Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Off

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 483

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

SoundMania írta:
2025.08.02., szomb. 13:39
MrCollector írta:
2025.08.02., szomb. 10:28
Sajnos az anarchia teljesen eluralkodott a topikban.
Olvasva 1-2 ember hozzászólását, nem tudom eldönteni, hogy a nyelvtani ismeretek teljes hiánya vagy a felfokozott érzelmi állapot volt-e a kiváltója ezeknek az írásoknak.
Az én tapasztalati véleményem a következő.
Ha egy amúgy is kiváló szinergikus rendszert sikerül tökéletesítenünk minőségi kábelezéssel, akkor azok a zenék is hallgathatóbban és élvezetesebben fognak szólni amik egy gyengébb rendszeren nem.
De ettől még nem kell olyan zenéket hallgatni amelyek semmiféle pozitív, sőt inkább negatív, hatással vannak a hangulatunkra.
Normális estben azért fejlesztjük a kábelezésünket és a rendszerünket, hogy az általunk kedvelt és hallgatott zenékben leljünk még nagyobb örömömet. Nem azért, hogy mások ízlésének (vagy éppen ízlésficamának) megfeleljek.
Természetesen ezek a fejlesztések az esetemben megfelelnek mindenféle követelménynek, hiszen ez is cél kell, hogy legyen. De nem vagyok hajlandó olyan irányba elmenni a kábeleimmel ami kizárólag egyedi rendszerigények "gyógyítását" szolgálja. A durva hibákat nem ellensúlyozni, hanem megszüntetni kell.
Te is kétféle dolgot említesz és kissé próbálod összemosni is. A rendszer hibáit meg tudod szüntetni, de a felvételekét csak elviselhetőbbé teheted.
És hogy milyen zene nem tetszik?
Nos minél jobb a rendszer, annál kevesebb ilyen lesz! Aki ezt tagadja,.... hát...., szerintem még van mit fejlesztenie. Kivétel, ha nem akarja! :)
Milyen kétféle dolog? Minél jobb egy rendszer annál jobban szólnak rajta a jó minőségű felvételek, a rosszaknál pedig előhozza a hibákat. A rendszer hibáit lehet orvosolni (tompa hangú hangfal-fényes hangú kábel), de ha megszüntetni akarja le kell cserélni a "hibás" elemet. A felvétel hiányosságaival nincs mit kezdeni.
Milyen zene tetszik? Gondolom mindenkinek más és más. És teljesen mindegy milyen csúcs hangrendszerem van, akkor sem hallgatok meg rajta olyan zenét ami nem tetszik (szórakozásképpen, nem teszteléskor). Tudod miért? Mert az ilyen emberek általában azok akik a hihetetlenül tiszta (vagy éppen annak tartott) hangokat akarják hallani és nem a zenét. Ez is egy természetes evolúciós folyamat a hifi-ben, csak valaki leragad itt.
Ezt olvastam valahol, nem tudom pontosan idézni: valaki a rendszerét használja zenehallgatásra, van aki meg a zenéket a rendszere hangjának hallgatására. Mindenki döntse el hova tartozik! :rolleyes:
Ha kérdésed van: 20/3383456

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1432

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

revox írta:
2025.08.01., pén. 23:18
Rock60 írta:
2025.08.01., pén. 21:54

...a honi földi halandónak választania kell, hogy az egyik, vagy a másik tök eltérő zenei stílusra hegyezi a (kábel) rendszerét, mert ezen a szinten nem fog mindkettő jól szólni.
Nem látom ennyire feketén a helyzetet. Az biztos,hogy egy jól eltalált kábelrendszer ezen sokat könnyít, de jóformán minden szinten megoldható a müfajfüggetlenség...
...Azt javaslom mindenkinek, ne adja fel,hogy elérje a műfajfüggetlenséget. Ott van mindenben, csak ki kell hámozni
Ha valaki olyan szerencsés helyzetben van, hogy nem ragaszkodik minden zenei műfajhoz, akkor Ő sem látja olyan feketén a helyzetet. :D

Na, jól van, hétvégén feldobok a Rock-ra pár rock-ot, had lám, mi a helyzet...
Több minden változott, mióta utoljára forgott rajta ilyesmi, bár a Quad és az asszonypajtás terhelhetősége megmaradt szűk keresztmetszetnek... :kiss:
Nem félreértendő ! :angry: :smile49:

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1258

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

cables írta:
2025.08.02., szomb. 10:30
SoundMania írta:
2025.08.02., szomb. 09:45

... Ez sokkal többről szól. Amit te még nem értesz. Hogy "még" - e? Majd meglátjuk. Tálán 1x még felgyúl' majd a fény!
Ilyet nem illene leírni!
Neked meg nem kellene drótokat fonni.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

MrCollector írta:
2025.08.02., szomb. 10:28
Olvasva 1-2 ember hozzászólását, nem tudom eldönteni, hogy a nyelvtani ismeretek teljes hiánya vagy a felfokozott érzelmi állapot volt-e a kiváltója ezeknek az írásoknak.
Ha egy amúgy is kiváló szinergikus rendszert sikerül tökéletesítenünk minőségi kábelezéssel, akkor azok a zenék is hallgathatóbban és élvezetesebben fognak szólni amik egy gyengébb rendszeren nem.
De ettől még nem kell olyan zenéket hallgatni amelyek semmiféle pozitív, sőt inkább negatív, hatással vannak a hangulatunkra.
Normális estben azért fejlesztjük a kábelezésünket és a rendszerünket, hogy az általunk kedvelt és hallgatott zenékben leljünk még nagyobb örömömet. Nem azért, hogy mások ízlésének (vagy éppen ízlésficamának) megfeleljek.
Természetesen ezek a fejlesztések az esetemben megfelelnek mindenféle követelménynek, hiszen ez is cél kell, hogy legyen. De nem vagyok hajlandó olyan irányba elmenni a kábeleimmel ami kizárólag egyedi rendszerigények "gyógyítását" szolgálja. A durva hibákat nem ellensúlyozni, hanem megszüntetni kell.
Te is kétféle dolgot említesz és kissé próbálod összemosni is. A rendszer hibáit meg tudod szüntetni, de a felvételekét csak elviselhetőbbé teheted.
És hogy milyen zene nem tetszik?
Nos minél jobb a rendszer, annál kevesebb ilyen lesz! Aki ezt tagadja,.... hát...., szerintem még van mit fejlesztenie. Kivétel, ha nem akarja! :)

ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 791

Hozzászólás Szerző: ANDS »

juliush írta:
2025.08.02., szomb. 10:25
SoundMania írta:
Mi sem erre! Ez sokkal többről szól. Amit te még nem értesz. Hogy "még" - e? Majd meglátjuk. Tálán 1x még felgyúl' majd a fény!
Szomorú, ahogy pár magát tévedhetetlennek tartó megmondó-ember ül a virtuális tábortűz körül, adja körbe a meszkalinos amuletet, és szakmai sületlenségekkel, értelmetlen allegóriákkal megtűzdelt, önigazoló elméleteket mormolgatva bólogatnak össze...mérhetetlen arroganciával osztva ki az értelmes zenehallgatók többségét...akik többnyire már rég elmenekültek innen.
bravo.gif
Azt nem értem, hogy: aki nem ért egyet az ő véleményével, az miért hülye? gondolkodik.gif
gondolkodik.gif :ohnoohnoohno:
Rengeteg kábelt gyártanak a nagyvilágban, és el is adják ezek többségét. A piac jónak ítéli meg azokat a termékeket, amiket megvesznek/ eladnak. Van, akinek tetszik egy kábel, van, akinek meg nem…
Bár lehet, hogy igaz a mondás, miszerint “az a hülye, aki mondja”.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.

“Hülyékkel ne vitatkozz! Lesüllyedsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.”- Mark Twain.

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3773

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

dixie-chicken írta:
2025.08.02., szomb. 07:54
Amiből hiányoznak, csak sorolom: a felharmonikusok nagy része, a sávszélek nagy része, a hangszertest-rezgések, az akusztika maga, amely körbeveszi az akusztikus hangszereket, valami miatt ez is a nevük,:), a természetes lecsengések, a pendített húr természetes csillapodása, a legfelső tartományban lévő lélegző aura, ami körbeveszi a megszólaló hangszerhangokat, az összecsengések finom összjátéka, az igazán jó énekesek hangjának a furcsa felső-csillogása, az természetes mechanikus zörejek, feszülések, nyikkanások kavalkádja, maga a 'természetes' hangi megszólalás, a normális visszhangok, a nagyon halk megszólalás élvezhetősége, stb.. stb..
kicsit túlspilázott,nagyon sok ahitat,és tömjénezett megközelités a zene felé...

Az "Islands" felvételét ismered a Crimsonak ?..a hard core rajongóbátornál,az kilóg a sorbol...

https://en.wikipedia.org/wiki/Islands_( ... son_album)

Additional musicians
Harry Miller – double bass (1)
Keith Tippett – piano (1, 6)
Paulina Lucas – soprano vocals (1)
Robin Miller – oboe (5)
Mark Charig – cornet (6)
Wilf Gibson – violin, string orchestra leader (1, 5, 6 (hidden track only)) (uncredited)[26]
Uncredited musicians – strings (1, 5, 6 (hidden track only))

ha 1 Crimson lemezt kéne csak megtartanom,valamilyen oknál fogva,az "Islands" lenne ;)
"A progresszív rock hangzásáról Robert Fripp, a King Crimson alapítója és gitárosa több interjúban és írásában is beszélt, különösen a zenekar felvételeinek technikai és művészi aspektusait illetően. Fripp számára a progresszív rock hangzása szorosan összefügg a zenei innovációval, a komplex hangszereléssel és a technikai precizitással, amely lehetővé teszi a zenei elképzelések teljes kifejezését.
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Mint a King Crimson alapítója és vezetője, Fripp híres volt arról, hogy kiemelten figyelt a technikai újdonságokra. Fripp legendásan szerette az analóg felszereléseket, például egy Sony TC-850 professzionális orsós magnót, amelyet a kivételes rögzítési pontossága és alacsony torzítása miatt választott, valamint egy Dual 1229 lemezjátszót és klasszikus Harman Kardon erősítőt is birtokolt. A stúdióban és koncerten is új technológiákat vezetett be, például a „Frippertronics” technikát: két analóg orsós magnóval hozott létre valós idejű hanghurkokat, amelyek rétegenként épültek fel. Ezt a metódust – amelyet Brian Enóval együtt fejlesztettek ki – nemcsak zenei újításként, hanem hangzásbeli lehetőségként is kezelte, mert az analóg lánc meleg, természetes karaktert és különleges textúrákat adott a zenének.

Komplexitás és részletgazdagság:
Fripp a King Crimson korai albumai, például az In the Court of the Crimson King (1969) kapcsán hangsúlyozta, hogy a progresszív rock hangzásának lényege a zenei részletek kidolgozottsága. Az albumok bonyolult kompozíciói – például az 21st Century Schizoid Man dinamikus váltásai vagy az Epitaph nahy zenekari hangzása – megkövetelték a fejlett felvételi technikákat. Fripp egy interjúban megjegyezte, hogy a korabeli stúdiótechnológia (pl. az analóg szalagos gépek) gyakran korlátozta a hangzás minőségét, ezért a későbbi remasterelések során nagy figyelmet fordítottak a dinamikatartomány és a hangszerek tisztaságának visszaadására.

Remasterelés és hifi hangzás:
Fripp aktívan részt vett a King Crimson katalógus remasterelésében, különösen a 30. és 40. évfordulós kiadásokon (1999, 2009). Az In the Court of the Crimson King esetében a 2002-ben megtalált eredeti maszter szalagok lehetővé tették, hogy 24 bites HDCD formátumban újramastereljék az albumot. Fripp szerint a HDCD technológia különösen alkalmas volt a progresszív rock finom részleteinek – például a halkabb, akusztikus részek, mint az I Talk to the Wind vagy a Moonchild – kiemelésére, amelyek a korai bakelitlemezeken gyakran elvesztek. A cél az volt, hogy a hallgató a modern hifi rendszereken a lehető legközelebb kerüljön az eredeti stúdióélményhez.

Térbeli hangzás és surround keverések:
Fripp a progresszív rock hangzásának evolúcióját a térbeli hangzás (surround sound) használatával is előmozdította. Az In the Court of the Crimson King és más albumok 5.1-es surround keverései (például Steven Wilsonnal együttműködve) új dimenziót adtak a zenének. Fripp egy 2021-es interjúban a Leviathan (The Grid/Fripp) album kapcsán kiemelte, hogy a surround hangzás lehetővé teszi a hangszerek és effektek térbeli elhelyezését, ami a progresszív rock komplexitását még jobban kiemeli. Ez különösen fontos olyan albumoknál, ahol a hangszerek közötti interakciók és a dinamikai kontrasztok kulcsfontosságúak.

Stúdió kihívások és a hangmérnöki munka kritikája:
Fripp többször kifejezte elégedetlenségét a korai King Crimson felvételek hangmérnöki munkájával kapcsolatban. Egy 1970-es interjúban megjegyezte, hogy a stúdiókban gyakran inkompetens hangmérnökökkel dolgoztak, akik nem értették a progresszív rock experimentális természetét, és a nem megfelelően karbantartott szalagos gépek rontották a felvételek minőségét. Ezért Fripp később saját maga is mélyebben beleásta magát a hangrögzítés technikai aspektusaiba, hogy biztosítsa a zenei elképzelések hű visszaadását.

A progresszív rock filozófiája és hangzása:
Fripp szerint a progresszív rock hangzása nem csupán technikai kérdés, hanem a zenei határok feszegetéséről is szól. A King Crimson albumok, például a Larks’ Tongues in Aspic (1973) vagy a Red (1974), a jazz, a klasszikus zene és a rock fúziójával új hangzásvilágot teremtettek. Fripp úgy vélte, hogy a hifi hangzás kulcsfontosságú ahhoz, hogy a hallgató a zene minden rétegét – a disszonáns gitártémáktól a komplex ritmusokig – teljes mélységében érzékelje. A modern digitális technológiák (pl. 24 bit/192 kHz-es felvételek) lehetővé tették, hogy a progresszív rock hangzása még tisztábban és részletesebben szólaljon meg.

Vagyis Fripp nyilatkozatai alapján a progresszív rock hangzása a King Crimson esetében a komplex kompozíciók, a technikai precizitás és a hifi hangzás szinergiájáról szól. A remasterelések, a surround keverések és a modern technológiák használata mind azt a célt szolgálta, hogy a zene eredeti szándékait és mélységét a lehető legjobban közvetítsék a hallgatók felé.
"

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2168

Hozzászólás Szerző: Shimano »

juliush írta:
2025.08.02., szomb. 10:25
SoundMania írta:
Mi sem erre! Ez sokkal többről szól. Amit te még nem értesz. Hogy "még" - e? Majd meglátjuk. Tálán 1x még felgyúl' majd a fény!
Szomorú, ahogy pár magát tévedhetetlennek tartó megmondó-ember ül a virtuális tábortűz körül, adja körbe a meszkalinos amuletet, és szakmai sületlenségekkel, értelmetlen allegóriákkal megtűzdelt, önigazoló elméleteket mormolgatva bólogatnak össze...mérhetetlen arroganciával osztva ki az értelmes zenehallgatók többségét...akik többnyire már rég elmenekültek innen.
bravo.gif
A King Crimsont én vetettem fel,vállalok érte mindent is, :D de ha csak pár embernek is sikerült felkeltenem az érdeklődését ezen zenekar irányában,már megérte az offok sokasága,is. ;)
Zseniális zenészek,zseniális albumokat készítve,a lehető legjobb kombináció. :smile32:
És akkor folyhat a topik a saját medrében tovább,én személy szerint ennek a gátja nem leszek a továbbiakban.
Szóval,kábelezzetek!!

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2317

Hozzászólás Szerző: cables »

SoundMania írta:

... Ez sokkal többről szól. Amit te még nem értesz. Hogy "még" - e? Majd meglátjuk. Tálán 1x még felgyúl' majd a fény!
Ilyet nem illene leírni!

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 483

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára MrCollector 2025.08.02., szomb. 10:30-kor.
Ha kérdésed van: 20/3383456

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4149

Hozzászólás Szerző: juliush »

SoundMania írta:
bravo.gif
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 1045

Hozzászólás Szerző: chord_ »

revox írta:
2025.08.02., szomb. 08:48

Az nem tudom,bárki tudja e, milyen csembalólemzről megy az értekezés. Telón lusta vagyok keresni, de egy csaj játszik Bachot. Engem nem köt le,nem Rubinstein. A felvétel profinak mondható, de ez egy abszolute "egy csaj, egy gitár" történet,csak egy csaj, egy csembaló, de csaj nélkül (vagyis amíg én eljutottam a lemezzel, nem szólalt meg a mucus)

Nem bonyolult, nincs benne sok kihívás.
OK, tegyük ide mindkettőt, amiről szó volt.

youtu.be/aXTCDB70Qgo

A 'nem kihívós' csaj-gitárral:

youtu.be/-slaxqiFfOE

Ez utóbbihoz csak pár gondolat:

- jó rendszeren hallatszik az, hogy az egyik manuál az egy bronzhúros regiszter, a másik pedig egy bélhúros sor, ezek szándékolt összeeresztése az adott pontokon egy harmadik / sokadik színezetet ad
- a hangszer-karosszéria sajátrezgései, - amit a hifiben a dobozoknál kiirtanak - szépen interferálnak olykor a húrokkal, ezt Bach és a 'csaj' is tudatosan spillázza, ennél a hangszernél ez igen speciális
- kicsit gyakorlottabb figyelemmel folyamatos ritmus-eltolódások észlelhetők, egyfajta 'direkt-jitter', a gyanútlanok gondolják, hogy 'béna', nem tudja tartani az ütemet; - itt úgy hívjuk, hogy 'izoritmia', ez egy díszítés-verzió, amely az 1300-as években bevett gyakorlat volt, hihetetlenül nehéz, még merészebben is volt akkoriban, Bach idejében ez már tilos volt. Tehát a 'csaj' egy renitens.:)

A kábelekkel az első kettőnél nagyon-nagyon kell vigyázni; az akár 'jóindulatú' picit is színezősebbek ezeket simán átrakják valami olyanná, hogy 'semmi különös'.

Nagyon-nagyon bonyolult feladat, óriási a kihívás.
Akinek ez mégis kinyílik, az meg fogja jegyezni ezt a hangi gyönyörűséget, még akkor is, ha nem szereti sem Bachot, sem a csembalót, sem a 'szomorúzenét'.
Akinek meg nem, annak egy kb. jó felvétel, főleg egy olcsó Naxos nyomásban, de 'semmi különös'.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Alex_Aston írta:
2025.08.02., szomb. 08:53
supravox írta:
2025.08.02., szomb. 08:24

Hát ezt én a helyedben átgondolnám.. szia.gif
Ha egy zene nem tetszik egy normális hifi rendszeren hallgatva, az nekem nem fog tetszeni egy csúcs rendszeren sem.
Csak azért hallgatni nem fogok olyan zenét, ami nem az én világom, mert "jól szól".
Én erre akartam célozni, és nem arra, hog, egy eleve kedvenc zene esetleg még jobb élményt ad.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3492

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

supravox írta:
2025.08.02., szomb. 08:24

Ha egy zene nem tetszik egy normális hifi rendszeren hallgatva, az nekem nem fog tetszeni egy csúcs rendszeren sem.
Csak azért hallgatni nem fogok olyan zenét, ami nem az én világom, mert "jól szól".
Én erre akartam célozni, és nem arra, hog, egy eleve kedvenc zene esetleg még jobb élményt ad.
Csak a Marantz! :-D

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4486
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

dixie-chicken írta:
2025.08.02., szomb. 07:54
Amiből hiányoznak, csak sorolom: a felharmonikusok nagy része, a sávszélek nagy része, a hangszertest-rezgések, az akusztika maga, amely körbeveszi az akusztikus hangszereket, valami miatt ez is a nevük,:), a természetes lecsengések, a pendített húr természetes csillapodása, a legfelső tartományban lévő lélegző aura, ami körbeveszi a megszólaló hangszerhangokat, az összecsengések finom összjátéka, az igazán jó énekesek hangjának a furcsa felső-csillogása, az természetes mechanikus zörejek, feszülések, nyikkanások kavalkádja, maga a 'természetes' hangi megszólalás, a normális visszhangok, a nagyon halk megszólalás élvezhetősége, stb.. stb..
kicsit túlspilázott,nagyon sok ahitat,és tömjénezett megközelités a zene felé...

Az "Islands" felvételét ismered a Crimsonak ?..a hard core rajongóbátornál,az kilóg a sorbol...

Additional musicians
Robin Miller – oboe (5)
Mark Charig – cornet (6)
Wilf Gibson – violin, string orchestra leader (1, 5, 6 (hidden track only)) (uncredited)[26]

ha 1 Crimson lemezt kéne csak megtartanom,valamilyen oknál fogva,az "Islands" lenne ;)
Az nem tudom,bárki tudja e, milyen csembalólemzről megy az értekezés. Telón lusta vagyok keresni, de egy csaj játszik Bachot. Engem nem köt le,nem Rubinstein. A felvétel profinak mondható, de ez egy abszolute "egy csaj, egy gitár" történet,csak egy csaj, egy csembaló, de csaj nélkül (vagyis amíg én eljutottam a lemezzel, nem szólalt meg a mucus)

Nem bobyolult, nincs benne sok kihívás.
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7667

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Idén új studio albumon dolgozik a KC. El kéne menjetek segíteni nekik és az amatőr csapatnak - aki a technikai oldalon ténykedik - normális felvételeket készíteni, vihetnétek a szuper drótjaitokat is. :smile53: :napsut:
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2615

Hozzászólás Szerző: supravox »

Alex_Aston írta:
2025.08.02., szomb. 08:01
istvan01 írta:
2025.08.02., szomb. 05:41

Van a rendszer fejlődésnek (a kábelezés is része) amikor a korábban gyengébbnek hallott, kevésbé tetsző zenei előadású és laposabb, tömeg gyártott felvételek is élvezhetőbbé, hosszabban hallgathatóbbá válnak...
Ez szerintem már nem zene hallgatás.
Erre a szintre sosem szeretnék eljutni.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Alex_Aston írta:
2025.08.02., szomb. 08:01
istvan01 írta:

Van a rendszer fejlődésnek (a kábelezés is része) amikor a korábban gyengébbnek hallott, kevésbé tetsző zenei előadású és laposabb, tömeg gyártott felvételek is élvezhetőbbé, hosszabban hallgathatóbbá válnak...
Valóban... Legalábbis olyan értelemben, hogy ez már nem csak a hangokról szól, hanem a közvetített művészi(?) értékekről.
Amikor pl nem csak a Zsuzsika felolvassa a verset 3. osztályban, hanem amikor egy hozzáértő előadót hallgatsz és megszólalni sem bírsz a hatástól.
Nos te erre a szintre nem szeretnél eljutni....
Kár. De megleszünk nélküled...

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3492

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

istvan01 írta:

Csak a Marantz! :-D

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2731

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

Additional musicians
Robin Miller – oboe (5)
Mark Charig – cornet (6)

Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

chord_ írta:
2025.08.01., pén. 20:16
revox írta:
2025.08.01., pén. 16:52
chord_ írta:
2025.08.01., pén. 14:43

A Crimson felvételek magasabb hangzás-minőséget képviselnek?

A kelepce kész, lehet belesétálni.:)

Ebben mi a kelepce? Főleg, hogy ilyen fogalmat nem is ismerek.(szerintem értemetlen mondat, vagy sötét vagyok)

Hogy melyiket nehezebb értelmes módon lejátszani, melyik kér pontosabb installt, az a Crimson. (érdekes kérdéskör, de én vettem a fáradtságot és megvettem ezt is, azt is és kellő nyitottsággal ültem le meghallgatni)

De nekem ez a kérdés nem annyira érdekes,mert lejön mindkettő.

Ezt már párszor elmondtam, de úgy tűnik, vannnak, akik átírják a fizikát:

A hifi egy alapvetően elektromos rendszer, amin summázva váltó, vagy egyenáramot szállítunk, transzformálunk, stb... Kérem bemutatni azt a fizikakönyvet, ahol definiálva van a "rock-egyenáram", vagy a "csembalo-váltóáram".

Ha így se érthető, inkább vállalom, hogy nem értek hozzá. Nincs késztetésem se követők, se rajongótábor gyűjtésére, se az igazsag bajnokává válni, csupán van néhány dolog, ami itt elhangzik és furcsálom. De lehet én megyek szemben a sztráda haladási irányával, de nem zavar, mert vadászgéppel, nem fogunk ütközni.
Hát, akkor a Crimson felvétel a te hangi referencia-rendszered, ezt tartod kihívásnak.
OK, lelked rajta.
De amelyek valahogy q.vajól szólnak mégis, a véletlenül odatévedt egy komolyzenén, vagy csembalón, ha ez a Crimson- gépzene jól zúzódik az adott rendszeren.
Ez f@szság.

KF korrekt: ő ki meri mondani, hogy a hangzásminőségük nem jó, és másért kell szeretni őket, mert másért viszont lehet.

Régen, nekem kb. 1 vagy kettő CD-jük volt; nem szerettem akkor sem, nem hallgattam, mert nekem durva zene, de OK, valamit akartak mondani azok a srácok, szeressétek, biztosan nem értéktelen zene.
Én inkább Pink-Floyd rajongó voltam annó, szép gyűjteményem volt, régi barátom LP-n vadászta, horror pénzekért, én meg CD-n, az sem volt túl olcsó. Ma is komplett versszakokat tudok fejből idézni, - aztán eladogattam őket, mert másfelé fordultam, és mert a hangzásuk, a hangzás-minőségük egyre lejjebb csúszott nálam az akusztikus zene, meg a komolyzenei CD-khez képest. Aztán amikor elindult az AliaVox meg az Alpha, meg a többiek, és meghallottam, hogy mit tudnak hangilag, eladtam az összes ilyen CD-met, az Ummagumma-t is, az volt az utolsó.
Talán egy Fal-másolat, meg egy Wish You Were Here másolat rejtőzik valahol, a poros-polc-vidéken. Ja, meg a szánhúzóskutyás Waters... azt viszont sosem bírtam...

Ma eszembe sem jutna ezekhez az elektromos zenékhez a kábeleimet hozzá-illeszteni.
Egye fene.
A hosszan taglalt leírás jól példázza,miért lehet ezzel a lemezzel bármit eladni. Egyszerűen bármin képes megszólalni (akár a maga egyszerű módján is). De egy feketeövesnek ilyet demóznék, kiröhögne és elővenné a 7 inches CPG-t, hogy "na, ezt nézzük meg".
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

cables írta:
2025.08.02., szomb. 05:20
Rock60 írta:

De, no problémo vannak olyan szintű mindenevő rendszerek, amik már nem válogatnak, feltételezhetően szinte minden jól szól rajtuk, pl revox-é vagy supravox-é, viszont a honi földi halandónak választania kell, hogy az egyik, vagy a másik tök eltérő zenei stílusra hegyezi a (kábel) rendszerét, mert ezen a szinten nem fog mindkettő jól szólni.
Ezzel az idézett mondattal kicsit bajban vagyok, mert jártamban keltemen többször találkoztam olyan véleménnyel, hogy a tulajt pont az zavarja, hogy elért egy olyan szintet a fejlesztésben, hogy idegesítően kihallja a felvételek hibáit. Ezt az ellentmondást hogy látják az ide írogató kábel-szakértők?
Ez nem ellentmondás. Ez evolúció. Innen már csak néhány kilóméter a végállomás.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3524

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

cables írta:
2025.08.02., szomb. 05:20
Rock60 írta:

De, no problémo vannak olyan szintű mindenevő rendszerek, amik már nem válogatnak, feltételezhetően szinte minden jól szól rajtuk, pl revox-é vagy supravox-é, viszont a honi földi halandónak választania kell, hogy az egyik, vagy a másik tök eltérő zenei stílusra hegyezi a (kábel) rendszerét, mert ezen a szinten nem fog mindkettő jól szólni.
Ezzel az idézett mondattal kicsit bajban vagyok, mert jártamban keltemen többször találkoztam olyan véleménnyel, hogy a tulajt pont az zavarja, hogy elért egy olyan szintet a fejlesztésben, hogy idegesítően kihallja a felvételek hibáit. Ezt az ellentmondást hogy látják az ide írogató kábel-szakértők?
Van a rendszer fejlődésnek (a kábelezés is része) amikor a korábban gyengébbnek hallott, kevésbé tetsző zenei előadású és laposabb, tömeg gyártott felvételek is élvezhetőbbé, hosszabban hallgathatóbbá válnak. Azonban ez mégsem lineáris minden kevésbé tetsző felvételre. Inkább az a jellemző, hogy jobban kihallhatóvá válnak azok a finomságok, részletek, amiért a rendszer korábbi szintjén nem szívesen hallgattuk ezeket a felvételeket.
Ez műfajfüggetlen és állításom szerint ízlés független jelenség is. Ami ezen még korrigálhat, az a kompromisszum kényszer vagy képesség.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2317

Hozzászólás Szerző: cables »

Rock60 írta:

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Rock60 írta:

:smile49:
Nem látom ennyire feketén a helyzetet. Az biztos,hogy egy jól eltalált kábelrendszer ezen sokat könnyít, de jóformán minden szinten megoldható a müfajfüggetlenség. De ez nálam eleve alaptétel és épp ezt demostráltuk a 2005-ös high end shown,a minimálkoncepciós Moth rendszerrel, igaz, minden kábel Kondo réz volt és ahogy Sead (konus audio) megjegyezte: így könnyü,többe kerül a kábelezés,mint az elektronika.
Lehet, de még így is a HES történetében kiállított vélhetően legolcsóbb rendszer volt.
Azt javaslom mindenkinek, ne adja fel,hogy elérje a műfajfüggetlenséget. Ott van mindenben, csak ki kell hámozni
halfnote.hu

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1432

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Próbáltam megtalálni revox egyik korábbi posztját - nem találtam - ahol azt írja, hogy a Crimson- t kedvelők és a rendszerüket tekintve azt mércének tekintők, nem azért hivatkoznak Crimsonra, mert csak azt ismerik, hanem ők már idáig jutottak, minden más műfajok ismeretén túl.
( Nem szó szerint, csak emlékezetből, kb... gondolkodik.gif )
Ezt megkérdőjelezném. :smile53:
Nyilván nem tudhatom, ki mit hallgat konkrétan, és nem is szeretnék általánosítani, de szerintem, aki erősen Crimsonozik, valószínűleg, hogy már edződött Uriah Heep-en, Marillion-on, Frank Zappa-n, és B52-n - van mindegyikből pár albumom, jó zenék - de roppant nehezen tudom elképzelni, hogy Handel Messiah Szent Oratóriumot, Elgar Enigma Variációkat, vagy Tchaikovsky Szimfóniáit hallgatta volna bármikor is, olyan mélységben, hogy kompetensen nyilatkozhasson azoknak rendszerigényéről, hangminőségéről.
Amival nyilván semmi probléma nincsen - mindenki úgy élvez, ahogy tud - de arra hivatkozni, hogy ezek a művek biztosan teljes pompájukban tudnának érvényesülni azokon a ( kábel) rendszereken, amik Crimsont jól kiszolgálják/megugorják, elég optimista ábrándnak tűnik.
:smile49:

Válasz küldése

Vissza: “Fórummal kapcsolatos témák”