Nekem csöves hifihez DIY hangalak mellett egy-egy SVS SB-2000pro támogatja az alsó tartományt így párhuzamos módon. Azzal az eltéréssel, hogy sokkal fentebb eresztem a szubokat, 180Hz-ig 6dB/oktávval. Valójában persze itt már a szubnak váltás nélkül is csillapodik az SPL görbéje, ami 300-350Hz-nél teljesen megszűnik.juliush írta: ↑2025.08.11., hétf. 10:18Annyi kiegészítés, hogy a szubokat lehetEz utóbbi esetben, amelyet én is alkalmazok, a hangfalak alsó határfrekvenciája határozza meg a szub felső határfrekvenciáját, nálam például a nagyjából 50Hz-ig dolgozó Harbethek alatt a REL szub felső határfrekvenciája ehhez igazítva került beállításra.
- de lehet úgy is hallgatni, hogy a szubot a hangfalakkal párhuzamosan kötve, saját aluláteresztő szűrőjével illesztve "kipótoljuk" a hiányzó alsó 1-2 oktávot, a fő hangfalak átvitelét módosítatlanul hagyva.
A szubokat hallgató pozícióból UMIK-2 mikrofonnal és REW-el optimalizáltam a szub saját DSP-jével a szobához. Ezzel ha nem is 3dB-elen belül, 10Hz alsó határig szépen együtt futnak a szubok a fő 3utas hangfalakkal úgy, hogy hangzásban egyáltalán nincs szubos túltengés.
Ebben a felállásban cseréltem egyik szubnál a tápkábelt egy másik típusra. A csere oka nem a tesztelgetés szándéka volt, hanem 15cm-el hosszabbra kellett váltanom. Ezen felül a kábel cserében nem is a kábel fajtája volt a számottevő. Az előző és új kábel is DIY szerelésű a csatlakozós. Az előző kábelen occo kínai digók voltak, az újabbon egyik végen NEOTECH NC-P303II, másik végen OYAIDE P-004E. (Miért nem azonos típus a kábel két végén, mert ez volt kéznél)
Ennyi bevezető után a tapasztalat. Így, egyik oldalon szub tápkábel csere után nem vártam értelmezhető javulást. És mégis, valami változott, úgy hogy jobban fotelbe szegez a zene.