kaef2 írta: ↑Ma, 11:10Érdemes eljátszani a Harbetheknél feljebb történő vágással is, ahogy írod, mondjuk 80-100 Hz körül. Persze valószínűleg próbáltad igy is. A "beleszólás" akár jól is sikerülhet.juliush írta: ↑Ma, 10:18Annyi kiegészítés, hogy a szubokat lehet
- praktikusan "keresztváltva" illeszteni a hangfalakhoz, vagy önálló keresztváltóval, vagy a szubba épített áramkörön keresztül, ilyenkor a hangfalak működésébe is beleszól, azokat felüláteresztő szűrővel korlátozva alulról, ilyenkor elterjedt a 80-120Hz váltási frekvencia alkalmazása,
Ez utóbbi esetben, amelyet én is alkalmazok, a hangfalak alsó határfrekvenciája határozza meg a szub felső határfrekvenciáját, nálam például a nagyjából 50Hz-ig dolgozó Harbethek alatt a REL szub felső határfrekvenciája ehhez igazítva került beállításra.
- de lehet úgy is hallgatni, hogy a szubot a hangfalakkal párhuzamosan kötve, saját aluláteresztő szűrőjével illesztve "kipótoljuk" a hiányzó alsó 1-2 oktávot, a fő hangfalak átvitelét módosítatlanul hagyva.
Ekkor már olyan mély tartományról beszélünk, amely inkább az "érezhető", semmint "hallható" kategória, és tapasztalataim szerint jóval kevésbé érzékeny a tápkábelre.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
Re: Kábelezzünk
Érdemes eljátszani a feljebb történő vágással is, mondjuk 80-100 Hz körül.juliush írta: ↑Ma, 10:18Annyi kiegészítés, hogy a szubokat lehet
- praktikusan "keresztváltva" illeszteni a hangfalakhoz, vagy önálló keresztváltóval, vagy a szubba épített áramkörön keresztül, ilyenkor a hangfalak működésébe is beleszól, azokat felüláteresztő szűrővel korlátozva alulról, ilyenkor elterjedt a 80-120Hz váltási frekvencia alkalmazása,
Ez utóbbi esetben, amelyet én is alkalmazok, a hangfalak alsó határfrekvenciája határozza meg a szub felső határfrekvenciáját, nálam például a nagyjából 50Hz-ig dolgozó Harbethek alatt a REL szub felső határfrekvenciája ehhez igazítva került beállításra.
- de lehet úgy is hallgatni, hogy a szubot a hangfalakkal párhuzamosan kötve, saját aluláteresztő szűrőjével illesztve "kipótoljuk" a hiányzó alsó 1-2 oktávot, a fő hangfalak átvitelét módosítatlanul hagyva.
Ekkor már olyan mély tartományról beszélünk, amely inkább az "érezhető", semmint "hallható" kategória, és tapasztalataim szerint jóval kevésbé érzékeny a tápkábelre.
Annyi kiegészítés, hogy a szubokat lehet
Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5168
500W esetén sem vesz fel a táp meg a szub erősítő többet, mint 3A, amihez ugyebár elvileg nem szükséges nagy keresztmetszet. Attól tartok, ha úgy próbálnánk összehallgatni különféle hálózati kábeleket, hogy kizárólag a szubot hallgatjuk, akkor érdekes dolgok derülnének ki, a legeslegjobb, meg leggyengébbnek titulált kábel között se lenne statisztikailag értékelhető hangminőségbeli különbség. Az összekötő kábelre ugyanez vonatkozik. Ja a szubláda vágási frekvenciája 120Hz, vagy alatta, és minimum 12dB/oktáv meredekséggel, ami eléggé elterjedt.istvan01 írta: ↑Tegnap, 17:59Akkor kábel, de erről mostanában nem volt szó.
Szubhoz mennyire számít a hálózati tápkábel, azon felül, hogy legyen elegendő keresztmetszet a szubok időnként igényelt 100-500W impulzus kimenő impulzus teljesítményéhez, amihez hálózati áramot be kell vinni az aktív szubba. Ebben van eltérés persze ha A/B vagy D osztályú az aktív szub erősítője.
-
- Beköltözött
- Értékelés: 469
Igen ez tényleg furcsán hangzik.
Egy szub-nál (is) olyan hálózati kábel használata javasolt ami nagy dinamika mellett feszes és rétegzett basszust tud biztosítani. Hiszen ott is vannak részletek. A korábban is ellenjavallott "dünnyögős" hangú kábelekkel szemben.
A kábel keresztmetszete akkora kell legyen, hogy kényelmesen biztosítsa a megfelelő mennyiségű kraftot az eszközhöz. A hangját megítélni ez alapján nem igazán lehet. Teljesen azonos anyagú és felépítésű kábeleknél a vezetők keresztmetszete drasztikus hangbéli változásokat okozhat, és nem feltétlenül a legvékonyabb lesz a legrészletesebb, legtisztább hangú.
Nagyon sokat számít egy jó hálózati a szub-ba és nem éppen a nagy keresztmetszet fontos döntően. Furcsán hangzik de a szub hálózatinál is olyan hálózati kábel a nyerő, ami egy erősítőben jó magasakat és részletezést biztosít.
Mostanában kezdek majd ezzel kisérletezgetni.
Mondjuk nem fogom a fél életemet erre szánni:)
Pár napja integráltam be a rendszerbe egy REL Classic 98 szubládát.
Még minden derót gyári és így is nagyon nagyon tetszik.
De ez még csak a kezdet
Nálam is pont aktuális a kérdés.istvan01 írta: ↑Tegnap, 17:59Akkor kábel, de erről mostanában nem volt szó.
Szubhoz mennyire számít a hálózati tápkábel, azon felül, hogy legyen elegendő keresztmetszet a szubok időnként igényelt 100-500W impulzus kimenő impulzus teljesítményéhez, amihez hálózati áramot be kell vinni az aktív szubba. Ebben van eltérés persze ha A/B vagy D osztályú az aktív szub erősítője.
Mostanában kezdek majd ezzel kisérletezgetni.
Mondjuk nem fogom a fél életemet erre szánni:)
Pár napja integráltam be a rendszerbe egy REL Classic 98 szubládát.
Még minden derót gyári és így is nagyon nagyon tetszik.
De ez még csak a kezdet
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
-
- Beköltözött
Ugyan úgy, sőt nem "dünnyögő" hangú illik hozzá.istvan01 írta: ↑Tegnap, 17:59Akkor kábel, de erről mostanában nem volt szó.
Akkor kábel, de erről mostanában nem volt szó.
- tonee73
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 6255
Ha valaki innentől offol, nem megy figyelmeztetés sem, egyből pihenő lesz a jutalom - mivel nem most kezdtünk el ezt a "játékot".
Tehét : kábelezzetek. Tényleg.Köszi.

Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
- tonee73
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 6255
Na akkor megint ott vagyunk ahol a part szakad.Block írta: ↑2025.08.08., pén. 09:03.... Na ezért idegesítő ez a topic. Kezdődik a kábel készítés házilag témával,...ami nem ide való,..jönnek a viták a hármas fonatokról,meg a házilag feldugózott méterre vett madzagokról.....Utána,milyen zene szóljon,... jönnek a viták a King Crimson vs. csemballó előadásokról,.....Így a végén eljutunk a My Reel klubhoz,....és azon keresztül,hogy hogyan vannak vágva a felvételek/rpm lemezsebesség szempontjából.
A felesleg ismét átkerült az általában a hifiről topikba és ezt itt ismét lezárom egy időre.
Lehet fenyegetőzni, hogy "elmegyek" innen, meg nem írok többet de ebből most elég.

(Block: ez nem neked szól csak idéztelek).
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII
.... Na ezért idegesítő ez a topic. Kezdődik a kábel készítés házilag témával,...ami nem ide való,..jönnek a viták a hármas fonatokról,meg a házilag feldugózott méterre vett madzagokról.....Utána,milyen zene szóljon,... jönnek a viták a King Crimson vs. csemballó előadásokról,.....Így a végén eljutunk a My Reel klubhoz,....és azon keresztül,hogy hogyan vannak vágva a felvételek/rpm lemezsebesség szempontjából.
A törlések egy része viszont jogos - szbályszerű - moderátori akciókat követő hirtelen felindulásból lett kérve. A többire nem emlékszem, de azért abban a 9 névben számomra csak 1 olyan volt, aki jelentős aktivitást mutatott a nem-hirdetési fórumokban. Lehetp persze, hogy tévedek, de a "mit sikerült elérni" ezen része leginkább vetítés.
A "read-only" mód azonban tényleg bejátszik, én is ismerek párat, akik csak a like-okhoz fűzhető szövegekben nyilvánulnak meg.
Nem tisztem itt embereket védeni, de ha valóban kábelekről folyik a diskurzus, akkor minden véleménynek helye van itt, a szabályzat adta keretek között. Az, hogy vannak témák és viták, amelyek szinte szabályos időközönként újra felbukkannak, minden általam ismert pörgősebb fórum pörgősebb topikjában így van (nem csak az AVX-en, hanem a prohardveren, az indexen, stb is).
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 6027
Utánanéztem, az önként távozók közül egyikre sem emlékszem, hogy aktív lett volna a kábeles topikban.
A törlések egy része viszont jogos - szbályszerű - moderátori akciókat követő hirtelen felindulásból lett kérve. A többire nem emlékszem, de azért abban a 9 névben számomra csak 1 olyan volt, aki jelentős aktivitást mutatott a nem-hirdetési fórumokban. Lehetp persze, hogy tévedek, de a "mit sikerült elérni" ezen része leginkább vetítés.
A "read-only" mód azonban tényleg bejátszik, én is ismerek párat, akik csak a like-okhoz fűzhető szövegekben nyilvánulnak meg.
Nem tisztem itt embereket védeni, de ha valóban kábelekről folyik a diskurzus, akkor minden véleménynek helye van itt, a szabályzat adta keretek között. Az, hogy vannak témák és viták, amelyek szinte szabályos időközönként újra felbukkannak, minden általam ismert pörgősebb fórum pörgősebb topikjában így van (nem csak az AVX-en, hanem a prohardveren, az indexen, stb is).
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
-
- Beköltözött
Egy jó kábel beiktatása a rendszerbe, felérhet egy készülékcserével, de akár többet is hozhat esetenként.
Nyilván nem fog 500000-es tápkábelt venni akinek az egész rendszere kerül annyiba. Mondjuk ez a kábel nem is nekik készül. De mivel ezzel ők is tisztában vannak a rendszerükhöz "passzoló" olcsóbb kábelek között keresgélnek, több-kevesebb sikerrel.
Természetesen itt is vannak különbségek, de az igazi nagy dobás elmarad. És sajnos ezen tapasztalatok alapján megmaradnak abban a hitben, hogy a nagyon drága (vagy annak tartott) kábelek sem hozhatnak annyit, átverésnek, lehúzásnak tartják. De ez kb. olyan, mint mikor valakinek van egy 25 éves Swift-je, de osztja az észt a Ferrari túlárazásáról és haszontalanságáról.
A zenékről pedig ne beszéljünk, mert még valaki megsértődik, de vannak olyanok amik élvezetéhez talán nem is kell olyan hű de szuper hifi. Persze ezt az illető még magának sem vallaná be, ha tudná, akkor sem.
Nyilván nem fog 500000-es tápkábelt venni akinek az egész rendszere kerül annyiba. Mondjuk ez a kábel nem is nekik készül. De mivel ezzel ők is tisztában vannak a rendszerükhöz "passzoló" olcsóbb kábelek között keresgélnek, több-kevesebb sikerrel.
Természetesen itt is vannak különbségek, de az igazi nagy dobás elmarad. És sajnos ezen tapasztalatok alapján megmaradnak abban a hitben, hogy a nagyon drága (vagy annak tartott) kábelek sem hozhatnak annyit, átverésnek, lehúzásnak tartják. De ez kb. olyan, mint mikor valakinek van egy 25 éves Swift-je, de osztja az észt a Ferrari túlárazásáról és haszontalanságáról.
A zenékről pedig ne beszéljünk, mert még valaki megsértődik, de vannak olyanok amik élvezetéhez talán nem is kell olyan hű de szuper hifi. Persze ezt az illető még magának sem vallaná be, ha tudná, akkor sem.
- SoundMania
- V.I.P.
- Értékelés: 1242
Semmi meghökkentő. Csak amit alább írtam ezen dolgokra..... "A "jáccósoknak" valószínűleg mindegy..... Határozottan tudják, mi az ami nekik kell és mindenáron meg is keresik! :)Shimano írta: ↑2025.08.07., csüt. 09:50Az egy a hirdető szerint egy 33 as,de valójában egy aq 44 es volt nagyon nagyon jó áron,meg is vettem volna,de átgondoltam végül is,és arra jutottam hogy nincs pofám kihasználni ezt a tévedést.Ezt jeleztem is az eladónak,aki utólag meg is hirdette 44 esként,ennyi a történet.SoundMania írta: ↑2025.08.07., csüt. 08:33Június 21.-én még ezzel a szöveggel stipistopizott Rocket 33 kábelt:
"Beszéltem az eladóval,és elviekben az enyém lesz a kábel,legyen az akármi is,szóval engedjétek el.Most nyaral,és nem tud ezzel foglalkozni,pont."
28.-án pedig már árult egyet... :)
Canárik (Canare a keresőben) sorsára is keressetek rá nyugodtan....
Játszanak a fórumon sokan sok mindennel és sok mindenkivel! :)
A canareből meg elég egy is,nekem több is van,erről ennyit.
Egy 33 ast eladtam valóban,de hogy ebben mi az ami meghökkentő,azt nem látom.![]()
Kíváncsi lennék aki már kinőtt belőle, mi a véleménye...."
Ismerősöm mondta, csak az mondja , hogy soha nem vesz drága kábelt a rendszerébe, aki még soha nem hollotta olyanokkal.
Másik ismerősnek már Thesisei vannak, de még amikor si3 volt, azóta tervezgeti, hogy 1x majd jó lenne egy ksl lp, lpz, mert még a fülében van a hangja....
Megint másik, meg azt mondja, hogy egy dps4 lehet hozott annyit mint egy denon pma 860 helyett egy Quasar 3+si3 szett. Csak néhány heedas példa..... Én csak szóltam..... :)
Eladtam már jó pár 33-ast és azt kell mondjam, hogy nem egy óriási kábel de mint rézkábel nagyon jó...nálam pl a sourround hsz ilyen kábellel van bekötve a mozi, először kácsás dugókkal de aztán lecseréltem furutech banánra és villára na az után szólalt meg csak igazán jól..megérte minden forintját...Shimano írta: ↑2025.08.07., csüt. 09:50Az egy a hirdető szerint egy 33 as,de valójában egy aq 44 es volt nagyon nagyon jó áron,meg is vettem volna,de átgondoltam végül is,és arra jutottam hogy nincs pofám kihasználni ezt a tévedést.Ezt jeleztem is az eladónak,aki utólag meg is hirdette 44 esként,ennyi a történet.SoundMania írta: ↑2025.08.07., csüt. 08:33
Egy 33 ast eladtam valóban,de hogy ebben mi az ami meghökkentő,azt nem látom.![]()

"Az igazi barát szemből támad."
Az egy a hirdető szerint egy 33 as,de valójában egy aq 44 es volt nagyon nagyon jó áron,meg is vettem volna,de átgondoltam végül is,és arra jutottam hogy nincs pofám kihasználni ezt a tévedést.Ezt jeleztem is az eladónak,aki utólag meg is hirdette 44 esként,ennyi a történet.SoundMania írta: ↑2025.08.07., csüt. 08:33Június 21.-én még ezzel a szöveggel stipistopizott Rocket 33 kábelt:
"Beszéltem az eladóval,és elviekben az enyém lesz a kábel,legyen az akármi is,szóval engedjétek el.Most nyaral,és nem tud ezzel foglalkozni,pont."
Egy 33 ast eladtam valóban,de hogy ebben mi az ami meghökkentő,azt nem látom.

- SoundMania
- V.I.P.
- Értékelés: 1242
Június 21.-én még ezzel a szöveggel stipistopizott Rocket 33 kábelt:
- PgSpa
- Fórumlakó
- Értékelés: 433
A bajnokok ligája után a megyei háromból kérdezném Shimano-t, hogy az (le sem merem írni
) új Canare hangfalkábel végül is bevált-e?

Nagyjából látható, mit sikerült elérni. Az utóbbi egy évben 9 ember kérte a regisztrációja törlését. Többen átmentek “read- only” módba.chord_ írta: ↑2025.08.06., szer. 21:32Sztem lassan pont az ellenkezőjét éri el, mint amit akarna, mármint kábelileg...:)Alex_Aston írta: ↑2025.08.06., szer. 20:17…
Akkor egyszerűen át kell síklani felette.
Vagy valaki esetleg kényszerít arra, hogy ezt állandóan kommentálni kell?
Tényleg olyan nehéz elfogadni, hogy van akit ez érdekel, vagy ez fér bele neki? Vagy valakinek lehet éppen ez a "játék" az egészben?
Igazából nem teljesen mindegy?
Nagyjából ugyanazt lehet olvasni ebben a topicban szinte mindig, folyik a kötelhúzás, egy végtelenített ciklus pörög egy ideje.
A probléma megoldását nem igazán látom. Talán, amit pärt javasolt, augusztus 4- én, 00:06- kor, még az a legjobb...
“mindenki be tudja állítani, ki az /kik azok, akikre az ember nem kíváncsi, és akkor a “mellőzött” forumtársak hozzászólásai nem fognak látszódni.” …. ettől én is viszolygok, de két kattintással lehet semlegesíteni egy egész hozzászólás- sereget. Minden kezdet nehéz…
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.
A legnagyobb baj a közös nyelvezet megtalálásában a baromi nagy távolság abban, hogy ki mennyit akar, vagy tud áldozni erre a hobbijára.Shimano írta: ↑2025.08.06., szer. 19:49
Lehet degradálni rendszereket,embereket,lelked rajta,de akkor sem tudod hogy nekem mire van szükségem ahhoz hogy élvezzem is azt amit hallok,ha ezerszer leírod még hogy hogy szerinted milyen drótok lennének jók nekem,és a többi racionálisan is gondolkodó fórumtársnál.Egyszerűen más csónakban evezünk,mást is keresünk ebben a hobbiban,és jól is van ez így,de az is jó lenne,ha ez elfogadásra is kerülne a részedről.
Ha sz@rnám a pénzt,akkor sem vennék pl fél millás tápdrótokat,meg egyéb más drótot sem,mert egyrészt egy átb@szás ez az egész kábelbiznisz a túlárazottságával,másrészt meg ha holnap sz@rnék egy nagy rakás lóvét,akkor abból előbb vennék egy jobb előfokot vagy futóművet,mint egy nyamvadt drótot.
Más kell a zene befogatásához,élvezetéhez,és más a kihegyezett csúcshifihez,utóbbira én nem gyúrok,mert egyszerűen nem érdekel.Van több hobbim is,neked is csak ajánlani tudom hogy legyen más is ezen kívül,mert az egyik után a másik mindig jól tud esni,kijózanítóan is jól.
Nagyon beleragadva egy hobbiba,kb azt szülheti amit nálad is érzek,mert egyszerűen betegessé tehet,elveszti a racionalitás érzékét az ember,és a cél amiért azt csinálja amit már nem is az örömszerzésről szól egy idő után,ha nem egy olyan kényszeres cselekedetté,ami egyszerűen nem tesz jót.
Mintha más nyelvet beszélnénk. Más jelenti a jót és rosszat, az olcsót és drágát, a túlárazottat.
Ki mondhatja meg, mi a racionális ?

Te ? Én ? SM ? Supravox ? Reserved ? Vikunya ? Revox ? Vagy annak a hifinek a gazdája, ami revox szerint az ötös szinten áll, azon a skálán, ahol a magáét max kettesre taksálná ?
Nekem eszembe nem jutna meghatározni mások racionalitás határát, elég a magamét bekalibrálni.
Annak csak a feltételezése is, hogy a kihegyezett csúcshifi gátolná a zene befogadását, élvezetét, az azért merész, biztosan nem gondoltad komolyan.
Kábel vs készülék.
Figyelmedbe ajánlanám Zoli73, "nyamvadt drót" vs készülék csere tapasztalatát.
Ha olvastad, miért nem protestáltál, ha nem olvastad, miért nem olvastad ?

Sztem lassan pont az ellenkezőjét éri el, mint amit akarna, mármint kábelileg...:)Alex_Aston írta: ↑2025.08.06., szer. 20:17Akkor egyszerűen át kell síklani felette.SoundMania írta: ↑2025.08.06., szer. 19:00Shimano, hidd el nekem legalább ugyanannyira, de inkább 2x "unalmasabb" arról olvasni, hogy melyik 10 vagy 20 ezer forintos kábel mennyire nagyon jó lett most....
Vagy valaki esetleg kényszerít arra, hogy ezt állandóan kommentálni kell?
Tényleg olyan nehéz elfogadni, hogy van akit ez érdekel, vagy ez fér bele neki? Vagy valakinek lehet éppen ez a "játék" az egészben?
Igazából nem teljesen mindegy?
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 6027
Nézd meg még egyszer, mert bizony most kábelekről diskuráltunknew_dualcs5000 írta: ↑2025.08.06., szer. 20:43T. Admin!
Próbálom úgy olvasni az ittenieket, mintha kábelekről lenne szó.
De, nem.
Mert K-belezzünk...

- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
- new_dualcs5000
- Nincs visszaút
- Értékelés: 229
T. Admin!
De, nem.
Mert K-belezzünk...
De, nem.
Mert K-belezzünk...