Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
Re: Kábelezzünk
Ha már itt tartunk, van olyan RCA csatlakozó, ami valóban tudja a 75 Ohmot? Gondolok itt a klasszikus, hifi célra szánt, forrasztós megoldásokra.
Amennyire én tudom a BNC az igazi erre, de az ugye a hifiben nem elterjedt.
Amennyire én tudom a BNC az igazi erre, de az ugye a hifiben nem elterjedt.
Hogy kipróbálhasd mennyire számít a precizitás, tudok adni egy japán Canare gyári szerelésű profi videó kábelt, ami tudja az un 12G SDI videó szabványt is, a BNC csatlakozói impedanciája 0,1 ohmon belül 75 ohm és 12 GHz-ig visz át. Az ára kb 12 ezer forint, 1 méterre. Ettől precízebben 75 ohmos kábelt nem nagyon lehetséges csinálni. Jó eséllyel nem fog olyan jól szólni, mint a WW 110 ohmos AES kábeléből csinál SPDIF kábel. Pedig a technológia adta lehetőségeken belül nem létezik precízebben megcsinált 75 ohmos kábel (és csatlakozó). A 110 ohmos kábel általában jól használható SPDIF-ként is, fordítva nem feltétlenül, vagyis egy 75 ohmos már nem lesz olyan jó 110 ohmra kialakított helyen. Tapasztalataim szerint.
Nem teljesen ugyanaz a felépítése a WW AES és SPDIF kábeleknek. De mindkettő tartja a 110 illetve 75 ohmos impedanciát, már amennyire persze a csatlakozóiktól ez elvárható.frankie írta: ↑2025.10.27., hétf. 23:03MrCollector miért ne? Tudtommal a gyári szerelt WireWorld AES/EBU és S/pdif digitális kábeleinek is ugyanaz a kábel az alapja.
Anno Fapaci így is és úgy is szerelte, azaz volt Xlr és Rca változat is, még a micro silver eclipse-ből is.
Nem utolsó sorban ezek már meg vannak, tehát az egyik akár át is alakítható, a másikon pedig még nincs csatlakozó sem.
De ez csak egy lehetőség.
Most elsősorban információt szeretnék kérni, hogy az általam leírt kábelekkel van-e tapasztalata valakinek.
Rock60 leírta a tapasztalatát az Oyaide-vel kapcsolatban.
Természetesen a te tapasztalatodat vagy ajánlásodat is szívesen veszem, olvasom MrCollector.
Bevallom, most nem tudok a +150e-es kategóriába nyújtózkodni.
Igen, tudom a minőségnek ára van. De bízom benne, hogy az elérhetőbb szegmensben is tudok megfelelő kábelt találni.
Hogy kipróbálhasd mennyire számít a precizitás, tudok adni egy japán Canare gyári szerelésű profi videó kábelt, ami tudja az un 12G SDI videó szabványt is, a BNC csatlakozói impedanciája 0,1 ohmon belül 75 ohm és 12 GHz-ig visz át. Az ára kb 12 ezer forint, 1 méterre. Ettől precízebben 75 ohmos kábelt nem nagyon lehetséges csinálni. Jó eséllyel nem fog olyan jól szólni, mint a WW 110 ohmos AES kábeléből csinál SPDIF kábel. Pedig a technológia adta lehetőségeken belül nem létezik precízebben megcsinált 75 ohmos kábel (és csatlakozó). A 110 ohmos kábel általában jól használható SPDIF-ként is, fordítva nem feltétlenül, vagyis egy 75 ohmos már nem lesz olyan jó 110 ohmra kialakított helyen. Tapasztalataim szerint.
SziaLuxor Audio írta: ↑2025.10.28., kedd 07:21Elárulod, a két említett számadat miként jelenik meg egy 1-2 méter hosszú kábelnél és milyen szerepe lesz a jelátvitelben?MrCollector írta: ↑2025.10.27., hétf. 21:35Te képes lennél digit koax kábelt, ami 75 Ω-os, csináltatni 110 Ω-os AES kábelből? Miért?
Nem akarok bele "vauzni",de gondolom illesztésről hallottál
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz
"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".
"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".
- Luxor Audio
- Otthon vagyok

- Értékelés: 11117
- Kapcsolat:
Elárulod, a két említett számadat miként jelenik meg egy 1-2 méter hosszú kábelnél és milyen szerepe lesz a jelátvitelben?MrCollector írta: ↑2025.10.27., hétf. 21:35Te képes lennél digit koax kábelt, ami 75 Ω-os, csináltatni 110 Ω-os AES kábelből? Miért?
Amiket soroltál kábelek nem hallottam, de a ww legdrágább kábelét (talán az is platinum...) azt igen és a vz sokkal jobb volt.
Ha a jelenleg hirdetett árából indulnánk csak ki akkor (2x1m 460) ha elég a fél m mono (digit) akkor 115 be lenne elméletileg. De ennél jóval olcsóbban is meg lehet oldani. 2 hete pl 2x40 cm-et vett ismerősöm így. Rock is tud még írni a Vz hangról, bár ő nem olyan lelkes ezügyben már mint én.... :) Többi Vz-s ismerősöm meg nem fórumozik, max csak vásárol itt/innen.
- SoundMania
- V.I.P.

- Értékelés: 1290
Általánosságban (mindjárt kiderül miért abban) nem hallottam még jó digit kábelt. Helyette az analógnak használtak között viszont igen. De ott is csak keveset. Az egyik legjobb az AN Vz volt és ahogy sokszor írtam, eddig ahol csak próbáltuk mindenhol és jó sok helyen próbáltuk már. Ha nem kell 1m hosszú, akkor be tudsz vele érni 150 alá és szerintem messze nem találsz hasonló jót sem. És nem csak a hangminőség szintje magasabb, hanem a karaktere is. Az összes "digit" kábel digitálisan szól. Vz meg természetesen/organikusan. A Linnekkel is (azt hiszem azt írtad ahhoz kellene....)!frankie írta: ↑2025.10.27., hétf. 23:03MrCollector miért ne? Tudtommal a gyári szerelt WireWorld AES/EBU és S/pdif digitális kábeleinek is ugyanaz a kábel az alapja.
Anno Fapaci így is és úgy is szerelte, azaz volt Xlr és Rca változat is, még a micro silver eclipse-ből is.
Nem utolsó sorban ezek már meg vannak, tehát az egyik akár át is alakítható, a másikon pedig még nincs csatlakozó sem.
Most elsősorban információt szeretnék kérni, hogy az általam leírt kábelekkel van-e tapasztalata valakinek.
Természetesen a te tapasztalatodat vagy ajánlásodat is szívesen veszem, olvasom MrCollector.
Igen, tudom a minőségnek ára van. De bízom benne, hogy az elérhetőbb szegmensben is tudok megfelelő kábelt találni.
Amiket soroltál kábelek nem hallottam, de a ww legdrágább kábelét (talán az is platinum...) azt igen és a vz sokkal jobb volt.
Ha a jelenleg hirdetett árából indulnánk csak ki akkor (2x1m 460) ha elég a fél m mono (digit) akkor 115 be lenne elméletileg. De ennél jóval olcsóbban is meg lehet oldani. 2 hete pl 2x40 cm-et vett ismerősöm így. Rock is tud még írni a Vz hangról, bár ő nem olyan lelkes ezügyben már mint én.... :) Többi Vz-s ismerősöm meg nem fórumozik, max csak vásárol itt/innen.
MrCollector miért ne? Tudtommal a gyári szerelt WireWorld AES/EBU és S/pdif digitális kábeleinek is ugyanaz a kábel az alapja.
Diy hangfalak: Dynaudio és szélessávú
Linn
Devialet
Linn
Devialet
-
MrCollector
- Beköltözött

- Értékelés: 504
Te képes lennél digit koax kábelt, ami 75 Ω-os, csináltatni 110 Ω-os AES kábelből? Miért?
100-150e Ft-ért már szerintem tudsz venni jó kábelt készen.
Ha kérdésed van: 20/3383456
Köszönöm szépen a válaszokat.
Az a helyzet, hogy van is kábel, meg nincs is.
Van, mert itt a WireWorld, amit át lehetne dugózni. Meg van itt 2m WireWorld micro silver eclipse is, de ezt is dugózni kell.
Valamint olvasgattam a témában és ugye javasolják a Neotech Nevd-2001 és Nevd-1001 típusokat. Itthon egyik sincs, az utóbbi pedig egy vagyon.
Meg ott van az Oyaide DR-510 amit szintén dícsérnek.
Ezért is írtam, hogy szívesen veszek tanácsokat, véleményeket.
Amit Rock60 írt, az alapján szimpatikus az Oyaide.
Még gondolkodom a SAEC-en is. Volt Saec hangfal kábelem, jó hangú volt.
Az a helyzet, hogy van is kábel, meg nincs is.
Van, mert itt a WireWorld, amit át lehetne dugózni. Meg van itt 2m WireWorld micro silver eclipse is, de ezt is dugózni kell.
Valamint olvasgattam a témában és ugye javasolják a Neotech Nevd-2001 és Nevd-1001 típusokat. Itthon egyik sincs, az utóbbi pedig egy vagyon.
Meg ott van az Oyaide DR-510 amit szintén dícsérnek.
Ezért is írtam, hogy szívesen veszek tanácsokat, véleményeket.
Amit Rock60 írt, az alapján szimpatikus az Oyaide.
Még gondolkodom a SAEC-en is. Volt Saec hangfal kábelem, jó hangú volt.
Linn
Devialet
Linn
Devialet
Az apróban Kupecke árul SAEC 2000-est. Biztosan odaadja meghallgatásra.frankie írta: ↑2025.10.24., pén. 06:38Kedves Fórumtársak!
Szeretnék tanácsot kérni, hogy ki milyen s/pdif kábelt ajánl.
Linn Sneaky music ds digitális kimenetét is szeretném használni.
Jelenleg Bay Zoli több száz szálas Litze szerkezetű IC kábelét használom.
Nézelődtem és a következőket találtam...
Neotech Nevd-2001, Furutech Fx Alpha Ag, Lessloss c Marc
Van egy WireWorld Gold Starlight 7 AES/EBU Fapaci által szerelt kábelem, amit át tudok dugóztatni.
Előre is köszönöm.
Off:
Szeretnék egy kísérlethez kölcsönkérni egy - két nagyon drága és nagyon jó, legalább 1m-es USB A-B kábelt.
Nem kábelt akarok gyártani, a kísérlet tárgya a fogadó elektronika működésének és annak érzékenységének vizsgálata a különböző USB kábelekre. Van egy fél tucat különböző USB kábelem, de megpróbálkoznék másokkal is.
Hálásan köszönöm a segítséget előre is.
Szeretnék egy kísérlethez kölcsönkérni egy - két nagyon drága és nagyon jó, legalább 1m-es USB A-B kábelt.
Nem kábelt akarok gyártani, a kísérlet tárgya a fogadó elektronika működésének és annak érzékenységének vizsgálata a különböző USB kábelekre. Van egy fél tucat különböző USB kábelem, de megpróbálkoznék másokkal is.
Hálásan köszönöm a segítséget előre is.
Ha gondolod beszéljük privátban.
Ha gondolod szivesen adok kölcsön WW-t és Oyaidét, a pár tizezer forintos kategóriából. Lehet, hogy Canarét is tudok, de nem kizárt, hogy abból csak BNC-s lesz, nem RCA dugós.frankie írta: ↑2025.10.24., pén. 18:44Köszönöm Rock60.
Bevallom elsőre nem gondoltam ilyen nagyot nyújtózkodni. De ki tudja mi lesz a vége. Először inkább az olcsóbb szegmensben nézelődök. Az általam kérdezett darabok árában.
Az Oyaide kapcsán a DR-510-re gondoltál?
Az AN megint lőtávon kívül esik és nem is gyakori példány.
Ha gondolod beszéljük privátban.
Köszönöm Rock60.
Bevallom elsőre nem gondoltam ilyen nagyot nyújtózkodni. De ki tudja mi lesz a vége. Először inkább az olcsóbb szegmensben nézelődök. Az általam kérdezett darabok árában.
Linn
Devialet
Linn
Devialet
Én Lessloss LL-DCC-1 - est használok egy éve, nagyon kiegyensúlyozott, természetes hangú kábel, fantasztikusan levegős térrel. Cseppet sem unalmas, sőt izgalmas, de mentes minden feltűnősködéstől.frankie írta: ↑2025.10.24., pén. 06:38Kedves Fórumtársak!
Van egy WireWorld Gold Starlight 7 AES/EBU Fapaci által szerelt kábelem, amit át tudok dugóztatni.
Előre is köszönöm.
Ebben az árkategóriában - használtan 140 - 160e - nem találtam jobbat.
100 e. körül az Oyaide Silver Digital tetszett legjobban, ha a pénz nem számít, akkor az Audio Note Vz nálam a befutó.
Nem tudom, hogy ez segített-e valamit, nyilván, ahány ember, annyi féle tapasztalat...
Kedves Fórumtársak!
Előre is köszönöm.
Előre is köszönöm.
Linn
Devialet
Linn
Devialet
Két dolgot fűznék hozzá.
Az előbb írtam, hogy a Platinumokat hallgattuk eltérő dugókkal.... Azon már biztosan jól hallható szerintem is, de pont ezért írtam ott is, ha csak ennyi a hatás, akkor minek. Mennyi egy olcsó dugó? 10 ezer? És egy drága? 400 euró? Ezeket is lehet próbálgatni, de ha eleve rendben levőnek tűnik akkor nem feltétlenül nyúl az ember a dugócseréhez. Persze eleve megint abból indulok ki, hogy az ember ismeri a rendszerének a komponenseit, a hangjukat, külön-külön is és tudja, hogy az adott próbált eszköz akkor most semleges - e és a javulás az valóban az és nem csak egy jobb hangzási balansz, amire egy mély/magas hangszínszabályozó elég lenne! :)
Másik pedig, hogy a diy kábelek nem a duelundnál meg a neotechnél érnek véget! :)
De legalább jól megy ezeknek a cégeknek.... Eltartják őket a kábelfonók... :)
- SoundMania
- V.I.P.

Like-ba írtad, hogy jobb kábelen jobban hallatszik a dugócsere, mint Diy-en.Rock60 írta: ↑2025.10.23., csüt. 12:51Tudom, hogy a Vz-n rosszul szerepelt a Wbt, mástól is hallottam már...SoundMania írta: ↑2025.10.23., csüt. 11:30
.... És érdemesebb inkább előbb jó/jobb/még jobb kábeleket venni. Lehet, hogy csak én nyúltam mindig bele, de az olcsó csatlakozókkal sem éreztem hiányt soha és volt drága (wbt) dugóval nagyon rossz tapasztalatunk. (konkrétan vz kábelen és max csak úgy szólt mint egy sokkal gyengébb hangú vx!)
Ha a DPS4 re feltennél egy Oyaide 004 - párt, sanszos, hogy akkor hallanád a hiányát, ha levennéd...
De akkor nagyon.![]()
Két dolgot fűznék hozzá.
Az előbb írtam, hogy a Platinumokat hallgattuk eltérő dugókkal.... Azon már biztosan jól hallható szerintem is, de pont ezért írtam ott is, ha csak ennyi a hatás, akkor minek. Mennyi egy olcsó dugó? 10 ezer? És egy drága? 400 euró? Ezeket is lehet próbálgatni, de ha eleve rendben levőnek tűnik akkor nem feltétlenül nyúl az ember a dugócseréhez. Persze eleve megint abból indulok ki, hogy az ember ismeri a rendszerének a komponenseit, a hangjukat, külön-külön is és tudja, hogy az adott próbált eszköz akkor most semleges - e és a javulás az valóban az és nem csak egy jobb hangzási balansz, amire egy mély/magas hangszínszabályozó elég lenne! :)
Másik pedig, hogy a diy kábelek nem a duelundnál meg a neotechnél érnek véget! :)
De legalább jól megy ezeknek a cégeknek.... Eltartják őket a kábelfonók... :)
Kinek mi és mennyire preferencia? :)
Olcsóbb /rosszabb kábelekkel még a kábelek a gyenge láncszemek ilyen készülék esetén is. Diy kábeleknél persze kézenfekvő lehet a dugók csereberéje, de a gyári kábelek esetén amit hallottunk, csak kevés eltérést okozott, igaz hasonló dugóra váltás. És a késztermékek messze-messze hozták az elvártakat, így nem túl indokolt a dugó csere. Úgyhogy most itt többeknél öröm van és boldogság, hogy ekkora javulások történtek...... Még akkor is ha van olyan készülék, amiről emiatt kiderült, hogy mennyit is tud "csak"....
- SoundMania
- V.I.P.

Nem érzek egyelőre késztetést dugócserére. Ismerősnél végighallgattuk a Platinum Electra 7 verziókat. A dugók változtak az idők során, meg a szigetelőanyagok. Ő a Current-ra "esküszik" ( a vz mellett Thesisekhez) . A különbségüket hallom, de engem ez csak 5 másodpercig érdekel. Ennyi eltérésekért nem cserélgetek/cserélgetnék dugókat (sem meg kábeleket sem) . Ha komoly javulásra van szükség, jobb kábelt kell venni! Pedig a múltkor Oto pp meg vrds10 szólt vz-vel, meg dps-el. Csak hogy az árarányokat is beemeljem.... :)Rock60 írta: ↑2025.10.23., csüt. 12:51Tudom, hogy a Vz-n rosszul szerepelt a Wbt, mástól is hallottam már...SoundMania írta: ↑2025.10.23., csüt. 11:30
.... És érdemesebb inkább előbb jó/jobb/még jobb kábeleket venni. Lehet, hogy csak én nyúltam mindig bele, de az olcsó csatlakozókkal sem éreztem hiányt soha és volt drága (wbt) dugóval nagyon rossz tapasztalatunk. (konkrétan vz kábelen és max csak úgy szólt mint egy sokkal gyengébb hangú vx!)
Ha a DPS4 re feltennél egy Oyaide 004 - párt, sanszos, hogy akkor hallanád a hiányát, ha levennéd...
De akkor nagyon.![]()
Kinek mi és mennyire preferencia? :)
Olcsóbb /rosszabb kábelekkel még a kábelek a gyenge láncszemek ilyen készülék esetén is. Diy kábeleknél persze kézenfekvő lehet a dugók csereberéje, de a gyári kábelek esetén amit hallottunk, csak kevés eltérést okozott, igaz hasonló dugóra váltás. És a késztermékek messze-messze hozták az elvártakat, így nem túl indokolt a dugó csere. Úgyhogy most itt többeknél öröm van és boldogság, hogy ekkora javulások történtek...... Még akkor is ha van olyan készülék, amiről emiatt kiderült, hogy mennyit is tud "csak"....
Tudom, hogy a Vz-n rosszul szerepelt a Wbt, mástól is hallottam már...SoundMania írta: ↑2025.10.23., csüt. 11:30
De akkor nagyon.
Fontosnak tartom két hét elmúltával elmondani - ha valakit nem érdekelne, előre is elnézést kérek - hogy a mechanikusságnak immáron nyoma sincs.Rock60 írta: ↑2025.10.16., csüt. 10:26
...Elbirtokoltam tottyi fórumtársunktól két darab 2 méteres Ákos - féle RXF HC V2 tápkábelét.
Immáron 3 darabra nőtt a készlet, eme két példány az ESL63 - ba szállítja a delejt.
Kicsivel több mikrorészlet, élénkebb magas, több mély, bizonyos hangok jobban kihallatszanak a háttérből, mint eddig...
Viszont érzek benne egy pici mechanikusságot.![]()
Nem a járódással függ össze a változás - a kábel nem is változott -. hanem a szinergiával.
Történt pár hónappal ezelőtt, hogy szerét ejtettem egy húsz éves Alisca Orange Black Line hangszórókábelnek. Régen is szerettem a gyártó kábeleinek hangját, most, hogy felbukkant egy, lecsaptam rá.
Pár éve használt és szeretett Gekko Black Knight hangszórókábel helyére applikáltam, az Alisca kábelét, kíváncsian várva a változást.
Tiszta, dinamikus, őszinte, " élő " hang szólalt meg, a Gekko kisé ködös, romantikus, de folyékonyabb hangjához képest. Nehéz volt közöttük a választás, mindkét kábelben találtam pozitívumokat, de összességében az Alisca jobban passzolt az összképbe, így azt hallgattam azóta.
Ebbe a setup-ba jött a két ValhallA RXF, és minden pozitívuma ellenére rögtön feltűnt az a kis mechanikusság, a felső-közép hangok sokszor kelleténél nagyobb hangsúlya, ami azóta is zavart.
Pár napja eszembe jutott, hogy meg kellene hallgatni a Gekko-t...
Nem voltak elpakolva, ott kígyóztak az Alisca mellett, csak át kellett dugdosni. egyik ki, másik be. Bekapcs.
Abban a pillanatban eltűnt a mechanikusság és a kelleténél több középmagas, a legjobb kombinációt hozták, ami eddig nálam szólt.
Előjött a Gekko finomsága, az érzékletes mikrodinamikája, a ködös feelingnek nyoma sincs már...
Tanulság ?
Sose ítélj elhamarkodottan.
- SoundMania
- V.I.P.

Vagy ez már csak hab a tortán..... És érdemesebb inkább előbb jó/jobb/még jobb kábeleket venni. Lehet, hogy csak én nyúltam mindig bele, de az olcsó csatlakozókkal sem éreztem hiányt soha és volt drága (wbt) dugóval nagyon rossz tapasztalatunk. (konkrétan vz kábelen és max csak úgy szólt mint egy sokkal gyengébb hangú vx!)Rock60 írta: ↑2025.10.23., csüt. 08:09Na, ha Neked sem sikerült átugrani az " Elküld " gombot, akkor válaszolok, ha megengeded.Alex_Aston írta: ↑2025.10.21., kedd 11:06Szerintem elég elvetemült dolog ennyire belenyúlni egy készülékbe.
Ha olcsó, akkor nem érdemesvele ennyit foglalkozni, ha meg drága, és jó cucc, akkor meg azért nem piszkálnám.
Persze biztos meg lehet csinálni szépen, és jól, de valahogy ez már túl van szerintem azon a határon, amit a valamilyen szintű ésszerűség diktál.
( Block, most ne figyeljél.)
Egyrészt, amit a hifiben megtanulhattunk (?), hogy mindennel érdemes foglalkozni, nem tudhatod, mi hoz váratlan javulást, és hogy mi az ésszerű, arra az élet/gyakorlat adja a választ.
Nyilván egy drága gyári erősítőt senki nem bolygat szívesen, én sem tenném - annak ellenére, hogy az ellenkezőjére bőven látni példát. Régi, fix kábeles gépeket rendszeresen alakítanak át IEC aljzatosra...
Lehet viszont olyan eset - mint esetemben egy olcsó noname analóg tápegység - ami hangban rengeteget hozott, viszont ezt hozta úgy, hogy a tápkábel végén drága dugók vannak, amivel persze jobban is szól, mint az 500 forintossal.
Nyilvánvalóan felmerülő kérdés, hogy nem lenne-e jobb a hang az aljzat és a dugó kihagyásával, plusz megspórolva a IEC dugó árát.
De, ami a lényeg, megjött a válasz, elletve érdemben nem jött.
Úgy tűnik senkinek nincsen tapasztalata ilyesmivel kapcsolatban...
Na, ha Neked sem sikerült átugrani az " Elküld " gombot, akkor válaszolok, ha megengeded.Alex_Aston írta: ↑2025.10.21., kedd 11:06Szerintem elég elvetemült dolog ennyire belenyúlni egy készülékbe.
Ha olcsó, akkor nem érdemesvele ennyit foglalkozni, ha meg drága, és jó cucc, akkor meg azért nem piszkálnám.
Persze biztos meg lehet csinálni szépen, és jól, de valahogy ez már túl van szerintem azon a határon, amit a valamilyen szintű ésszerűség diktál.
( Block, most ne figyeljél.)
Egyrészt, amit a hifiben megtanulhattunk (?), hogy mindennel érdemes foglalkozni, nem tudhatod, mi hoz váratlan javulást, és hogy mi az ésszerű, arra az élet/gyakorlat adja a választ.
Nyilván egy drága gyári erősítőt senki nem bolygat szívesen, én sem tenném - annak ellenére, hogy az ellenkezőjére bőven látni példát. Régi, fix kábeles gépeket rendszeresen alakítanak át IEC aljzatosra...
Lehet viszont olyan eset - mint esetemben egy olcsó noname analóg tápegység - ami hangban rengeteget hozott, viszont ezt hozta úgy, hogy a tápkábel végén drága dugók vannak, amivel persze jobban is szól, mint az 500 forintossal.
Nyilvánvalóan felmerülő kérdés, hogy nem lenne-e jobb a hang az aljzat és a dugó kihagyásával, plusz megspórolva a IEC dugó árát.
De, ami a lényeg, megjött a válasz, elletve érdemben nem jött.
Úgy tűnik senkinek nincsen tapasztalata ilyesmivel kapcsolatban...
Ha csupán logika mentén elemeznénk a csatlakozások anyag átmeneti hatását hangzásra akkor hogy van az, hogy szubjektív teszteléseknél egy bizonyos rendszer szint felett határozott hangzás eltérést lehet tapasztalni a különböző csatlakozó anyagbevonatai között, arany, ezüst, ródium, platina, palládium esetében? Ezek a bevonatok erősen összefüggnek a köztes réteggel is, mert szinte egyik sem vihető fel közvetlenül rézvezetőre. (Ezüst vezető az ami praktikusan lehet vezető anyag és érintkező felület is. Ennek oxid felülete is jó vezető. De pl WBT a tiszta ezüst csatlakozóit lehelet vékonyan platinával is bevonja, ezzel védve az oxidációtól is)
Ha ezek az érintkező felületek hangzásban eltérést képesek okozni, akkor persze lehet úgy is, hogy az egymással érintkező felületek eltérő anyag és hangzás tulajdonságúak. Ebből egy fajta misung képződhet, ami lehet valakinek tetsző, de inkább csak egy ingovány, lesz ami lesz.
Logika mentén lehet érvelni visszafelé is. Ha csatlakozások felülete és áramvezetője anyaga eltér az áramvezetési hurok többi vezetőjétől, kötéseitől, akkor mit számít egy-egy kontaktus? Logika mentén mit számít maga hálózati kábel, mit számít a hálózati ösvény, ösvény elején egy túláram védő, készülékben egy olvadó bizti, hálózati áram kapcsoló, ezek mind-mind valamilyen kötéssel csatlakoznak egymáshoz, közte a forrasztással, ponthegesztéssel is. Már pedig tapasztalat az, hogy ezek mind valamennyire éreztetik hatásukat hangzásban úgy, hogy minél közelebb vannak az adott készülékhez, hang előállításhoz, annál jobban.
- Alex_Aston
- V.I.P.

- Értékelés: 3661
Ha van érdekesebb témád, szívesen olvassuk, ha nincsen, ugord át... az "Elküld" gombot.
Csak a Marantz! :-D
Hidd el,..átugrom,...mert egyáltalán nem vagyok kíváncsi ezekre a bütykölésekre... Arra nem válaszoltál,hogy miért nem a diy topicba írjátok ezeket.Rock60 írta: ↑2025.10.22., szer. 15:57Egy készülék aljzat, vagy konnektor nem hármasfonattal, vagy gyári kábellel függ össze, de az áramellátás szerves része és mint ilyen, a " Kábelezzünk " - be tökéletesen passzol.
Ha unod, sajnálom, ha van érdekesebb témád, szívesen olvassuk, ha nincsen, ugord át...![]()
Az a baj,hogy belépek,ide,ha ír valaki,mert remélem,hogy valami értelmes dologról olvashatok,..de azután átugrom. Ettől még az is jobb ,amikor SM a Vz-ről ír.