MrCollector írta: ↑2025.08.16., szomb. 10:09
Mindenki számára nyilvánvaló kellene legyen, hogy a készülékek, hangfalak/fejhallgatók "állítják elő" a zenét. Viszont legtöbb esetben a működésükhöz elengedhetetlen a kábelek használata. Minél több eszközből áll a rendszer, annál több kábelre van szükség és ekkor már hatványozottan számít az általuk adott "plusz" vagy mínusz.
Azonban teljesen egyetértek azokkal akik kritizálták ezt a 6x kábel ár vs. 3x készülék ár "tesztet".
Mivel én ismerem a szóban forgó rendszert a végeredményben semmi különöset nem találok. Miért? Mert egy 2500 €-s Naim Uniti HE All-in-One készülék állt szemben egy 20 éve 6500€-ba kerülő Esoteric dac-al (ami pár éve kapott egy "kis" tuningot). A Naim egy streamer-dac- elő-és fejhallgató erősítő. Ha csak 1/3 részként nézzük a dac-ot, az árának is kb. a 1/3-át kell venni. A különbség már is 8x a készülékeknél. Egyébként a jelenleg aktuális modell az Esoteric N-05 XD ami egy All-in-One készülék 12000€ körül mozog. És el tudom képzelni, hogy ha CD a forrás, akkor a 20 éves csak DAC ezt is leszólná.
Azonban a nagyobb probléma a kábellel van. Nem tudhatjuk (én igen, de nem írom le a tulaj miatt), hogy 2e vs. 12e vagy éppen 50e vs 300e Ft-os kábelről volt szó. Nyilván azzal a kábeltagadók is tisztában vannak, hogy az "olcsó" kategóriában a különbség sokszor csak a külsőségekben nyilvánul meg. Sőt az is, hogy egy 6000 Ft-os pro/stúdió kábel jobban szól, mint egy 24000 Ft-os "hifi" kábel. A különbségek pedig nem igazán előre, hanem inkább oldal lépések. Az egyik ebben jobb, a másik abban. A "drágább" kategóriában, normális esetben, már lényegesen nagyobb különbségeknek kell lennie minden téren. Nyilván az ár itt is csak támpontot adhat, hiszen szerintem már mindenki tapasztalhatta, hogy két gyártónál simán előfordulhat, hogy az olcsóbb kábel ezen az árszinten is jobban teljesít. Igaz ez 6x árkülönbség esetnén már nagyon durva lenne és valószínűleg ritkán is fordul elő. Volt szerencsém több esetben is megtapasztalni, hogy egy több komponensből álló rendszerben akár csak 1 kábel cseréje (mondjuk a 8-10-ből) is mekkora hangzásbeli változást okozhat. Konkrétan a "hallgathatatlan" és az élvezhető szinten is. Megértem, hogy ezt nehéz elképzelni valakinek aki ilyet még nem tapasztalt. Nekem is nehéz elképzelni, hogy valakinek van 1000 milliárd forintja.

Azonban sajnos, vagy éppen szerencsére így van. Esetenként egy jó kábel beiktatása simán hozhat készülékszintű minőségjavulást.
Többen is kérdezték már (van aki rendszeresen), hogy mi kerül annyiba egy kábelben? Hiszen egy erősítőben vagy hangfalban sokkal több az anyag, bonyolultab a felépítés ezáltal magyarázható az esetleges magas ár. Erre mindig visszakérdezek, hogy mi a különbség egy 50e és egy 6 milliós hegedű vagy egy 200e és 27 milliós zongora között. A válasz nagyon egyszerű, a hangminőség amit biztosítani tudnak. Ha egy igazán jó és "drága" rendszert meghallgat valaki jó kábelezéssel (ami szintén drága) utána már akár az egy kategóriával lejjebb lépés is hiányérzetet hagyhat maga után. Annak aki ténylegesen a lehetőségeihez képest a legjobb minőségben szeretné hallgatni kedvenc zenéit, ez már bőven elég ahhoz, hogy ne is gondolkodjon melyiket válassza. Teljesen érthető, hogy van akinek ez nem annyira fontos. Lehet azért, mert éppen nem olyan jó a hallása és nem is hallja a különbségeket ilyen szinten. De ezért nem kell hülyének nézni aki igen. Futni is lehet 5e és 100e Ft-os cipőben is. De aki nem tud 1km-t sem lefutni annak az is mindegy.
Vegyük sorra.
Először is szögezzük le, itt ebbem a topikban aktívan résztvevők között nincs "kábeltagadó" a szó szoros értelmében. Pont. Azt hiszem ezt nem kell tovább ragoznom, nyugodtan kikerülhet a hozzászólások szókincséből.
Aktív készülékek vs passzív kábelek: egy digitális lánc aáltal produkált hangminőség elméleti maximális "tudását" - ha eltekintünk a felvétel minőségétől - szerény véleményem szerint a DAC hatáérozza meg, legyen az futóművel egybeépített vagy különálló doboz. Aez elméleti maximális tudás, tényleg elméleti, Ezen minden passzív komponens már csak rontani tud. SZERINTEM. Az, hogy milyen hatásmechanizmussal (belső jeltorzulás, zajfelvétel vagy éppen zajkeltés(!!!) amit másik aktív vagy passzív komponens szed össze vagy bármi egyéb), az nagyon változatos, de egy passzív komponens többé-kevésbé "ront" az eredeti, DAC-ból származó "hangon". Azt nem értem, hogy ez miért lenne "hatványozott" a kábelek esetében, de valószínűleg nem a szó matematikailag vett értelmében írtad, hanem kihangsúlyozandó a kábelek szerepét. Szerintem ezek a torzítások simán összeadódnak, matematikai értelemben csak akkor lenne hatványozódás, ha a passzív elemek erősítési faktorral bírnának, de pont ez nincs nekik, hiszen ennek hiánya teszi őket passzívvá.
De nem is ez a lényag. Hanem hogy az ideális kábel (ami nulla ellenállással, nulla fajlagos kapacitással, nulla induktanciával, nulla hullámimpedanciával, nulla skin-hatással, végtelen szigeteléssel, ideális árnyékolással mindkét irányba, stb bír, tehát nyugodt szívvel lehet egy pontszerű összekapcsolásnak tekinteni egy áramköri rajzon) ami ugye pont annyira fizikai lehetetlenség, mint a fénysebesség elérése, de még az sem tudna fikarcníit sem javítani a DAC képességein. A kábelek tehát attól lesznek jobbak, minél jobban megközelítik a pontszerű, ideális csatlakozás tulajdonságait. Egyébként mindegyik "ront" valamennyit (érdekes kérdésfelvetés lehet itt a hangszórókkal is felszerelt all-in-one készülékkategória, de ebbe nem akarok belemenni, mert gíorsan rájönnénk, hogy ez dobozokon belül szinten sincs másként).
A kábeleket tehát "jóra" kell megcsinálni, hogy minél kevesebbet "rontsanak". És ha már a fénysebességethoztam fel analógiaként: ugyanúgy, mit ahogyan a fénysebesség megözelítése a végtelenhez tartó befektetendő energianövekedéssel bír, ugyanúgy az ideális mkábel megközelítése egyre nagyobb gyártási költségekkel jár, és ez az, ami tényleg hatványozódik, sőt, exponenciális jelleget mutat.
Eddig gondolom részedről is O.K.
DE. Valamiért az történik, hogy a drága aktív készülékek és drága fejhallgatók gyéártóinak zöme, elképesztően silány ("PC-szintű") kábeleket csomagol a drága készülék mellé, ami érthetetlen, mert a silány kábel egyszerűen rengeteget elvesz a készülék vagy fejhallgató képessségeiből, talán a gyártók azt gondolják, hogy ezt úgyis tudják a hifisek, és az első adandó alkalommal "rendes" kábelre cserélik azt.
Az érdekesség számodra, hogy kb másfél-két éve ezt pont egy általad konfekciónált kábellel demonstráltam egy kábelszkeptikus fórumtársnak, aki a Sennheiseremet jött megvenni. Messze nem csúcskategóriás fejhallgató, és annak alapján, amennyiért vettem (25ezer forintért használtan), a kábeled is nagyon alsókategória, ha ár alapján ítélkezünk. Mégis a srác azt kérdezte, hogy létezik-e, hogy olyanokat hall meg a Te kábeleddel, amit a gyári kábellel nem. Én mondtam, ne hem modnok semmit, nehogy befolyásoljam, próbálja meg még visszadugni a gyárit, majd újból a Tiédet, stb... A kábelszkepticizmus negyedóra alatt szállt el, ÉS mindez egy olyan kábellel, amit 25 ezer forintért vettem. Hozzáteszem, hogy mondtam, ott a KáCsás kezüst kábelem, az szerintem a Tiédet is nagyon kenterbe veri - és az is 50ezer körüli kategória most - sajnos nem tudtam demonstrálni, mert épp egy baleset következményeként leszakadt az egyik fejhallgató-oldali csatlakozója.
Azt hiszem, érted, miért mondtam el ezt a történetet. Nem, nem oldalra lépés volt ebben a kategóriában a Te kábeled, hanem kifejezetten előrelépés, és ezt benyalás nélkül írom (wasiliy888 kedvéért: nem tudom, nálad mit jelent ez "ég és föld", de ez bizony nálam olyasvalami volt). Az ilyen történetek valószínűsítem, hogy van kereslet többek között a Te - amúgy meglehetősen belépő szintű - kábeleid iránt is. Ami Neked is jó, nem?
Viszont ez eléggé cáfolja az elméletedet, ami szerint a markáns különbségek csak a drága kábeleknél jönnek ki... Akkor ezt most így hogy?
Egy kábel cseréje: volt szerencsé egyszer egy olyan digitális kábelt vennem, ami szó szerint hazavágta a rendszerem hangját. Egetlenegy digiális IC kábel, és paff... Nem akartam hinni a fülemnek, de megtörtént. A kábel szintén egy DIY-konfekcionált darab, a mai napig megvan, és a lelkiismeretem nem engedi, hogy meghirdessem. Ezzel tehát egyetértek. Olyant is tapasztaltam már, hogy egy hangfalkábel "javított" (pontosabban, a fentiek fényében: kevesebbet rontott) a lejátszóláncom hangján, ezért ez is stimmel. De utóbbit nem MESSZE nem mondanám olyan markánsnak, mint mondjuk amikor egy másik típusú (gyébként EI KT90) csövet tettem az erősítőm végfokába. Ez persze egyetlen ember szerény tapasztalata, nem annyira releváns, talán valamikor én is megtapasztalom az "ég és föld" javulást egyetlen kábelcserével... Talán.