék a lehetőséggel. Kérlek az Oyaide-t is nézd meg légyszíves.

PgSpa lennél kedves leírni az általad használt Canare típusát? Vagy ez ugyanaz a Canare kábel melyről Feri is írt?
Diy hangfalak: Dynaudio és szélessávú
Linn
Devialet

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1290

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Rock60 írta:
2025.10.28., kedd 20:15
SoundMania írta:
2025.10.28., kedd 04:21
Az egyik legjobb az AN Vz volt és ahogy sokszor írtam, eddig ahol csak próbáltuk mindenhol és jó sok helyen próbáltuk már. ...Rock is tud még írni a Vz hangról, bár ő nem olyan lelkes ezügyben már mint én.... :)
Dehogynem, csak :
1. Elég sokan unják már itt a VZ témát.
2. Nekem szűkséges az 1 méter, és nem egyszerű fél szálhoz hozzájutni, de ha sikerülne is, nem szándékozom 220 ezret digi kábelre költeni.
3. Ha tudnék/akarnék ennyit, vagy egy kicsit többet áldozni rá, akkor VZII - t választanék erre a célra, ami sokak szerint sokkal ideálisabb a digi funkcióra.
4. Nagyon tetszik a Lessloss, ár/érték arányban szerintem verhetetlen, abszolút értelemben is baromi jó, mi kell még ?
De én nem ezekre értettem, hogy nem vagy lelkes, hanem, hogy a Vz (és a hasonló szintű kábelek) jó hangjának dícséretében.... Unják? Ennyire jó dolgot nem olyan könnyű megunni. :) Szerintem hamarosan ez lesz a dps-el is. :)
Vz 2 kb olyan a többihez, mint a Platinum 7 verziói egymáshoz képest. Van hallható eltérés, de mind/bármelyik jó. Ha vz-nél jobb kell és nem "csak" más, akkor a ksl-ig kell menni. De ott is ugyanez a helyzet. Ksl vagy Lp, vagy Lpz? Kb mindegy, ott is bármelyik jó, ha van is különbség.... Mindben benne van ugyanaz a dinamika, ugyanaz a felbontás, ugyanaz az organikusság. De elhiszem, hogy az első percben jobban tetszik az egyik mint a másik....

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

SoundMania írta:
2025.10.28., kedd 04:21
Az egyik legjobb az AN Vz volt és ahogy sokszor írtam, eddig ahol csak próbáltuk mindenhol és jó sok helyen próbáltuk már. ...Rock is tud még írni a Vz hangról, bár ő nem olyan lelkes ezügyben már mint én.... :)
Dehogynem, csak :
1. Elég sokan unják már itt a VZ témát.
2. Nekem szűkséges az 1 méter, és nem egyszerű fél szálhoz hozzájutni, de ha sikerülne is, nem szándékozom 220 ezret digi kábelre költeni.
3. Ha tudnék/akarnék ennyit, vagy egy kicsit többet áldozni rá, akkor VZII - t választanék erre a célra, ami sokak szerint sokkal ideálisabb a digi funkcióra.
4. Nagyon tetszik a Lessloss, ár/érték arányban szerintem verhetetlen, abszolút értelemben is baromi jó, mi kell még ?

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

frankie írta:
2025.10.27., hétf. 20:21

...Meg ott van az Oyaide DR-510 amit szintén dícsérnek.
...Amit Rock60 írt, az alapján szimpatikus az Oyaide.
A teljes történet az, hogy digit kábelnek egy fél pár AN VZ - t használtam - SM javaslatára - és való igaz, hogy az mindennél jobban szólt, mint bármi, amit ebben a funkcióban eddig hallottam. ( Állítólag ide a VZII még sokkal jobb.)
A bibi csak az volt, hogy a VZ máshova is kellett - mind a két szál - ezért a digi funkcióba sürgősen kellett kerítenem valamit olcsóbban, ami valamilyen szinten adni, vagy feledtetni tudja a VZ feelinget.
Úgyhogy, egy magas léc formájában az összehasonlítási alap meg volt, szívességből kölcsönkapott és letétben átvett kábelek kerültek gorcső alá 120 ezer forint alatt.
Ezek közül az Oyaide tetszett legjobban, ( 90e ) annak ellenére, hogy nem ennek a hangja hasonlított legjobban a VZ-re :
Kicsit sterilebben szólt, nem annyira organikusan, és a magasa is egy kicsit élénkebb volt az etalonhoz képest. Viszont, kicsit hegyesebb ceruzával rajzolt képe sok esetben még pozitívumnak is tűnt.
Végül is nem tartottam meg, pedig felhívták rá a figyelmemet, hogy ennek az új példánynak járatással még sokat kerekedik a hangja...
Mind ezek fényében azt javaslom, hogy - bár továbbra is ajánlom - ha egy ilyen Oyaide-t választasz, mindenképpen hallgasd meg a végső döntés előtt.

Végül is nálam a már megszűnt és méltó utód nélkül maradt Lessloss LL-DCC-1 (140e) hozta el a megoldást és a megnyugvást.
Hihetetlen nyugodt és kiegyensúlyozott hangzású, precíz méllyel és gyönyörű magassal, olyan mély térrel, hogy szinte beszippant.
A VZ végre visszakerülhetett eredeti bifunkcionális helyére, hol a phono, hol a dac jelét továbbítja az erősítőbe. :smile53:

hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 446

Hozzászólás Szerző: hodyka »

Luxor Audio írta:
2025.10.28., kedd 17:08

Barátságosak vagytok nagyon. Kedves pajtások, nem véletlenül tettem fel kérdésem a látott módon és annak konkrét személynek...
:cheers1:
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11112
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

hodyka írta:
2025.10.28., kedd 07:54
Nem akarok bele "vauzni",de gondolom illesztésről hallottál gondolkodik.gif
istvan01 írta:
2025.10.28., kedd 14:09
Ezt most ugye viccből kérdezed?
Barátságosak vagytok nagyon. Kedves pajtások, nem véletlenül tettem fel kérdésem a látott módon és annak konkrét személynek...

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3551

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Luxor Audio írta:
2025.10.28., kedd 07:21
MrCollector írta:
2025.10.27., hétf. 21:35
Te képes lennél digit koax kábelt, ami 75 Ω-os, csináltatni 110 Ω-os AES kábelből? Miért?
Elárulod, a két említett számadat miként jelenik meg egy 1-2 méter hosszú kábelnél és milyen szerepe lesz a jelátvitelben?
Ezt most ugye viccből kérdezed?
Hullám impedancia illesztés szerepe, hogy a kábel végi lezárásokról minimális legyen a reflexió a kábelen hasznos jel frekvencia tartományában. Ha ez nem teljesül, akkor a jel modulálódik az illesztetlen végekről visszaverődő jelekkel és lesz belőle egy maszat.
Vélhetően ezt mind tudod.

Ehhez még az érdemes tudni, mi az SPDIF jel hasznos jelének spektruma, főleg annak a a felső frekvencia tartománya.
Az SPDIF szabványosan max nettó 2x24bit adatot 192000/sec sebességgel kell továbbítani. Bruttóban ez meglehet szorozni 1,5-el. Az NRZ 0/1 értékű, de mégis analóg jelek elegendően pontos és meredek négyszög alakban mozogjanak a forrástól az vevő oldalig. Egyszerűsítve az előbbi adat továbbítás kb 15Mbps. Ha ezt jóminőségű négyszögként akarjuk látni, akkor spektruma felső frekvenciáit minimum 50MHz-nél kell keresni. Tehát 50MHz negyed hullámhossza villamos vezetőben (vákuumban fénysebesség kb1/3-at kell osztani ezzel 50MHz-el) az a határ, ami felett már az illesztetlen lezárás estleges reflexiója már nem rontja nagyon a hasznos jel minőségét.

/az illesztés korrektségét a teljes jelútra kell figyelembe venni, adó áramkörtől, a vevő áramkörig. Amiben a készülékek/csatlakozók közötti kábel csak a nagyobb része/

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2186

Hozzászólás Szerző: Shimano »

pjm írta:
2025.10.28., kedd 11:51
Shimano írta:
2025.10.28., kedd 11:44
pjm írta:
A canare rcap-c77 krimpelhető rca csatija a gyártó szerint valós 75 ohm-ra tervezett,ez forrasztva nem tudom hogyan adja ki a matekot,de ez 75 ohm-os,állítólag.
A canare lv 77s ezzel a csatival elég jó digit kábel,van tőle sok jobb hangú,de 12 ezerért ez egy olyan nem igazán lehet vele mellényúlni hang.
Tehát te sem tudsz ilyenről.
WBT-0110Ag_01.jpg
WBT-0110Ag_01.jpg (21.06 KiB) Megtekintve 2896 alkalommal

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 341

Hozzászólás Szerző: pjm »

Shimano írta:
2025.10.28., kedd 11:44
pjm írta:
A canare rcap-c77 krimpelhető rca csatija a gyártó szerint valós 75 ohm-ra tervezett,ez forrasztva nem tudom hogyan adja ki a matekot,de ez 75 ohm-os,állítólag.
A canare lv 77s ezzel a csatival elég jó digit kábel,van tőle sok jobb hangú,de 12 ezerért ez egy olyan nem igazán lehet vele mellényúlni hang.
Tehát te sem tudsz ilyenről.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2186

Hozzászólás Szerző: Shimano »

pjm írta:

hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 446

Hozzászólás Szerző: hodyka »

kaef2 írta:
2025.10.28., kedd 09:08

A 110 ohmos kábel általában jól használható SPDIF-ként is, fordítva nem feltétlenül, vagyis egy 75 ohmos már nem lesz olyan jó 110 ohmra kialakított helyen. Tapasztalataim szerint.

Használni lehet, működik de nem igazán lesz jó,
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".

PgSpa
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 439

Hozzászólás Szerző: PgSpa »

kaef2 írta:
2025.10.28., kedd 09:08
Nem teljesen ugyanaz a felépítése a WW AES és SPDIF kábeleknek. De mindkettő tartja a 110 illetve 75 ohmos impedanciát, már amennyire persze a csatlakozóiktól ez elvárható.

Hogy kipróbálhasd mennyire számít a precizitás, tudok adni egy japán Canare gyári szerelésű profi videó kábelt, ami tudja az un 12G SDI videó szabványt is, a BNC csatlakozói impedanciája 0,1 ohmon belül 75 ohm és 12 GHz-ig visz át. Az ára kb 12 ezer forint, 1 méterre. Ettől precízebben 75 ohmos kábelt nem nagyon lehetséges csinálni. Jó eséllyel nem fog olyan jól szólni, mint a WW 110 ohmos AES kábeléből csinál SPDIF kábel. Pedig a technológia adta lehetőségeken belül nem létezik precízebben megcsinált 75 ohmos kábel (és csatlakozó). A 110 ohmos kábel általában jól használható SPDIF-ként is, fordítva nem feltétlenül, vagyis egy 75 ohmos már nem lesz olyan jó 110 ohmra kialakított helyen. Tapasztalataim szerint.
A Canare nálam tízszer drágább kábelt ütött ki. ha valaki 100e alatt akarja megúszni/fm, érdemes kipróbálni, a 12e tanulópénznek is kevés.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”