Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1258

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Aszpirin írta:
2025.08.06., szer. 15:02
Alex_Aston írta:
2025.08.06., szer. 14:34
Igazad van, valami félre csúszott, mert én csak a "tesztet" minősítettem, ami inkább csak egy burkolt reklám, es nem a HANGFAL :D kábelek szerepét. ;)
Alex, nem a f.szméregetés volt a célja a hozzászólásomnak. Speciel végigkövettem az AVX-es pályafutásod, láttam a megvilágosodási folyamatot (és az elköltött milliókat), amely során és által eljutottál a "nem belépő szint, nagyon nem."-ig, miközben mindenkit halálra idegesítettél :D Még egy kis idő, és lejutsz az EGYÉB kábelek szerepének megértéséig is :D , és akkor majd jöhetnek az újabb m illiók :D :D :D

Éppen ezért volt nagyon érdekes és érthetetlen számomra a feltett kérdésed "aki nem hallja az hülye?" és "mindezt pár másodperc alaőpján?" - talán félreértettem.

Egyébként az "aki nem hallja"-ra illetve hogy hogyan is kell(ene) "tesztelni" most is csak a Koscsó Feri által belinkelt amerikai Audio Engineers' Society (AES) által publikált 2019-es Genelec-tanulmányra hivatkoznék, amit minden hifista hitvitákban résztevőnek érdemes lenne elolvasnia és megpróbálni értelmeznie (mivel a tanulmány maga több nagyon mély és tudományos tanulmány összezanzásítása nagyon rövid terjedelemben, a pontos megértéshez szükség lehet az Genelec-tanulmány által hivatkozott publikációkig való "visszanyúlásra", de megéri). Bár a tanulmány fő fókusza a "slow listening", olvasása küzben sok megvilágosodás érhet, pl. eléggé egyértelművé válik, hogy az emberi hallás igenis trénelhető, és a tapsztalatnak is óriási szerepe van, de attól még bőven vannak esetek, amikor egy teljesen laikus számára is rögtön nyilvánvaló egy különbség, legfeljebb nem tudja megfogalmazni... Ha pedig nem hallja, attól még nem hülye, csak esetleg nem képzett a "füle" a különbségek meghallására vagy éppen nincs elég tapasztalata abban, hogy mire érdemes figyelni.
Te ilyeneket is tudsz? És mégsem érted meg mit próbálok megértetni velük?

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

kasumi írta:
2025.08.06., szer. 15:32
Aszpirin írta:
Alex_Aston írta:
Igazad van, valami félre csúszott, mert én csak a "tesztet" minősítettem, ami inkább csak egy burkolt reklám, es nem a HANGFAL :D kábelek szerepét. ;)
...esetleg nem képzett a "füle" a különbségek meghallására vagy éppen nincs elég tapasztalata abban, hogy mire érdemes figyelni.
Nem fül, hanem szem, de a párhuzam talán áll:

"Hogy mit lát az ember, függ attól is, amit néz, és attól is, hogy korábbi vizuális-fogalmi tapasztalatai minek a meglátására tanították meg." T. S. Kuhn
Mondjuk, mintha egy összekormozott ablakot elkezd lemosni az illető....? :)
És a végére "kitárul a világ" ?

kasumi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 438

Hozzászólás Szerző: kasumi »

Aszpirin írta:
Alex_Aston írta:
...esetleg nem képzett a "füle" a különbségek meghallására vagy éppen nincs elég tapasztalata abban, hogy mire érdemes figyelni.
Nem fül, hanem szem, de a párhuzam talán áll:

"Hogy mit lát az ember, függ attól is, amit néz, és attól is, hogy korábbi vizuális-fogalmi tapasztalatai minek a meglátására tanították meg." T. S. Kuhn
Újratervezés

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6097

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Alex_Aston írta:
Alex, nem a f.szméregetés volt a célja a hozzászólásomnak. Speciel végigkövettem az AVX-es pályafutásod, láttam a megvilágosodási folyamatot (és az elköltött milliókat), amely során és által eljutottál a "nem belépő szint, nagyon nem."-ig, miközben mindenkit halálra idegesítettél :D Még egy kis idő, és lejutsz az EGYÉB kábelek szerepének megértéséig is :D , és akkor majd jöhetnek az újabb m illiók :D :D :D

Éppen ezért volt nagyon érdekes és érthetetlen számomra a feltett kérdésed "aki nem hallja az hülye?" és "mindezt pár másodperc alaőpján?" - talán félreértettem.

Egyébként az "aki nem hallja"-ra illetve hogy hogyan is kell(ene) "tesztelni" most is csak a Koscsó Feri által belinkelt amerikai Audio Engineering Society (AES) által publikált 2019-es Genelec-tanulmányra hivatkoznék, amit minden hifista hitvitákban résztevőnek érdemes lenne elolvasnia és megpróbálni értelmeznie (mivel a tanulmány maga több nagyon mély és tudományos tanulmány összezanzásítása nagyon rövid terjedelemben, a pontos megértéshez szükség lehet az Genelec-tanulmány által hivatkozott publikációkig való "visszanyúlásra", de megéri). Bár a tanulmány fő fókusza a "slow listening", olvasása küzben sok megvilágosodás érhet, pl. eléggé egyértelművé válik, hogy az emberi hallás igenis trénelhető, és a tapsztalatnak is óriási szerepe van, de attól még bőven vannak esetek, amikor egy teljesen laikus számára is rögtön nyilvánvaló egy különbség, legfeljebb nem tudja megfogalmazni... Ha pedig nem hallja, attól még nem hülye, csak esetleg nem képzett a "füle" a különbségek meghallására vagy éppen nincs elég tapasztalata abban, hogy mire érdemes figyelni.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3468

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Aszpirin írta:
2025.08.06., szer. 14:12
....Szerintem valami itt nagyon elcsúszott, ha úgymond hifi-rajongók egy hifis fórumbana hangfalkábelek lejátszási láncban játszott szerepét tagadják vagy kicsinyítik...

Írtam is itt nem is olyan rég, hogy milyen utat jártam be addig e téren, VDH d352 után Rocket 33, majd Rocket 88, ahol most tartok (és maradok is szerintem jó darabig). Ez utóbbi pedig ugye minden, de nem belépő szint, nagyon nem.
Csak a Marantz! :-D

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6097

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Alex_Aston írta:
2025.08.06., szer. 11:46
Nem gondolnám, hogy komolyan kellene venni.
Nem néztem végig a videót, mert egy drága kábeleket is áruló cég által végzett "teszt" nem feltétlenül mellőzi a részrehajlásokat (hogy finoman fogalmazzak), és az eredmény is borítékolható, így én sem gondolom, hogy nagyon komolyan kellene venni.

De... ha jól értettem, ebben a videóban hangfalkábelekről van szó, ezért nehogy már ott lyukadjunk ki, hogy egy komolytalan teszt miatt a hangfalkábelek szerepát is elkezdjük tagadni. A különböző hangfalkábelek igen markáns különbségeket tudnak okozni, amely igen, pár mársodperc alatt is egyértelműen hallható, még high-end rendszer sem kell hozzá és ennek megvan a fizikai magyarázata is, nem ördögtől való.

Szerintem valami itt nagyon elcsúszott, ha úgymond hifi-rajongók egy hifis fórumbana hangfalkábelek lejátszási láncban játszott szerepét tagadják vagy kicsinyítik... Az ilyen jellegű viták inkább a prohardverre valók :D

Persze mindenki eldöntheti, hogy mennyit költ kábelekre, a kábelek áránál is érvényesül az amúgy jól szubjektivizálható diminishing returns elve.

Én magan a legutóbb beszerelt Quadral mennyezeti hangszóróim árával nagyságrendileg összevethető összeget költöttem az azokhoz vezető kábelekre, az általam erre a célra (középkategóriás házimozi) már sok-sok éve használt és jól bevált, méterre is (még) kapható kábeltípusból (AQ Type 2).

Sokkal érdekesebb a kérdés a digitális és tápkábelek esetében, de digitálisban pl. hallottam én is (van nekem, csak nem hirdetem meg, mert a vevő átbaszása lenne) olyan digitális kábelt, ami olyan szinten hazavágta ("cingárrá" tette) az akkori rendszerem hangját, hogy nem akartam hinni a fülemnek. A jelenség itt is létezik, és simán magyarázható, több oka is lehet.
A számomra (az én nem túl highend rendszereimben) a legkevésbé volt tettenérhető a tápkábelek jótékony vagy ártékony hatása, de - mint minden egyéb kábel esetében - ott is van elméleti magyarázat a hangot befolyásoló, nullteszttel kimutathatatlan, RENDSZERBEN mégis hallható tulajdonságokra. SZERINTEM. De itt már jogosabbnak érzem a vitát. Én magam nem PC-kábeleket használok, de nem is költök rájuk csillagászati összegeket (a Supra LoRad-ra esküszöm :D ).
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 703

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

Stx július 20-án már linkelte.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

hodyka írta:
2025.08.06., szer. 11:34
Egy kis teszt

https://youtu.be/ktFkkSQwg5s
Ez teszt, hogy a delikvens az elején közli, hogy van különbség, és ha a másik fél nem hallja, akkor hülye?
Mindezt pár mp. hallgatással?

Mondjuk úgy, azt a nívót képviseli ez az egész, mint a cég, aki ezt a videót elkészítette.
Nem gondolnám, hogy komolyan kellene venni.

hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 441

Hozzászólás Szerző: hodyka »

Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

zoli73 írta:
2025.08.05., kedd 19:57
Rock60 írta:
2025.08.05., kedd 18:43
Nem egészen értem, mi folyik itt.
Ha valaki elmondja, hogy X összegnél nem szándékozik többet szánni erre vagy bármilyen a célra, akkor minek erőszakoskodni ? / Akinek inge, vegye magára./
Mikor SM hasonlóan agitál - csak még magasabb árkategóriában - nagyon hamar ki van osztva, akkor most mi a különbség ? gondolkodik.gif
Nézd, én azért bátorkodtam ajálani Alexnek, mert jártam nála, ismerem a rendszerét, és úgy gondolom, és tapasztaltam, hogy egy ilyen rendszer komolyabb kábelekkel tudná igazán megmutatni a valós tudását. Ezt Alexnek is elmodtam, mikor nála jártam. Aztán, hogy ezt meglépi-e, vagy akár csak a lentebb felkínált próba ajálattal él e, az egyedül rá tartozik.
Ha nem, én azt is elfogadom, és nem fogok ezért becsmérlő, lesajnáló megjegyzéseket tenni sem rá, sem a rendszerére.
Ha már párhuzamot vontál köztem, és SM között felötlött bennem egy megfigyelés.
Mikor még én is ilyen Neotech hármasfonatokat készítettem, és használtam elégedetten, akkor megkaptam SM-tól, hogy "amíg ilyen vackokat használok, addig fogalmam sincs róla, hogy mit is tud a rendszerem, és hogy hallgassak meg 1-2 150e Ft körüli kábelt, mert ott kezdődik a tápkábal."
Én is ezt tanácsolom Alexnek, de a lesajnáló megjegyzések nélkül, mert elfogadom, ha Ő így gondolja, neki így jó.
Aztán mikor megléptem, és ilyen szintű kábelekkel szereltem fel a rendszerem, és örömmel be is számoltam róla, akkor valamiért SM "emelte a tétet", és azt kezdte hangoztatni, hogy "400-500e alatt nincs tápkáben, és csak egy ilyen kábel mutatja meg, hogy mit is tud a rendszer."
Aztán hogy Ő tényleg ilyeneket használ, vagy csak hallott ilyet valahol, az legyen az Ő titka, valójában nem is érdekel.
Mások rendszerében én is hallottam, ilyen, meg még drágább kábeleket is, de ezek alapján én nem ajálgatok semmit, mert ezek nem valós tapasztalatok az adott kábellel, ezért még csak szóba sem hozom őket.
Szerintem én nem úgy kommentelgetek, ajálgatok, mint SM, úgyhogy ha lehet, ne vegyél vele egy kalap alá.
Köszönöm!
Ebben egyet értek. Ne vegyenek 1 kalap alá másokkal engem sem. Majd azért aki tovább megy kábelekkel, mondjuk mindig annyira amennyire "javaslom" számoljon be róla, hogy én megmondtam! :) És ha figyelt volna Alex, pont szoktam emlegetni amikor heedakkal hallottam drágábbnál jobb kábeleket! :) Bárkinek a mimózasága meg nagyon nem érdekel.....

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3238

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Rock60 írta:
Ha valaki elmondja, hogy X összegnél nem szándékozik többet szánni erre vagy bármilyen a célra, akkor minek erőszakoskodni ? / Akinek inge, vegye magára./
Mikor SM hasonlóan agitál - csak még magasabb árkategóriában - nagyon hamar ki van osztva, akkor most mi a különbség ? gondolkodik.gif
Nézd, én azért bátorkodtam ajálani Alexnek, mert jártam nála, ismerem a rendszerét, és úgy gondolom, és tapasztaltam, hogy egy ilyen rendszer komolyabb kábelekkel tudná igazán megmutatni a valós tudását. Ezt Alexnek is elmodtam, mikor nála jártam. Aztán, hogy ezt meglépi-e, vagy akár csak a lentebb felkínált próba ajálattal él e, az egyedül rá tartozik.
Ha nem, én azt is elfogadom, és nem fogok ezért becsmérlő, lesajnáló megjegyzéseket tenni sem rá, sem a rendszerére.
Ha már párhuzamot vontál köztem, és SM között felötlött bennem egy megfigyelés.
Mikor még én is ilyen Neotech hármasfonatokat készítettem, és használtam elégedetten, akkor megkaptam SM-tól, hogy "amíg ilyen vackokat használok, addig fogalmam sincs róla, hogy mit is tud a rendszerem, és hogy hallgassak meg 1-2 150e Ft körüli kábelt, mert ott kezdődik a tápkábal."
Én is ezt tanácsolom Alexnek, de a lesajnáló megjegyzések nélkül, mert elfogadom, ha Ő így gondolja, neki így jó.
Aztán mikor megléptem, és ilyen szintű kábelekkel szereltem fel a rendszerem, és örömmel be is számoltam róla, akkor valamiért SM "emelte a tétet", és azt kezdte hangoztatni, hogy "400-500e alatt nincs tápkáben, és csak egy ilyen kábel mutatja meg, hogy mit is tud a rendszer."
Aztán hogy Ő tényleg ilyeneket használ, vagy csak hallott ilyet valahol, az legyen az Ő titka, valójában nem is érdekel.
Mások rendszerében én is hallottam, ilyen, meg még drágább kábeleket is, de ezek alapján én nem ajálgatok semmit, mert ezek nem valós tapasztalatok az adott kábellel, ezért még csak szóba sem hozom őket.
Szerintem én nem úgy kommentelgetek, ajálgatok, mint SM, úgyhogy ha lehet, ne vegyél vele egy kalap alá.
Köszönöm!
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
...Mikor SM hasonlóan agitál - csak még magasabb árkategóriában...
Zoli megérti a másik nézőponját (SM nem), és saját tapasztalataim alapján AJÁNL, akár több mindent is, és nem pedig képzelt magas lóról lenézően mást (vagy a rendszert) minősítve habzó szájjal csak egy dolgot mantráz.

Lehet ez valakinek apró, vagy nem is létező különbség, de talan nem tévedek nagyot, ha az itteni többség szerint azért csak nem ugyanaz a kettő kommunikációs mód..

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1432

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

tunerman írta:
2025.08.05., kedd 07:34

Átnézve a szokásos rendezett Accuphase huzalozást, feltűnt, hogy a hálózati transzformátor nagyáramú vezetékei egy kábelkorbácsban, szorosan a kimenet vezetékeivel együtt összefogva futnak.
Továbbá a graetzről a pufferekhez menő két vezeték is itt van átvezetve, jó hosszan, hogy tudjon a kábelkorbács többi vezetékében nemkívánatos indukciót létrehozni.
Hova járhattak iskolába eme híres márka tervezői ? gondolkodik.gif
Nálunk talán már a technikum második évében karót kaptak volna a tanulók ezért a "szép" kivitelezésért.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2316

Hozzászólás Szerző: cables »

Szerintem is kár belevauzni más ár-elképzelésébe.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Rock60 írta:
2025.08.04., hétf. 19:08
Alex_Aston írta:
2025.08.04., hétf. 17:10
Még anno a Thesishez kaptam kölcsön egy táp kábelt, Neotech OCC hármas fonat kábellel, szintén Neotech dugókkal. Bedugtam, lássuk, mit tud, egy Van Damme General Cavi feliratos volt előtte, és bizony hallhatóan jobb lett a hang, maradt is a kábel.
Árát tekintve jutányos, bőven megérte.
Van nálam üzemen kívül pár Neotech fonat, ha érdekel, szívesen oda adom őket egy próbára, hogy halljad milyen, mikor minden készülékbe ugyan az van dugva.
Fenntartom az ajánlatomat, ha érdekel.

( Talán nem olvastad... gondolkodik.gif )

mike-rame
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 694

Hozzászólás Szerző: mike-rame »

zoli73 írta:
2025.08.05., kedd 15:11
Ha alkalmad adódik kipróbálni 1-2 ilyen(vagy drágább kábelt), akkor ne utasítsd vissza, és majd utána mondd, hogy "tapasztalatom szerint a készülékre kell költeni ezt a pénzt, nem kábelre".
Előre megmondom, hogy nagyon el fogsz csodálkozni, és a fenti kijelentést át fogod értékelni magadban.
A zene élvezete? Persze, hiszen ezért csináljuk, de én még nem találkoztam olyan hobbitárssal, aki az aktuális rendszerével ne élvezné a zenehallgatást, de ha lehetősége adódik a fejlesztésre, akkor egyikőjük sem zárkózi el előle.
Alex_Aston írta:
2025.08.05., kedd 14:19
Így marad helyette a zene élvezete (ami amúgy is a lényege ennek az egésznek szerintem), meg esetleg némi játék az ilyen fentebb leírt kábelekkel.
Alex, ha van kedved megfogadni zoli73 tanácsát, akkor tudok adni próbára AgPt-RXF vagy AgPt-R AMP kábeleket a Thesis végfokhoz és egy Aura Reference V2/2-t a Musicbook-hoz. Minden kötelezettség és ellenszolgáltatás nélkül, kizárólag a tapasztalás és a "játék" kedvéért. Elviheted a kábeleket akár hetekre is. Nálam is beváltak Heed erősítőben. Ha érdekel jelentkezz privátban!
"Áldozat nélkül nincs veszteség"

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Alex_Aston írta:
2025.08.05., kedd 14:19
zoli73 írta:
2025.08.04., hétf. 18:07

....Elég jó kábel, öszintén örülök, hogy neked is bevált, de azt azért meg kell jegyezzem(anélkül, hogy a zsebedben kotorásznék), hogy a jó dolgok még nem itt kezdődnek, és a készülékeid ennél komolyabb kábeleket is megérdemelnének, sokat profitálnának belőle, de nem tisztem bárkit is, bármire rábeszélni.
Tisztában vagyok vele, hogy hol van ennek a kábelek a helye. Csak azt akartam megosztani, hogy egyébként teljesen jó, ennyi pénzért pedig szinte ajándék.
Több százezer Forintos táp kábel helyett én inkább már egy jobb vasat vennék, tapasztalatom szerint az jobban hallható különbséget ad. Persze már én is ott mozgok sajna, hogy picivel jobb hengért már nem plusz 20-30%-ot kell kiadni, hanem inkább 1,5-2x annyi pénzt. De ennyit meg már nem ér meg nekem. Gyerekeim jövőjére gyűjtök, legalább is valami kezdő lakás félére. Szóval ennyire nem vagyok önző, hogy milliókat fektessek bele, hogy picivel jobb legyen minden, aztán meg esetleg az igazán fontosra ne jusson elegendő pénz.
Így marad helyette a zene élvezete (ami amúgy is a lényege ennek az egésznek szerintem), meg esetleg némi játék az ilyen fentebb leírt kábelekkel.
A mondandód második felével, az indoklással, hogy most miért nem, azzal tökéletesen egyetértek.
Abban is van sajnos igazság, hogy ha egy szint felett készülék szinten szeretnénk feljebb lépni, egyértelműen jobb hangot kapni, akkor nagyon zebbenyújós lehet a történet, magyon könnyen lehet ilyen céllal sokszázezret, akár milliót ellocsolni a rendszerre. Viszont a kábelekben is ugyan olyan nagy potenciál lakozik, de azokra szerencsére azért nem kell ekkora összeget elkölteni a jelentős előrelépésért.
Mivel neked eléggé kompakt rendszered van, így valóban nem kellene pofátlan összegeket költened kábelre.
Ezek aNeotech-ek helyett, ha vennél 2db 150e Forintos tápkábelt, azzal korrekten kiszolgálnád a rendszered, és egész biztosan nagyobbat profitálna belőle, mintha ezt a 300 ezret egy másik erősítőbe, forráskészülékbe forgatnád. Ha a jelenlegi erősítőd helyett vennél egy 300e-rel drágábbat azzal lehet, hogy csak oldalra lépnél, de korántsem biztos, hogy előre, viszont a két tápkábellel jelentős lenne az előrelépés.
Mielőtt elkezdenél ellenkezni, hogy biztos nem, azt elfogadom, hogy most nem, de jusson eszedbe, hogy mióta regisztráltál ide, már hányszor jelentetted ki valamiről, hogy "biztos nem", és nézd meg, hogy ma hol tartasz az akkori állapotokhoz képest a rendszereddel.
Ha alkalmad adódik kipróbálni 1-2 ilyen(vagy drágább kábelt), akkor ne utasítsd vissza, és majd utána mondd, hogy "tapasztalatom szerint a készülékre kell költeni ezt a pénzt, nem kábelre".
Előre megmondom, hogy nagyon el fogsz csodálkozni, és a fenti kijelentést át fogod értékelni magadban.
A zene élvezete? Persze, hiszen ezért csináljuk, de én még nem találkoztam olyan hobbitárssal, aki az aktuális rendszerével ne élvezné a zenehallgatást, de ha lehetősége adódik a fejlesztésre, akkor egyikőjük sem zárkózi el előle.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

zoli73 írta:

....Elég jó kábel, öszintén örülök, hogy neked is bevált, de azt azért meg kell jegyezzem(anélkül, hogy a zsebedben kotorásznék), hogy a jó dolgok még nem itt kezdődnek, és a készülékeid ennél komolyabb kábeleket is megérdemelnének, sokat profitálnának belőle, de nem tisztem bárkit is, bármire rábeszélni.
Tisztában vagyok vele, hogy hol van ennek a kábelek a helye. Csak azt akartam megosztani, hogy egyébként teljesen jó, ennyi pénzért pedig szinte ajándék.
Több százezer Forintos táp kábel helyett én inkább már egy jobb vasat vennék, tapasztalatom szerint az jobban hallható különbséget ad. Persze már én is ott mozgok sajna, hogy picivel jobb hengért már nem plusz 20-30%-ot kell kiadni, hanem inkább 1,5-2x annyi pénzt. De ennyit meg már nem ér meg nekem. Gyerekeim jövőjére gyűjtök, legalább is valami kezdő lakás félére. Szóval ennyire nem vagyok önző, hogy milliókat fektessek bele, hogy picivel jobb legyen minden, aztán meg esetleg az igazán fontosra ne jusson elegendő pénz.

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2832

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Belső vezetékezés témaköre 2.0, az előzmények itt:

viewtopic.php?f=4&t=119104&hilit=Heed+l ... start=2075

Hoztak egy Accuphase P260 végerősítőt, hogy a reléket cseréljem ki újakra, és szüntessem meg a hangszórókban hallható kis zúgást.
A relék cseréje gyorsan ment, viszont a kimeneten megjelenő 100Hz-es tűskék eltűntetése (a 40.000uF-os pufferek töltésí áramlőkéseinek a hatása) már komolyabb nyomozást igényelt.

Átnézve a szokásos rendezett Accuphase huzalozást, feltűnt, hogy a hálózati transzformátor nagyáramú vezetékei egy kábelkorbácsban, szorosan a kimenet vezetékeivel együtt összefogva futnak. Továbbá a graetzről a pufferekhez menő két vezeték is itt van átvezetve, jó hosszan, hogy tudjon a kábelkorbács többi vezetékében nemkívánatos indukciót létrehozni. :smile51:

Átgondolva a szép, de sajnos nem megfelelő vezetékezést, a következő változtatásokat tettem:
- a piros/sárga nagyáramú vezetékeket - kibontva kábelkorbácsból - oldalra és összesodorva a merevítő lemezek melé átraktam
- a gratzről a pufferek felé elmenő töltővezetékeket drasztikusan lerövídítettem
- a graetzre érkező tekercskivezetésekre zavarszűrő kondenzátort forrasztottam

Az eredmény elfogadható lett, a gyári erősítő kimenetén megjelenő 100Hz-es tűskék nagysága a mod után a tizedére csökkent :D
TJ
Csatolmányok
Accuphase P260 supply capacitor original wiring.jpg
Accuphase P260 supply capacitor wiring mod.jpg
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2025.08.04., hétf. 19:08
zoli73 írta:
Alex_Aston írta:
Még anno a Thesishez kaptam kölcsön egy táp kábelt, Neotech OCC hármas fonat kábellel, szintén Neotech dugókkal. Bedugtam, lássuk, mit tud, egy Van Damme General Cavi feliratos volt előtte, és bizony hallhatóan jobb lett a hang, maradt is a kábel. A régi meg ment a Musicbook fenekébe a PC helyett.
Pedig az ajánlott 80 óra bejáratás felénél sem tartok.
Sajnos az a 80 óra édes kevés a bejáródásához, én inkább 200 órát mondanék, sőt.
Én is készítettem jónéhány ilyen kábelt(valahol van még egy a fiók aljában), és azt kell mondjam, hogy nagyon nehezen járódik be. Végül bejáródva is maradt egyfajta modorosság a hangjában, olyan "arogáns", tolakodó, nem természetes hang. Viszont az elmondható, hogy az ár/érték aránya kiváló, amennyiből ki lehet hozni, annyiból még használtan is nehéz jobbat találni.
Nyilván minden relatív.
Ákos újkori 300 ezres kábeléhez képest persze, hogy gyengébb.
Avval együtt nálam nem tolakódó, vagy arrogáns, inkább egy kicsit uncsi, de pl. a router tápjában most is az van, jól illeszkedik a rendszer egészébe.

Egyébként biztos, hogy ugyanarról a DIY kábelről van szó ?
Az nem valami gyári drót a Neotech dugókkal ? gondolkodik.gif

Alex_Aston
Van nálam üzemen kívül pár Neotech fonat, ha érdekel, szívesen oda adom őket egy próbára, hogy halljad milyen, mikor minden készülékbe ugyan az van dugva.
Ákos kábele(de más hasonló kvalitású is) arra is nagyon jó, hogy a segítségével fel lehet ismerni egy jónak itélt, de gyengébb kábel tulajdonságait, hibáit. Megmutatja az irányt.
Nem halljuk egyformának? Szerintem ez logikus. Más hallás, más rendszer, más akusztika, stb.
Alex Neotech OCC hármas fonatról írt, én is ilyeneket készitettem különböző keresztmetszettel(18, 16, 14 AWG), PVC, és Teflon szigeteléssel. Gyári Neotech hálózati kábelt egyszer, valamikor nagyon régen(kb. 25 éve) próbáltam, de sajátom sohasem volt.
Továbbra is csak azt tudom mondani, hogy a Neotech hármasfonat(vagy négyes), ár/érték arányban kiváló, ennyiért nem sok vetélytársa van, de messze nem tökéletes. Ha valaki csak ennyit akar, vagy tud tápkábelre költeni, akkor neki ez a tuti.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

zoli73 írta:
Alex_Aston írta:
Még anno a Thesishez kaptam kölcsön egy táp kábelt, Neotech OCC hármas fonat kábellel, szintén Neotech dugókkal. Bedugtam, lássuk, mit tud, egy Van Damme General Cavi feliratos volt előtte, és bizony hallhatóan jobb lett a hang, maradt is a kábel. A régi meg ment a Musicbook fenekébe a PC helyett.
Sajnos az a 80 óra édes kevés a bejáródásához, én inkább 200 órát mondanék, sőt.
Én is készítettem jónéhány ilyen kábelt(valahol van még egy a fiók aljában), és azt kell mondjam, hogy nagyon nehezen járódik be. Végül bejáródva is maradt egyfajta modorosság a hangjában, olyan "arogáns", tolakodó, nem természetes hang. Viszont az elmondható, hogy az ár/érték aránya kiváló, amennyiből ki lehet hozni, annyiból még használtan is nehéz jobbat találni.
Nyilván minden relatív.
Ákos újkori 300 ezres kábeléhez képest persze, hogy gyengébb.
Avval együtt nálam nem tolakódó, vagy arrogáns, inkább egy kicsit uncsi, de pl. a router tápjában most is az van, jól illeszkedik a rendszer egészébe.

Egyébként biztos, hogy ugyanarról a DIY kábelről van szó ?
Az nem valami gyári drót a Neotech dugókkal ? gondolkodik.gif

Alex_Aston

zoli73
V.I.P.
V.I.P.

Alex_Aston írta:
Most gondolkodtam, hogy milyen lehet, ha a streamer-előfokom is kapna egy ilyet.
Nos kipróbáltam, és biza jobb lett a hang.
Persze ez nem azt jelenti, hogy a hallgathatatlanból lett valami fantasztikusan jó, de azért még számomra is hallható.
Kicsit tisztább, kellemesebb, mintha közelebb ülnék a dobozokhoz, és egyben szélesebb a színpad.

Elég jó kábel, öszintén örülök, hogy neked is bevált, de azt azért meg kell jegyezzem(anélkül, hogy a zsebedben kotorásznék), hogy a jó dolgok még nem itt kezdődnek, és a készülékeid ennél komolyabb kábeleket is megérdemelnének, sokat profitálnának belőle, de nem tisztem bárkit is, bármire rábeszélni.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Most gondolkodtam, hogy milyen lehet, ha a streamer-előfokom is kapna egy ilyet.
Nos kipróbáltam, és biza jobb lett a hang.
Persze ez nem azt jelenti, hogy a hallgathatatlanból lett valami fantasztikusan jó, de azért még számomra is hallható.
Kicsit tisztább, kellemesebb, mintha közelebb ülnék a dobozokhoz, és egyben szélesebb a színpad.

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 156

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

De még egy ajánlásom van: nekem bevált a WireWorld Starlight8 ethernet kábele. Ez egy széles, lapos, piros színű kábel. Kissé merev, vaskos rj45 csatikkal a végein (talán Telegartner).
Néha felbukkan itt-ott használtan, egyébként drágább az AQ Carbonnál. Újat lehet, hogy már csak külföldről tudsz rendelni, de az úgy kb 130e plusz szállítás szerelt métere.
Dynavox X4000
ValhallA Raindrops(SRC/PWR/DAC), CuAgSSmk8/3(SRC)
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC2015(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”