Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Audiophile ösvény és tápszűrő kondícionáló

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3669

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

istvan01 írta:
2025.08.24., vas. 13:40
Rock60 írta:
2025.08.24., vas. 13:29

De a " Fő a biztonság " címszó alatt felsorolható érveken túl érdekelt volna valamilyen konkrét műszaki magyarázat arra vonatkozóan, hogy pl. egy 2.5 - es tápkábelben miért nem képes ellátni a feladatát egy 1.5 - es N szál.
Tényleg érdekelne.
Fordítva nem okoz bajt, L 1,5mm2, N 2,5mm2. N-ek az is dolga, a hogy minél közelebbi potenciált biztosítson normál, de zárlati áram esetén is a lakás fő-földelési pontjához, a referencia, közel nulla potenciálú Nullázó sínjéhez. Pl azért is, mert zárlatba került N vezető kapcsolódik több más készülék N csatlakozó pontjához is, lehetőleg maradjanak ekkor is alacsonyabb potenciálon. Fordított keresztmetszeti aránynál romlik az szempont. A többit talán lehetne kérdezni a szabvány alkotók rendszer koncepcióról.
Említek még egy szempontot ami a nulla vezető PE-vel megegyező keresztmetszetére. Abban az esetben, amikor a biztonság növelése céljából ki van építve a T1/T2/T3 túlfeszültség védelem a villamos hálózaton, akkor túlfeszültség eszközök az érkező vezetett és gerjesztett 1000V feletti impulzusoknál rövidre zárják az L/N/PE vezetőket. Két okból. Egyik, az L-N feszültség emelkedését korlátozza. Másik, hogy a túlfeszültség árama minél inkább a föld felé, PE vezetőre terelje. Az N vezető ebben az esetben viszont a PE vezetővel egyenrangú lesz, mert az is a nullázó sínre galvanikusan vezeti az impulzus áramát, vagyis a földre. Ekkor az a jobb, ha közel azonos impulzus áramot visz a PE és N vezető. Mindez persze akkor lesz fontos szempont, amikor közeli a felhő-föld villám hatás. Nem, ez nem a villám áram, nem villám-részáram, ez csupán a 300-400m-nél közelebbi villámok okozta túlfeszültség hatása.

/De ez már megint inkább ösvény téma/

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2025.08.24., vas. 13:29

De a " Fő a biztonság " címszó alatt felsorolható érveken túl érdekelt volna valamilyen konkrét műszaki magyarázat arra vonatkozóan, hogy pl. egy 2.5 - es tápkábelben miért nem képes ellátni a feladatát egy 1.5 - es N szál.
Tényleg érdekelne.
Fordítva nem okoz bajt, L 1,5mm2, N 2,5mm2. N-ek az is dolga, a hogy minél közelebbi potenciált biztosítson normál, de zárlati áram esetén is a lakás fő-földelési pontjához, a referencia, közel nulla potenciálú Nullázó sínjéhez. Pl azért is, mert zárlatba került N vezető kapcsolódik több más készülék N csatlakozó pontjához is, lehetőleg maradjanak ekkor is alacsonyabb potenciálon. Fordított keresztmetszeti aránynál romlik az szempont. A többit talán lehetne kérdezni a szabvány alkotók rendszer koncepcióról.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1512

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

istvan01 írta:
2025.08.24., vas. 11:39

Hidd el, van. Az érintés, zárlat és tűz biztonság mindig együtt értendő, egymástól nem elválasztható. Amihez minden esetben hozzátartozik a redundancia, tehát több szintű biztonság. Lakókörnyezetben ehhez jön az a "gyakorlat", hogy sokan érzik magukat villanyszerőlőnek biztos tapasztalat és főleg szabvány ismeretek nélkül is.
Elhiszem, Te vagy a szakember.
Tényleg érdekelne.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2025.08.24., vas. 11:19
istvan01 írta:
2025.08.24., vas. 08:48

N, PE nem lehet kisebb keresztmetszet L-nél. L 10mm2 felett már PE lehet kisebb, tehát maradhat 10mm2. Azonban más okok miatt ez a határ PE-nél inkább 16mm2.
Ennek otthon a gyakorlatban mi az érintésvédelmi jelentősége ?
Ha az N csak pl. fele akkora keresztmetszetű, mint az L, utóbbi érintésére akkor is leold a firelé, vagy rövidzár esetén ugyan úgy leold az automata, nem ?
hidd el, van. Az érintés, zárlat és tűz biztonság mindig együtt értendő, egymástól nem elválasztható. Amihez minden esetben hozzátartozik a redundancia, tehát több szintű biztonság. Lakókörnyezetben ehhez jön az a "gyakorlat", hogy sokan érzik magukat villanyszerőlőnek biztos tapasztalat és főleg szabvány ismeretek nélkül is. Sőt, erre jön még egy tényező, hogy lakó környezeti helyeken nem kötelező a villamos biztonsági felülvizsgálat, ami ipari, közületi helyeken előírás. Néhány éve vezették be, hogy új és használt lakásingatlan értékesítéshez kötelező a villamos biztonsági felülvizsgálat. Az már más kérdés, ezek a felülvizsgálatok mennyire alaposak.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

istvan01 írta:
2025.08.24., vas. 08:48

N, PE nem lehet kisebb keresztmetszet L-nél. L 10mm2 felett már PE lehet kisebb, tehát maradhat 10mm2. Azonban más okok miatt ez a határ PE-nél inkább 16mm2.
Ennek otthon a gyakorlatban mi az érintésvédelmi jelentősége ?
Ha az N csak pl. fele akkora keresztmetszetű, mint az L, utóbbi érintésére akkor is leold a firelé, vagy rövidzár esetén ugyan úgy leold az automata, nem ?

( Arra a szélsőséges példára rá sem kérdeznék, ahol a 10 érből 5 - öt az L - re, 4 - et a PE - re, és csak 1 - et használ N - re delikvens.)

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2025.08.24., vas. 06:36

( Ennek a szabvány ellentmond, - ha valakinél ez számít :D - elvileg a föld kábel nem lehet kisebb össz-keresztmetszetű, mint a fázis. )

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

zoli73 írta:
2025.08.23., szomb. 15:32
zoli73 írta:
2025.08.23., szomb. 09:01

Az "ösvényes" topicban kitárgyaltuk a témát, és mások tapasztalata alapján döntöttem a 2,5mm² keresztmetszet mellett, ill. a tűzálló kábel mellett, ami nem PVC, hanem Poliolefin szigetelésű. Ez utóbbi a hangminőség tekintetében állítólag jobb, mint a PVC, de én összehasonlítást nem végeztem. A ház hálózatánál mindenesetre egyértelműen jobb. A 2,5mm² keresztmetszet mellett pedig azért döntöttem, mert akik végeztek összehasonlító teszteket, azok megmondták, hogy az egyre vastagabb(4, 6, 10mm²) keresztmetszetű kábelek, egyre rosszabb hangot eredményeztek. A 2,5mm² kb. egy arany középút, és általában bőven elég egy hifi rendszer táplálására.
Mikor én a fejembe vettem az ösvényt, akkor pont olyan vélemények jöttek szembe, hogy a 2,5mm²-es a tuti, a vastagabb már inkább ront a hangon. Bár ez a megállapitás nagyon vélelmes, mert minden rendszer más. Nálam a fenti vélemények miatt, ill. azért lett 3x2,5mm²-es, mert ezt tudtam szerezni, és ezt lehetett viszonylag kevés rombolással behúzni. 3x6mm²-est sokkal nehezebben, vagy talán nem is tudtam volna szerezni(mármint bontott, bejáródott kábelt), ráadásul a behúzása is komoly fejtörést okozott volna.
Talán nincsenek a kábel témában annyira ellentmondó vélemények, mint az ösvény keresztmetszetben.
Ép ésszel én is azt gondolnám, hogy a 2.5 - es elég kellene, hogy legyen.
Ha mindenképpen nagyobb keresztmetszetben gondolkodunk, jó ötletnek találom - a többek által említett - 5 eres kábelt használva a fázis és a 0 duplázást.

( Ennek a szabvány ellentmond, - ha valakinél ez számít :D - elvileg a föld kábel nem lehet kisebb össz-keresztmetszetű, mint a fázis. )

ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 847

Re: Kábelezzünk94842

Hozzászólás Szerző: ANDS »

zoli73 írta:
2025.08.23., szomb. 15:32

….. azért lett 3x2,5mm²-es, mert ezt tudtam szerezni, és ezt lehetett viszonylag kevés rombolással behúzni. 3x6mm²-est sokkal nehezebben, vagy talán nem is tudtam volna szerezni(mármint bontott, bejáródott kábelt), ráadásul a behúzása is komoly fejtörést okozott volna.
Ez egy nagyon jó hangú, 5*4 mm2- es. Kerestem 3*4- esben, nem találtam.
Long azt javasolja, duplázzam meg a fázist- ha már úgyis benne van a kábelben, használjam. Tetszik nagyon a kapott hang, csak a kábel nekem már kezelhetetlen. Az 5*6 mm2- es változata olyan masszív, hogy azt még nem teszteltem itthon. Ezeknek az ára nem vészes, 2300-2500 Ft métere.
7C6973B5-9D72-4C76-A2FA-FE5A3D55D86B.jpeg

trane
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 2928

Hozzászólás Szerző: trane »

tonya írta:
2025.08.22., pén. 21:00
Sziasztok !
Tápösvényhez milyen kábelt javasoltok ? A dugaljzat már meg van Efapel, ezüstözött érintkezőkkel, tartósan bírja akár a 16 ampert is. A kábel átmérőben 6 mm2 gondolkodom..Előre is köszönöm
anno kísérleteztem 1.5, 2.5, 4, és 6mm2-esekkel, és nekem a 4mm2-es egyszerű bolti tömör réz maZZag vált be, ilyet használok huszonplussz éve a falban leborulok.gif

védd a fákat> egyél hódot! ;-)))

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9806

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

MOT64 írta:
2025.08.23., szomb. 16:10
Vinkler írta:
2025.08.23., szomb. 15:46
MOT64 írta:
2025.08.23., szomb. 15:31

Érdeklődni szeretnék, hogy a halogénmentes kivitel miért olyan fontos? Mennyiben tesz jót a hangnak? gondolkodik.gif
Más a köpeny anyaga, ami befolyásolhatja a hangot. Egyébiránt, amikor ég, kevesebb méreganyaggal teszi, de ez már akkor annyira nem szempont. :D
A PVC (halogénes) dielektromos állandója nagyjából kétszer akkora mint a PE (halogénmentes). Azt gondolnám, hogy a PVC a jobb, mert így a kábelnek nagyobb a kapacitása, jobb a zavarszűrése. Vagy ez rossz gondolatmenet?
Fogalmam sincs. Ezt a kérdést másnak tedd fel. Én elégedett vagyok a kapott végeredménnyel. Ezt a kábelt használtam 2 évig tápnak az aktív hangsugárzóhoz is.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 140

Hozzászólás Szerző: MOT64 »

Vinkler írta:
2025.08.23., szomb. 15:46
MOT64 írta:
Vinkler írta:
2025.08.23., szomb. 11:23
Én 2,5-es tömör rézkábelt használok, halogénmentes szigeteléssel. Semmi extra, villanyszerelő boltban kapható. Annyi, hogy svájci gyártmány volt, anno fülelek ajánlotta.
Érdeklődni szeretnék, hogy a halogénmentes kivitel miért olyan fontos? Mennyiben tesz jót a hangnak? gondolkodik.gif
Más a köpeny anyaga, ami befolyásolhatja a hangot. Egyébiránt, amikor ég, kevesebb méreganyaggal teszi, de ez már akkor annyira nem szempont. :D
A PVC (halogénes) dielektromos állandója nagyjából kétszer akkora mint a PE (halogénmentes). Azt gondolnám, hogy a PVC a jobb, mert így a kábelnek nagyobb a kapacitása, jobb a zavarszűrése. Vagy ez rossz gondolatmenet?

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

MOT64 írta:
Vinkler írta:
Én 2,5-es tömör rézkábelt használok, halogénmentes szigeteléssel. Semmi extra, villanyszerelő boltban kapható. Annyi, hogy svájci gyártmány volt, anno fülelek ajánlotta.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3383

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

supravox írta:
2025.08.23., szomb. 11:00
zoli73 írta:
tonya írta:
Sziasztok !
Tápösvényhez milyen kábelt javasoltok ? A dugaljzat már meg van Efapel, ezüstözött érintkezőkkel, tartósan bírja akár a 16 ampert is. A kábel átmérőben 6 mm2 gondolkodom..Előre is köszönöm
Csak hogy bonyolítsam a kérdest, nálam ilyen tűzálló kábelből van az ösvény: https://www.elektroshopdebrecen.hu/NHXH ... 5qEALw_wcB. Nálam nagyjából 12m van beépítve, és mivel építőiparban dolgozom, sikerült szereznem bontott(bejáratott) kábelt, ebből készült az ösvény.
Az "ösvényes" topicban kitárgyaltuk a témát, és mások tapasztalata alapján döntöttem a 2,5mm² keresztmetszet mellett, ill. a tűzálló kábel mellett, ami nem PVC, hanem Poliolefin szigetelésű. Ez utóbbi a hangminőség tekintetében állítólag jobb, mint a PVC, de én összehasonlítást nem végeztem. A ház hálózatánál mindenesetre egyértelműen jobb. A 2,5mm² keresztmetszet mellett pedig azért döntöttem, mert akik végeztek összehasonlító teszteket, azok megmondták, hogy az egyre vastagabb(4, 6, 10mm²) keresztmetszetű kábelek, egyre rosszabb hangot eredményeztek. A 2,5mm² kb. egy arany középút, és általában bőven elég egy hifi rendszer táplálására.
Mivel jártam nálad, láttam a birodalmad, így van elképzelésem, hogy miért gondolkozol nagyobb keresztmetszetben. ;)
Azt javaslom hallgass azokra, aki végeztek "ösvénytesztelést", mert Ők már kitaposták az utat, ezért az Ő javaslatukkal nem nagyon lehet mellélrenyúlni.
Én meg egy, a fórumon soha meg nem nyílvánuló
kereskedő tapasztalata alapján valasztottam a 6mm2.
Ő alaposan kitapasztalta 1.5-2.5-4-6mm2 MCU-kal a kérdést.
Egyértelműen a 6mm2-re tette le a voksát.
És többen is alkalmazzuk nagy megelégedéssel.
Hát ez ilyen sztori.
Kinek a pap kinek a papné:)
Az a lényeg, hogy neked bejött, nálad jó! Valójában csak ez számít.
Mikor én a fejembe vettem az ösvényt, akkor pont olyan vélemények jöttek szembe, hogy a 2,5mm²-es a tuti, a vastagabb már inkább ront a hangon. Bár ez a megállapitás nagyon vélelmes, mert minden rendszer más. Nálam a fenti vélemények miatt, ill. azért lett 3x2,5mm²-es, mert ezt tudtam szerezni, és ezt lehetett viszonylag kevés rombolással behúzni. 3x6mm²-est sokkal nehezebben, vagy talán nem is tudtam volna szerezni(mármint bontott, bejáródott kábelt), ráadásul a behúzása is komoly fejtörést okozott volna.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

MOT64
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 140

Hozzászólás Szerző: MOT64 »

Vinkler írta:

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

Vinkler írta:
tonya írta:
Sziasztok !
Mindenkitől szeretnek elnézést kérni! Rég volt az építkezés.
Megkerestem a maradékot, amit évekig tápkábelnek használtam az aktív ATC-k hez.
Senkit sem szeretnek megtéveszteni, itt a valóság!

Valójában 3x1,5mm-es és nem Svájci, hanem Olasz gyártmány. leborulok.gif

.
IMG_8154.jpeg
IMG_8153.jpeg

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2725

Hozzászólás Szerző: supravox »

ANDS írta:
2025.08.23., szomb. 12:58
supravox írta:

Hogyan sikerült behúzni a 3*6 mm2- tömör kábelt a falba?
Hát úgy,hogy nem a falban megy,.
A szekrényből fel a padlásra.
Ott van a leválasztótrafó.
Onnan ki az eresz alá.
Barna kábelcsatornával vegigvezetve majd ahol a hifi van ott átfúrtam a falat és átvazettem.
Végére iec dugó az bele az elosztóba.
Kicsit szoptam vele de nagyon megérte.
Ha meg nyűgöm lenne vele aránylag könnyen cserélhető.
De cserélje a hátam😀
Ja és mint írtam csak 2 ér.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára Vinkler 2025.08.23., szomb. 14:55-kor.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Soulnote D2.2 dac, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal,2db REL classic 99 szub.
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek, Stealth V3 T-selected usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

supravox írta:

Hogyan sikerült behúzni a 3*6 mm2- tömör kábelt a falba?

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor

tonya írta:
Sziasztok !

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

zoli73 írta:
tonya írta:
Sziasztok !
Csak hogy bonyolítsam a kérdest, nálam ilyen tűzálló kábelből van az ösvény: https://www.elektroshopdebrecen.hu/NHXH ... 5qEALw_wcB. Nálam nagyjából 12m van beépítve, és mivel építőiparban dolgozom, sikerült szereznem bontott(bejáratott) kábelt, ebből készült az ösvény.
Mivel jártam nálad, láttam a birodalmad, így van elképzelésem, hogy miért gondolkozol nagyobb keresztmetszetben. ;)
Azt javaslom hallgass azokra, aki végeztek "ösvénytesztelést", mert Ők már kitaposták az utat, ezért az Ő javaslatukkal nem nagyon lehet mellélrenyúlni.
Ő alaposan kitapasztalta 1.5-2.5-4-6mm2 MCU-kal a kérdést.
Egyértelműen a 6mm2-re tette le a voksát.
És többen is alkalmazzuk nagy megelégedéssel.
Hát ez ilyen sztori.
Kinek a pap kinek a papné:)
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Soulnote D2.2 dac, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal,2db REL classic 99 szub.
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek, Stealth V3 T-selected usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3383

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

tonya írta:
Sziasztok !
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

tonya írta:
2025.08.23., szomb. 00:17
wittao írta:
2025.08.22., pén. 23:49
Milyen keszuleket tervezel meghatjani rola? Fontos szerintem az aramfelvetel is…
Akár 32 amper is lehet az áramfelvétel...
A 16A minden biztosíték fajtánál azt jelenti, hogy ezt konstans módón beégés nélkül tudnia kell 24órán keresztül. Azt viszont már mindenki tapasztalta, vagy ha nem, akkor hallott róla, hogy erre a schuko szabvány alul méretezett, tehát 10 típusból 9 szenesre fog égni 24 óra alatt 16A-el.
Azonban mégis lehet rövid ideig 16A felett is impulzus áramokat folyatni akár 50A-ig. Ettől a bizti még nem old le.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

tonya írta:
Sziasztok !
Mielőtt kábel/vezető keresztmetszetet választasz, tegyél egy próbát, be tudod-e kötni a shcuko aljzatba. Ritka az a konnektor, ami befogadja ezt a méretet.
A tartós 16A-t miből következtetted le? Szabvány szerint ezt minden schuko aljzatnak tudnia kell. Arra viszont nem adnak információt, ebben mennyi a tartalék plusz áram. Mert ebből lehetne következtetni a "tartós" 16A-re.
Igen, a tartósságban két fő tulajdonság számít. Egyik az érintkező rugó erő. Másik az érinkező bevonata. Ez ezüst bevonat jó vezető, viszont a kopása, keménysége változó.
36m ösvény az nagyon hosszú, ezért ez is indokolná a nagyobb keresztmetszetet.
Költség határt nem írtál, de én javaslom a Neotech UP-OCC SOCP AWG12 drótot, vagy ennek sodrott változatát. Ez ugyan csak 3.3mm2, de legalább jó merev, a sodrott erű is meverebb a társainál. A merevség, keménység nehezeti a behúzást. A 6mm2 tömör drótok még ennél is merevebbek.

ANDS
V.I.P.
V.I.P.

tonya írta:
wittao írta:
Milyen keszuleket tervezel meghatjani rola? Fontos szerintem az aramfelvetel is…
Hogyan lehet 32 amper az áramfelvétel, ha az aljzat csak 16 A- t bír?

xilop
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 201

Hozzászólás Szerző: xilop »

tonya írta:
Sziasztok !
Na az enyém sem hétköznapi, mérőtől szobáig 5x2,5mm2 tömör kb 12m,
szobán belül készülékkenként 5m 10x1,5mm2 tömör réz földkábel, 😁
5 szál fázis, 4 szál "0", 1 szál föld

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

tonya írta:
wittao írta:
Öö a hifinek akarsz ösvényt,vagy valami reaktornak?? :D

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”