Rock60 írta: ↑2025.10.16., csüt. 10:38
kaef2 írta: ↑2025.10.16., csüt. 10:05
Az elmúlt 30-40 évben a vezetőanyagok (OCC réz, ezüst, jobb szigetelés, geometria) persze finomodtak, de ezek inkább precizitási és gyártástechnikai javulások, nem forradalmak.
A kábel továbbra is fontos, de nem ott történt a nagy ugrás, hanem az audio rendszerek egészében.
Talán nagyobb idő-intervallumra gondoltam, és való igaz, inkább analóg vonalon.
A nyolcvanas - kilencvenes években már olyan kiemelkedő futóművek és erősítők léteztek, amiért ma is összetenné a két kezét az egyszeri hifista.
És milyen tápkábellel a seggükben ? Filléres PC dróttal.
Mire tudtad cserélni ? Másik PC drótra.
A mai állapothoz képest erre gondoltam.
A nyolcvanas években már létezett Siltech, Kimber, Fulton, Gotham, Cardas, Furutech, Audio Note (Kondo) is, és ne felejtkezzünk meg az egyik legismertebbről, a Monsterről, aki már a hetvenes évek végén létezett. 1977–1980 körül Mitsuo Ohno fejlesztette ki az OCC (Ohno Continuous Cast) technológiát, aminek az egyik első felhasználója Kondo volt. 1985 táján már használja a Furutech is.
Magam a nyolcvanas évek végén, az egyetem elvégzése után kiautóztam Köln környékére (kis polszkival, friss jogostvánnyal), egy német gyártóhoz, hogy a mostani Audio Consultinghoz hasonló nagyon vékony ezüst drótokat vegyek interkonnekt kábeles kisérletezési célokból. Vass Andrási Gyurival próbálkoztunk sokat, az egyetemi Hifi Klubnak ez már olyan 1986 táján témája volt.
A nyolcvanas évek végén Bese Attila már dolgozott a audiofil kábelszabadalmán, amit aztán a kilencvenes évek közepén hivatalosan el is fogadtak.
De ne felejtezzünk meg a Hifi Magazinról sem, a híres Kábelhüllő című cikkről. Amivel tulajdonképpen elindította idehaza a kábeltémát.
http://hifimagazin.hu/HFMCD/HFM/CIKKEK/HFM2303.HTM
Vagyis ha nem is ilyen erővel, mint most, de azért tudni lehetett arról, hogy a kábeleknek van hatása a hangzásra.