Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4486
Kapcsolat:

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: revox »

Rock60 írta:
2025.07.24., csüt. 13:26
supravox írta:
2025.07.24., csüt. 12:14

Mitől ne lenne jó ha egy legalább közepesen normális drótra ráfaragsz egy fasza dc csatit?
Mi lenne a viszonyítás?Mihez képest tudod megítélni,hogy jó lett e a kábel?
Ha már a kapcsitápodat kicserélted és applikálsz hozzá egy jó dc kábelt akkor már kb. mindent megtettél.
Nyílván lehet ezt is fokozni...
Elvesztettem a fonalat, mi a kérdés ?... :D

Ott tartok, hogy van egy használható analóg tápom, a saját hernyó DC kábelével a saját ráöntött fullgagyi dugójával.
Ez a viszonyítási alap...
Most következik az, hogy kitaláltam, milyen kábelre cseréljem le ezt a drótot.
Jobb ötlet híján a DIY tápkábelemnek nagyon bevált textil/olaj szigetelésű Dualend lett a befutó.
Rákerül az Oyaide dugó, és kész.

Nem akarom utána már fokozni, inkább előtte - be lesz forrasztva direktbe - ha van egyértelműen jobb ötlet, azt még megfontolnám... :smile53:
hány éves a kapitány?

Te,ezt már én se értem, mit és hova akarsz tenni (már drótot :smile46: )
ötletem nem lesz, csak belebuktam ebbe a rejtvénybe :D
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2615

Hozzászólás Szerző: supravox »

Rock60 írta:
2025.07.24., csüt. 13:26
supravox írta:

Mitől ne lenne jó ha egy legalább közepesen normális drótra ráfaragsz egy fasza dc csatit?
Ha már a kapcsitápodat kicserélted és applikálsz hozzá egy jó dc kábelt akkor már kb. mindent megtettél.

Ott tartok, hogy van egy használható analóg tápom, a saját hernyó DC kábelével a saját ráöntött fullgagyi dugójával.
Jobb ötlet híján a DIY tápkábelemnek nagyon bevált textil/olaj szigetelésű Dualend lett a befutó.

Nem akarom utána már fokozni, inkább előtte - be lesz forrasztva direktbe - ha van egyértelműen jobb ötlet, azt még megfontolnám... :smile53:
De ez egy router táp vagy mi.
Ennyit görcsölni gondolkodik.gif
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1435

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

supravox írta:

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2615

Hozzászólás Szerző: supravox »

Rock60 írta:
2025.07.24., csüt. 07:36
cables írta:
2025.07.23., szer. 18:43

Szia!
Hogy mit használnak a gyártók RCA kábelben ne legyen nálad mérvadó, mert teljesen rossz az általános gyakorlat.

DC kábel hossz szerintem max. 1 m, de itt se ajánlatos szerkezeti kialakításban a gyárak után menni. Pl. árnyékolni biztosan nem kell.
Köszi!

Nem akarok RCA kábelt készíteni, nem a "minta" miatt kérdeztem...

DC. Van még egy kis fölösleges, jól bevált alapanyagom, teszek egy kísérletet.
Kb. 90 - 100 cm. szűkséges, és semmiképp nem terveztem árnyékolni.

Ha jó lesz elmesélem, ha nem, akkor... :smile49:
Nyílván lehet ezt is fokozni csak sok értelme nincs ha csak nem a sportolás miatt csinálod.
Az a sejtésem,hogy nálad nem a stream-re vagy helyi fájlok lejátszására van kihegyezve a motyó.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

istvan01 írta:
2025.07.24., csüt. 10:47

Neotech SOST. párcentin kár lenne spórolni. Keresztmetszetet választasz.
A 20 - asból majd' 40 ezres 1 méter, de ha jól tudom, vágnak le belőle ha kell, 10 centit is.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3526

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

pjm írta:
2025.07.24., csüt. 09:24
Hali! Analóg jelszinten lenne szükségem egy áthidaló megoldásra (2-3 cm), belső kábelre gondoltam, próbálgatta-e valaki őket? Ezüstözött réz, vagy ezüst lenne a cél, és lehetőleg ne legyen túl vastag. Első körben a Kácsa meg a VDH jutott eszembe. Tapasztalat? Mármint hangilag.
Neotech SOST. párcentin kár lenne spórolni. Keresztmetszetet választasz.

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 330

Hozzászólás Szerző: pjm »

Hali! Analóg jelszinten lenne szükségem egy áthidaló megoldásra (2-3 cm), belső kábelre gondoltam, próbálgatta-e valaki őket? Ezüstözött réz, vagy ezüst lenne a cél, és lehetőleg ne legyen túl vastag. Első körben a Kácsa meg a VDH jutott eszembe. Tapasztalat? Mármint hangilag.

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

cables írta:
2025.07.23., szer. 18:43

Szia!
Hogy mit használnak a gyártók RCA kábelben ne legyen nálad mérvadó, mert teljesen rossz az általános gyakorlat.

DC kábel hossz szerintem max. 1 m, de itt se ajánlatos szerkezeti kialakításban a gyárak után menni. Pl. árnyékolni biztosan nem kell.
Köszi!

Nem akarok RCA kábelt készíteni, nem a "minta" miatt kérdeztem...

DC. Van még egy kis fölösleges, jól bevált alapanyagom, teszek egy kísérletet.
Kb. 90 - 100 cm. szűkséges, és semmiképp nem terveztem árnyékolni.

Ha jó lesz elmesélem, ha nem, akkor... :smile49:

white-tiger
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 95

Hozzászólás Szerző: white-tiger »

:D
revox írta:
2025.07.23., szer. 18:51
chord_ írta:
2025.07.23., szer. 17:36

A Crimson / Prodigy fanoknak
Ma jött meg a Crimson, de az axxony kisajátította szobát... próbálom kiszűrni, mit hallgat,... valami gitár mondja, hogy vauu-váuáuuú-bááúú :D fingom sincs, mi ez :D ...no fun.. punk induló, megvan :D nekem maradt a jóbarátok sorozat mezei tápkábellel a tévében
Ez a rabszolga sors, nem az Isaura-é…🤣 :D

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

chord_ írta:
2025.07.23., szer. 17:36

A Crimson / Prodigy fanoknak
Ma jött meg a Crimson, de az axxony kisajátította szobát... próbálom kiszűrni, mit hallgat,... valami gitár mondja, hogy vauu-váuáuuú-bááúú :D fingom sincs, mi ez :D ...no fun.. punk induló, megvan :D nekem maradt a jóbarátok sorozat mezei tápkábellel a tévében
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2324

Hozzászólás Szerző: cables »

Rock60 írta:
2025.07.23., szer. 18:28
Egy kérdésem lenne az RCA kábeleket többet szerelőkhöz :
Milyen keresztmetszetű/átmérőjű drótot használnak általában a gyártók. ? - ha mérte már valaki...

Másik kérdés bárkihez :
Az AC tápkábelek optimális hossza 1.5 - 2 méter, legalább is a gyártók ezt a hosszt preferálják, de a tapasztalat is kb ezt igazolja.
A DC kábelek optimális hosszáról - ha van ilyen - viszont nem lehet hallani, olvasni semmit, van erről valakinek gyakorlati tapasztalata, vagy elvi magyarázata ?

Köszi.
Szia!

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Egy kérdésem lenne az RCA kábeleket többet szerelőkhöz :
Milyen keresztmetszetű/átmérőjű drótot használnak általában a gyártók. ? - ha mérte már valaki...

Másik kérdés bárkihez :
Az AC tápkábelek optimális hossza 1.5 - 2 méter, legalább is a gyártók ezt a hosszt preferálják, de a tapasztalat is kb ezt igazolja.
A DC kábelek optimális hosszáról - ha van ilyen - viszont nem lehet hallani, olvasni semmit, van erről valakinek gyakorlati tapasztalata, vagy elvi magyarázata ?

Köszi.

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 1048

Hozzászólás Szerző: chord_ »

Na, kicsit békésebb vizekre evezve,

tegnap koncert, kolostor, pompázatos-misztikus akusztika, kórus.

https://www.veszpreminfo.hu/hu/esemenye ... napok-2025

Volt a végén egy 24 szólamú Josquin, azon csak pislogtunk, ilyesmi:

youtu.be/FKXkYWFZbUg

Aztán éjjel lemez be, ugyanez, ez már sokéves gyakorlat nálam, hogy hol is tartunk, az egész hifizéssel pl.,
pár másodperc után pár dolog rögtön kiderült, hogy pl. mi a helyzet igazából a Spendorokkal, de ez nem ide tartozik, meg azt SM / revox jobban tudják amúgy is, kérdezzétek őket, meg ez egy kábeles topic,
de az igen, hogy a R kábelek fantasztikusan jók. Ezt az illékony, nagyon nehezen elérhető hang-varázslatot különösen szépen kiszolgálják.

A Crimson / Prodigy fanoknak meg az Avantgarde tölcsér használóinak ez nem túl használható információ volt, asszem.
Nekik elegendő lesz a Vz meg a többi csoda-drót.

:)
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

shany írta:
2025.07.23., szer. 14:08
A delikvens tesztje ( elírták benne a mélyhangszórók méretét ):
https://www.stereophile.com/content/ava ... asurements

és egy hasonló elemekből összerakott újabb típus, ügyesebb mérésekkel:
https://www.fidelity-online.de/avantgar ... messungen/
[/quote]

Nem lesz elírás. Az első szubok még valóban két kisebb mélynyomóval készültek. kb 17-18 centis,ami az itt írt 7"-nak megfelel. ez 1998-as cikk.

de ezért úgy pecsán leszünk rógva,mint a sicc.
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Kicsiit be is voltak egymás felé fordítva. Még 2000-ben láttam ilyet ker forgalomban. Ezek még elég kiforratlan tölcsérek voltak, erről írt a nemrég linklet cikkében EAR is ( https://ear.hu/?p=3703 )

2000. környékén,után jelentek meg a sub-ctrl225 szubok (ctrl230 is,amiben 2db 300-as mély volt, de az csak TRIO-hoz volt mérete miatt illeszthető), 2005 körül a ráncfelvarott széria (nekem ez van évjárat: 2006.). csodálkoztam a 35Hz-es alsó törésen, mert hozzám már hoztak 16Hz-es jellel elbaxott felvételt és egyértelműen jelen volt, de aztán az első lapra klattyoltam és ott virít, hogy 1998-as a cikk. A fotó megtévesztő,mert ez egy későbbi DUO, ráadásul borzalmasan beállítva a tölcsérek az állványzaton :D

A két 25-ös hosszúlüketűvel mást tud :D de az egész finomodott a korai modellekhez képest. az XD UNO viszont már egy kicsit a lebutítás szülötte. Szinte semmi difi nem volt az UNO és DUO között, kicsit széthúzták a két modellt később. Ezeknél a tölcsérrel lesugárzott tartomány az érdekes és mérvadó.

a 2000. utáni DUO-t 160Hz körül kell elváltani, az UNO-t 170-180HZ-en. Ez lényegében eltörpülő különbség. AZ UNO XD középtölcsér már kisebb és 300Hz-en váltják el.

Ez pont azért érdekes, mennyire problémás a basszusláda illesztése. A TRIO-t kb 90 Hz-en kell elváltani, de még az is megérzi, ha sima szubbal van párosítva, de aki már TRIO-ra megy, az megveszi vagy a Basshonr(ma már Spacehorn) vagy az un Short Basshorn-t, melyek tölcséres szubbaszus-sugárzók. Ezek illesztése sokkal könnyebb.

de,majd elolvasom, őket, csak baromi hosszú mindkettő. De mire ezt leírtam, lehet az 1998-ast el se, mert annak nincs sok értelme. Igaz, már ez az UNO XD sincs, emlékeim szerint tovább kurtítottak rajta. Az UNO ma már egy kis picike Avantgarde-ocska csak, kint volt némán a tavalyi hifShown az egyik folyosón.
halfnote.hu

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Rock60 írta:
2025.07.23., szer. 14:22
revox írta:
2025.07.23., szer. 12:16

A rajz elég sematikus,mert nekem pl amikor a mázsás lemezjátszóm a hifiállvány előtt volt, már beleszólt a szgárzásba, de ezt akkor vettem észre,amikor eladtam,hogy jobb lett a sztereója és ez messze kiesik az ábrán lévő területről.
Még jobban kieshetett, mert - ahogy látom - Nálad nem voltak annyira összeforgatva a tölcsérek, mint a rajzon.
meg a fotó elég perpektívikus. a lemezjátszó közel van és nem úgy tűnik, hogy mennyire bent van. a katalógus ábárnak bőven a felső fehér háromszőgébe esett.

Vz kábelem nem volt, de volt SPz és LPz (ja,és ACz),ami jól megmutatta, hogy ez belerondít a sztereóképbe... De olyan jó az SPz és az LPz (és az ACz), még így is hallgatható hangot volt képes csinálni egy xar installból :D
halfnote.hu

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

revox írta:
2025.07.23., szer. 12:16

A rajz elég sematikus,mert nekem pl amikor a mázsás lemezjátszóm a hifiállvány előtt volt, már beleszólt a szgárzásba, de ezt akkor vettem észre,amikor eladtam,hogy jobb lett a sztereója és ez messze kiesik az ábrán lévő területről.
Még jobban kieshetett, mert - ahogy látom - Nálad nem voltak annyira összeforgatva a tölcsérek, mint a rajzon.

shany
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 355

Hozzászólás Szerző: shany »

juliush írta:
2025.07.23., szer. 11:20
revox írta:
2025.07.23., szer. 10:22
A szfériuks tölcérek a hangot minden irányba, 180°-ban szórják, terítik, míg a szub egy normál hangsugárzó, ami valmennyire irányított. A hangszóróselyem ezt az irányítottságát nagyban csökkenti és sokkal könnyebben integrálható a tölcséres szatelitrendszerrel.
Pont fordítva. Az irányítottságot a sugárzó felület és a hullámhossz aránya szabja meg, vagyis a szubok iránykarakterisztikája a mélytartomány hosszú hullámhosszainak köszönhetően egyre közelít a gömbéhez, a tölcséreké viszont erősen irányított, annál is inkább, mivel a tölcsér szája a sugárzó felület megnövelését eredményezi.
Ahogy a gyártó is fogalmaz a brosúrájában: "A horn focuses the sound instead of dispersing it randomly in all directions. As a result, the sound reaches the listener more directly and with far greater purity."
A delikvens tesztje ( elírták benne a mélyhangszórók méretét ):
https://www.stereophile.com/content/ava ... asurements

és egy hasonló elemekből összerakott újabb típus, ügyesebb mérésekkel:
https://www.fidelity-online.de/avantgar ... messungen/

white-tiger
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

white-tiger írta:
2025.07.23., szer. 13:17
szabo_pitty írta:
2025.07.22., kedd 22:58
BLX írta:
2025.07.22., kedd 21:29

Canare 4S11G
https://www.audiophonics.fr/en/bi-wirin ... aoDHto0IHS
Mi szól mellette?
Gondolom az ára...
🙂

white-tiger
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

szabo_pitty írta:
BLX írta:
szabo_pitty írta:
2025.07.22., kedd 20:34

2m, max. 2,5. Mindez, háromszor, ha nem biampozok.
Canare 4S11G
Mi szól mellette?
Gondolom az ára...

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

juliush írta:
revox írta:
A szfériuks tölcérek a hangot minden irányba, 180°-ban szórják, terítik, míg a szub egy normál hangsugárzó, ami valmennyire irányított. A hangszóróselyem ezt az irányítottságát nagyban csökkenti és sokkal könnyebben integrálható a tölcséres szatelitrendszerrel.
Pont fordítva. Az irányítottságot a sugárzó felület és a hullámhossz aránya szabja meg, vagyis a szubok iránykarakterisztikája a mélytartomány hosszú hullámhosszainak köszönhetően egyre közelít a gömbéhez, a tölcséreké viszont erősen irányított, annál is inkább, mivel a tölcsér szája a sugárzó felület megnövelését eredményezi.
Ahogy a gyártó is fogalmaz a brosúrájában: "A horn focuses the sound instead of dispersing it randomly in all directions. As a result, the sound reaches the listener more directly and with far greater purity."
megkerestem gyorsan a manualban, hogy érti az AA a szférikus szórást.
AA_szoras.jpg
AA_szoras.jpg (40.75 KiB) Megtekintve 841 alkalommal
Kép

amiért ezzel hakniznak,az az (manuálban is írják), hogy így a tölcséreknek se hátra,se oldalra nincs sugárzása, ezért érzéketlenek a hátsó és oldalfalakra. Mivel, most teljesen hátratoltam a tölcséreket és a fal mellé, valóban, teljesen immunisak ezekre a falakra, mintha nem is lenne.
halfnote.hu

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

juliush írta:
revox írta:
Az hogy fúkuszálja a hangot és nem összevissza szétszórja,nem feltétlenül azt jelenti, hogy irányított. Ettől más a szférikus horn és erre a karakterére utal a logó is és ebben tér el egy normál tölcsértől. Mindenesetre a gyakorlat pont az ellenkezőjét mutatja, mint amit írsz. jópáran jöttek már, hogy bizonyítsák, a tölcsérek irányítottak és lekonyult orral távoztak. Amit tudnak, hogy a hátsó faltól teljesen függetlenek tudnak lenni, mert hátrafele semminemű sugárzása nincs. Cserébe a szubok irányítottsága problémásabb ami a pontos sztereó beállításakor mutatkozik meg (200 Hz környékéről kell indítani, ha ez segít kiszánolni,nekem nem :D én csak hallgatom és ha baj van, beavatkozom).

Lehet a szakirodalom nem ezt mondja (ha van a szférikus hornnak szakirodalma), pont az ellenkezőjét lehet tapasztalni. Akár egy tölcsér előtt állva is a térből jön a zene, az meg nem a szokásos tölcsérek keltette irányítottságra utal. :smile53:

Kép
halfnote.hu

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3511

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Snipi írta:
2025.07.23., szer. 10:56
....Azt meg szabad kérdezni mik voltak a konklúziók vDH d352vvs. AQ (Rocket bármelyik) viszonylatban?
Kicsit jobb volt mindenben az Rocket, mint a d352.
Tisztább, kellemesebb karakter.
Persze nem ég és föld, de azért hallható különbség. És hasonlóan a Rocket 88 és a 33 között a különbség is, hogy picit határozottabb lett a hang, jobb közép tartománnyal.
Csak a Marantz! :-D

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1037

Hozzászólás Szerző: BLX »

szabo_pitty írta:
BLX írta:
szabo_pitty írta:
2025.07.22., kedd 20:34

2m, max. 2,5. Mindez, háromszor, ha nem biampozok.
Canare 4S11G
Mi szól mellette?
A kábel műszaki felépítése :smile32:
A kábel "józan" ára :smile32:
Made in Japan :smile32:
"Megfelelően szól" elég drága komponensekig akár :smile32:
A Canare téma már párszor előkerült a fórumon. Keress rá itt, de a neten is sok review olvasható.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1260

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Rock60 írta:
2025.07.23., szer. 11:13
SoundMania írta:
2025.07.22., kedd 18:51
... Ami annyira nem jó, hogy nemhogy egy ANJ/b jobb volt nála, de egy régi Triangle Titus is!
Az AN/J nagyon jó doboz, a hozzá megfelelő elektronikával. / Pl. Meishu./

Egyébként, hogy a Spendor Sp1 az egy rendkívűl kiváló doboz, vagy csak egy vacak, nem mindegy már ?
Tényleg nincsen jobb kábel-téma ? gondolkodik.gif
De van. Hogy az r kábel milyen fa... oppardon jó, a vz meg szinez mint állat.... :)
Persze ha azt kéred, ráhagyom a kisebbre....

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4149

Hozzászólás Szerző: juliush »

revox írta:
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”