Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3726

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Rock60 írta:
2025.10.17., pén. 16:41
Nagyon rendben lehet mindenkinél minden, hogy jobb téma nem akad, mint Cables " régi drót " filozófiáján csoportosan rugózni. gondolkodik.gif....
Senki sem azon rugózik.
Hanem (én legalabb is) azon, hogy ezt beállitja "verhetetlenekk"-nek.

Célszerű olvasni, értelmezni, aztán kijelenteni valamit. Ez úgy önmagában sosem árt, javítja a normális kommunikációt, vagy a vitának értelmet ad.
E nélkül csak az ember magáról állít ki sokadszorra is bizonyítványt, azon felül, hogy felesleges posztokat generál.
Csak a Marantz! :-D

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1471

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Nagyon rendben lehet mindenkinél minden, hogy jobb téma nem akad, mint Cables " régi drót " filozófiáján csoportosan rugózni. gondolkodik.gif
Van, akinél újdonság, hogy a régi rézkábelek tisztasága nagyobb, mint a mai újrahasznosított Kína - orientált világunkban általában természetes ?

Azon mi az érthetetlen, hogy Cables kábeleinek hangjáról esetleg nem Őt, hanem a felhasználókat - vannak jó néhányan - kell faggatni ?
( Kliens, ügyfél, üzletfél, kuncsaft, vásárló, felhasználó - tessék választani... :D )

Deenoo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 38

Hozzászólás Szerző: Deenoo »

istvan01 írta:
2025.10.17., pén. 10:29
cables írta:
2025.10.17., pén. 10:17
Nem is én. Az ügyfelek döntik el. Tessék véleményeket olvasni!
Ügyfelek??? Ezt is úgy kell komolyan venni mint a "régen" (70éve) minden jobb volt, kábelben is? Vagy tényleg ügyfelekről lenne szó?

"A közigazgatási jogban az ügyfél (latinul kliens) az a természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet lehet, akinek jogát vagy jogos érdekét az adott közigazgatási eljárásban szereplő közigazgatási hatósági ügy érinti, akit hatósági ellenőrzés alá vontak, illetve akire nézve a hatósági nyilvántartás adatot tartalmaz"
A Vásárló(k) talán jobban hangzana.(?)

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 957

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

cables írta:
Alex_Aston írta:
2025.10.17., pén. 07:51
cables írta:
2025.10.17., pén. 07:24
Teszteléssel el lehet dönteni!
Így van.
De akkor ne te döntsd el, hogy melyik a jobb. ;)
Netán sorba is állnak érte?
"Az igazi barát szemből támad."

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3596

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

cables írta:
Ügyfelek??? Ezt is úgy kell komolyan venni mint a "régen" (70éve) minden jobb volt, kábelben is? Vagy tényleg ügyfelekről lenne szó?

"A közigazgatási jogban az ügyfél (latinul kliens) az a természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet lehet, akinek jogát vagy jogos érdekét az adott közigazgatási eljárásban szereplő közigazgatási hatósági ügy érinti, akit hatósági ellenőrzés alá vontak, illetve akire nézve a hatósági nyilvántartás adatot tartalmaz"

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

cables írta:

Te írtad, hogy az általad (is) használt régi kábelek verhetetlenek. Ergo te írtad, és kijelentettél valamit, amit ugye nem tudsz igazolni.
Az pedig, hogy a vevőid írnak pozitív dolgot a termékedről, az lenne a mérvadó és örök referencia, amihez mindenki másnak igazodni kell? Nem pedig csak egy (néhány) vélemény?

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2384

Hozzászólás Szerző: cables »

Alex_Aston írta:
2025.10.17., pén. 07:51
cables írta:
Így van.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

cables írta:
Így van.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5288

Hozzászólás Szerző: fülelek »

cables írta:
2025.10.16., csüt. 12:13
Az audió világa annyira összetett, hogy nagyon könnyű eltévedni és rossz kővetkeztetésekbe bonyolódni. Huzal témában különösen érdemes vigyázni. A nagyon régen (50-70 éve) gyártott, lenyugodott kristály-szerkezetű huzalok jelkábeleknél verhetetlenek.
Ezt akárhányszor leírod, akkor sem igaz.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

MrCollector írta:
2025.10.16., csüt. 21:23

Szerintem meg pont a készülékek, a hangfalak/fejhallgatók, illetve a zenei anyagok minősége fejlődött olyan szintre, hogy a rendszerek igénylik az igazán jó kábeleket. Ezt aknázzák ki (jó esetben) a kábelgyártók, akik egyre többen vannak. Ezáltal a marketingben is gyakrabban találkozik a hifista a kábelekkel. Bár emlékszem megvolt ez a 90-es években is, csak közel sem ilyen szinten, mint most.
Szerintem nem készülék, hanem rendszer szinten kell nézni az arányokat. Azért a drágább rendszerek tulajdonosai is nehezebben adnak ki milliókat kábelre (általánosságban), mint készülékre. Pedig ők tudnak belőle a legjobban "profitálni".
Ez is igaz, bár meg kell mondjam, hogy a 35 éves Rock Reference és a 40 éves Quad ESL63 is nagyon örül az új tápkábeleknek, mikor születtek, PC drótnál nem találkozhattak jobbal.
Nyilván félreérthetően fogalmaztam, hiszen nekem is voltak már az ősidőkben is VdH és AN interconnectjeim és hsz kábeleim, de a tápkábelekből a PC dróttal kellett beérjék - a példa kedvéért - még az ARC SP11 - nek, a Klimo OTL - nek, vagy az AN Ongaku - nak is.

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 531

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

Rock60 írta:
2025.10.16., csüt. 08:54
Annyit még az előzőhöz, hogy mivel egy kábel kevésbé meghatározó esztétikai komponens, mint egy hangsugárzó, vagy erősítő, amelyekhez amúgy is inkább kötődünk, ezért azok cseréje, az azokkal való kísérletezés sokkal nagyobb teret kap, mint ( jóval ) korábban.
Én pl. készüléket nem cseréltem 4 éve - nagy részük 35 éve a birtokomban van - kábelek meg azért jönnek - mennek...
Szerintem maguk a kábelek sokkal többet fejlődtek az évtizedek alatt, mint a kiszolgált készülékek.
A 10 % nem igen értelmezhető. Ha van egy 80 ezer forintért vásárolt használt erősítő, milyen az a 8 ezer forintos kábel ? Kb. semmire nem jó.
Ebből is látszik, hogy olcsóbb rendszerekben, a készülékek árát bőven meghaladó kábel sem túlzás...
Drága rendszerekben ez az arány nyilván arányosan csökken(het).
Szerintem meg pont a készülékek, a hangfalak/fejhallgatók, illetve a zenei anyagok minősége fejlődött olyan szintre, hogy a rendszerek igénylik az igazán jó kábeleket. Ezt aknázzák ki (jó esetben) a kábelgyártók, akik egyre többen vannak. Ezáltal a marketingben is gyakrabban találkozik a hifista a kábelekkel. Bár emlékszem megvolt ez a 90-es években is, csak közel sem ilyen szinten, mint most.
Szerintem nem készülék, hanem rendszer szinten kell nézni az arányokat. Azért a drágább rendszerek tulajdonosai is nehezebben adnak ki milliókat kábelre (általánosságban), mint készülékre. Pedig ők tudnak belőle a legjobban "profitálni".
Ha kérdésed van: 20/3383456

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

tonee73 írta:
2025.10.16., csüt. 17:45
Rock60 írta:
2025.10.16., csüt. 10:26
Robikának minden faszság, amit én mondok, de ez már csak így van rendjén... :D
viewtopic.php?p=2976428#p2976428
Robika ebből rendszeresen sportot űz.
Eleinte bosszantott, de most már csak szánalmasnak tartom, úgy tűnik, nincsen mivel játszania...

mike-rame
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 697

Hozzászólás Szerző: mike-rame »

GTomi írta:
2025.10.16., csüt. 15:12
Napokban éppen, a kb. 1 éve használtan vett erősítőmhöz, vettem egy szintén használt hangfalkábelt, ami ugyanannyiba kerül most, mint a használt erőlködőm (sőt az évekkel ezelőtti új ára felette lenne az erősítő mostani új árának).

Napok óta újra hallgatom a zenéim és nem pár perces intervallumokban :D

Itt már bukott is a %-os elv, amit nekem is anno többen mondtak, vagy fórumokon olvastam, hogy mennyi legyen az "annyi".
Akkor tessék neked, mivel ismered fülelek erősítőit, amp4me "túlszázalékolt" kábelezéssel, a készülék árát 15-20-szoros mértékben meghaladva. :lol:
a4mv1.JPG
a4mv2.JPG
"Áldozat nélkül nincs veszteség"

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6469

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

Rock60 írta:
2025.10.16., csüt. 10:26
Robikának minden faszság, amit én mondok, de ez már csak így van rendjén... :D
viewtopic.php?p=2976428#p2976428
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

mike-rame
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hozzászólás Szerző: mike-rame »

cables írta:
Az audió világa annyira összetett, hogy nagyon könnyű eltévedni és rossz kővetkeztetésekbe bonyolódni. Huzal témában különösen érdemes vigyázni. A nagyon régen (50-70 éve) gyártott, lenyugodott kristály-szerkezetű huzalok jelkábeleknél verhetetlenek.
Jó, de miért kellene az egyiknek a másikat vernie? Bőven elférhet az "újszülöttnek minden új" és az 50 éve lenyugodott hallgató, 70 éve lenyugodott kábele egyaránt. Figyelembe véve természetesen az alábbi két mottót is. :P
cables írta:
2025.10.12., vas. 19:39
Nekem elképesztő az, hogy mennyire nem érzik egyesek azt, hogy másnak joga van az övéktől eltérő véleményt megfogalmazni.
cables írta:
2012.09.01., szomb. 18:43
Egyebekben mindenki olyan huzalból készít kábelt, ami van neki, vagy amihez hozzá tud jutni. Én véletlenül régí huzalokhoz jutottam hozzá, ennyi a történet.

"Áldozat nélkül nincs veszteség"

pali923
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1252

Hozzászólás Szerző: pali923 »

Alex_Aston írta:
2025.10.16., csüt. 12:31
És egy 85-ben gyártott kábelt, ha elrakok a fiókba, akkor 10 év múlva már jó lesz? Vagy egy mai csúcs kábelt rakjak el az unokáimnak? gondolkodik.gif
Mi 2002-ben költöztünk a házunkba. Pár hónapja találtam a padláson néhány métert abból a bizonyos MCU kábelből, amiről itt már sok szó esett. A padláson abban a huszonévben -10 és +40 fok között edződött (majd a szakértők talán megmondják, hogy ez ártott vagy használt neki). Csináltam próbaképpen néhány tápkábelt belőle. Maradjunk annyiban, hogyha lesz kis szabadidőm, felteszem ide a piactérre, hátha valaki akarja még próbálgatni. :D Lehet, hogy kellett volna még várni vele 30 évet? :rolleyes:
erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

Alex_Aston írta:
2025.10.16., csüt. 12:31
cables írta:
...A nagyon régen (50-70 éve) gyártott, lenyugodott kristály-szerkezetű huzalok jelkábeleknél verhetetlenek.

Magyarán egyik neves gyártó terméke sem jöhet szóba, ha jó hangot akarok, hogy ha csak max. 40-45 éve léteznek? Mert ők ugye új kábellekkel dolgoznak, akkor azok meg nem jók gondolom.
És egy 85-ben gyártott kábelt, ha elrakok a fiókba, akkor 10 év múlva már jó lesz? Vagy egy mai csúcs kábelt rakjak el az unokáimnak? gondolkodik.gif
Attól függ milyen hangot szeretsz. A gyári jelkábelek pl. összekötők árnyékolással készülnek és csinos külső köpenyt kapnak. Ez eleve ad egy hang karaktert. Ha meghallgatsz egy 80 éve gyártott huzalból készült összekötőt amin se árnyékolás se köpeny nincs akkor egy másfajta hangot fogsz hallani. Darvas László a Hi-Fi Magazin legendás főszerkesztője ezt írta, amikor meghallotta egy árnyékolástól és köpenytől megszabadított kábel hangját:

Darvas László A kábel hűllő idézet.jpg
Darvas László A kábel hűllő idézet.jpg (127.1 KiB) Megtekintve 3026 alkalommal

GTomi
V.I.P.
V.I.P.

Hozzászólás Szerző: GTomi »

Napokban éppen, a kb. 1 éve használtan vett erősítőmhöz, vettem egy szintén használt hangfalkábelt, ami ugyanannyiba kerül most, mint a használt erőlködőm (sőt az évekkel ezelőtti új ára felette lenne az erősítő mostani új árának).

Napok óta újra hallgatom a zenéim és nem pár perces intervallumokban :D

Itt már bukott is a %-os elv, amit nekem is anno többen mondtak, vagy fórumokon olvastam, hogy mennyi legyen az "annyi".
RegaBrio, CA DacMagic 200M + TMP táp, PC/PaulPang/Audirvana, Revox B226, Hivox 3 utas zárt monitor, HiDiamond D3 hfkábel + D3 rca, IsoTek Premier/Initium/Hivox tápkábelek, Oyaide Neo usb a-b, QED QE6200 koax, Audioquest Forest RJ/E Ethernet, ifi LAN iSilencer, Viablue absorber+HS spike disc

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1291

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

seribery írta:
2025.10.16., csüt. 12:38
Rock60 írta:
2025.10.15., szer. 21:35
seribery írta:
2025.10.14., kedd 11:42
Sziasztok! Ahogy látom itt a fórumon is elég jól mennek a nem ritkán több millió forintos IC/hangfal/hálózati táp kábelek. Kíváncsi lennék, milyen össz értékű rendszernél van értelme ilyen értékű kábelt betenni? Vagy a rendszer integritás ilyenkor nem szempont? Tehát sokan inkább vesznek egy drága kábelt, mert erre még van pénzük, de egy drágább rendszer komponensre már nincs? Korábban volt egy olyan íratlan szabály nálam, hogy egy komponens 10%-át költöm kábelre. Ti hogy álltok ezzel?
Engem maga a kérdés lep meg 15 évnyi fórumozásod után.

Ez a téma már annyiszor ki lett tárgyalva és csontig rágva, minimum havonta fellobanva, hogy több oldalnyi választ kapsz, ha egy kicsit visszatekergetsz.
A lényeg, hogy mindenki másképp gondolja...

Amióta hallottam egy háromszázezer forintos dobozt szólni egy kétszázezres, majd egy egymillió forintos hangfalkábellel, vagy a négyszázezres AN VZ - t bármivel, azóta nincsen kérdés...

Hogy a kérdésedre is válaszoljak, alsó-közép kategóriás rendszeremben a készülékek árának kb. a 40 - 50 % - át teszi ki a kábelezésük.
15 éve vagyok tag, de már 30 éve foglalkoztat a hifi világa - és ennek semmi köze a kérdésemhez :-) Sajnos, ahogy a mutatóimból is látszik, keveset kommunikálok és nem követem rendszerességgel a témákat. Köszönöm a válaszokat, tényleg érdekel, hogy ki-milyen értékű rendszerhez vesz igazán drága kábeleket. Nyilván az elektronikába a legtöbb ember nem nyúl bele, marad hát a kábelekkel, szűrőkkel, akusztikával stb. való kísérletezés.
Nyilván erre a kérdésre a részletek ismerete nélkül nem lehet jó választ adni. Van amikor olcsóbb rendszerben is nagyon jó hatása van a kb 3x drágább kábelnak és van amikor többmilliós rendszerbe is mindegy mit teszel, mert nincs/alig van különbség és semmivel nem fog jobban szólni. Az előbbire szoktam emlegetni, hogy Arcam erősítő Vz kábellel mennyivel jobb hangot tud. Szóval csak ennyiből kiindulva is a 0-tól a többszörös árig bármi előfordul. Kár is erre máshogy gondolni.

seribery
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 7

Hozzászólás Szerző: seribery »

Rock60 írta:
2025.10.15., szer. 21:35
seribery írta:
2025.10.14., kedd 11:42
Sziasztok! Ahogy látom itt a fórumon is elég jól mennek a nem ritkán több millió forintos IC/hangfal/hálózati táp kábelek. Kíváncsi lennék, milyen össz értékű rendszernél van értelme ilyen értékű kábelt betenni? Vagy a rendszer integritás ilyenkor nem szempont? Tehát sokan inkább vesznek egy drága kábelt, mert erre még van pénzük, de egy drágább rendszer komponensre már nincs? Korábban volt egy olyan íratlan szabály nálam, hogy egy komponens 10%-át költöm kábelre. Ti hogy álltok ezzel?
Engem maga a kérdés lep meg 15 évnyi fórumozásod után.

Ez a téma már annyiszor ki lett tárgyalva és csontig rágva, minimum havonta fellobanva, hogy több oldalnyi választ kapsz, ha egy kicsit visszatekergetsz.
A lényeg, hogy mindenki másképp gondolja...

Amióta hallottam egy háromszázezer forintos dobozt szólni egy kétszázezres, majd egy egymillió forintos hangfalkábellel, vagy a négyszázezres AN VZ - t bármivel, azóta nincsen kérdés...

Hogy a kérdésedre is válaszoljak, alsó-közép kategóriás rendszeremben a készülékek árának kb. a 40 - 50 % - át teszi ki a kábelezésük.
15 éve vagyok tag, de már 30 éve foglalkoztat a hifi világa - és ennek semmi köze a kérdésemhez :-) Sajnos, ahogy a mutatóimból is látszik, keveset kommunikálok és nem követem rendszerességgel a témákat. Köszönöm a válaszokat, tényleg érdekel, hogy ki-milyen értékű rendszerhez vesz igazán drága kábeleket. Nyilván az elektronikába a legtöbb ember nem nyúl bele, marad hát a kábelekkel, szűrőkkel, akusztikával stb. való kísérletezés.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

cables írta:
...A nagyon régen (50-70 éve) gyártott, lenyugodott kristály-szerkezetű huzalok jelkábeleknél verhetetlenek.
Magyarán egyik neves gyártó terméke sem jöhet szóba, ha jó hangot akarok, hogy ha csak max. 40-45 éve léteznek? Mert ők ugye új kábellekkel dolgoznak, akkor azok meg nem jók gondolom.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4114

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

Rock60 írta:
2025.10.16., csüt. 10:38
kaef2 írta:
2025.10.16., csüt. 10:05

Az elmúlt 30-40 évben a vezetőanyagok (OCC réz, ezüst, jobb szigetelés, geometria) persze finomodtak, de ezek inkább precizitási és gyártástechnikai javulások, nem forradalmak.

A kábel továbbra is fontos, de nem ott történt a nagy ugrás, hanem az audio rendszerek egészében.
Talán nagyobb idő-intervallumra gondoltam, és való igaz, inkább analóg vonalon.

A nyolcvanas - kilencvenes években már olyan kiemelkedő futóművek és erősítők léteztek, amiért ma is összetenné a két kezét az egyszeri hifista.
És milyen tápkábellel a seggükben ? Filléres PC dróttal.
Mire tudtad cserélni ? Másik PC drótra.
A mai állapothoz képest erre gondoltam.
A nyolcvanas években már létezett Siltech, Kimber, Fulton, Gotham, Cardas, Furutech, Audio Note (Kondo) is, és ne felejtkezzünk meg az egyik legismertebbről, a Monsterről, aki már a hetvenes évek végén létezett. 1977–1980 körül Mitsuo Ohno fejlesztette ki az OCC (Ohno Continuous Cast) technológiát, aminek az egyik első felhasználója Kondo volt. 1985 táján már használja a Furutech is.

Magam a nyolcvanas évek végén, az egyetem elvégzése után kiautóztam Köln környékére (kis polszkival, friss jogostvánnyal), egy német gyártóhoz, hogy a mostani Audio Consultinghoz hasonló nagyon vékony ezüst drótokat vegyek interkonnekt kábeles kisérletezési célokból. Vass Andrási Gyurival próbálkoztunk sokat, az egyetemi Hifi Klubnak ez már olyan 1986 táján témája volt.

A nyolcvanas évek végén Bese Attila már dolgozott a audiofil kábelszabadalmán, amit aztán a kilencvenes évek közepén hivatalosan el is fogadtak.

De ne felejtezzünk meg a Hifi Magazinról sem, a híres Kábelhüllő című cikkről. Amivel tulajdonképpen elindította idehaza a kábeltémát.

http://hifimagazin.hu/HFMCD/HFM/CIKKEK/HFM2303.HTM

Vagyis ha nem is ilyen erővel, mint most, de azért tudni lehetett arról, hogy a kábeleknek van hatása a hangzásra.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

kaef2 írta:
2025.10.16., csüt. 10:05

Az elmúlt 30-40 évben a vezetőanyagok (OCC réz, ezüst, jobb szigetelés, geometria) persze finomodtak, de ezek inkább precizitási és gyártástechnikai javulások, nem forradalmak.

A kábel továbbra is fontos, de nem ott történt a nagy ugrás, hanem az audio rendszerek egészében.
Talán nagyobb idő-intervallumra gondoltam, és való igaz, inkább analóg vonalon.

A nyolcvanas - kilencvenes években már olyan kiemelkedő futóművek és erősítők léteztek, amiért ma is összetenné a két kezét az egyszeri hifista.
És milyen tápkábellel a seggükben ? Filléres PC dróttal.
Mire tudtad cserélni ? Másik PC drótra.
A mai állapothoz képest erre gondoltam.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”