Alex_Aston írta: ↑2025.08.06., szer. 11:46
Nem gondolnám, hogy komolyan kellene venni.
Nem néztem végig a videót, mert egy drága kábeleket is áruló cég által végzett "teszt" nem feltétlenül mellőzi a részrehajlásokat (hogy finoman fogalmazzak), és az eredmény is borítékolható, így én sem gondolom, hogy nagyon komolyan kellene venni.
De... ha jól értettem, ebben a videóban hangfalkábelekről van szó, ezért nehogy már ott lyukadjunk ki, hogy egy komolytalan teszt miatt a hangfalkábelek szerepát is elkezdjük tagadni. A különböző hangfalkábelek igen markáns különbségeket tudnak okozni, amely igen, pár mársodperc alatt is egyértelműen hallható, még high-end rendszer sem kell hozzá és ennek megvan a fizikai magyarázata is, nem ördögtől való.
Szerintem valami itt nagyon elcsúszott, ha úgymond hifi-rajongók egy hifis fórumbana
hangfalkábelek lejátszási láncban játszott szerepét tagadják vagy kicsinyítik... Az ilyen jellegű viták inkább a prohardverre valók
Persze mindenki eldöntheti, hogy mennyit költ kábelekre, a kábelek áránál is érvényesül az amúgy jól szubjektivizálható
diminishing returns elve.
Én magan a legutóbb beszerelt Quadral mennyezeti hangszóróim árával nagyságrendileg összevethető összeget költöttem az azokhoz vezető kábelekre, az általam erre a célra (középkategóriás házimozi) már sok-sok éve használt és jól bevált, méterre is (még) kapható kábeltípusból (AQ Type 2).
Sokkal érdekesebb a kérdés a digitális és tápkábelek esetében, de digitálisban pl. hallottam én is (van nekem, csak nem hirdetem meg, mert a vevő átbaszása lenne) olyan digitális kábelt, ami olyan szinten hazavágta ("cingárrá" tette) az akkori rendszerem hangját, hogy nem akartam hinni a fülemnek. A jelenség itt is létezik, és simán magyarázható, több oka is lehet.
A számomra (az én nem túl highend rendszereimben) a legkevésbé volt tettenérhető a tápkábelek jótékony vagy ártékony hatása, de - mint minden egyéb kábel esetében - ott is van elméleti magyarázat a hangot befolyásoló, nullteszttel kimutathatatlan, RENDSZERBEN mégis hallható tulajdonságokra. SZERINTEM. De itt már jogosabbnak érzem a vitát. Én magam nem PC-kábeleket használok, de nem is költök rájuk csillagászati összegeket (a Supra LoRad-ra esküszöm

).