Öö a hifinek akarsz ösvényt,vagy valami reaktornak??

Öö a hifinek akarsz ösvényt,vagy valami reaktornak??
Szerintem az is nagy nyereség,hogy ha megszakítás nélkül el tudod vinni a kapcsolószekrénytől a delejt a hifiig.
Akár 32 amper is lehet az áramfelvétel...
]
Milyen keszuleket tervezel meghatjani rola? Fontos szerintem az aramfelvetel is…
Szia!
Szia
Azért a HÉV betápláló alállomást ne hasonlítsuk a lakossági hálózatot ellátó trafóhoz.Rock60 írta: ↑2025.07.26., szomb. 13:21Egyszer Pomázon néztünk egy kis házat, a HÉV megállótól vagy 150 méterre.zoli73 írta: ↑2025.07.25., pén. 21:49
Nem. Azért egy ilyen trafó nem olyan hangos. A régebbiek, a falu többi trafója, amik oszlopon, burkolatlanúl vannak, azok is max 5-10m-ről hallhatók. Ez az új, már földi telepítésű, egy kis beton házikóban van, teljes egészében földkábelekkel bekötve. Még nem hallottam, de valószínűleg ez még csendesebb. Még nem mentem el hozzá, múlt hét végén láttam, de akkor még üzemen kívül volt, szerdán üzemelték be.
Nappal volt, kérdem az eladótól, hogy az a hülye szomszéd vasárnap du. sem tudja abbahagyni a fűnyírást ?
Azt mondja, nem nyír most senki füvet, miért kérdezem ?
Akkot mi az a távoli búgás ?
Ja, az a HÉV melletti, régi nagy trafóház...
![]()
Az esti csendben visszamentünk, hogy mit hallunk, körbejártuk a környéket, és még vagy három - négy utcával messzebbről is hallatszott a családi háznyi vasszörny, mint ahol a házikót néztük.
/ Nem vettük meg persze a házikót, még egy év múlva is hírdették. /
Egyszer Pomázon néztünk egy kis házat, a HÉV megállótól vagy 150 méterre.zoli73 írta: ↑2025.07.25., pén. 21:49
Nem. Azért egy ilyen trafó nem olyan hangos. A régebbiek, a falu többi trafója, amik oszlopon, burkolatlanúl vannak, azok is max 5-10m-ről hallhatók. Ez az új, már földi telepítésű, egy kis beton házikóban van, teljes egészében földkábelekkel bekötve. Még nem hallottam, de valószínűleg ez még csendesebb. Még nem mentem el hozzá, múlt hét végén láttam, de akkor még üzemen kívül volt, szerdán üzemelték be.
A pontosság kedvéért annyival kiegészíteném a wikipédiás cikket, hogy háromfázisú hálózatban a fázisáramok vektoriális (nem skalár) összege meg kell egyezzen a nullavezető áramával hibamantes üzem esetén. Tehát háromfázisú rendszerben nem elegendő az egyes fázisáramok nagyságát műszerrel megmérni és összeadni, mert az áramok fázishelyzetét is figyelembe kell venni. Egyfázisú rendszerben a mért skalár értékeknek kell megegyeznie. Ott természetesen ekkor a vektoriálisak is egyezni fognak.fülelek írta: ↑2025.06.08., vas. 20:26
2. Fi relé nincs sorbakötve, nem megy át rajta a delej, más a funkciója, itt lehet tájékozódni, akit (esetleg) érdekel. https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81ram ... csol%C3%B3.
Na pont ezért nem kéne az AVK-t körbebarkácsolni. De ha átolvasod fülelek linkelte wikit az AVK-ról, akkor talán közelebb kerülsz.
Még egy javaslat. Rajzold le magadnak, aztán látni fogod, egy AVK relé-kontaktus helyett, ami csupán pár amper áramot szakít meg évente talán egyszer, a módszered 80A-es zárlati áramokat kényszerít több eszközre, amik így sokszoros kopásnak, égésnek vannak kitéve. A másik nem elhanyagolható tényező, ezzel a barkácsolással hibásan, vagy egyáltalán nem fog működni a szivárgó áram védelem. Ami egy esetleges föld-testzárlatnál sokkal hamarabb és a teljes zárlati áram töredéke értékénél már leold.
Gondolatkísérlet volt, az elképzelés nem ördögtől való, a korai Quad erősítők hangsugárzó védelme pl. így működött.
Ennek fussál neki még egyszer.
Egyébként jó ötletet adtál, lehetne sönt fi relét csinálni, amelyik hiba esetén rövidre zárná a fázist és a nullát, ekkor az előtte lévő védelem bontana. Ennek a relének valóban nem menne át az üzemi áram az érintkezőin.
1.fülelek írta: ↑2025.06.08., vas. 20:26
1. Egy rossz kontaktusú csatlakozó sokkal többet ront, mint 10 jó minőségű kötés.
2. Fi relé nincs sorbakötve, nem megy át rajta a delej, más a funkciója, itt lehet tájékozódni, akit (esetleg) érdekel. https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81ram ... csol%C3%B3.
Aki esetleg az ebet szeretné a karóhoz kötni, hogy de igenis az XY típusú fi relével jobban szól a hifi, az jelentkezzen a hifiharcosokklubjában![]()
Ezt hogyan tetszik érteni?