OK, tegyük ide mindkettőt, amiről szó volt.revox írta: ↑2025.08.02., szomb. 08:48
Az nem tudom,bárki tudja e, milyen csembalólemzről megy az értekezés. Telón lusta vagyok keresni, de egy csaj játszik Bachot. Engem nem köt le,nem Rubinstein. A felvétel profinak mondható, de ez egy abszolute "egy csaj, egy gitár" történet,csak egy csaj, egy csembaló, de csaj nélkül (vagyis amíg én eljutottam a lemezzel, nem szólalt meg a mucus)
Nem bonyolult, nincs benne sok kihívás.
youtu.be/aXTCDB70Qgo
A 'nem kihívós' csaj-gitárral:
youtu.be/-slaxqiFfOE
Ez utóbbihoz csak pár gondolat:
- jó rendszeren hallatszik az, hogy az egyik manuál az egy bronzhúros regiszter, a másik pedig egy bélhúros sor, ezek szándékolt összeeresztése az adott pontokon egy harmadik / sokadik színezetet ad
- a hangszer-karosszéria sajátrezgései, - amit a hifiben a dobozoknál kiirtanak - szépen interferálnak olykor a húrokkal, ezt Bach és a 'csaj' is tudatosan spillázza, ennél a hangszernél ez igen speciális
- kicsit gyakorlottabb figyelemmel folyamatos ritmus-eltolódások észlelhetők, egyfajta 'direkt-jitter', a gyanútlanok gondolják, hogy 'béna', nem tudja tartani az ütemet; - itt úgy hívjuk, hogy 'izoritmia', ez egy díszítés-verzió, amely az 1300-as években bevett gyakorlat volt, hihetetlenül nehéz, még merészebben is volt akkoriban, Bach idejében ez már tilos volt. Tehát a 'csaj' egy renitens.:)
A kábelekkel az első kettőnél nagyon-nagyon kell vigyázni; az akár 'jóindulatú' picit is színezősebbek ezeket simán átrakják valami olyanná, hogy 'semmi különös'.
Nagyon-nagyon bonyolult feladat, óriási a kihívás.
Akinek ez mégis kinyílik, az meg fogja jegyezni ezt a hangi gyönyörűséget, még akkor is, ha nem szereti sem Bachot, sem a csembalót, sem a 'szomorúzenét'.
Akinek meg nem, annak egy kb. jó felvétel, főleg egy olcsó Naxos nyomásban, de 'semmi különös'.