Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Avatar
BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1355
Csatlakozott: 2017.12.11., hétf. 20:17
Értékelés: 1041
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: BLX »

Visszakanyarodnék az eredeti témához:
Tako az Astoriánál: https://welovebudapest.com/cikk/2024/05 ... -monofood/

Egyszerű és finom. Aki arra jár próbálja ki. :smile29:

Mellette pedig ott a Fekete, lehet egy jó kávét is inni: https://feketekv.hu

Avatar
ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2547
Csatlakozott: 2010.10.23., szomb. 19:56
Értékelés: 803

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: ANDS »

Vasti írta:
2025.07.18., pén. 23:53

“De pl. egy szalontüdő sem túl bonyolult dolog ám éttermi körülmények között,”
- oké, szerinted egyszerű étel, legyen. Mondjál még egy kaját, ha már többes számot írtál, légyszíves.

“A mondandóm lényege az volt, hogy ha egy ételt annyira újragondolnak, hogy az már nyomokban sem hasonlít az eredeti receptre, akkor annak egy új nevet is kellene adni!”
Ebben egyetértünk.


“Ja, és ami még piszkálja a csőrömet: aki ilyen újragondolt paprikás krumplit csinál, az vajon tudna-e egy igazi, tisztességes paprikás krumplit is csinálni, ha kell?”
Igen, tudna. Miből gondolod, hogy olyan baromi nehéz? Elsőre lehet, hogy nem lesz jó, másodszorra, harmadszorra már sokkal jobb. Ha meg már megfőzte vagy tízszer, akkor azért már megy. És egy étteremben nem a pályakezdő szakácstanuló áll a konyhában, hanem olyan, akinek már van gyakorlata.

“És akik ezeket a semmire nem hasonlító ízvilágú újragondolt ételeket összerakják, azok vajon meg tudnák-e főzni az eredetit is úgy, hogy le a kalappal? Mert gyanítom, hogy nem”. Ezt miből gondolod?

“….ha egy hagyományos paprikás krumplit teszek le elé, de sz*rt, akkor nincs kibúvója a konyhának, egyszerűen tény, hogy sz*r, amit csinált.” Igen, és ezek azok az éttermek, amelyek vagy már be is zártak, vagy be fognak zárni, mert az emberek erre nem kíváncsiak hosszú távon. Egyszer el lehet valamit rontani, de folyamatosan moslékot főzni…
Bocsánat, hogy két hsz- ben reagáltam, tabletről írok. Szintén nem kell egyetértenünk, de szerintem azért túlzás egy szakács oktatását az Orvosi egyetem elvégzéséhez hasonlítani.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.

“Hülyékkel ne vitatkozz! Lesüllyedsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.”- Mark Twain.

Avatar
ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2547
Csatlakozott: 2010.10.23., szomb. 19:56
Értékelés: 803

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: ANDS »

Vasti írta:
2025.07.18., pén. 23:53
….

A mondandóm lényege az volt, hogy ha egy ételt annyira újragondolnak, hogy az már nyomokban sem hasonlít az eredeti receptre, akkor annak egy új nevet is kellene adni!

Mert ha nekem éttermem van, és a paprikás krumplit hagyma és paprika nélkül készítem, de viszont tejföllel, zöldborsóval, és egy kis citromhabbal a tetején, akkor a vendég, aki paprikás krumplit rendelt, mert rákívánt, piszkosul meg fog lepődni ;-)

Ja, és ami még piszkálja a csőrömet: aki ilyen újragondolt paprikás krumplit csinál, az vajon tudna-e egy igazi, tisztességes paprikás krumplit is csinálni, ha kell?
És akik ezeket a semmire nem hasonlító ízvilágú újragondolt ételeket összerakják, azok vajon meg tudnák-e főzni az eredetit is úgy, hogy le a kalappal? Mert gyanítom, hogy nem.

Ugyanis ha főzök a vendégnek egy hagyma és paprika nélküli, de tejfölös és zöldborsós paprikás krumplit citromhabbal, ami nem ízlik neki, akkor két lehetőség van: vagy kussol a vendég, mert cikinek érzi, hogy nem érti a művészetet, vagy reklamál, és megkapja, hogy nem érti a művészetet ;-) De ha egy hagyományos paprikás krumplit teszek le elé, de sz*rt, akkor nincs kibúvója a konyhának, egyszerűen tény, hogy sz*r, amit csinált.

Na mindegy, nem kell egyetértenünk, attól szép a világ, hogy mindenki más ;-) Mert szerintem meg egy sült csirke, egy rántott akármi, de még egy rizs sem magától értetődően és egyszerűen jó mindenhol, hiszen a szakácstanulók már rég megtanulták, és 1000x megcsinálták.
Vannak a sztenderd ételek. Azokat nagyjából ugyanúgy készítik mindenhol, függetlenül attól, hogy Te látod- e éttermek étlapján. A rántott hús is elég népszerű étel, krumplival, ételismeretből első órán azzal kezdték, hogy a magyar emberek többsége ezt keresi, ha bemegy egy étterembe, mert ez az az étel, amiben nagyot csalódni nem lehet. (más kérdés, hogy a bécsi szeletet borjúból kellene csinálni, de készül sertéskarajból is, meg csirkemellből is, aztán lehet vitatkozni, hogy akkor az nem is bécsi szelet, hanem csak rántott hús, most akkor borjúbécsi, vagy bécsi szelet…).

Párszor már átbeszéltük ezt a témát ebben a topicban, a gondok akkor kezdődnek, amikor a vendég - teljesen jogosan- más vár, mint amit kap. Mert az étel neve az étlapon köszönő viszonyban sincs azzal, ami a tányérra kerül. Ezt le is írtad, és érthető, hogy felháborít (ez is az oka a rántott hús népszerűségének).

Vannak ételek, amit 1001 féle módon el lehet készíteni, mégis ugyanúgy hívják, ilyen például a tatárbifsztek. Onnan indul, hogy bélszínből készül, aztán nagyon sokféleképpen lehet ízesíteni, fűszerezni, van, ahol tesznek bele konyakot is… lehet tenni bele sokmindent, csak aztán vagy ízlik a vendégnek, vagy nem…
De amikor nem bélszínből készítik, hanem lábszárból, mert az sokkal olcsóbb, akkor azt milyen alapon nevezik tatárbifszteknek? Csak. (az nem újragondolt tatár, ha bélszín helyett lábszárból vagy pulykából készítik, az átverés, lehúzás, csalás- nevezd ahogy akarod). Az étterem tulajdonosa/ vezetője megírja az étlapot, kiadja az utasítást, aztán a szakács lesz a hülye, mert nem tud főzni. De tud, csak amire Te is panaszkodsz, meg sokakat másokat is felháborít, hogy vezetői utasításra máshogy kell annak a szakácsnak azt az ételt megfőzni, pedig tudja, mi az eredeti recept, és meg is főzné úgy, ha hagynák).

Amikor a pléhgundelben 1 mm vastagra kiklopfolják a húst, és hatalmas szelet rántott húst adnak, amit olcsó olajban sütnek ki, hogy a panír jó sok olajat szívjon fel, és a vendég kap egy hatalmas szelet húst, sok panírral, ami jó olajos, az üzletpolitika, gazdasági érdek, és az nem azért van, mert a szakács nem tudná normálisan is megcsinalni. Marketing fogás, a környéki emberek megszokták.

Egy pörköltöt is meg lehet csinálni a receptkönyvnek megfelelően, és egy gulyáslevest is. Vagy bele lehet nyomni egy rakás olyan fűszert, aminek semmi köze a recepthez (újragondolt gulyásleves, ezen vitatkozom sokat a fiammal, hogy amit ő főz, az mitől gulyásleves… amikor én főzöm meg, arra meg azt mondja a gyerek, hogy Papa, ez olyan, mint a recept szerint lennie kell, de ő nem így szereti).
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.

“Hülyékkel ne vitatkozz! Lesüllyedsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.”- Mark Twain.

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 973
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 339
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Vasti »

ANDS írta:
2025.07.17., csüt. 00:03
Pl.: sült csirkecomb. Párolt rizzsel, vagy sült krumplival, mindegy, nézd meg a receptet, mennyivel egyszerűbb.
Jaaaa, hát ezeket tényleg nem szokták újragondolni, mert nincs mit - meg étteremben étlapon nem is nagyon láttam még, ezek tényleg menzakaják.

De pl. egy szalontüdő sem túl bonyolult dolog ám éttermi körülmények között, rendes konyhai személyzettel, akik mindent előkészítenek, meg persze beszállítóval, aki bepakolja a hűtőbe a hozzávalókat. Erre mifelénk csak a kisvárosunkban meg a környéken rendszeresen látom az éttermek előtti táblán, vagy a weboldalukon, ha körülnézek, hogy mi a napi menü.

A mondandóm lényege az volt, hogy ha egy ételt annyira újragondolnak, hogy az már nyomokban sem hasonlít az eredeti receptre, akkor annak egy új nevet is kellene adni!

Mert ha nekem éttermem van, és a paprikás krumplit hagyma és paprika nélkül készítem, de viszont tejföllel, zöldborsóval, és egy kis citromhabbal a tetején, akkor a vendég, aki paprikás krumplit rendelt, mert rákívánt, piszkosul meg fog lepődni ;-)

Ja, és ami még piszkálja a csőrömet: aki ilyen újragondolt paprikás krumplit csinál, az vajon tudna-e egy igazi, tisztességes paprikás krumplit is csinálni, ha kell?
És akik ezeket a semmire nem hasonlító ízvilágú újragondolt ételeket összerakják, azok vajon meg tudnák-e főzni az eredetit is úgy, hogy le a kalappal? Mert gyanítom, hogy nem.

Ugyanis ha főzök a vendégnek egy hagyma és paprika nélküli, de tejfölös és zöldborsós paprikás krumplit citromhabbal, ami nem ízlik neki, akkor két lehetőség van: vagy kussol a vendég, mert cikinek érzi, hogy nem érti a művészetet, vagy reklamál, és megkapja, hogy nem érti a művészetet ;-) De ha egy hagyományos paprikás krumplit teszek le elé, de sz*rt, akkor nincs kibúvója a konyhának, egyszerűen tény, hogy sz*r, amit csinált.

Na mindegy, nem kell egyetértenünk, attól szép a világ, hogy mindenki más ;-) Mert szerintem meg egy sült csirke, egy rántott akármi, de még egy rizs sem magától értetődően és egyszerűen jó mindenhol, hiszen a szakácstanulók már rég megtanulták, és 1000x megcsinálták.

Avatar
ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2547
Csatlakozott: 2010.10.23., szomb. 19:56
Értékelés: 803

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: ANDS »

Vasti írta:
2025.07.16., szer. 22:37
ANDS írta:
2025.07.16., szer. 21:49
Milyen egyszerű ételekre gondolsz, amelyeket sokkal nehezebb JÓL elkészíteni, mint újragondolni?
...szalontüdő? Mert onnan indultam a túlságosan újragondolt "élményemmel" ;-)
Egyszerű ételekről írtál. Úgy értettem, hogy az elkészítésük egyszerű…. Szerintem ezt nem egyszerű elkészíteni. Olyan ételeket tartok egyszerűen elkészíthetőnek, amit egy 8 általánost végzett, egyszerű betanított konyhalány (nem szakács) is el tud készíteni egy- két hét konyhai gyakorlattal. Pl.: sült csirkecomb. Párolt rizzsel, vagy sült krumplival, mindegy, nézd meg a receptet, mennyivel egyszerűbb. Azt is írtad, hogy mindenki által ismert… a szalontüdőt nem mondanám annak. Hasonlítsd össze, mondjuk a tökfőzelékkel, fasírttal, mennyi idő előkészíteni és elkészíteni.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.

“Hülyékkel ne vitatkozz! Lesüllyedsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.”- Mark Twain.

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 973
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 339
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Vasti »

ANDS írta:
2025.07.16., szer. 21:49
Milyen egyszerű ételekre gondolsz, amelyeket sokkal nehezebb JÓL elkészíteni, mint újragondolni?
...szalontüdő? Mert onnan indultam a túlságosan újragondolt "élményemmel" ;-)

Avatar
ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2547
Csatlakozott: 2010.10.23., szomb. 19:56
Értékelés: 803

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: ANDS »

Vasti írta:
2025.07.16., szer. 19:46
Alex_Aston írta:
2025.07.16., szer. 19:43
Nem lehet, hogy többféle jó is van?
Ti direkt kötekedtek?! Félreértelmező mesterek ;-)

Persze, hogy többféle jó is van mindenből!
De mégtöbbféle rossz ;-)
Mint a “Kábelezzünk” topicban:))

Megpróbálom még egyszer. Azt kérdeztem Tőled: Milyen egyszerű ételekre gondolsz, amelyeket sokkal nehezebb JÓL elkészíteni, mint újragondolni?
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.

“Hülyékkel ne vitatkozz! Lesüllyedsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.”- Mark Twain.

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 973
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 339
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Vasti »

Alex_Aston írta:
2025.07.16., szer. 19:43
Nem lehet, hogy többféle jó is van?
Ti direkt kötekedtek?! Félreértelmező mesterek ;-)

Persze, hogy többféle jó is van mindenből!
De mégtöbbféle rossz ;-)

Avatar
Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5207
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 3593

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Vasti írta:
2025.07.16., szer. 15:43
....Mert amíg nem evett egy jó pörköltet vagy rántott húst, addig nem tudja, milyen egy jó pörkölt vagy rántott hús, tehát elkészíteni sem fogja tudni, bármeddig is gyakorolja....
És az első pörkölt vajon, hogy készült? Rögtön tökéletes volt, és mindenki azóta is ahhoz igazítja magát, vagy esetleg mindenki másként gondolja jónak? Vagy esetleg ilyen es olyan ízlés alapján így, vagy úgy készíti el?
Nem lehet, hogy többféle jó is van?
Csak a Marantz! :-D

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 973
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 339
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Vasti »

ANDS írta:
2025.07.16., szer. 16:31
Értem. Szerinted az emberi teljesítőképesség felső határát súrolja.
Mindenképpen: sőt felülről súrolja, nem is alulról! ;-)

Egyébként még van az, hogy:
- van, aki azt hiszi, hogy tud főzni, pedig nem
- van, aki azt hiszi, hogy tudja, milyen egy igazán jó étel, pedig nem.

Tényleg bonyolult dolog ez ;-)

Ha valakinek megfelel a VSZK-s Pistike kajája, aki csak azért lett szakács, mert nem talált más munkát, ha elégedett vele, akkor az tök jó, mert a legfontosabb, hogy elégedettek legyünk ;-)

Avatar
ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2547
Csatlakozott: 2010.10.23., szomb. 19:56
Értékelés: 803

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: ANDS »

Vasti írta:
2025.07.16., szer. 15:43
ANDS írta:
2025.07.15., kedd 22:40
ezeket az első éves szakácstanulókkal annyiszor csináltatták meg, hogy nem tudták nem megtanulni.
Persze!
……

Nem ilyen egyszerű ez ;-)
Értem. Szerinted az emberi teljesítőképesség felső határát súrolja.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.

“Hülyékkel ne vitatkozz! Lesüllyedsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.”- Mark Twain.

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 973
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 339
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Vasti »

ANDS írta:
2025.07.15., kedd 22:40
ezeket az első éves szakácstanulókkal annyiszor csináltatták meg, hogy nem tudták nem megtanulni.
Persze!

És akik levezették az X órát az autósiskolában, meg is tanultak vezetni. Mindenki. Egyformán jó.
Vagy aki elvégzett pl. egy hegesztőtanfolyamot, az tud hegeszteni. Mindenki. Mindent. Jól.
Mint ahogy a diploma megszerzése után minden építész, orvos, jogász stb. is ugyanolyan.

Nem ilyen egyszerű ez ;-)

A főzéshez kell ízlés, érzék, a klasszikus receptek ismerete, és az is, hogy a szakácskának legyen tapasztalata a jó ételekkel!!! Mert amíg nem evett egy jó pörköltet vagy rántott húst, addig nem tudja, milyen egy jó pörkölt vagy rántott hús, tehát elkészíteni sem fogja tudni, bármeddig is gyakorolja!!! ;-) Mert nincs viszonyítási alap, nincs ott az íze - állaga a szájában. Arról nem is beszélve, hogy még a legegyszerűbb, legklasszikusabb kajákat is mindenki egy kicsit máshogy készíti el, szóval egy jó elkészítési mód ismerete sem hátrány, nem csak a tankönyvit kell alapul venni ;-)
Ha ezek megvannak, akkor kell még egy jó adag lelkesedés, lelkiismeretesség és elkötelezettség is.
Na, ha ez is mind megvan, akkor neki lehet állni pörköltet főzni, olyan egyszerűt, hagyományost, de nagyon jót ;-)

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 973
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 339
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Vasti »

stx írta:
2025.07.15., kedd 20:36
[nem túlgondolt, a klasszikus magyar konyha ízei, mindenre figyelő kiszolgáló személyzet. Nagyon finom volt mindenki estebédje.
Ritka az ilyen étterem sajnos: mi otthon nem is nagyon kockáztatunk, sok-sok éve ugyanoda megyünk szinte mindig ;-) Ha nagy ritkán mégsem, akkor annak ellenére is gyakori a csalódás, hogy alaposan elolvasom előtte az értékeléseket.

Avatar
Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5207
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 3593

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Nekem hétköznapi ebédre ez a hely jött be a legjobban, alig egy éve bukkantam rá.

Prémium Bistro

https://premium-bistro.hu/menu

3000.-Ft-ért annyit eszel a minden nap 2 leves és 2 főételből, amennyi csak beléd fér. Plusz inni is ihatsz a citromos vízből mellé, tehát mindenestül ennyi. Mindezt normális éttermi színvonalon, nem kifőzde szint.

Nem is eszek mar kifőzdében, ha nem viszek otthonról ételt, mert minek? 2500-ért eszek valamit kis adag átlag alatti ételt, vagy 3000-ért annyit, ami jól esik, es ráadásul az kiváló.

Hétvégén egy ezressel több, és az ital sincs az árban ilyenkor, cserébe 3 fajta főétel van. Viszont még így is olcsóbb, mint bármi más étterem.
Csak a Marantz! :-D

Avatar
lacy
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 1481
Csatlakozott: 2012.09.28., pén. 17:43
Értékelés: 807

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: lacy »

ha már rántott hús
lehet azt úgy is elkészíteni, hogy a zember ne otthon érezze magát :D
a 15 ker pléh az egy ipari hulladék hiába a nagy méretű rántott hús (amit amúgy dekára kifizettetnek vevővel)
a Buja Disznók-ban fix áras és mindig egyforma a rántott hús na meg a többi étel is.
Nekem amúgy személyes kedvencen a rántott kacsamáj majonézes céklasalátával. Ráadásul azt meg tudom egyedül is enni, a Buja rántott húsával a múltkor hárman se bírtunk el mert akkora (vagy a mi étkünk kevés ehhez? )
Nyugodt szívvel ajánlom mivel nagyon soxor ettem - ettünk ott - illetve a helyeiken mert mindenhol egyformán készítik el az ételeket - szóval itt különleges a hagyományos rántott hús.

https://bujadisznok.hu/

Avatar
ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 2547
Csatlakozott: 2010.10.23., szomb. 19:56
Értékelés: 803

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: ANDS »

Vasti írta:
2025.07.15., kedd 20:26


… egyszerű, mindenki által ismert ételeket hagyományosan és JÓL elkészíteni sokkal nehezebb, mint egyszerűen újragondolni,…
Milyen egyszerű ételekre gondolsz?
Rántott hús, párolt rizs, sült krumpli, főtt tészta, pörkölt, palacsinta -ezeket az első éves szakácstanulókkal annyiszor csináltatták meg, hogy nem tudták nem megtanulni. Reggel 8- kor kiadták kettőnknek, hogy 12- re süssünk le 200 palacsintát. Eleinte akadozik, a végére belejön mindenki. :D
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.

“Hülyékkel ne vitatkozz! Lesüllyedsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.”- Mark Twain.

Avatar
stx
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 941
Csatlakozott: 2011.06.15., szer. 09:13
Értékelés: 471
Tartózkodási hely: Csonka-Magyarország, Középfölde
Kapcsolat:

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: stx »

Vasti írta:
2025.07.15., kedd 20:26

Nekem egyébként meggyőződésem (lehet, hogy baromság, akkor bocs ;-) hogy az is benne van a dologban, hogy egyszerű, mindenki által ismert ételeket hagyományosan és JÓL elkészíteni sokkal nehezebb, mint egyszerűen újragondolni, és azt mondani, hogy márpedig nálunk ez a paprikás krumpli, és ne okoskodjá' má' hogy nem hasonlít rá sem receptben, sem kinézetben, sem ízben ;-)
Nem baromság. Vasárnap délután - Vonyarcvashegyről hazafelé -, kerestünk éttermet. Megálltunk Gárdonyban a Gulyás Csárdánál. Nos, nem túlgondolt, a klasszikus magyar konyha ízei, mindenre figyelő kiszolgáló személyzet. Nagyon finom volt mindenki estebédje.

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 973
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 339
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Vasti »

De arról beszélek, csak nem akartam nevet írni ;-)

Persze nem úgy általában az éttermekre gondoltam az újratúlgondolással, hanem a Michelin meg egyéb "gasztrokalauz" által ajánlott éttermekre. Mert nem tudom ki hogy van vele, de ha én találok (a neten) egy ilyen ajánlott, és nem olcsó éttermet, akkor nem magalicaherehabot (a Böcsőcstől loptam ;-) várok el a paprikás krumplin, hanem egy igazán jó paprikás krumplit szeretnék enni!

Nekem egyébként meggyőződésem (lehet, hogy baromság, akkor bocs ;-) hogy az is benne van a dologban, hogy egyszerű, mindenki által ismert ételeket hagyományosan és JÓL elkészíteni sokkal nehezebb, mint egyszerűen újragondolni, és azt mondani, hogy márpedig nálunk ez a paprikás krumpli, és ne okoskodjá' má' hogy nem hasonlít rá sem receptben, sem kinézetben, sem ízben ;-)

OK, ez tuti csak összeesküvés-elmélet ;-)

Itt van két kép, az elsőn egy hét Michelin táblás ;-) étteremből egy kis sztékecsek: az íze még mindig a számban van, pedig decemberben ettem ;-) , annyira finom volt. A másodikon a szalontüdő, ami finoman szólva nem jött be.
20241209_193242.jpg
20241209_193242.jpg (386 KiB) Megtekintve 928 alkalommal
20250620_194630.jpg
20250620_194630.jpg (177.19 KiB) Megtekintve 928 alkalommal

Avatar
Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Hozzászólások: 6922
Csatlakozott: 2018.04.06., pén. 21:30
Értékelés: 6120
Tartózkodási hely: Szár

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Nem a Platánról van szó egész véletlenül? Mert az nem az a "sima kis étterem". Egyszer direkt oda akartunk elmenni, aztán a bejáratnál megláttuk az árak színvonalát, és nem mentünk be, inkább beültünk egy másik tatai étterembe.
Én nem látom sajátosságnak, legalábbis nem általános sajátosságnak a hagyományos ételek újragondolását idehaza. De ha harcsapaprikásért túrós csuszával mondjuk 20 ezret fizetsz, akkor TALÁN elvárod, hogy különleges legyen... és ezt tudják, tsalán ezért lesznek "újragondolva" a hagyományos ételek... én az ilyen helyekre pont azért nem szívesen megyek be.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 973
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 339
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Vasti »

ELEX írta:
2025.07.14., hétf. 22:54
Mindenki mást keres a táplálkozásban.

Ezek nem Michelin csillagosak nagy részben, csak ajánlott éttermek.
Tudom, hogy ezek nem csillagos éttermek :-)

És én nem várok sokat az éttermektől, mert ahhoz túl sokat járunk étterembe... ;-)

De elég sokat járunk külföldön, meg eleve ugye ott is élünk ;-), és ez a nagyon túl és újragondolt konyha szerintem magyar sajátosság (ezen a szinten, tehát sima kis étterem, csak valamikor valamiért pl. Michelin ajánlott lett)
Pl. Zágrábban voltunk a Boban-ban, nekik hét táblájuk is van ;-) , de egyszerűen csak jó minőségű, meglehetősen hagyományos ételt kaptunk. Szerencsére. De ugyanez a tapasztaltuk itt Ausztriában is, illetve legutóbb Németországban.
A tatai étteremben meg olyan érzésünk volt, hogy egy degusztációs menü egyik fogását kaptuk meg. A nem is tudom, nyolcból ;-)

Egyébként a mennyiség nem különösebben számít nálunk, mert szoktunk enni levest és előételt, meg desszertet is, úgy meg már nincs az az étterem, ahol ne egye fülig magát az ember ;-)

Sőt azt is szeretem, ha a séf észszerű határok között egyedivé teszi az ételeket - ilyen a helyi kedvenc éttermünk (Ha valaki erre jár: Bärnbach, Tax ;-) , ahol a szuper alapanyagok és a hagyományos elkészítés mellé van mindig egy kis extra csavar, vagy akár csak díszítés, ez-az a tányéron, de pl. a Münchner Schnitzel attól még az, ami (onnan származik a séf, azért ezt a példát mondtam ;-) Na, most erre megkapom, hogy a rántott húson túl és van étel... Túúúúdom ;-)

Avatar
Lemmy9.1
Törzsvendég
Törzsvendég
Hozzászólások: 1176
Csatlakozott: 2020.05.18., hétf. 08:51
Értékelés: 784

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Lemmy9.1 »

Alex_Aston írta:
2025.07.14., hétf. 22:06
Lemmy9.1 írta:
2025.07.14., hétf. 07:22
Mi Torockón (Erdély) ittunk egy, a helyiek által ajánlott, állítólag a világbajnokságon 3. helyezett kávézóban egy-egy presszót. Meg nem mondom a nevüket. Olyan volt mintha citromlét innék. Borzalom.
Milyen bajnokság volt az? Kíváncsi lennék rá.
Imádom Torockót, de az nem erről híres.

Viszont kürtőskalacs az ott valóban világbajnok. Életem második legjobbját ettem ott. Az első a parajdi sóbánya bejárata melletti. Az másnaposan is jobb, mint mifelénk bármelyik frissen.
Bő egy hónap múlva remélem újra megmászom a Székelykövet, és akkor megnézem, hogy a minőség maradt e a régi :rolleyes:
Írtam, hogy világ! ;)
Szerintem!

Avatar
ELEX
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Hozzászólások: 302
Csatlakozott: 2017.04.28., pén. 21:05
Értékelés: 807
Tartózkodási hely: Budaörs

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: ELEX »

Vasti írta:
2025.07.14., hétf. 21:07
...Aztán rendelsz valamit, és huh... Visszasírod a sulimenzát ;-).....
Mindenki mást keres a táplálkozásban.
Mást vár el az őt kiszolgáló egységektől.
Semmi különbség nincs a hifi és a gasztro kultúra közt.
Van, akinek a minőség, másnak a mennyiség számít. Van, aki megelégszik a legszükségesebb zenei, táplálkozási igényei kielégítésével, van aki ennél többet vár a rendszerétől, a gasztronómiától.
Természetesen ez nem jelenti azt, hogy egy ajánlott étteremben éhen maradsz, csak egy olyan vizuális, ízélményt kapsz, amit a tömegétkeztetésben, középszerű éttermekben nem, de ezek nem is erről szólnak. Ahogy a kiszolgálás, a hely is ezt a minőséget támasztja alá a közétkeztetéssel szemben.

Ha valaki éhségének a csillapítása reményében keres fel egy éttermet és ott degeszre akarja zabálni magát gombokért, messze kerülje a Michelin által ajánlott éttermeket.
Ezek nem Michelin csillagosak nagy részben, csak ajánlott éttermek. Sokkal kevesebb Michelin csillagos étterem van, mint ajánlott. A csillag egy sokkal szigorúbb követelmény eredménye, magasabb szintet képvisel.

https://guide.michelin.com/en/hu/restaurants

https://vince.hu/helyek/michelin-csilla ... g-etterem/

Ezek közül számos étteremben jártam, néhánynak a tulajdonosát is jó ismerem, kiváló szakemberek és még kiválóbb ételek fogyaszthatók náluk. Nem menza, az biztos.

Családi nyaralások alkalmával pedig kizárólag All Inclusive ellátást biztosító minimum 4 csillagos, családbarát resortokban szoktunk nyaralni. Nem opció a főzicskézés 9 emberre, mosogatás, pakolás, bevásárlás.... Pofátlanság lenne a hölgyekkel szemben, hogy nyaralásuk alatt is kiszolgáljanak minket, gyerekeket, unokákat. Az nem nyaralás, főleg nekik. Gondolkodás azon, hogy mennyi fagyit, gyümölcsöt egyen a gyerek, a felnőttek mit és mennyit fogyasszanak egy fürdés után a medencebárban, beach bárban a parton. A lányok milyen koktélokat igyanak két csobbanás között. Este a programok alatt mit és mennyit rendeljünk, amíg a műsort nézzük.

Utazásaim során is igyekszem felkeresni a minőségi és jó ajánlásokkal rendelkező éttermeket. Ezeket általában még indulás előtt kiválasztom és célirányosan megyek oda vacsorázni.
Kulturális programokkal összekötött városlátogatások része minőségi étteremben egy vacsora, svédasztalos reggeli a hotelben. Napközben pár falat, ahol éppen járunk.

Itthon pedig 95%-ban saját konyha, hétvégén családi ebéd szintén a "mama" főztjével (9 főre).
Nagyon élvezi, mikor az unokák jóízűen fogyasztják a főztjét, sütiket (pedig 13,15,17,19 éves fiúk azért már tudnak enni rendesen). Szerencsére kiválóan és változatosan főz, olykor többféle ételt is, ismerve az unokák eltérő ízlését. De mindig mindenki talál magának való ételt.

Avatar
Laikus96
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Hozzászólások: 126
Csatlakozott: 2015.12.01., kedd 16:42
Értékelés: 51
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Laikus96 »

ANDS írta:
2025.07.12., szomb. 20:20
Vinkler írta:
2025.03.24., hétf. 10:05
akvapark írta:
2025.03.24., hétf. 09:33

KV, süti, lehetőleg cukormentes.
Azt nem tudom, hogy cukormentes van-e (Nem kell erre figyelnem), de ezek jók:
A Table, Hollán Ernő utca
Mad dog coffe, Dózsa György Út 61
Ami neked a legjobban tetszhet, az a Dunapark kávéház, Pozsonyi út 38.
Azon a környéken (Újlipótváros, Pozsonyi út, Hollán Ernő utca) sok a jó kávéház.
A Dunapark nagyon jó, van cukormentes sütí is, gluténmentes is, tejmentes is, csak ezekből kicsi a választék. Szerintem drága hely, de nagyon szép a panoráma, előkelő, elegáns hely. Gyakorlatilag a Szent István parkra néz, meg a Margitszigetre.
A Kiskakukk nekem meg egy haveromnak bejött, a nejemnek nem, nagyon retró hangulata van, kb. a 30- as éveket idézi.
A Gerbeaud a Vörösmarty téren nekem még sosem okozott csalódást, viszont rohadt drága… és ott van mellette a Szamos (Váci utca 1.), ami sokkal olcsóbb, ott is jó a süti meg a kávé.
Cafe Frei - nagyon nagy a kávéválaszték, olyan kávékülönlegességeket lehet náluk kapni, amit máshol nem. Mi a Polus Centerben vegyes tapasztalatokat szereztünk, a kiszolgálás attól függ, ki van műszakban…
Apricot Coffee, a süti is jó
Bródy Sándor utcában, a Magyar Rádió épületétől 1 perc sétára
https://www.apricotcoffee.hu/

Arch&Beans Coffee Works Astoria, hangulatos hely
https://archandbeans.com/

Madal, Cafe Frei : +1 szavazat (persze több helyen is működnek, biztos van köztük jobb, rosszabb)

Avatar
Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Hozzászólások: 5207
Csatlakozott: 2020.08.03., hétf. 16:25
Értékelés: 3593

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Lemmy9.1 írta:
2025.07.14., hétf. 07:22
Mi Torockón (Erdély) ittunk egy, a helyiek által ajánlott, állítólag a világbajnokságon 3. helyezett kávézóban egy-egy presszót. Meg nem mondom a nevüket. Olyan volt mintha citromlét innék. Borzalom.
Milyen bajnokság volt az? Kíváncsi lennék rá.
Imádom Torockót, de az nem erről híres.

Viszont kürtőskalacs az ott valóban világbajnok. Életem második legjobbját ettem ott. Az első a parajdi sóbánya bejárata melletti. Az másnaposan is jobb, mint mifelénk bármelyik frissen.
Bő egy hónap múlva remélem újra megmászom a Székelykövet, és akkor megnézem, hogy a minőség maradt e a régi :rolleyes:
Csak a Marantz! :-D

Avatar
Vasti
Fórumlakó
Fórumlakó
Hozzászólások: 973
Csatlakozott: 2007.09.15., szomb. 22:57
Értékelés: 339
Tartózkodási hely: Ausztria

Re: Étteremajánló, avagy hová fogok visszamenni ?

Hozzászólás Szerző: Vasti »

Lemmy9.1 írta:
2025.07.14., hétf. 07:22
állítólag a világbajnokságon 3. helyezett kávézóban
Én azt vettem észre, hogy nehéz olyan éttermet találni manapság, ami nem csillagos ajánlott, és / vagy csillagos a séf, vagy minimum csillagos étteremben dolgozott korábban a séf ;-) Nem tudom, hol terem ez a rengeteg kiváló szakember?! ;-)

Aztán rendelsz valamit, és huh... Visszasírod a sulimenzát ;-)

Pár hete Tatán töltöttünk pár napot, ott is volt szerencsénk egy Michelin által megemlített, vagy mit tudom én milyen szálon kapcsolódó ;-) étteremhez. Ez a Michelin embléma szerintem annyit jelentett, hogy majdnem dupla áron fél adag ételt adtak, ami annyira újra volt gondolva, hogy jaj. Én szalontüdőt ettem, de ezt csak onnan tudom, hogy azt kértem a pincértől... Tüdő is volt benne, az tény, de itt vége is volt a kapcsolatnak a neve alapján remélt és a kapott étel között.

Ausztriában élünk, itt nem megy ennyire szerintem ez az újragondolás :-) A szomszéd faluban van egy nem csak útikalauzban említett, hanem valóban csillagos étterem, ahol a rántott hús az rántott hús, csak szuper minőségben. De ha betérek egy olyan helyre, ahol van szalontüdő (mert errefelé nem ritkaság) , akkor rendelni szoktam, és azt is kapok. Jót, egyszerűt, hagyományosan elkészítve! Apu vadász és horgász volt, anyu meg piszok jól el tudja készíteni az ilyen kajákat, úgyhogy tudom, milyen pl. egy jó szalontüdő: Ausztriában kaptam már olyat menő étteremben, mintha anyu csinálta volna, de a többi is szalontüdő volt, csak talán nem teljesen az én ízlésem szerint: otthon meg - kaptam valamit, ami még csak nem is hasonlított rá.

Ja, a kávé is ilyen: megy a nagy körítés, a duma, hogy ilyen pörkölés, meg olyan víz, meg ez, meg az, aztán kap az ember egy olyan borzalmat, hogy akkor már inkább egy Dolce Gusto kapszulás ;-) Én már annak is örülök, ha valami menő kávézóban, ha évente 2x betévedünk kapunk egy olyan kávét, mint egy tisztességesebb benzinkúton ;-)

Válasz küldése

Vissza: “Gasztro”