A hozzértéssel hangosított, viszonylag kevés ember előtt megtartott koncertek is nagy élmény tudnak adni.juliush írta: ↑2025.07.21., hétf. 08:39Többször leírtam már, érdekes módon otthon zenét hallgatva én inkább azt érzem, mennyire sokat tud visszaadni az élő élményeim hangulatából, az emlékezetemben élő megszólalásból, semmint azt, hogy mennyi minden hiányzik!
De lehet, hogy én csak a "félig tele az a pohár" típusú ember vagyok!
"Már relatíve olcsó hangosító rendszerek is élvezetesebben, szórakoztatóbban és persze élőbben tudnak szólni, mint bármilyen kábelezésű otthoni rendszer néhány tíz négyzetméteren.
A titok része az is, hogy másképpen kell hallgatni és mást kell kihallani a hangzásukból.
Az agyon maszterelt, agyon simogatott stúdió felvételek egy virtuális valóságot akarnak nekünk eladni, egy álomvilágot, mint egy film, tele VFX/CGI effekttel, aminek semmi köze a realitásokhoz, megvariált idősíkokkal, belső időzítésekkel, az élő (hangosított) zene meg a valós, látott, érzékelt élményt kellene, hogy átadja és kiterjessze a koncertterem egészére.
A hangosított zene korlátja a fizikai méret, minél távolabbról és minél több ember hallgatja a koncertet (stadionokban például) annál nagyobb az esély arra, hogy akár élvezhetetlen is lehet a hangosítás. Kb 2–300 emberig olyan minőségű hangosítást lehet csinálni, amivel nagyon nehéz az otthoni rendszereknek versenyezni. Már persze, ha valaki az élő hang azonnaliságát, tranziens viselkedését, dinamikáját vagyis az “élőségét” keresi."
Ez egy részlet egy a kábeles topikban folytatott beszélgetés kapcsán írott blog posztomból:
https://medium.com/@mediaengineering/mi ... 7ae0daf7d2